2020. szeptember 22., kedd

Julie Johnson: Like Gravity + Nyereményjáték

 Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából végre a magyar olvasók is a kezükbe foghatják Julie Johnson A szerelem vonzásában című nagysikerű debütáló regényét, amelyben végigkövethetjük, hogy egy pimasz zenész hogyan bontogatja le egyenként egy sebzett lány maga köré húzott falait. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Mindannyian mások vagyunk; máshogyan örülünk és máshogyan sírunk, máshogyan élünk és máshogyan felejtünk. Vannak emberek, akik soha nem képesek maguk mögött hagyni fájdalmas múltjukat, mások könnyebben gyógyulnak. Van, aki képes mindent maga mögött hagyni és új életet kezdeni, mások csak nagyon lassan és nekézkesen képesek felépíteni ismét önmagukat. 

Egy halálesetet követően az ember egész élete megváltozik, addigi életük gyökeresen felborulhat. Az eltávozott személy(ek) magával(magukkal) visz(nek) egy csomó olyan dolgot, amelyek eddig teljesen meghatározták a mindennapjainkat. Minden összedől, még saját személyünkben is elbizonytalanodunk. A veszteséget mindenki másképpen éli meg, és mindenki máshogy halad a saját gyászfolyamatában. Vannak, akik teljesen összeomlanak, mások igyekeznek bástya módjára helytállni és túlélni. Ez soha nem volt és soha nem is lesz egy könnyű folyamat. Mindenkinek saját magának kell megtalálni a személyes poklából a kivezető utat. Természetesen nyújthatunk segítő kezet, de bármennyire is szeretnénk, ezt az utat nem tudjuk átvállalni, mi nem tudunk mások helyett megbékélni a helyzettel. 

A Like ​Gravity – A szerelem vonzásában című könyv főszereplője Brooklyn pontosan ilyen problémákal küzd. Lássuk miről is szól pontosan a történet. 

A húszéves Brooklyn „Bee” Turner számára a gyász régi ismerős. Miután hatévesen szemtanúja volt édesanyja brutális meggyilkolásának, Brooklyn zárkózott, sebzett és – mindenki szerint – egyenesen kiállhatatlan lett. És a lánynak tökéletesen meg is felel, ha elviselhetetlennek tartják, hiszen így senkit sem kell közel engednie magához. Ezért aztán teljesen felkészületlenül éri, hogy miután – szó szerint – belebotlik Finn Chambersbe, az egyetem hírhedt szoknyapecérébe, aki az egyik helyi együttes énekese is, a fiú makacs elszántsággal igyekszik összebarátkozni vele, Brooklynban pedig veszélyes vonzalom támad iránta. Tudja, hogy ami köztük van Finn-nel, az több lehet szexnél. Talán több barátságnál. És talán több még szerelemnél is. Ám amikor felbukkan a múltjából egy fenyegető árny, és minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja őt, Brooklyn eléri a töréspontját. Tizenöt év után először kénytelen szembenézni a gyászával és az emlékeivel, miközben halálos macska-egér játékba bonyolódik egy láthatatlan ellenséggel. Mert néha más démonokkal is szembe kell néznünk, nem csak azokkal, amik bennünk rejtőznek… Ismerd meg titkait és az elkerülhetetlen sorsát!

Amikor először olvastam el a fülszöveget azonnal megnyert magának a történet. Szeretem az ilyen típusú könyveket. Aztán ahogy egyre közelebb és közelebb kerültem ahhoz, hogy végre nekiálljak az olvasásnak teljesen elbizonytalanodtam. Véletlenül a könyv moly.hu oldalára tévedtem és teljesen összezavarodtam. Persze tudom, nem mindig szabad figyelni a százalékokat, de kicsit megijedtem a többi olvasó értékelésétől. Bevallom, fenntartásokkal álltam neki az olvasásnak, de hamar rájöttem, hogy nincs mitől félnem, nekem ugyanis tetszik a könyv. Nem mondom, hogy új kedvencet avattam, de fele annyira sem vagyok negatív, mint vártam. 

Bee egy nagyon szomorú élettörténetet tudhat magáénak. Fájdalmát alkohollal és alkalmi kapcsolatokkal próbálja meg tompítani, és igyekszik eltemetni magában a múlt titkait. Kötődési gondjai vannak, édesanyja elvesztése után képtelen arra, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki másokkal. Ez alól egyedül a legjobb barátnője képez kivételt, de ő is csak azért mert nem próbálja magát ráerőltetni a lányra. Rájött, hogy csak akkor működik a kapcsolatuk, ha nem faggatja Brooklynt az érzéseiről és a múltjáról. 

Bee igazán nehéz eset, nem lehet egykönnyen a közelébe férkőzni. Rémálmai vannak és rendszeresen újraéli az édesanyja elvesztését és az azt követő időszakot. Nekem sokszor az volt az érzésem, hogy kétségbeesetten igyekszik normálisnak tűnni. Rendesen jár egyetemre, elkészíti a beadandókat, tanul, bulizik...igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy minden rendben van vele. Az alkohol sokszor segítséget nyújt számára. Kellően ellazította és tompította az agyát. Semmiképpen sem nevezném alkoholistának, de az biztos, hogy nem vetette meg az italozást. A találkozása Finn-nel felforgatta az egész életét. Eddig mindenkivel szemben megtartotta a két lépés távolságot, de a fiú mágikus módon vonzza őt. Olyan ez, mint a gravitáció, elkerülhetetlen és szükségszerű. Ahogy egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz Bee rájön, hogy itt az ideje, hogy szembenézzen önmagával, és a múltbéli démonaival, dédelgetett fájdalmával. 

Finn egy igazán szerethető figura, vicces volt, ahogy évődött Brooklynnal. Igaz, hogy sokszor szemtelen és idegesítő, de egy biztos, helyén van a szíve. Az a típusú rosszfiú, akiről minden lány álmodik, aki akár a tűzbe is menne a szeretett lányért. 

Bee barátnője Lexi egy érdekes karakter. Sokszor önzőnek tűnik, de pontosan azt nyútja a lánynak, amire szüksége van. Tulajdonképpen ő az egyetlen biztos pont Brooklyn életében. 

A cselekmény tulajdonképpen két szálon fut, a jelenben és a múltban. Bee minden éjjel álmodik, így ezeken keresztül megismerhetjük az anyukájának az elvesztésének a körülményeit és az ezt követő kaotikus és magányos időszakot. A jelenben pedig azt az utat ismerhetjük meg, ami végül elvezet oda, hogy szembenézzen saját gyászával, fájdalmával, hogy lezárhassa ezt a szakaszt és új életet kezdhessen végre. Tudja ő, hogy a viselkedése finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után, még a saját cselekedeit is helyteleníti, de képtelen máshogy viselkedni. Ahogy haladunk előre az időben rájön, hogy ez így nem mehet tovább. Fejlődéstörténetét egy láthatatlan ellenség és egy konfliktus árnyékolja be, de kellő erővel és bátorsággal túl tud lendülni ezeken is. 

Nekem a visszaemlékezések tetszettek a legjobban, összetört a szívem amikor a kis Brooklyn viszontagságairól olvastam. 

A történet kicsit kiszámítható volt szerintem, de engem ez egyáltalán nem zavart. Számomra igazán kellemes olvasmány volt. Sokan kritizálták Bee viselkedését, de egy valamit nem szabad elfelejtenünk. Édesanyja elvesztése olyan mély sebeket és traumát okozott neki, amelyet 21 éves fejjel sem tudott kiheverni. Persze, racionálisan tekintve megkérdőjelezhető abszolút a viselkedése, de egy mentális gondokkal küzdő embertől egyszerűen nem elvárható a racionális viselkedés. A túlélésre játszott, nem a boldogságra. Néha rendkívül furcsán reagál egyes helyzetekre, de szerintem hatalmas dolog tőle, hogy változtatni akar az életén. Soha nem késő elkezdeni. 

A borító szerintem csodálatos, egyszerűen öröm ránézni. Az egyik legszebb kötet lesz a polcomon, az biztos. 

A Like Gravitiy - A szerelem vonzásában összességében egy élvezhető és szerethető könyv. Bár nem avattam új kedvencet, de kifejezetten tetszett a történet. A cselekmény kissé kiszámítható, de engem ez egyáltalán nem zavart. Bee fejlődése példaértékű, nagyon szerettem a párosát Finn-nel. Ha megfogott a fülszöveg ne hagyd magad eltántorítani a könyvtől. A százalékok nem jelentenek semmit. Ha szereted a hasonló történeteket, szerintem ez sem fog csalódást okozni. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennyek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod beszerezni, ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 



Nyereményjáték

Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyekben a főszereplő lány egy zenészbe zúg bele. A rafflecopter dobozba kérjük írjátok be az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“– Legjobb csajozós szövegem három szóval?
– Aha.
– Nagy Márk vagyok – felelte egyszerűen.”


a Rafflecopter giveaway

Állomások

09/16 - Könyvvilág
09/22 - Csak olvass!
09/24 - Fanni’s Library
09/26 - Dreamworld
09/28 - Veronika’s Reader Feeder (extra)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése