2020. november 23., hétfő

Leigh Bardugo: Wonder ​Woman – A háborúhozó + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Könyvmolyképző kiadó idén egy új sorozattal örvendeztetett meg bennünket, melyben neves szerzők a DC univerzum legnépszerűbb szuperhőseinek történetét gondolják újra. Nem sokkal a Sarah J. Maas-féle Macskanő-verzió megjelenése után most Wonder Woman karaktere kap egészen új megvilágítást, melyet Leigh Bardugo fantasztikus képzelőerejének köszönhetünk. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyeremény könyvpéldányért!

Őszintén bevallom nektek, én soha nem voltam hatalmas képregény fan és el kell mondanom, hogy nagyjából az életem első 23 évét teljesen elvonultan éltem a Marvel, DC és egyéb képregények világától. Azt sem tudtam, hogy mi a különbség a két világ között és a szuperhősök sem hatottak meg túlságosan. Aztán a sors összehozott egy igazi rajongóval, szóval össze kellett szednem magam és képbe kellett kerülnöm a témával kapcsolatban. 

Wonder Woman karakteréről sokáig semmit sem tudtam és először a film sem érdekelt igazán. Aztán mikor végre Miklós rávett, hogy nézzem meg, teljesen oda meg vissza voltam érte. Nem vagyok hatalmas DC rajongó de Diana-t nagyon kedveltem az első pillanattól kezdve. Egyértelműen ő a kedvencem az univerzumból (na meg Flash, de az egy másik történet). Mikor megláttam, hogy a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából magyarul is olvasható lesz Leigh Bardugo Wonder Woman története, hihetetlenül lelkes lettem. Azonnal tudtam, hogy ez az én történetem lesz. Mindig is imádtam az erős női karaktereket, és Diana talán az egyik legerősebb karakter, akit ismerek. 

No de azt hiszem elég is lesz a fangirling üzemmódomból, inkább lássuk miről is szól a könyv!

„Harcos ​nővértársam, pajzsod és kardod vagyok.
Amíg én élek, az ellenségeid számára nincs menedék.
Számíthatsz rám az utolsó leheletemig, a te ügyed az enyém is.”
– AZ AMAZONOK ESKÜJE –
Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.
Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.
A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.

A könyv alapvetően Diana, az ekkor még amazonhercegnő fiatalkorába kalauzolja el az olvasót, mely során egy izgalmas és titkokkal teli történetet ismerhetünk meg. A regényben erősen jelen vannak a különböző mitológiai utalások, melyeket élvezettel olvastam, hiszen imádom a görög istenségeket, és magát a görög hitvilágot, kultúrát.

A trójai háborút kirobbantó Szép Helené háttértörténete kiemelt szerepet kap a történetben.

Történt ugyanis, hogy Thetisz és Péleusz esküvőjére minden istent meghívtak, kivéve Eriszt, a viszály istennőjét. Ezért Erisz megsértődött és egy aranyalmát dobott le közéjük, amin az állt: „a legszebbnek”. Az istennők természetesen összevesztek az almán. Zeusz úgy ítélte meg, hogy csak hárman méltók a címre: Héra, Pallasz Athéné , valamint Aphrodité. Zeusz úgy döntött, hogy a világ legszebb férfija, Parisz döntsön. Mindhárman megpróbálták megvesztegetni Pariszt: Héra az Ázsia feletti uralmat ígérte neki, Athéné bölcsességet, míg Aphrodité a világ legszebb asszonyának, Szép Helené szerelmét. Parisz Aphroditének ítélte az almát, ezért Héra bosszúból eltervezte Trója pusztulását. Parisz Spártába ment, ahol visszaélve Menelaosz vendégszeretetével, megszöktette Helenét és Trójába vitte, közben kiderült ugyanis, hogy Parisz nem egyszerű pásztorfiú, hanem a trójai király fia. A lakhedaimóni egyezség szerint hamarosan összeállt a kor legnagyobb serege, Menelaosz bátyjának, Agamemnónnak a vezetése alatt, és hamarosan kitört a trójai háború.

Forrás: Pinterest

Szép Helené nem volt más, mint ahogy a könyv hivatkozik rá: egy háborúhozó (a trójai háború kirobbantója). A háborúhozók folyamatosan jelen voltak a történelem során fellelhető társadalmakban, az ő személyükhöz kötik a történelem legnagyobb tragédiáit, mint például a világháborúkat. És itt meg is érkeztünk történetünk másik főszereplőjéhez Alia Keralishoz. 

Alia egy komplex, ugyanakkor nagyon szerethető karakter, aki Szép Helené leszármazottja, ebből kifolyólag ő is egy háborúhozó, aki egy baleset során Themüszkira szigetére, az amazonok élőhelyére kerül, és innentől elkezdődnek a bonyodalmak. Alia a könyvben folyamatosan vívódik saját magával, míg végül a történet során Diana segítségével megtalálja a belső békéjét.

A könyv egyértelműen Diana és Alia kapcsolata köré épül, az ő viszonyrendszerük és jellemfejlődésük, kalandjaik adja a történet gerincét. Érdekes volt látni, hogy Diana ebben a könyvben még mennyire más, mennyivel sebezhetőbb, mint Wonder Womanként, jó volt látni ezt az oldalát is, Dianát emellett folyamatos megfelelési kényszer is gyötri, úgy érzi, hogy fiatal kora miatt nem veszik őt eléggé komolyan. Sok fejlődésen, kalandon megy keresztül a történet során, melyek építik a személyiségét, ezért akár egy felnövéstörténetként is tekinthetünk a könyvre. 

Természetesen, mint egy vérbeli szuperhős történet, ebből sem hiányozhat az akció, nagyon tetszett ezeknek a jeleneteknek a leírása, már-már magam elé tudtam képzelni a fiatal Gal Gadot-ot. Szerintem egyértelműen érdemes lenne fontolóra venni a kötet megfilmesítését, akár film, akár sorozat formájában, ugyanis bőven van benne potenciál.

A borítót egyszerűen imádom, hihetetlenül jó érzés ránézni a kötetre. 

Összességében a Wonder Woman: A háborúhozó egy részletes betekintést nyújt Diana fiatalkorába egy izgalmas, akciódús történeten keresztül. A karakterek egytől egyig szerethetőek, nem volt nehéz velük azonosulni, különösen Diana és Alia párosának dinamikája tetszett nagyon. Alapvetően egyébként nem tartom magam egy hatalmas DC rajongónak, de Wonder Woman-t egyértelműen a kedvencek között tudom említeni. Örülök, hogy ily módon is bővült a DC univerzum. Szívesen olvasnék az írónőtől további szuperhősökkel foglalkozó eredettörténeteket. Bátran ajánlom mindenkinek ezt a könyvet is!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek a polcodon van a helye, akkor ITT tudod megvásárolni a kötetet, ITT pedig bele is olvashatsz a könyvbe. 



Nyereményjáték


A játékunk ezúttal az erős női főszereplők köré épül. A feladatotok, hogy a bejegyzésekben szereplő képek vagy idézetek alapján kitaláljátok, melyik történet hősére gondoltunk, illetve mi a neve az adott karakternek. Az idézetek esetében elegendő csak a könyv címét beírnotok a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Ki látható a képen?


a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.11. Readinspo
11.13. Dreamworld extra (idézet)
11.15. Sorok között
11.17. Readinspo extra (interjúfordítás)
11.19. Olvasónapló
11.21. Deszy könyvajánlója
11.23. Csak olvass!
11.25. Dreamworld
11.27. Kelly és Lupi olvas
11.29. Fanny’s Library
12.01. Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése