2020. november 13., péntek

Harlan Coben: Az erdő + Nyereményjáték


Sziasztok!

Ha eddig még nem ismerted volna Harlan Coben nevét, akkor eljött az idő, hogy megjegyezd! Az erdő című regényéből nemrég a Netflix sorozatot készítettek, ráadásul a Jaffa Kiadó új borítóval is bemutatta ezt az izgalmas krimit, amit a Blogturné Klub 5 bloggere is elolvasott. Tarts velünk ezen az izgalmas turnén, kövess bennünket az erdő mélyére, ami rengeteg múltbéli titkot és súlyos dolgokat rejt. Felkészültél? 

Volt már példa arra, hogy egy-egy könyvet nem én, hanem Miklós értékel a blogon. Mivel ebben a háztartásban ő a thriller/krimi fan, így az Erdőről is ő készítette az ajánlót. Fogadjátok sok szeretettel az írását. 


Nagyon szeretem az olyan csavaros történeteket, amik gondolkodásra ösztönöznek. Talán ezért (is) a krimi műfaja áll hozzám a legközelebb. Többször előfordult már velem, hogy az adott történet felénél már tudtam vagy sokkal inkább gyanítottam a gyilkos kilétét, mégsem éreztem emiatt csalódottságot, hiszen a szereplőkkel együtt tudtam gondolkodni. Szerintem nem feltétlenül azok a legjobb könyvek, melyeknek az utolsó pár oldalán történik meg a nagy leleplezés. Számomra az olvasás öröme és egy jó történet ismérve a végkifejlethez vezető útban rejlik.

Harlan Coben: Az erdő című kötete a klasszikus krimik műfaját erősíti, a szó legnemesebb értelmében. Az olvasás közben nagyon sok dolog jutott eszembe életről, halálról, erkölcsi és morális dilemmákról. Engem is őszintén meglepett, hogy a krimi műfajában egy ennyire komplex és elgondolkodtató történetet olvashattam.

De miről is szól a könyv?

Húsz ​éve történt. Egy nyári táborozás során négy tinédzser éjszaka kiszökik az erdőbe. Kettőt közülük holtan találnak, a másik kettő azonban hosszas keresés után sem kerül elő. Két évre rá egy sorozatgyilkost elítélnek, ám a bűnöző tagadja, hogy köze lenne a négy fiatal halálához.
Az eltűntek egyike volt Paul Copeland megyei ügyész nővére is. Paul egyedül neveli hatéves kislányát, karrierje is szépen ível felfelé, így egyre kevesebbet foglalkozik a húsz évvel korábbi traumával. Amikor azonban egy gyilkossági ügy szálai hozzá vezetnek, és egy holttestet kell azonosítania, Paul egy árulkodó jel alapján felismerni véli a négy áldozat egyikét – a fiút, aki annak idején nővérével együtt örökre eltűnt az erdőben… 
Lehet, hogy Paul nővére mégis életben van? A férfi szép lassan ráeszmél, hogy a múlt sötét és veszedelmes családi titkokat rejteget, amelyek egy csapásra szilánkokra törhetik az életét. Paulnak hamarosan döntenie kell: nem bolygatja tovább a húsz évvel korábbi eseményeket, vagy inkább megpróbálja kideríteni az igazságot. A könyvből készült sorozat most a Netflixen látható.

A történet nagyon jól felépítve, folyamatosan adagolja az újabb és újabb hiányzó információkat, illetve adrenalin bombákat. A sztori alapja egy húsz évvel korábbi gyilkosság sorozat, melyben négy fiatal halt meg. A nyomozás során kettő holttestet megtaláltak, de a további kettőt azóta sem. Hirtelen azonban felbukkan egy újabb holttest, ami mindent megváltoztat…

Őszintén szólva minden van ebben a sztoriban, ami kell egy igazán jó bűnügyi történetbe: sötét titkokkal teli múlt, végeláthatatlan nyomozás és egy kevéske akció. A cselekmény több szálon fut, de legtöbbször Paul, a főhős szemszögéből láthatjuk az eseményeket. Itt jegyezném meg, hogy a sok cselekményszál néha egy kicsit zavarossá tette számomra a történetet, előfordult, hogy nem igazán tudtam követni az eseményeket. Ebben az esetben szerintem az írónak érdemes lett volna “a kevesebb néha több” elvét alkalmaznia.

Ahogy említettem, a lezáráshoz vezető út egy izgalmas, érdekfeszítő  történetet mutat be, viszont magával a lezárással kevésbé voltam megelégedve. Véleményem szerint nagyon hirtelen zárult le mind a főszál, mind pedig a mellékszálak, ezzel egy kis csalódást okozva. A könyv utolsó néhány oldalán azonban megkapjuk azt a katarzist, amiért szerintem még a mai modern világban is érdemes könyvet venni a kezünkbe, hiszen ezt az érzést máshogy nem lehet megtapasztalni. Hatalmas élmény volt.

A regény főhőse, Paul Copeland megyei ügyész, egy jól megírt, érdekfeszítő és izgalmas karakter, aki egyben a könyv narrátora is. Egy abszolút kedvelhető, kissé szarkasztikus figura, akit az író egy rendkívül komplex, nehéz múlttal rendelkező szereplőnek alkotott meg. 

A másik főszereplő, Lucy személyisége is kiválóan lett felépítve, viszont valamiért mégsem tudtam őt annyira megkedvelni, mint Pault. Ugyanakkor szerintem egy kellően izgalmas karakter, hiszen a tényleges indítékaira csak a történet előrehaladtával, fokozatosan derül fény. 

Ahogy a fülszövegben is olvasható, a könyv alapján készült sorozat idén került fel Netflixre, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ebből a remek alapanyagból mit tudtak kihozni a készítők. Azt vettem észre egyébként, hogy az utóbbi időben minőségileg egyre jobbak a könyvek alapján adaptált sorozatok/filmek, ezért mindenképpen adok neki egy esélyt.

Összességében Harlan Coben: Az erdő c. regénye izgalmas, fordulatos, ugyanakkor lelkileg megterhelő és kegyetlen krimi. Képes volt érzelmileg is megérinteni, ami egy krimitől szerintem nagyon nagy szó. Ahogy a bevezetőben is említettem, a történet az élet kiemelten fontos témáival is foglalkozik, melyekkel kapcsolatban közös gondolkodásra is hív. A műfaj rajongóinak csak ajánlani tudom.

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Harlan Coben sok nagyszerű krimit írt már, így most egy idézetkeresős játékra hívnak a Blogturné Klub bloggerei. Minden blogon olvashatsz egy idézetet, a te feladatod pedig az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik Harlan Coben könyvből származik az idézet. Ha helyesen válaszolsz, akkor neked is van esélyed megnyerni Az erdő című könyv egy példányát a Jaffa Kiadó felajánlásával. Jó keresgélést, mi nagyon drukkolunk! (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

Ilyenek az emberek. Nem csupán azért érdeklik őket a részletek, mert hátborzongatóak – persze ez is szerepet játszik –, hanem mert hinni akarják, hogy velük ez nem történhet meg.a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.13. Csak olvass! 
11.15. Könyv és más 
11.17. Kelly és Lupi olvas 
11. 19. A Szofisztikált macska 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése