2020. május 27., szerda

Julien Sandrel: A ​csodák könyve + Nyereményjáték


Sziasztok!

A General Press kiadó új kötetében megismerkedhetünk egy hétköznapi, átlagos tinédzser fiúval, akinek egy baleset következtében a feje tetejére állt az élete. Louis édesanyja egy céltudatos, elszánt nő, aki képes bármire azért, hogy a fia felépüljön. Ha kíváncsiak vagytok erre a végtelenül humoros, mégis érzelmes és felkavaró könyvre, tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike!

Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen bevezetőt írjak Nektek, aztán eszembe jutott egy rendkívül kézenfekvő ötlet. Mesélek egy kicsit nektek a saját csodáim listájáról. Ez a lista, amúgy kicsit hajaz a bakancslistára, de az én fejemben kissé elkülön tőle. Szerintem sokkal szebben hangzik. A bakancslista ugyebár azon dolgok sora, amelyeket az ember meg akar tenni az életében. A csodák listája számomra sokkal inkább élménygyűjtemény. Olyan tevékenységek, vagy dolgok tárháza, melyek átélése csodálatos érzéssel tölti el az embert. Persze, van átfedés...de az én interpretációmban elkülönülnek egymástól.


Ahogy látjátok, vannak rövid és hosszabb távú terveim is. Nagy koncertre járó vagyok és már nagyon hiányzik a hangos zene, biztos vagyok benne, hogy ez lesz először kipipálva a listáról. Az egyik hosszú távú tervem igazából talán nem is tartozik ide, de hihetetlenül fontos számomra. Az olvasás szeretetét mindenképpen át szeretném adni a leendő gyermekeimnek. 

Na de nem is szaporítom tovább a szót, lássuk miről szól a könyv!

Louis tizenkét éves. Ma reggel meg akarja osztani az anyjával a legfontosabb titkát: hogy életében először szerelmes. Thelma azonban, mint mindig, a munkájával van elfoglalva. A dühös és csalódott fiú felpattan a gördeszkájára, és leszáguld egy lejtőn. Az alján azonban belerohan egy teherautóba. A prognózis komor. Ha négy héten belül Louis nem tér magához a kómából, már nem várható javulás az állapotában. Thelma kétségbeesve tér haza a kórházból, és a fia szobájában talál egy kis füzetet. Benne Louis felsorolta az összes „csodáját"", vagyis azokat a tapasztalatokat, amelyeket az életében át szeretne élni. Thelma úgy dönt, hogy oldalról oldalra haladva elvégzi ezeket a csodákat. Ha Louis meghallja a kalandjait, meglátja, milyen szép az élet.
A csodák könyve, már a fülszövegével megvett magának. Nagyon szeretem azokat a történeteket, amelyek az életet és az élni akarás fontosságát hirdetik. Ez a regény, pedig pontosan ilyen volt számomra. Egy igazi gyöngyszem, mely megmutatja nekünk, hogy még a legsötétebb órákban sem szabad elhagyni magunkat, mindig van remény. Mindig küzdeni kell és menni kell tovább. 

A regény igazán megható és szívet melengető, öröm olvasni. Vannak fejezetek, amelyek mosolygásra késztetik az embert, és vannak, amelyek után legszívesebben elsírnánk magukat. Louis állapota rendkívül aggasztó, az első pillanattól kezdve drukkolunk azért, hogy jobban legyen. Bár édesanyja Thelma (ez az a pillanat, ahol biztos sokatoknak beugrik Thelma és Louise neve, ami teljesen normális, erre még a főhős is kitér egy adott részen a könyvben...) emberileg mindent megtesz annak érdekében, hogy fia jobban legyen, mégis aggódunk, hiszen a diagnózis nem kecsegtet minket semmi jóval. Ugyanis, ha négy héten belül Louis nem tér magához a kómából, már nem várható javulás az állapotában. 

A csodák kettős funkciót töltenek be. Egyrészről megmutatják a fiú számára, hogy fontos, hogy küzdjön, hiszen ezek az ő élményei, ezeket neki is át kell majd élni. Másrészről terápiás célt szolgálnak Thelma számára. A tervezgetés és a különböző élmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a nő a kezdeti sokk hatása alól kikerüljön, megerősödjön és igazi támaszként álljon gyermeke ágya mellett. 

Nagyon tetszett, hogy néha megismerhettük Louis gondolatait is. Bár kómában volt, és fizikailag képtelen volt reagálni a környezetére, belül mindent hallott és tisztában volt mindennel, ami körülötte történt. 

Őszinte leszek veletek, az első pár oldalon nagyon idegesített engem Thelma karaktere. A reakciói, a tettei valahogy túlzóak voltak számomra. Minden reakciója hiteles volt és tényleg el tudom képzelni, hogy sokan így reagálnának, de valahogy én nem tudok mit kezdeni a nyilvános és nagy kiborulásokkal. Talán azért, mert alapjáraton nem szeretem, ha valami miatt felfigyelnek rám az emberek. A hangos beszéd pedig egyszerűen kikészít. Nyilván teljesen jogos volt Thelma őrjöngése az őt ért megrázkódtatás után, de tőlem annyira idegen ez az egész, hogy én éreztem kínosan magam helyette. 

Aztán ahogy haladtunk előre a történetben a nő karaktere gyökeres változáson ment keresztül. Sokkal figyelmesebb lett a környezetével szemben. Javult a kapcsolata a körülötte élőkkel, új ismertségekre és barátságokra tett szert. Szinte új emberré vált, teljesen kivirult. A csodák teljesítése nem csak arra volt jó, hogy az őt ért fájdalomból megtalálja a kiutat, hanem konkrétan az egész élete megváltozott tőle. Az életében teljesen máshova került a fókusz. A fia betegsége tulajdonképpen megtanította őt élni. 

A könyv borítója nagyon szép, nekem szerelem volt első látásra. Biztos vagyok abban, hogy sokan figyelnek majd fel rá a könyvesboltokban. Mivel nagyon szerettétek a Fénytörések turnénál a kirakós játékot, így készítettünk Nektek ehhez a könyvhöz is egyet. A képre kattintva éritek el a puzze-t, jó játékot. :) 


Összességében A csodák könyve egy igazán bájos történet az élet fontosságáról és arról, hogy soha nem szabad feladni a reményt. Megmutatja nekünk, hogy nincs fontosabb érték a családnál, hiszen lehet bármilyen fontos a munkánk, vagy lehetünk bármennyire jómódúak, az egész mit sem ér, ha nincs kihez hazamenni, vagy ha elveszítjük azt az embert, aki mindennél fontosabb számunkra. Igazi szívet melengető történet, bátran ajánlom mindenkinek. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Mivel A csodák könyvében nagy szerepet kap az utazás, ezért összegyűjtöttünk pár olyan könyvet, amelyre ez szintén igaz. Minden bloggernél találtok egy-egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy melyik könyvből idéztünk, és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“Az örökkévalóságot adtad nekem a megszámozott napokban, és én hálás vagyok érte.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05. 25. - Fanni’s Library
05. 27. - Csak olvass!
05. 29. - Könyv és más
05. 31. - Utószó
06. 02. - Utószó (extra)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése