2020. június 7., vasárnap

Deborah Feldman: Unortodox + Nyereményjáték

Sziasztok!

Néhány hete debütált a Netflixen az azóta is nagy népszerűségnek örvendő A másik út (Unorthodox) című minisorozat, melynek alapjául Deborah Feldman memoárja szolgál. A könyvet április 28-ától magyarul is olvashatjuk a Libri Kiadó jóvoltából. Tartsatok bloggereinkkel a turnén, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Arra gondoltam, hogy a bevezetésben kicsit írok nektek a szatmári zsidó közösségről. 

Szatmár megyében a XX. század közepéig jelentős számú zsidóság élt. Betelepülésük első hulláma a XVIII. század második felére tehető. Az első betelepülők Cseh- és Morvaország irányából érkeztek. A második szakaszban, 1785 és 1840 között főként Galíciából jöttek sokan. 1920-ig folyamatosan nőtt a számuk, majd 1944-ig már csökkent, de még így is a lakosság tíz százalékát tették ki az izraelita vallásúak. 

Joel Teitelbaum kívülállóként érkezett a városba, talán ezért is tudta összefogni az ottani különböző irányzatokat, és válhatott az első ortodox haszid rebbévé, 1905-ben alapította a közösséget. 

1944 májusában és júniusában összesen több mint 18 ezer zsidót deportáltak Szatmár megyéből, köztük lényegében a teljes szatmárnémeti izraelita lakosságot. A deportálásból alig néhány ezer zsidó tért vissza a megyébe, ők hamar újraszerveződtek, de ezzel párhuzamosan a megmaradók elvándorlása is megkezdődött.  A közösséget New York-ban helyreállították, és a világ egyik legnagyobb haszid csoportjává vált. A közösség tagjainak becsült száma 65-75.000 között van. Nagyon szigorú szabályok szerint élnek, a mai modern kultúrától teljesen elhatárolódnak és el is utasítják azt. Elsődleges nyelvként a jiddist használják. 

A könyv írója, Deborah Feldman is egy ilyen közösségben New York Williamsburg negyedében, a szatmári haszid közösség tagjaként nevelkedett. Az írónő egész gyerekkorában a nagyszülei házában élt; tizenhét éves koráig (a házasságáig) ők voltak a gondviselői.

De miről is szól pontosan az Unortodox? Lássuk!

A ​külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert.

Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságában, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán.
Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse.
Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat 2020 márciusától látható a Netflixen.

Bevallom nektek, nagyon érdekelt a könyv, de közben legalább ennyire tartottam tőle. Mindig nehéz olyan kötetről véleményt mondani, amely egy másik ember életéről szól. Hogyan is lehet kritizálni egy olyan regényt, melyben az írónő elénk tárja az életét. 

Minden szokásos sablon, amelyet követni szoktam a blogomban ilyenkor érvényét veszti. Nem írhatok a megszokott módon a cselekményről és a karakterábrázolásról, hiszen ez egy teljesen más műfaj. Aztán arra jutottam, hogy ezzel nincs is baj. Írok, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle. 

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én nagyon keveset tudok a mai zsidó közösségek életéről. Olvastam már róluk, de ennek ellenére vajmi kevéssé ismerem a közösséget és a vallási kultúrájukat. 

Deborah Feldman kicsit sokkolt a könyvével. Az én gondolkodásom alapja az egyenlőség mindenek felett, így számomra hihetetlenül nehéz volt olvasni egy olyan közösségről, ahol rendkívül konzervatív a társadalom berendezkedése. A nők nem olvashatnak, nem énekelhetnek. A férjezett asszonyoknak le kell borotválni a hajukat. Az ő kizárólagos feladatuk a tiszta és rendes otthon fenntartása és a gyermekek nevelése. A Tóra pontosan kijelöli számukra a teendőket. Rendszeresen mikvébe (rituális fürdésre kialakított fürdő) kell járniuk, hogy megtisztulhassanak. Sőt, igazából a nő lelkén szárad, ha a teste miatt egy férfi akár csak gondolatban is bűnbe esik. 

A szatmári haszidok úgy tartják, hogy Hitlert tulajdonképp Isten küldte büntetésül, amiért a zsidók asszimilálódni akartak a többségi társadalomba. Mivel a közösségek túlságosan is világiak lettek, így meg kellett bűnhődniük. Emiatt a közösség élesen elkülönül a többiektől, semmilyen módon nem kívánnak érintkezni másokkal, vagy beolvadni a közösségbe. Szigorúan, a Tóra törvényei szerint élnek, hiszen úgy tartják, hogy a holokauszt bármikor újra megtörténhet, ha az életvitelük nem megfelelő. 

A könyv nagyjából 10 évet ölel fel. Deborah 12-13 éves az első oldalakon, és 23 éves korában hagyja el a közösséget. Ezalatt az idő alatt rendkívül sok dolog történt vele: kijárta az iskolát, tanárként kezdett el dolgozni, majd férjhez ment, édesanya lett és ezt követően kezdett irodalmat hallgatni egy főiskolán titokban. Nagyon tetszett, hogy imádott olvasni (ráadásul angolul), így már az első pillanattól kezdve szimpatizáltam vele. A gondolkodása az első pillanattól kezdve magával ragadott, szerettem, hogy már kisgyerekként is kilógott a "tömegből".

Deborah igazán isnpiráló számomra, egy hihetetlenül erős nőnek tartom, aki képes volt arra, hogy kilépjen egy olyan közösségből, melyben nem találta a helyét. Felismerte, hogy többre vágyik és ezért tett is. Nem adta fel, megkereste a kiutat saját maga és fia számára. 

A könyv hangulata igazán magával ragadó. Nagyszerű a stílusa, én csak úgy faltam a lapokat. Az írónő roppant őszintén, mégis indulatok nélkül írja le életének tapasztalatait. Bár akadtak megpróbáltatások az életében, mégsem éreztem azt, hogy haraggal viseltetne azok iránt, akik fájdalmat okoztak neki. Néha kicsit sterilnek éreztem a könyvet, talán kicsit túl tényszerűen lett megírva, nekem hiányoztak belőle az erős érzelmek. De talán ez nem is baj. Így nagyobb hangsúlyt tudtam arra fektetni, hogy megfigyeljem, belőlem milyen érzelmeket vált ki a kötet. Sokszor csodálkoztam, haragudtam és értetlenül álltam az egész közösség viselkedése és gondolkodása előtt. 

Összességében az Unortodox egy nagyon erős könyv, melyben Deborah Feldman életét ismerhetjük meg és követhejük végig addig, amíg elhagyja a szatmári haszid közösséget. Remek olvasmány, mely elgondolkodtatja az embert. Az olvasás során sokszor eszembe jutott, hogy milyen szerencsés is vagyok, hiszen egy olyan környezetben nőttem fel, ahol egyenrangúnak érezhettem magam és semmi/senki nem szabta meg számomra, hogy hogyan kell élnem. Az a legfontosabb, hogy az ember elégedett legyen a saját életével. Nincs semmi baj azzal sem, ha valaki azt az utat választja, hogy hívő emberként a közösséget szolgálja és a Tóra törvényeit követi vakon, viszont ha valaki változtatni szeretne, akkor azzal sincs semmi baj, ha kilép. Deborah megmutatta, hogy egy nő bármire képes, még akkor is, ha egész életében arra nevelték, hogy maradjon csendben és csak a férjének, családjának, a közösségének éljen, hiszen mindig van egy másik út.  

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a regénybe. 




Nyereményjáték

A könyvben rengeteg zsidó ünnep is szóba kerül, így játékunkban ezek megismerésére fókuszálunk. Az állomásokon egy-egy ünnep rövid meghatározását találjátok, ezeknek a nevét kell beírnotok a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az ünnep meghatározása

A Sínai-hegyen történt törvényadás emléknapja, a Hetek ünnepe, a pünkösd megfelelője.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

<Blogturné Klub>
06.01. Readinspo
06.03. Szofisztikált Macska
06.05. Könyv és más
06.07. Csak olvass!
06.09. Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése