2020. május 14., csütörtök

Elizabeth Lim: Fénytörések extra állomás - Avagy ismerjük meg jobban Diyut + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el Mulan világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.

Ha olvastátok az előző bejegyzésemet, akkor tudjátok, hogy mennyire imádtam Elizabeth Lim regényét. Biztos vagyok benne, hogy a Sorsfordító történetek sorozat különleges helyet foglal majd el a szívemben. A regény hangulata nagyszerű, a karakterek hozzák a Disney mese hangulatát, sőt...sokkal többet is mutatnak. A jól ismert szereplőink még szerethetőbbek lettek, ami igazán nagy szó. A cselekmény nagyon izgalmas, Elizabeth Lim nem ártott a mesének, hanem teljesen új szintre emelte azt. A teljes értékelést ITT éritek el. 

Mielőtt rátérünk az alvilágra, lássuk a könyv fülszövegét. 

Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?
Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül...
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést... Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal. Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot - és saját magát -, mielőtt még túl késő lenne?

A könyv nagyrésze az alvilágban játszódik. Az írónő nagyszerűen ábrázolta Kína alvilágát, melyet  most egy extra bejegyzés keretében bemutatok nektek. Addig is röviden mesélek nektek egy kicsit a helyszínről. Diyu egy nagyon érdekes és igazán összetett hely, hiszen a démonok és különböző borzalmak mellett rengeteg szépséget is rejteget. A kínai mitológia szerint minden léleknek el kell egy kis időt tölteni az alvilágban attó függetlenül, hogy milyen életet élt az illető. Mindenki Yama király elé kerül, aki megítéli, hogy mennyi időt kell az adott illetőnek az alvilágban eltölteni.  

De mit is lehet tudni Diyuról?

Az időszámításunk körüli időkben a holtak birodalmát a Taj-sanra helyezték, ahol is a hegy ura döntött az élők és holtak sorsáról. Az alvilágról (diyuról) és a megannyi pokolbéli ítélőszékről szóló, részletesen kidolgozott elképzelések csak a buddhizmus hatására jelentek meg Kínában.

Diyu nem más, mint egy hatalmas föld alatti labirintus rendszer, mely tele van különböző kamrákkal és titkos folyosókkal. A legendák egyetértenek abban, hogy az alvilág egy igazán sötét és baljós hely, mely leginkább egy börtönkomplexumhoz hasonlítható. Diyu több szintre tagolódik, mindegyik szintnek megvannak a maga borzalmai. Az alvilág nagyon sok démonnak és sötét lénynek ad otthont. 

Forrás: https://china-underground.com/2011/04/27/the-eighteen-layers-of-chinese-hell/
Ahogy a bejegyzés elején írtam minden léleknek el kell egy kis időt tölteni az alvilágban attól függetlenül, hogy milyen életet élt az illető. Mindenki Yama király elé kerül, aki megítéli, hogy mennyi időt kell az adott illetőnek az alvilágban eltölteni. Az eltöltött idő mindig annak a függvénye, hogy milyen bűnt követett el a lélek még életében. 
Yama király mindig férfi formában jelenik meg. Minden eltávozott lélek eltölt rövidebb-hosszabb időt az alvilágban. Vannak, akik büntetést kapnak és a kamrák egyikéban sínylődnek hosszú ideig, ahol komoly kínzásoknak vannak alávetve. Mikor Yama király úgy ítéli, akkor a lelkek vagy újjászülethetnek, vagy pedig üdvözülnek. 

Youdu a kínai mitológiában a pokol vagyis Diyu fővárosa. A lelkeknek ez az egyik utolsó állomása a végső döntés előtt. Itt várakoznak Yama király döntésére, hogy mi lesz a későbbiekben a sorsuk. 

Az alvilágban él Meng Po, akit a legendák a Felejtés Assznyának is hívnak. Amikor a lelkek kiállták a próbákat és üdvözülhetnek, vagy újjászülethetnek Meng Po megkínálja őket egy teával, amivel elfelejtik a pokolbéli borzalmakat, ha pedig újjászületnek akkor az előző életüket is. 

Nagyon tetszett, hogy Elizabet Lim ennyire pontosan tanulmányozta a kínai mitológiát, hiszen ezáltal még hitelesebb lett a regénye. Egyszerűen zseniális. 

Összességében imádtam a Fénytörések című könyvet, az egyik legjobb YA fantasy, amit mostanában olvastam. Ezek a Sorsfordító történetek nekem nagyon tetszenek, már alig várom a folytatásokat.

Forrás: https://www.godchecker.com/chinese-mythology/DIYU/
https://en.wikipedia.org/wiki/Diyu#Ten_Courts_of_Hell

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Mivel a Fénytörések című könyv a Mulan című mesét dolgozza fel, így a mostani nyereményjáték keretében olyan kérdéseket kell megválaszolni, amelyek összefüggésbe hozhatók Mulannal valamilyen módon. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket bloggereinknél találtok. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



KÉRDÉS


Mulan meseje egy ismert legendán alapul.  Mi Mulan vezetékneve a legendában?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
<Blogturné Klub>
05.12.: Csak olvass!
05.14.: Csak olvass! extra
05.16.: Dreamworld
05.18.: Utószó
05.20.: Dreamworld extra

2 megjegyzés:

  1. Csak úgy mellékesen megjegyezném, hogy a karakter nem egy valós személy, de a karakternek van vezetékneve. Mert a Mulan egy legenda, amit egy balladában rögzítettek. Tény, hogy van valóság alapja, mert voltak híres női hadvezérei kínának, nem sok, de voltak.

    VálaszTörlés
  2. Természetesen a legendára gondoltunk, de hogy egyértelműbb legyen, kicsit pontosítottuk a kérdést. Remélhetőleg így már semmi kivetnivaló nincs a kérdésben, sem mellékesen sem pedig konkrétan. :)

    VálaszTörlés