2024. október 17., csütörtök

Alex Donovici: Csudi ​és az elnémult erdő (Csudi, a pacsirta) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Sokunk örömére, nem kellett hosszan várnunk Alex Donovici cuki pacsirtájának újabb meséjére. Csudi legújabb kalandjai - sorban immár a sorozat harmadik kötete - eddig nem tapasztalt nehézségekkel szembesítik az erdő lakóit. Mi történik, ha a számítógépes játékok és a burgonyaszirom veszi át az uralmat kedvenceink felett, s mit tehet ez ellen Csudi? Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, és lessük meg együtt, ki rejtőzik a rejtély mögött! A turné végén pedig megnyerhettek egy példányt a könyvből a Móra Könyvkiadó jóvoltából.

A sorozatnak ebben a részében a számítógépes játékok és a burgonyaszirom iránti vágy keríti hatalmába ez erdőlakókat, akik így elhanyagolnak mindent és mindenkit. Csudi kétségbeesetten próbálkozik megmenteni Villámgyors urat, Séget, György pulykát és Hópehelyt, hogy visszahozza őket a valós életbe, és segítségükkel a rejtélyes módon eltűnt Buhu nyomára akadjon. Míg a sorozat előző részeiben az önbizalom és a hulladék szelektálás volt fókuszban, ebben a kötetben a számítógépes játékokon túl a barátság és szeretet ereje jelenik meg hangsúlyos kérdésként.






Kevés dolog van, amivel jobban le lehet venni a lábamról, mint egy jó mesével. Nagyon szeretem az olyan mesekönyveket, amelyeknek nem csak a története, az illusztrációja, de a mondanivalója is elvarázsol. Csudi a pacsirta története pedig abszolút ilyen típusú történetnek tűnt. Immáron a harmadiknál résznél jár a sorozat, minden egyes kötetének egy adott tanulsága van. A mostani rohanó világunk talán egyik legnagyobb problémája, a technikától való függés. Nem akarok álszent lenni, sokszor az én kezemhez is hozzá van nőve a telefonom. Ülünk a kanapén, észre sem vesszük, hogy már órák teltek el a TikTok pörgetése közben. De ugyanezt tapasztalhatjuk akkor is, ha egy izgalmas játékkal játszanunk. Az idő ilyenkor valahogy teljesen máshogy pörög. Elveszítjük teljesen időérzékünket,  olyan az egész, mintha csupán 5-10 perce kezdtünk volna el játszani, de igazság szerint lehet, hogy már órák óta görnyedünk a gép előtt. Ilyenkor ráadásul nincs is ideje az embernek arra, hogy rendesen egyen, sokszor csak egészségtelen ételeket, rágcsákat fogyaszt. 

A Csudi és az elnémult erdő pontosan ezt az élethelyzetet veszi alapul. Már a fülszöveg megvett magának, egy igazán remek és tanulságos mesekönyvre számítottam, melynek a középpontjában az egészség, a számítógép és technika függés, és az egészségtelen táplálkozás veszélye áll. Kiemelten fontosnak tartom, hogy minőségi könyveket ajánljak a legkisebb korosztály számára is, így óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Kíváncsi voltam, hogy miként nyúl a témához a szerző és hogyan dolgozza fel Csudi karakterén keresztül ezeket a problémákat. Emellett azonban megjelenik a barátság fontossága is, az, hogy lehet bármennyi pénzünk, ha nincs a környezetünkben olyan ember, akivel megosszuk ezt, vagy nincsenek barátaink, akkor igazából szegények vagyunk. Sokkal többet ér egy olyan élet, ahol emberek és szeretet vesz minket körbe, mint egy olyan, ahol egyedül ülünk felhalmozott pénzünk tetején. 

A történet szerint a számítógépes játékok és a burgonyaszirom iránti vágy keríti hatalmába ez erdőlakókat, akik így elhanyagolnak mindent és mindenkit. Az erdő teljesen elnémul, lakói elveszítették a valóságérzéküket. A csipsz és a játékfüggőség uralta a napjaikat. Csudi kétségbeesetten próbálkozik megmenteni Villámgyors urat, Séget, György pulykát és Hópehelyt, hogy visszahozza őket a valós életbe, és segítségükkel a rejtélyes módon eltűnt Buhu nyomára akadjon. Vajon képes lesz a kismadár arra, hogy visszaadja az erdő hangját? Le tudnak mondani a barátai az egészségtelen rágcsálnivalóról és a számítógépes játékokról? 

Nagyon tetszett a történet. A fentebb is vázolt témák mindegyike megfelelő mélységgel van tálalva az ifjú olvasók, és kisebbek számára. Könnyen érthető és jól feldolgozható az élethelyzet, biztosan minden gyermek számára azonnal világossá válik az üzenet. Bár azért bevallom, sokszor éreztem szájbarágósnak éreztem a mondandóját. Magát a könyvet én nem feltétlenül esti mesének ajánlom, sokkal inkább egy délutáni, bekuckózós naphoz tudom elképzelni. Annyi minden van benne, amiről érdemes és fontos beszélni a gyermekkel, hogy szerintem jobban jár a szülő, ha nem az alvásidőben kezd bele. Így ott lehet az egész délelőtt, és könnyen át lehet beszélni a felmerülő kérdéseket. Így pedig még több minőségi időt tölthet együtt a gyermek a szüleivel. 

Ebben a történetben a már ismert szereplők mellett egy újabb karakterrel ismerkedhetünk meg, egy kapzsi tücsökkel, aki a profitra hajt. Nincsenek barátai, egyedül van így csupán ebbe tud kapaszkodni. Soha nem voltak barátai, így nem is tudja mit jelent az. Vajon Tücsök Boss menthetetlen, vagy benne is ott lakozik a jóság és ha felnyitják a szemét képes lesz vajon lemondani a profitról egy egészségesebb és teljesebb élet reményében?

Az illusztráció nagyon kedves, engem teljesen levett a lábamról. Sokat hozzáadnak a szöveges részhez, így biztosan remek élmény lesz az elolvasása. A folytatásokra pedig nagyon kíváncsi vagyok, biztos vagyok benne, hogy Csudi és a többiek még sok-sok kalanddal kápráztatnak el minket.

Összességében csak ajánlani tudom ezt a szuper kedves mesekönyvet, tökéletes választás, főleg akkor, ha a gyerkőc elkezdett érdeklődni a technika, vagy túlzott érdeklődést mutat a számítógépes játékok iránt. Ha az első részeket szerettétek, szerintem ezt is kedvelni fogjátok. Ha pedig most találkoztok először a kötettel, mindenképpen adjatok egy esélyt Csudinak és barátainak. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Csudi legújabb történetében egy kis nyomozásra hívunk titeket! Minden állomáson találtok egy-egy kérdést, melyet a könyv beleolvasójába lapozva tudtok megválaszolni. A beleolvasót ITT találjátok. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

KÉRDÉS
Hogy hívják a jószívű varjúfiókát?

a Rafflecopter giveaway

A turné menete

10.17. Csak olvass!
10.20. Könyv és más
10.22.: Szembetűnő
10.23. Spirit Bliss Sárga könyves út


2024. október 16., szerda

Bridget Collins: A ​csendgyár + Nyereményjáték

Sziasztok!

Titokzatos selyem borzolja a kedélyeket a csendgyár körül. Egyik oldala a tökéletes csendet, másik oldala a tébolyt hozza el viselője számára. Mi lehet a titok? Miért áll a csendről álmodó Henry Sir Edward selymének ügye mellé? S milyen titkokat rejtenek a pókok? Tarts a Blogturné Klub hét bloggerével, s deríts fényt a titokra! A turné végén megnyerhetetd Bridget Collins regényét a 21. Század Kiadó felajánlásában.

Henry csendről álmodik – olyan világról, ahol nem hallatszik az órák engesztelhetetlen ketyegése, a részegek óbégatása, nem csattog a lovak patkója a macskaköves utcákon.

Aztán találkozik Sir Edwarddel, egy rejtélyes úriemberrel, aki pontosan ezt árulja. Egy drága selymet, ami elnyeli a világ zaját – mindazt, amiből Henrynek már annyira elege van.

Azért hívják el a gyárba, hogy meggyógyítsa Sir Edward lányának hallását. Henry egyre erősebben vonzódik a zajokat elnyelő selyemhez, e túlvilági ajándékhoz, és felkelti érdeklődését az anyag eredete. Sir Edward lányának nevelőnője többször is figyelmezteti Henryt, de a férfi ennek ellenére sem tud lemondani az egyedülálló selyemről.

Vajon mi lesz a vonzalmának ára? Túl késő lesz-e a visszafordulni?

Nem ez volt az első Bridget Collins könyv, amit olvastam, anno A könyvkötő című regényt olvastam és nagyon szerettem. A történet az erős atmoszférájával teljesen lenyűgözött, így nagyon kíváncsi voltam, hogy A csendgyár című kötet milyen hatással lesz majd rám.

A csendgyár egy rendkívül erős hangulattal operáló, gótikus hangulatú regény arról, hogy milyen veszélyessé is tud válni az ember, ha az ambícióit az embersége elé helyezi. Egy történet veszteségről, újrakezdésről és arról, hogy milyen ostobaságokra vagyunk képesek azért, hogy felkeltsük valaki figyelmét a megbecsülés és szeretet reményében. Egy történet arról, hogy a világ ismeretlen erőit az ember nem állíthatja a saját szolgálatába büntetlenül, arról, hogy a nagyravágyásnak milyen óriási ára lehet.
Rendkívül érdekes történet, szerintem nem fog a kedvenceim közé tartozni, de vitathatatlanul nagy hatással volt rám. 

A történet középpontjában maga a csendgyár áll, vagyis egy olyan vállalkozás, amely egy különleges, görög szigetről származó pók hálójából fon selymet. Ez a selyem rendkívül különleges. Az egyik oldala olyan, mintha teljesen kizárná a külvilágot, a másik azonban furcsán visszhangzik és könnyen az őrület határára sodorhatja az embert. 

Nagyon sokat gondolkodtam a regény elolvasása után a csendről. Vajon én mit tennék annak érdekében, hogy az egész világ elhallgasson körülöttem? Egyáltalán szükségem lenne rá? Számomra például mindig is a biztonságot jelentette, ha például hallottam félálomban, hogy a szüleim mozgolódtak a szobájukban, vagy éppen az, hogy apukám horkolt. Tudtam, hogy nem vagyok egyedül és bármi történhet, hiszen ott vannak velem és megvédenek. Azóta ugyan felnőttem, de hasonlóan vagyok most is a hangokkal. Persze, az óra ketyegése, vagy a csap csöpögése kifejezetten zavarna. De azzal például nem tudnék mit kezdeni, ha nem hallanám Miklós mocorgását, vagy éppen szuszogását. Egyszerűen idegennek és ridegnek érezném az egészet. Sokszor pont zenére alszom el, így el sem tudom képzelni, hogy az egész világ elnémuljon körülöttem. Mert persze, a csend lehet kívánatos, nyugtató és örömteli. Ugyanakkor lehet fülsüketítő, őrjítő és rettegéssel teli. Ahogy a szavaknak, úgy magának a csendnek is hatalmas ereje van. Érdekes és izgalmas volt olvasni egy olyan anyagról, melynek abban rejlik a különlegessége, hogy az egész világot képes elhallgattatni. De mindennek megvan az ára, még a csendnek is. Nem csupán a visszhangok kergethetik az embert őrületbe, nem csupán a gépek zaja és a hanghullámok süketíthetik meg az embereket és okozhatnak vissza nem fordítható károkat. A kapzsiság, a magasra jutás reménye és a nagy nyereség ígérete is megbolondíthatja az embert. 

A csendgyár nem egy könnyed olvasmány. A légkör kissé fájdalmas és fullasztó, a fájdalom erősen jelen van a regényben, ez pedig kissé borongóssá teszik az egész könyvet (pontosan olyanná, mint amilyen Anglia időjárása is). A gótikus elemek pedig még érdekesebbé és izgalmasabbá teszik a kötetet. A stílus jellegzetességéből fakadóan a misztikum is megjelenik, a rejtélyes hangok és események csak még tovább borzolják az olvasó kedélyét. A hangulat azonnal magával ragadja az olvasót és egy másodpercre sem ereszti. A múltnak és a jelennek is megvan, a maga szerepe a történetben, mindegyik hihetetlenül érdekes és izgalmas. A selyem eredetének és a gyár működésének a története, hol elborzasztott, hol pedig lenyűgözött. A könyvben erőteljesen megjelenik a kapitalizmus ereje és szerepe, vagyis tulajdonképpen az, hogy a selyem és a gyár milyen szerepet is tud betölteni a közösség életében. A munkásai szerencsések lehetnek, hogy a gyár gondoskodik róluk és étkezést is biztosít számukra, vagy egyértelműen kizsákmányolja őket és tönkreteszi az életüket. A múltban pedig tulajdonképpen egy naplón keresztül ismerhetjük meg, hogy miként kerültek Angliába a pókok és ez milyen "átkot" szabadított az Ashmore családra.

A cselekmény nagyon lassan indul be, néhol talán kissé dagályosnak is mondható. Nem feltétlenül a vadító izgalmak teszik emlékezetessé, sokkal inkább a hangulata az, ami nem ereszti az olvasóját. A feszültség egyre erőteljesebbé válik a kötetben, majd egy adott ponton elérkezik a kérlelhetetlen vég. A kérdés csupán az, hogy ez kinek a bukásához vezet majd. 

A főbb szereplők sem szimpatikusak, nem feltétlen kedvelhető személyiségek. Henry személye sokszor inkább antipátiát és szánalmat váltott ki belőlem,  és talán csak a könyv utolsó részében tudtam megbarátkozni vele. A selyem és Sir Edward személye azonnal a bűvkörébe vonta, onnantól kezdve minden mozzanata és gondolata körülöttük forgott. 

A regény nyelvezete hihetetlenül élvezetes, a hangulata pedig lenyűgöző. Bridget Collins mesterien bánik a szavakkal, minden másodpercét imádtam az olvasásnak. Engem teljesen magába szippantott a kötet és egy másodpercre sem lankadt a figyelmem. Bizonyos részei olyan mély hatással voltak rám, hogy meg kellett állnom néhány percre és mély levegőket kellett vennem. Volt, hogy pityeregtem, máskor pedig szívesen falhoz vágtam volna a könyvet. Tulajdonképpen az érzelmek teljes skáláját átéltem. 

A borító egy csoda, egy igazi minőségi kötet, mely méltán lehet az olvasó polcának éke. A fordítás is tetszett összességében, jól igazodott a regény hangulatához. 

Összességében bár nem ez a kedvenc Bridget Collins regényem, de kicsit sem bántam meg, hogy elolvastam. Rendkívül erős hatással volt rám és a hibái ellenére nagyon sokat gondolkodtam a történeten, a szereplőkön, a csenden és azon, hogy vajon milyen veszélyt rejthet magában, ha valaki piaci áruvá akarja azt tenni. Azon, hogy mire képes az ember a pénz reményében és azon is, hogy vajon a vagyon halmozása miért jár sokszor együtt az emberségesség elvesztésével. Ha szerettétek az írónő korábbi könyveit, akkor A csendgyár című regényt is kedvelni fogjátok. Főleg azoknak ajánlom, akik egy erős, szuggesztív hangulatú történetet keresnek és akik készek arra, hogy elmerüljenek a gótikus jellegű írás világában. Olvassátok, szeressétek!


Értékelés: 5/4,3

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Bridget Collins könyve a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában jelent meg, melyek közül már a Blogturné Klub tagjai is számos kiadványt bemutattak. A mostani játékunkban ezeket szeretnénk ismét a figyelmetekbe ajánlani. Minden állomáson találtok egy-egy rövid részletet az adott blogger egy korábbi bejegyzéséből. A feladatotok az, hogy megkeressétek, bloggerünk melyik könyvet ajánlja épp figyelmetekbe. Segítségképp a könyv fölszövegéből is adunk nektek részletet :) 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.
                     
RÉSZLET

Anikó (Csak olvass!) véleménye a könyvről: “Összességében nagyon kedveltem Rosie Andrews regényét, az első oldaltól kezdve egészen az utolsóig óriási lelkesedéssel faltam a lapokat. A sajátos hangulat és stílus, a nyelvezet teljesen beszippantott. A regény kicsit meglepő fordulatot vett, én totálisan meglepődtem, hiszen teljesen mást kaptam, mint amire számítottam, de ez egyáltalán nem zavart. Talán így még jobban is tetszett a történet.”

Részlet a fülszövegből: “Norfolk, 1643. Angliát polgárháború szabdalja, Thomas Treadwater, a katona kelletlenül veszi tudomásul, hogy a húga hazahívja, mert azzal vádolja az egyik szolgálójukat, hogy gondatlanul bántj özvegy édesapjukkal. Mire Thomas hazaér, az édesapjuk már magatehetetlen, szélütést kapott, és az új szolga börtönben van, boszorkánysággal vádolják.”


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
10.12. Szembetűnő
10.14. KönyvParfé
10.16. Csak olvass!
10.18. Könyv és más
10.20. This is my (book) universe
10.22. Spirit Bliss Sárga könyves út
10.24. Zakkant olvas

2024. október 6., vasárnap

Charmaine Wilkerson: Fekete ​torta + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően újabb könyv jutott el hozzánk, amiből nemrég sorozat is készült a Disney+-ra. Tartsatok négy bloggerünkkel a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a Fekete tortából.

Egy ​titkos recept.

Eleanor Bennett rejtélyes örökséget hagy két gyermeke, Byron és Benny számára: egy réges-régi családi recept alapján készült fekete tortát és egy hangfelvételt. Eleanor az üzenetben megosztja felkavaró történetét egy önfejű, fiatal úszónőről, aki egy gyilkosság rá vetülő gyanúja miatt megszökik az otthonát jelentő szigetről. Az anya szívszorító története fokozatosan bontakozik ki a könyv lapjain: olyan titkok kerülnek napvilágra, melyeket Eleanor élete végéig rejtegetett. Egy rég elveszett gyermek körüli rejtély pedig felforgatja mindazt, amit a testvérek tudni véltek származásukról és magukról.

Lehet-e Byron és Benny újra szoros szövetségese egymásnak? Össze tudják-e rakni anyjuk valódi történetét, és teljesíthetik-e utolsó kérését, miszerint „osszátok meg a tortát, amikor eljön az ideje”? Vagy elveszettebbnek érzik magukat, mint valaha?

Charmaine Wilkerson debütáló regénye arról, hogy az árulások, titkok, emlékek, sőt nevek öröklése hogyan alakíthatja a kapcsolatokat és a történelmet. A hangulatos és gyönyörűen megírt történet rendkívüli utazás egy család életén keresztül, amelyet örökre megváltoztattak a matriarcha döntései.

Nagyon régóta szemeztem már Charmaine Wilkerson regényével és az ebből készült sorozattal, de elhatároztam, hogy addig nem nézem meg az adaptációt, amíg a kötetet sorra nem szeretem. Egy kicsit lassan haladtam az olvasással, mert ezer más dolog járt a fejemben, de végül sikerült befejeznem a regényt. Talán új kedvencet nem avattam vele, de abszolút figyelemre méltó kötetnek tartom, sőt teljesen ledöbbentem, hogy ez a szerző első könyve. 

A Fekete torta egy nagyszerű kötet szeretetről, veszteségről és újrakezdésről. Arról, hogy mennyire ingatag lábakon állhat még egy igazán szerető család is, ha a kommunikáció nehezükre esik. Egy történet büszkeségről, félelemről és arról, hogy mire képes egy anya, hogy megóvja családját és szeretteit. Egy történet ahol az egyes szereplőket nem feltétlenül csak a genetika köti össze, egy láthatatlan erő is formálja a sorsukat. A könyv sokszor meglepett, Eleanor Bennett rejtélyes élete nem csak a gyermekeire, hanem magára az olvasóra is sokkolóan hat. A lapokon megelevenedik előttünk a fiatal karibi térségbeli nő élete, a sok nehézség, amin keresztül kellett mennie sokkoló volt számomra. Könnyebbséget jelent az olvasó lelkének, hogy a Eleanor az életének történetét meséli el két gyermekének, így az első pillanattól kezdve tudjuk, hogy a nő végül otthonra lelt és családot alapított. 

A történet szerint Eleanor egy rejtélyes örökséget hagyott két gyermek, Byron és Benny számára: egy réges-régi családi recept alapján készült fekete tortát, mely a fagyasztóban lapul és egy hangfelvételt, melyben a nő felfedi a múltját. Eleanor megosztja felkavaró történetét egy önfejű, fiatal úszónőről, aki egy gyilkosság rá vetülő gyanúja miatt megszökik az otthonát jelentő szigetről. Az anya szívszorító története fokozatosan bontakozik ki a könyv lapjain: olyan titkok kerülnek napvilágra, melyeket Eleanor élete végéig rejtegetett. Egy rég elveszett gyermek körüli rejtély pedig felforgatja mindazt, amit a testvérek tudni véltek származásukról és magukról. Egy családi konfliktus miatt Benny régóta nem tartotta a kapcsolatot családjával, bár édesanyja többször hagyott neki üzenetet, ő sokáig nem kereste őket. Ekkor a testvérek kapcsolatán is repedés keletkezett, eltávolodtak egymástól. Vajon lehetnek újra szövetségesei egymásnak? Megismerhetik Eleanor igaz történetét? Mit titkolt a nő egész életében? 

A karakterek igazán érdekesek, izgalmasak és sokszínűek. Nem tökéletes, romantikus hősök, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáznak, felállnak és végül továbbmennek. Sőt, továbbmegyek Benny és Byron karaktere sokáig egy kicsit sem volt szimpatikus számomra. Valahogy nem kerültek közel hozzám. Sem a hozzáállásuk, sem pedig a viselkedésük nem tette őket szerethető karakterré. Ahogy azonban haladtunk előre, úgy ismertük meg az személyiségük rétegeit. Benny önző viselkedése mögött olyan traumák lapultak, melyek hatására talán mi sem viselkedtünk volna okosabban. Byron pedig még sem olyan szívtelen, mint ahogy elsőre tűnhet és a tökéletességre való törekvése mögött és megérthetjük a valós indokokat. Ugyan szüleik mindent megtettek annak érdekében, hogy boldog és egészséges gyermekeket neveljenek, de frusztrációik, félelmeik sokszor tévútra vezették őket. Talán nem mindig viselkedtek a legokosabban, de abban egy másodpercig sem kételkedhetünk, hogy csak a legjobbat akarták nekik. A kommunikáció lett volna legjobb eszközük, de elmentek egymás mellett, míg végül nem lett túl késő ahhoz, hogy mindent képesek legyenek megbeszélni. 

A fekete torta nagyszerű keretbe foglalta az egész regényt, nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire fontos szerepet töltött be ez az édesség a karibi térségből érkezettek és tulajdonképpen Eleanor életében is. Rávilágít arra, hogy mennyire fontosak a hagyományok és a nemzeti ételek, ugyanakkor érdekes volt olvasni azt a narratívát is, hogy vajon mennyire tekinthető nemzeti ételnek valami, ha a hozzávalói mondjuk Ázsiából, vagy mondjuk Afrikából érkeztek. Nagyon elgondolkodtató volt számomra. 

A könyvben ugyan csak érintőlegesen, de megjelenik a rasszizmus is. Nem csak a sztereotípiák jelennek meg, többször is említésre kerül például az, hogy mivel Byron bőre kicsit sötétebb, mint Bennyé, mennyivel többször állítják meg őt a rendőrök este, pusztán azért, mert fekete. 

Összességében szerettem a Fekete torta című regényt, a sorozatra pedig nagyon kíváncsi vagyok, biztos vagyok benne, hogy azt is sorra kerítem majd. Eleanor története nagyon tetszett, lenyűgözött, hogy a sok fájdalom és veszteség után végül lábra tudott állni. Gyermekeivel együtt én is megdöbbenve olvastam az életéről és kíváncsian vártam, hogy a kirakósok darabkái végül összeálljanak. Végül egy igazán kerek történetet kapott az olvasó, nagyon szerettem, hogy a szerző figyelt arra, hogy elvarrjon minden szálat. Ha szeretitek a családregényeket, akkor jó szívvel ajánlom nektek a Fekete torta című regényt. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,85

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

                                     

Nyereményjáték

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a Könyvmolyképző Kiadó oldalán található beleolvasó segítségével megválaszoljátok az állomásokon található kérdéseket. Írjátok be a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

Hogy nevezi a kínai szleng az afrikai származású embereket?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 30. Kitablar
10. 02. Utószó
10. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 06. Csak olvass!