2020. augusztus 20., csütörtök

Péntek 13 margójára - Blogturné Klub extra állomás

Sziasztok!

Király Anikó, a Strand, papucs, szerelem és a Csak barátok? szerzője új regénnyel örvendeztette meg rajongóit. Szálljatok fel velünk Ti is a Diósvámhatárra tartó vonatra, ismerjétek meg Kókuszt és a balszerencsés babákat! Csak semmi pánik! Tartsatok bloggereinkkel és ha Nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 

A személyes kötődés miatt mindenképpen szerettem volna valami extra állomással is előrukkolni, hogy kicsit izgalmasabbá tegyem a turnét. Arra gondoltam, hogy írok nektek egy kicsit péntek 13 eredetéről. 

Mielőtt rátérnék a lényegre elmondom, hogy nekem nagyont tetszett ez a könyv, csak úgy faltam a lapokat. A kötet nagyon vicces, tele volt jobbnál jobb poénokkal. Egy idő után kifejezetten örültem annak, hogy maszkot kell venni az utazáshoz (ja igen, mert hogy a teljes hangulatért én vonaton olvastam el az egész könyvet), ugyanis így nem látták mások, hogy folyamatosan vigyorgok, mint egy vadalma. A szereplők nagyon szerethetőek, a történet pedig érdekes, számomra letehetetlen volt. Egy biztos, innentől kezdve keresni fogom a kókuszillatot a vonaton, hátha úgy dönt Kókusz, hogy átigazol a Veszprém-Budapest vonalra. A teljes értékelésemet ITT olvashatjátok el. 

Miről is szól pontosan a könyv? Íme! 

Leának az is nehezére esik, hogy hot-dogot kérjen magának az iskolai büfében, mégis őt kérik fel, hogy beszédet tartson az egész iskola előtt. Andris rájön, hogy sosem lesz belőle sportcsillag. Gabi mindenkinek hazudik a jövőjével kapcsolatban, Dani pedig elszánt harcot vív mostohaapja ellen, miközben szeretne találkozni a biológiai apjával. Ők Diósvámhatár balszerencsés babái, akik éppen akkor születtek, mikor meghalt a falu babonás polgármestere, és meg vannak róla győződve, hogy katasztrófa az életük. Aztán felbukkan a rejtélyes Kókusz, akinek nem csak hogy kókuszillata és furcsa figurákkal telerajzolt farmerdzsekije van, de különös tehetsége is ahhoz, hogy megváltoztassa mind a négyük életét. Király Anikó, a Strand, papucs, szerelem és a Csak barátok? szerzője újra letehetetlen, szívfacsaró és vicces regényt írt, nemcsak vonaton ingázóknak.

Kevés olyan megosztó dátum létezik a világon, mint amilyen a péntek 13. Vannak, akik rettegnek tőle, és vannak olyanok, akik egyenesen imádják. Biztosan tudjátok már páran, mert többször is meséltem, én határozottan abba a kategóriába esek, akik szeretik ezt a napot, ugyanis a balszerencsés babákhoz hasonlóan én is péntek 13-án születtem. A főszereplőkkel ellentétben én soha nem éreztem igazán balszerencsésnek magam. Rengeteg nagyszerű dolog történt velem az elmúlt 30 évem során. Persze voltak rossz, kínos, kellemetlen másodpercek is, de soha nem jutott eszembe péntek 13-at okolni miatta. Az esetetk többségében inkább izgatott vagyok miatta, nem aggódom különösebben semmi miatt ezen a napon. Mindig is érdekelt, hogy mi miatt kötődik balszerencse ehhez a dátumhoz, de különösebben soha nem néztem utána. A könyvnek hála azonban végre belevágtam, most pedig veletek is megosztom a tudást. 

A világ egyik legelterjedtebb babonájának a péntek 13-nak 2 problémája van. A pénteki nap és a 13-as szám. Miért mondom ezt?

Egy legenda szerint a francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. Azt nem tudni, hogy innen ered-e a babona, de IV. Fülöp valóban ekkor fogta el a rend tagjait, akiknek nagy része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte.

Ugyanakkor semmilyen bizonyíték nincsen rá, hogy péntek 13. ennek a sötét napnak köszönheti a rossz hírét. A helyzet az, hogy bizonyos kultúrákban mind a péntek, mind a 13-as szám szerencsétlenséggel fenyegető babonás félelmekkel volt körülvéve emberemlékezet óta, melyek pontos gyökeréről csak találgatások vannak

A 13-as szám baljós jelentésének egyik lehetséges oka az utolsó vacsorával függ össze, ahol tizenhárman vettek részt. Franciaországban a tizenhármat le point de Judas-nak nevezik, ami nemcsak Júdás árulására utal, hanem arra is, hogy ő kelt fel elsőként az asztaltól és ő halt meg elsőként. A skandináv mitológiában tizenkét istennek rendeztek lakomát a Valhallában, amikor hívatlanul beállított a bajkeverő Loki, a jó Baldur isten meghalt. A héber ábécé tizenharmadik írásjegyéről azt hitték, bajt jelent, mert ugyanúgy “mem”-nek kell ejteni, mint a halál szót. Amerikában nincs 13. emelet, a világ más részein is gyakran kihagyják a 13-as számot, például kórházakban, szállodákban a 12-es ajtó után rögtön a 14-es következik. Franklin Delano Roosevelt például sosem volt hajlandó olyan asztaltársaságnál étkezni, ahol tizenhárman ültek. Rendszerint odarendeltek még egy embert. A XX. században az Apolló 13 katasztrófája után mai napig tartja magát az a téveszme, hogy az űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a harminckilences indítóállványról meghiúsult.

A péntek volt a 13. századig Rómában a kivégzések napja, tehát amolyan fekete nap. Bibliakutatók szerint Káin pénteki napon ölte meg Ábelt, illetve ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, továbbá ez volt a Paradicsomból való száműzetés napja is.
A péntek - a néphit szerint - a gonosz napja, vagyis nem alkalmas házasságra, vagy arra, hogy új házba költözzünk, új állást vállaljunk, nagy útra induljunk. A pénteki naptól való félelem másik gyökere, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja: rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. 

Nos, ennyi dolgot sikerült összeszednem erről a napról. Remélem érdekesnek tartottátok ezt a bejegyzést, ha van kedvetek írjátok meg kommentben, hogy ti mit gondoltok péntek 13-ról. 


 

Nyereményjáték

Mivel a regény nagy része vonaton játszódik, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik. Ahhoz, hogy valaki eljuthasson Diósvámhatárra és találkozhasson Kókusszal, vagy a balszerencsés babákkal ismernie kell a menetrendet. Nincs más dolgotok, mint belépni a MÁV oldalára és kikeresni onnan a helyes válaszokat. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ha Bajáról szeretnék eljutni Veszprémbe és 10:14-kor szeretnék elindulni, mikor érkezek meg a városba?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

08.14.: Könyvvilág
08.16.: Csak olvass!
08.20.: Csak olvass! extra

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése