2020. október 14., szerda

Büszkeség és balítélet a filmekben (extra állomás) + Nyereményjáték


Forrás: Pinteres

Sziasztok!

A Menő Könyvek Kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Jane Austen  életművének egyik legismertebb és legjelentősebb darabját.  Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Büszkeség és balítélet legújabb kiadását!

Mindig is szerettem az angol irodalmat, a Büszkeség és balítélet pedig óriási kedvencem. Azon kevés kötetek egyike, amelyeket már számtalanszor elolvastam. Mr Darcy karaktere az első oldaltól kezdve megdobogtatta a szívemet, imádom az ő karakterét, de Lizzy személyisége is igazán közel áll hozzám. Mivel ennyire szeretem ezt a történetet, így gondolom nem meglepő számotokra, hogy a filmes változatokat is figyelemmel követem és ha egy módom van rá, meg is nézem. Persze van, amelyik jobban és van amelyik kevésbé tetszett, de azért számomra mindegyik film a nézhető kategóriába esik. 

Arra gondoltam, hogy egy extra bejegyzés keretében összeszedek Nektek öt olyan filmet, melyet a Büszkeség és balítélet ihletett valamilyen módon. Rendkívül vegyes lesz a lista, lesz benne 2 könyvadaptáció és 3 olyan történet, melynek az alapja bár Jane Austen regénye, de csak távolabbi rokonságban állnak egymással. 

1. Büszkeség és balítélet (1995)

Sokak kedvenc feldolgozása a BBC 6 részes sorozata, melyben Colin Firth játssza Mr. Darcy karakterét. Ha igazán őszinte szeretnék lenni veletek, nekem is ez a változat az egyik legkedvesebb a szívemnek. Ez leginkább anyukám rajongásának köszönhető, aki oda meg vissza van Colin Firth játékáért, és úgy nagyjából mindenért, amit ő csinál. (Ezzel pedig, mint tudjuk, abszolút nincs egyedül...nők millói vannak oda Mr. Darcy vizes jelenetéért. ) Imádtam a filmek hangulatát, a jelmezeket és úgy nagyjából mindent. Nem emlékszem már mennyi idős lehettem amikor láttam, de akkoriban még hírből sem ismertam Jane Austen munkásságát. Ez a BBC adaptáció indított el a rajongás útján. 

2. Büszkeség és balítélet (2005) 

Erről a feldolgozásról lehet hideget és meleget is olvasni. Én egyáltalán nem utáltam, sőt kifejezettem szerettem ezt a változatot is. Mikor ezt a filmet láttam, már olvastam a könyvet is, szóval teljesen képben voltam a történetettel. Mr. Darcy karaktere nekem sokkal jobban tetszett a BBC sorozatban (nos igen, ez Colin Firth miatt van valószínűleg, hiába...amilyen az anya, olyan a lánya), de azért ebben a 2005-ös feldolgozásban sem volt rossz a színész. Matthew Macfadyen esős jelenete például az egyik óriási kedvencem máig. 


3. Vakáció Mr. Darcy-val (Austenland) (2013)

Vannak bizonyos filmeket, amelyeket az ember nem azért néz, mert komoly és mély mondanivalóval bír, hanem egyszeren csak szórakozásra vágyik. Az Austenland számomra abszolút a guilty pleasure kategória volt, nem vártam tőle komoly filmművészeti értéket, csak sodródtam az árral. Bevallom, én egyszerűen imádtam. Egy olyan napon néztem meg, amikor nagyjából semmi sem sikerült. Utáltam mindent és mindenkit, nem vágytam másra, csak arra, hogy bámulhassak ki a fejemből. Egyszer csak rátaláltam erre a filmre és abszolút levett a lábamról. Nincs benne semmi extra, a történet kiszámítható,, egyszerű, de mégis hihetetlenül szerethető volt számomra. Egy igazi kedves romantikus film, egy kis Büszkeség és balítélet fűszerezéssel. 

4. Bridget Jones naplója (2001)

Nem tudom, hogy van-e valaki az univerzumban, akinek a filmben Marc Darcy karakteréről nem Fitzwilliam Darcy jut eszébe. A viselkedése, a személyisége és a legfontosabb, Colin Firth játéka miatt nagyjából mindenkinek garantált az 1995-ös Büszkeség és balítéletbeli Mr. Darcy hangulat. Talán egy kicsit túlságosan is rájátszanak a filmben erre az érzésre, de nincs ezzel semmi baj. Itt látszik talán a legjobban (legalábbis nekem itt lett először igazán feltűnő), hogy Janes Austen regényének a főhőse mennyire meghatározó lett. Rengeteg könyv, film és sorozat táplálkozik az ő karakteréből. Amikor egy történetben egy sármos és kissé megközelíthetetlen, morcos pasiról olvasok, akarva akaratlanul is Mr. Darcy karaktere jelenik meg lelki szemeim előtt. 

5. Büszkeség és balítélet meg a zombik (2016)

Talán az egyik legrandomabb feldolgozás ever (legalábbis számomra biztosan az). Nem tudom hogyan pattant ki Seth Grahame-Smith fejéből (ő írta a könyvet, mely a film alapjául szolgál) ez az ötlet. Őszinte leszek, azon kevés feldolgozások egyike, ami bár filmben érdekelt, de könyvben biztos nem fogom elolavsni. A film érdekes volt, de nekem nem lett kedvenc. Szeretném, ha a fejemben az eredeti változat maradna meg, én túlságosan szeretem ezt a kort és a történet eredeti hangulatát, a zombik csak idegesítenek a történetben. 


Ezeket a filmeket szedtem most össze Nektek, de természetesen rengeteg másik feldolgozás létezik. Elég csak beírni a keresőbe, és tucatnyi verziót kapunk Jane Austen regényéből. Ha van kedvencetek mindenképpen írjátok meg kommentben, kíváncsi vagyok, hogy mit lenne még érdemes megnéznem.

Hamarosan érkezem a Büszkeség és balítélet értékelésével is, addig is a gyönyörű új kiadást ITT tudjátok beszerezni. 



Nyereményjáték

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Mi sem bizonyítja ezt annál jobban, minthogy rengeteg könyvadaptáció készült regényeiből. A mostani játékunkon ezekre a filmekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy képet, ami az adott adaptációra vonatkozik, nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik filmre gondoltunk. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP 


a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.12.: Flora the Sweaterist (értékelés)
10.14.: Csak olvass (extra)
10.16.: Flora the Sweaterist (extra)
10.18.: Readinspo
10.20.: Csak olvass! (értékelés)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése