2020. november 14., szombat

Rachel Winters: Szerelem ​sokadik látásra + Nyereményjáték

Sziasztok!

Egy lány, két pasi, egy koraérett kislány és sok-sok gubanc. Felkeltettük az érdeklődésed? Ha igen, akkor kövess minket blogturnénkon, hogy megtudd, mit is gondolunk Rachel Winters Szerelem sokadik látásra című könyvéről. S ha velünk játszol, akkor kis szerencsével tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Bevallok Nektek valamit, a romkomok a gyengéim, abszolút a guilty pleasure kategória nálam, egyszerűen imádom őket nézni. Ezek azok a típusú filmek, amiket a lányok nem azért néznek, mert komoly filmesztétikai és filmművészeti értékeket várnak az alkotástól, hanem egyszerűen csak simogatja az ember lelkét a történet. Mióta aktív Netflix felhasználó lettem teljesen új dimenziók nyíltak meg előttem. Néha jól esik csak úgy bekuckózni a Stitch-es takarómmal a kanapén és elindítani egy kedves kis romantikust. Nem mondom, hogy Miklós mosolya ilyenkor őszinte, de hát ez van, néha kell az ilyen is. 

Mikor megláttam a Szerelem sokadik felvonásra fülszövegét azonnal tudtam, hogy szeretném elolvasni, azonnal éreztem, hogy egy hamisítatlan romkomhoz lesz szerencsém. Az elmúlt időszak nem volt könnyű számomra, így azt éreztem, hogy szükségem van egy ilyen típusú könyvre is. 

No de lássuk miről szól pontosan a történet!

Evie Summersnek a munkája az élete. Épp ezért igencsak felzaklatja, amikor kiderül, hogy egyhamar búcsút mondhat az állásának, hacsak nem sikerül rávennie az ügynökség legfontosabb és legnehezebben kezelhető ügyfelét, Ezra Chestert, hogy fejezze be egy hollywoodi romantikus vígjáték forgatókönyvét. A gond csak az, hogy Ezra még el sem kezdett rajta dolgozni...

Az alkotói válságba került férfi csak akkor hajlandó nekilátni az írásnak, ha az egyedülálló Evie bebizonyítja, hogy szerelembe lehet esni úgy, ahogy a filmekben. Az online társkeresést elfelejtheti; Evie csak úgy ismerkedhet össze valakivel, ahogy Harry megismerkedett Sallyvel, vagy Hugh Grant... sokakkal. Evie elszántan lát neki a feladatnak, és egyik vicces romkomjelenetből a másikba kerül. De vajon lehet olyan az élet, mint a mozikban?


Vannak könyvek, melyeket az ember nem azért olvas, mert komoly és mély mondanivalót vár el tőle, hanem egyszerűen csak szórakozni és mosolyogni akar. Pontosan ezt adta nekem a Szerelem sokadik látásra című könyv is. A cselekmény elég egyszerű és kiszámítható, tipikus chick lit könyv. Tudjátok, az a típus, amikor nem kell gondolkodnod az eseményeken, csak kellemesen sodródsz az árral. 

Abszolút kedvelhető és szórakoztató történet volt, melynek minden lapját hatalmas lelkesedéssel olvastam. Nagyon szerettem a rengeteg utalást a különböző romkomokra, nagyjából ez volt az egész regénynek az alapja. Ahogy a fülszövegben is olvasható Evie szeretné bebizonyítani Ezra Chesternek, hogy egy romkom is lehet valóságos, szerelembe lehet esni a való életben is pontosan úgy, ahogy a filmekben. De vajon ez tényleg lehetséges? 

A válasz meglehetősen egyszerű, mégis abszolút bonyolúlt...nem lehet tudni. Egy egyszerű véletlen találkozás, egy közös buli, ahol bemutatják a két embert egymásnak, egy utolsó csomag pattogatott kukorica a boltban, amit egyszerre fognak meg, egy elhagyott pénztárca, egy kiömlött üdítő, egy  hosszú vonatút...nagyjából bármi lehet egy kapcsolat kezdete. Egy közös momentuma van az összes opciónak...mindegyik a véletlen műve (vagy a sors keze?). Nem tudhatjuk, hogy mit hoz a sors és mikor futunk össze álmaink párjával. Ezt mutatják a romkomok is, igazából bárhol, bármilyen helyzetben ránk találhat a szerelem. Lehetünk éppen a gödör mélyén, amikor azt érezzük, hogy nincs kiút, de lehetünk éppen sikeres nagymenők is. Ámor nyila bármikor eltalálhat minket. Ezért szeretjük ennyire a romantikus vígjátékokat is, mindannyian szeretnénk hinni a boldog befejezésben. Persze klisések és néha valószerűtlenül giccsesek, az ember néha forgatja a szemét, de mégis szeretnénk azt hinni, hogy velünk is megtörténhetnek ezek a dolgok. Nem csak Bridget Jones találhatja meg álmai férfiját, hanem mi is. Lehet, hogy nem elsőre, de talán sokadik látásra mi is megtalálhatjuk az igazit. 

A Szerelem sokadik látásra is egy ilyen típusú könyv volt. A történet teljes mértékben kiszámítható, talán egy kicsit klisés is volt, de ez egyáltalán nem probléma, ugyanis a regény egyetlen célja a szórakoztatás és talán egy kicsit a parodizálás, ezt a funkcióját pedig maximálisan betöltötte, teljesen lekötött, jókat mosolyogtam rajta. 

Nagyont tetszett, hogy a regény szerkezete kicsit hasonlított a forgatókönyvekéhez. Minden fejezet elején pontos hely és helyzetleírásokat olvashattunk, melyek nagyszerűen hozzájárultak ahhoz, hogy igazán beleélhessük magunkat a történetbe. Emellett azért is volt nagyszerű lépés ilyen formában megírni a könyvet, mert a regény alapja is egy leendő forgatókönyv, így a tartalom és a megjelenés nagyszerű egységet alkotott. 

Ahogy haladunk előre a történetben, Evie egyre kétségbeesettebben próbálja bebizonyítani a férfinak a romkomok valóságát. Egyre több romantikus, klisés „összetalálkozást” tervez, hogy megmutassa igenis meg lehet ilyen formában is ismerkedni másokkal. Legyen szó mások leöntéséről, a bajba jutott lány klisékről,  vagy éppen  liftes random beszélgetésről, Evie nem ismer akadályt. Az esetek úgy majdnem 100%-ában nem voltak működőképesek ezek a találkozások. Azt is mondhatjuk, hogy Rachel Winters egy kicsit talán ki is parodizálta ezeket a helyzeteket. Megmutatja, hogy nem minden habostorta, és ami egy romantikus filmben tökéletes működik, az a való életben egy kicsit bonyolultabb. 

Egy ilyen borzasztóan sikerült találkozás során ismerkedik meg Evie Bennel és kislányával. Ahogy haladunk előre a történetben egyre inkább a szívünkbe zárjuk őket. Meglehetősen furcsa számukra a lány viselkedése, de ahogy haladunk előre a történetben úgy kerülnek egyre közelebb egymáshoz. Ben és Anette volt a két kedvenc karakterem. Apa és lánya, akik minden vasárnap délelőttöt egy kávézóban töltenek. Nincs könnyű életük, komoly veszteséget szenvedtek el, de az Evie-vel való találkozás hatására fokozatosan visszatértek régi önmagukhoz. 

Evie amúgy nagyszerű szereplő, igazából pontosan olyan, mint egy tökéletes romkom karakter. Nagyon megszerettem. Igaz néha forgattam a szemem a reakcióit látva, de sebaj...minden jó, ha jó a vége. Komoly jellemfejlődésen megy keresztül. A regény végére végre eljut oda, hogy képes kiállni magáért és a munkájáért. Nem volt könnyű dolga, hiszen a munka és az "összatalálkozások" minden idejét elvette. Ráadásul a barátnőjének közeledett a lánybúcsúja és az esküvője, így minden adott volt ahhoz, hogy nagyjából semmi se úgy sikerüljön, ahogy szeretné. Amikor az embernek sok dolga van, valahogy minden elromlik, mert egyikre sem tud megfelelően koncentrálni. Valahogy így volt ezzel Evie is. Szerencsére azonban nagyszerű barátai vannak és minden botlása ellenére mellette maradtak és támogatták. 

A borító nekem nagyon tetszett, nagyon jól visszaadta a könyv hangulatát. A regényt pedig bármikor megnézném filmen is, biztos nagyon jó kis adaptációt lehetne belőle készíteni. 

Összességében nekem kifejezetten tetszett ez a könyv. Új kedvencet nem avattam, de kellemes időtöltés volt, abszolút nem bántam meg az elolvasását. A cselekmény kicsit kiszámíthatható, de nincs ezzel semmi baj, hiszen pontosan azt adja, amit várunk tőle. Ha szeretitek a hasonló történeteket, mindenképpen olvassátok el. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés alapján úgy érzitek, hogy ennek a könyvnek a polcon van a helye, akkor ITT vásárolhatjátok meg. 



Nyereményjáték

A történet hősnője a filmvászon romantikus komédiáit utánozva próbál szerelembe esni, ezért játékunk is némiképp a filmekhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy rövid leírást találtok egy-egy olyan könyvről, melynek cselekményét - kisebb-nagyobb változtatásokkal - a filmvásznon is viszont lehet látni. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok melyik könyvre gondoltunk, címét és szerzőjének nevét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

LEÍRÁS

Titokzatos fiatal nő és lánya érkezik a franciaországi kis faluba, hogy megnyissa addig sosem látott finomságokkal teli boltját. A filmes változatban Johnny Depp is játszik.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.14 - Csak olvass!
11.17 - Hagyjatok! Olvasok!
11.20 - Fanni’s Library

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése