2020. október 14., szerda

Lucy Foley: Vadászparti + Nyereményjáték


 Sziasztok!

A 21. Század Kiadónak köszönhetően Magyarországon is megjelent Lucy Foley Vadászparti című regénye. A borzongató pszichológiai thrillert most három blogturnés tagunk véleményezi, akik lélekben Skóciába utaztak a könyvben szereplő baráti társasággal, hogy olvasás közben rájöjjenek, ki lehet az áldozat, és ki a gyilkos. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Volt már példa arra, hogy egy-egy könyvet nem én, hanem Miklós értékel a blogon. Mivel ebben a háztartásban ő a thriller/krimi fan, így a Vadászpartiról is ő készítette az ajánlót. Fogadjátok sok szeretettel az írását. 


Bizonyára tudjátok már rólam, hogy élek-halok a krimikért. Egy izgalmas bűntény. Egy vérfagyasztó helyszín. Egy kegyetlen gyilkos. Véleményem szerint ezeket tekinthetjük egy igazán jó krimi alapjának. Úgy hiszem mostani történetünk ezeknek a feltételeknek alapvetően eleget tesz, de mégis több ennél. Lucy Foley: Vadászparti című regényében ugyanis legalább akkora hangsúlyt kapnak a lélektani drámai elemek, mint maga a bűntény és a bűntény köré szerveződő nyomozás.

Lássuk, hogy miről is szól pontosan a könyv:

“Az isten háta mögötti vadászlakban, Skócia erdőségeinek mélyén összegyűlnek a régi barátok egy fergeteges szilveszteri partira.

A szépség.
A tökéletes pár.
A rapszodikus alkat.
Az újdonsült szülők.
A hallgatag.
A belvárosi srác.
A kívülálló.
AZ ÁLDOZAT.

Nem baleset volt - gyilkosság történt - barátok között.”

Szerintem ilyen egy jó fülszöveg. Kellően sejtelmes és meghozza az ember kedvét az olvasáshoz. Mikor megláttam, nem volt kérdés számomra, hogy ezt a történetet én meg szeretném ismerni. 

A sztori alapvetően egyetlen meghatározott helyszínen játszódik, egy erdőben megbúvó vadászlakban. Valamiért nem ez lenne az első választásom egy szilveszteri buli megtartására, de lehet csak bennem van a hiba. Már maga a nyomasztó helyszín is azt érezteti veled, hogy itt bizony nagyon nem vagy biztonságban. Tetszett az írónő ábrázolási stílusa, ahogy megalkotta a helyet, szinte magam elé tudtam képzelni a havas tájat, és ezt a hatalmas épületegyüttest, ahol a történet nagy része játszódik. 

A cselekmény alapvetően két szálon fut. A gyilkosság előtti cselekményszál tartalmazza a legtöbb lélektani drámai elemet, nekem ez tetszett különösen. Több karakter szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket, illetve magát a baráti társaságot és a társaság belső kapcsolatrendszerét. Úgy érzem, hogy ebben az írónő zseniálisat alkotott. Egy társaság viszonyrendszerét hitelesen ábrázolni nagyon nehéz, viszont én a történet ezen részével maximálisan elégedett voltam.

A másik szál, a gyilkosság utáni cselekményszál, mely magára a nyomozásra koncentrál. Az utolsó pillanatig sem tudjuk, hogy a baráti társaságból ki az a személy, aki életét vesztette és ki maga a gyilkos. A két történetszál összekapcsolódása révén jutunk el magához a gyilkossághoz (és annak következményeihez), illetve a gyilkos kilétének felfedéséhez. A történet lezárása számomra felemás volt. Nem kaptam meg azt a katartikus élményt, amit vártam volna, ebből kifolyólag egy kicsit csalódás volt számomra a végkifejlet. 

A karakterek egytől-egyig kidolgozott, komplex karakterek, érthető motivációkkal. Egy ilyen könyvben, ahol a cselekmény nagy része egy helyen játszódik véleményem szerint kiemelten fontos, hogy az író tudjon mit kezdeni a karakterekkel, hiszen ők adják a történet gerincét. Az általuk átélt múltbéli és jelenkori események, illetve az egymásra adott reakcióik mentén bontakozik ki a fő cselekményszál. Úgy érzem, hogy az írónő kellően izgalmasan és részletesen mutatta be a szereplők múltját, lelki világát, illetve betekintést nyerhettünk az életükbe, mely a jövőbeli eseményekre rendkívül nagy hatással voltak.

A borító szerintem zseniális, abszolút felhívja magára a figyelmet és nagyon jól visszaadja a könyv hangulatát. Az egyik legkülönlegesebb könyv a polcunkon, az egyszer biztos.

Összességében élveztem a könyvet, egy alapvetően jó kriminek tartom, mely nem szűkölködik a lélektani, drámai elemekben, és szerintem ezek a momentumok azok, amikor az írónő igazán brillírozik. Maga a bűntény és a nyomozás kevesebb izgalomra ad okot, viszont a bűntényhez vezető út, na az egy igazi hullámvasút, a szó legnemesebb értelmében. Szívből ajánlom mindenkinek!

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban olyan könyveket keresünk, amelyek baráti társaságokról szólnak. A turné állomásain idézeteket találhattok, a ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok, mely könyvből valók. A könyvek magyar címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére! (Ha sorozatról van szó, az első rész címét kell megadni!)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“– Ez Finn volt?
– Melyik Finn? – kérdezi a nővérem. – Nem Finn-nek hívják az összes indie srácot?
– Szerintem van közöttük néhány Dylan is – vágja rá Henna –, meg egy Nash.
– Van közöttük Satchel is, az biztos – szólalok meg. – Egy fiú Satchel meg egy lány Satchel.
– Az egyik Finn volt az – mondja Jared. – Tutira.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10. 14. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése