2020. november 26., csütörtök

Holly Black: The Queen of Nothing - A semmi királynője + Nyereményjáték


Sziasztok!

A semmi királynője Holly Black lenyűgöző fantasy sorozatának, A levegő népének várva várt záró epizódja, amelyet idén év végén a Könyvmolyképző kiadó gondozásában olvashatunk. A magyar kiadás egy bónuszt is tartalmaz: helyet kaptak benne azok az izgalmas levelek, melyeket Cardan írt Judenak. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyereménykönyvért!

Nagyon nehezen indult anno a kapcsolatom a fantasy kötetekkel. Sokáig nem voltam hajlandó ilyen típusú könyvet a kezembe fogni, úgy éreztem, hogy egyáltalán nem az én világom ez a zsáner. Bevallom esélyt sem adtam az ilyen típusú történeteknek. Élből elutasítottam az ifjúsági irodalmat és nagyjából mindent, ami nem volt szépirodalom, vagy dráma. Aztán telt-múlt az idő és szép lassan egyre nyitottabb lettem a különböző műfajok irányába. Most 30 évesen sokkal több ifjúsági könyvet olvasok, mint 10-en, vagy akár 20-on éves koromban. Nagyon örülök, hogy váltottam, hiszen így teljesen új dimenziók nyíltak meg előttem. Ezekben a nehéz időkben, mikor az ember nem tud biztonságosan utazni, még a város másik végébe sem, nemhogy külföldre kifejezetten fontos, hogy elszakadjunk a valóságtól. A fantasy könyvek segítségével izgalmas tájakra utazhatunk úgy, hogy el sem hagyjuk otthonunkat. Legyen szó Tündérföldéről, vagy más izgalmas vidékről, még ezekben a vészterhes időkben is kalandozhatunk.

De miről is szól pontosan a harmadik rész? Lássuk!

A ​hatalmat sokkal könnyebb megragadni, mint megtartani.
Jude alaposan megtanulta ezt a leckét, amikor mérhetetlen hatalomért cserébe lemondott a gonosz király, Cardan feletti uralmáról.
Tündérfölde száműzött halandó királynéjaként elveszettnek érzi magát, a semmi királynőjének. Ám megfogadja, hogy mindent visszaszerez, amit elvettek tőle. Az esély kétszínű ikertestvére, a szintén halandó Taryn képében érkezik meg, akinek az élete veszélybe kerül.
Jude kénytelen vállalni a kockázatot, és visszatérni a veszedelmes tündérudvarba, valamint szembenézni a Cardan iránti érzéseivel, hogy megmentse a nővére életét. Csakhogy sok minden megváltozott Elfhonban a távozása óta. Háború közeleg. Jude beférkőzik az ellenséges tábor mélyére, és ő maga is belekeveredik a véres politikai csatározásba.
Amikor egy eddig szunnyadó, ám igen erős átok elszabadul, pánik söpör végig a vidéken, és Jude választani kényszerül a becsvágya és az embersége között…
A levegő népe trilógiájának várva várt, döbbenetes fináléja.

Tavaly decemberben olvastam A levegő népe sorozat második részt, most pedig végre valahára kezembe foghattam a sorozat harmadik, záró részét. A The ​Wicked King (A gonosz király) kötetnek teljesen kiakasztott a vége, a könyvmolyok ellen vétett egyik legdurvább bűncselekménynek tartom a függővéget, a második rész pedig nagyon csúnya merényletet követett el az olvasók ellen. A függővég ordított a befejezésért, szóval nagyon örültem, hogy egy éven belül elolvashattam a folytatást.

A történet nagyon érdekes volt, az első oldaltól óriási érdeklődéssel és lelkesedéssel vettem bele magam az olvasásba. A történet összességében tetszett és a lezárással elégedett voltam, de el tudtam volna viselni egy kicsivel több izgalmat. 

A történet első fele kicsit lassú de semmiképpen de azért egyáltalán nem unalmas. Bepillanthatunk Jude halandó száműzetésébe és együtt izgulhatunk, hogy vajon milyen következményekkel járnak a politikai csatározások. 

A második felében azonban hihetetlenül pörögtek az események, csak úgy kapkodtak a fejemet és azon izgultam, hogy miként alakul majd a korona sorsa. Madoc egy másodpercig sem tétlenkedett, minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy letaszíthassa Cardant a trónról és átvehesse az uralmat. Amikor elszabadul az átok azonban hirtelen minden megváltozik és Jude-nak kell szembenéznie a trónbitorlókkal.  

A folyamatos mesterkedések, ármánykodások, cselszövések hangulata szövi át a teljes történetet. 
Egyszerűen imádtam azt, hogy Holly Black Tündérföldéről írt. Rendkívül jól bemutatta, hogy ez egy olyan világ, ahol senki emberfia nincs biztonságban. Az emberi élet oly keveset ér, a mindenható tündérek csodálatos országában. Jude-nak komolyan és mindenkinél ügyesebben kell zsonglőrködnie, ha meg akarja tartani azt a hatalmat, amit megszerzett magának. Ám amikor egy eddig szunnyadó, de rendkívül erős átok elszabadul, pánik söpör végig a vidéken, és Jude választás elé kényszerül. El kell döntenie, hogy a hatalom, vagy a szíve a fontosabb. Vajon ki lesz Elfhon igaz királya, kinek a fején fog landolni végül a korona és milyen szerepet szán Cardan, végül Jude-nak?

A lezárás teljesre sikerült, nekem abszolút nincsen hiányérzetem. Tetszett, hogy minden szálat sikerült jól elvarrni, abszolút nem maradtak bennem óriási kérdőjelek. 

A könyv elején található prológus rendkívül sokat segít abban, hogy kicsit jobban megérthessük Cardan élettörténetét. Nagyon örültem neki, az egész sorozatban ő volt a kedvenc karakterem, szóval minden kis morzsának örülök, ami vele kapcsolatos. 

Cardan és Jude hihetetlenül komplex szereplők, nagyszerű párost alkotnak. Bár a kezdetek kezdetén a lány karaktere idegesítő volt számomra,  de aztán szépen lassan megkedveltem. Úgy gondolom, hogy jót tett neki a "pofára esés", visszatértekor sokkal szimpatikusabb lett, mint a sorozat első könyvében. Egy igazi menő és badass karakter, aki nem fél kockáztatni. Tudja, hogy a tündérek világában csak úgy tud érvényesülni, ha keményen felvállalja a konfliktusokat és nem hunyászkodik meg senki előtt sem. Bár folyamatosan viaskodik érzelmeivel, de végül minden úgy alakul, ahogy annak alakulni kell. 

Imádtam, ahogy szikrázott Jude és Cardan között a levegő, annyira akartam, hogy végül minden jól alakuljon közöttük. Az áskálódások és az elszabaduló átok komolyan próbára tette őket, a korona megtartása nem bizonyult könnyű feladatnak. 

Ami feltette igazán az i-re a pontot, azok Cardan levelei a kötet végén, melyek extra tartalomként kerültek be a kötetbe a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Én a végén olvastam el, ezt a taktikát javaslom nektek is (már ha ki tudjátok várni a végét :D ). Hihetetlenül sokat adott hozzá a történethez, igazából ez tette igazán teljessé a történetet. 

A borító egyszerűen zseniális, a könyv elolvasása után azonnal értelmet nyer a motívum. Egyszerűen imádtam. A trilógia mindegyik kötete csodálatos, de szerintem határozottan a The Queen of Nothing (A semmi királynője) borítója a legszebb és legötletesebb. 

Őszintén remélem, hogy a Kiadó majd elhozza nekünk a kiegészítő kötetet is, annyira szeretnék még egy kicsit Cardanról olvasni, tudom, hogy mondtam, hogy imádom a karakterét, na de hát na...Cardanból szerintem soha nem lehet elég. 

Összességében nagyon szerettem a trilógia befejező részét, határozottan úgy gondolom, hogy méltó lezárást kapott a sorozat. A kötet izgalmas, a politikai csatározások és ármánykodások teljes mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a The Queen of Nothing (A semmi királynője) igazi, letehetetlen olvasmány élménnyé váljon. Jude és Cardan párosát változatlanul imádom, nagyszerű párost alkotnak, csak úgy izzik közöttük a levegő. Az i-re Cardan levelei tették fel a pontot, egyszerűen imádtam ezt az extrát a kötetben. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a kötetbe. 



Nyereményjáték

A játék fókuszában a sorozat szereplői lesznek. Ahhoz, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát, nincs más dolgotok, mint a bejegyzések szövegében kiemelt betűkből összeállítani egy karakter nevét, és azt beírni a Rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.22. Readinspo
11.26. Csak olvass!
11.28. Hagyjatok! Olvasok! extra (idézetek)
11.30. Utószó
12.02. Fanni’s Library - A gonosz király értékelés
12.04. Fanni’s Library
12.06. Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése