2021. február 3., szerda

Jamie Littler: Zúzmaraszív + Nyereményjáték


Sziasztok!

Jamie Littler regényében egy Ash nevű kisfiút kísérhetünk el kalandos útjára, amely során a végtelen jéggel borított világ, szörnyek, varázslat és számtalan kaland és veszély vár rá. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Lépj fel a Zúzmaraszív fedélzetére, és légy részese a kalandnak!
Messze-messze, a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskében, van egy apró erődítmény. Egy Ash nevű kisfiú eltűnt szüleit várja vissza, akikre már csak egy tiltott altatódal éneklése emlékezteti... és mindent megtesz, hogy elkerülje a nagyon, NAGYON morcos Jetit, Tobut, aki az őrzője lett.
De az élet hamarosan sokkal kalandosabb lesz Ash számára. Miután egy bátor mentési kísérlet rávilágít, hogy csodás varázserővel rendelkezik, hamarosan a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát. A szán merész felfedezőkkel van teli, akiknek épp jól jön a fiú segítsége.
Vajon ők tudnak segíteni Ashnek, hogy megtalálja a családját?
Ragyogó kalandokkal és humorral teli, varázslatos történet. A Jégvarázs, a Jégkorszak és az Így neveld a sárkányodat rajongóinak különleges figyelmébe!
10 éves kortól ajánljuk!

Az utóbbi időben egyre több olyan típusú könyvet olvasok, amelynek célközönsége a middle-grade korosztály, rengeteg izgalmas és nagyszerű történetet ismertem meg az elmúlt 1 évben. A történetek nagy része felnőtt fejjel is rendkívül élvezetes, egy hosszú nap, vagy egy igazán komoly olvasmány után tökéletes esti kikapcsolódás. 

A Zúzmaraszívet azonnal megszerettem, ahogy megláttam, az első pillanatban tudtam, hogy mindenképpen szeretném elolvasni, hiszen ki tudna ellenállni egy ilyen izgalmakat ígérő regénynek. 

A cselekmény igazán izgalmas és eseménydús, Jamie Littler egy nagyszerű jeges fantáziavilágba kalauzolja az olvasókat, ahol az emberek kis kolóniákban élnek szétszórva, amerre csak a szem ellát hó és jég fed mindent. Csupán a felfedezők és a vadászok merészkednek ki a városhatárokon kívül, de amit tesznek, az egyáltalán nem veszélytelen. A hó alatt mindenféle jeges szörny: lopakodók, iramodók, leviatánok állnak lesben arra várva, hogy egy óvatlan pillanatban megtámadják és levadásszák az óvatlan embereket. Ash kalandozásai során rengeteg izgalmas pillanatot és veszélyhelyzetet élhet át az olvasó, ráadásul csavarokban sincs hiány. A történet kicsit lassan indul be, de aztán ahogy Ash beteszi a lábát a Zúzmaraszív fedélzetére azonnal beindulnak az események. 

A szörnyek kicsit ijesztőek, de ez abszolút nem nyomja rá a bélyegét a regényre. A történet alapjáraton könnyed, izgalmas és szerethető. 

Ash egy igazán kedves, bátor és szerethető figura, de én nem tudtam annyira megbékélni a karakterével. Néha kicsit idegesített az állandó bizonyítási vágya, a hőskomplexusa, és az, hogy szinte mindig rossz következtetéseket vont le. Azonban ahogy haladunk előre az olvasásban, úgy érezhető Ash fejlődése is. Egyre erősebbé és koncentráltabbá válik, így végül a döntő helyzetekben olyan hőssé válik, amelyet a helyzet megkíván. Sikerül összeillesztenie a kirakós darabkáit, és végre rájön arra, hogy kik az ellenségei és kik az igazi barátai. Megtalálja a helyes utat és végre a képességét is képes lesz uralni. Ehhez azonban nagyon hosszú utat kellett bejárnia. Ál barátok nehezítik az útját, akik csak arra várnak, hogy a "sötét oldalra" állítsák a fiút. Rájön, hogy a harag, a félelem és a düh rossz tanácsadó, mindennek a kulcsa az egyensúly és a béke. Egyedül nehéz szembe szállni a gonosszal, de ha a barátaink mellettünk állnak, akkor mindent le tudunk győzni, hiszen egységben az erő. Soha nem szabad feladni, attól még, hogy valami nem megy elsőre, az nem jelenti azt, hogy nincs értelme. 

Ash mellett rengeteg érdekes és szerethető mellékszereplőt ismerhetünk meg. Tobu, Luna,  a kapitány, vagy éppen Podd mester (aki amúgy a rajzokon pont úgy néz ki, mint a kiskutyám) mind-mind olyan karakter, akik igazán kedvesek lettek a szívemnek. A jeti egy igazi harcos, aki a szigorú szeretet elvét képviseli. Nem bánik kesztyűs kézzel Ash-sel, amit a fiú nagyon nehezen visel el, de látszik, hogy törődik vele és csak a legjobbat szeretné számára. Luna, a másik kedvencem egy igazán érdekes karakter, az ő barátsága és támogatása kulcsfontosságú lesz a fiú számára. 

A regény könnyen és gyorsan olvasható, bár a mérete talán elrettentő lehet egy 10-12 éves számára, hiszen mégiscsak 445 oldalról beszélünk. Olvasás közben azonban elrepül az idő, észre sem veszi az ember és már a könyv felénél jár. Az illusztrációk nagyon szépek, egyszerűen imádtam a rajzokat a regényben, melyek tökéletesen illeszkednek a regény stílusához. Nagyszerű olvasmánynak tartom, bármikor a kezébe adnám Miklós tesójának, aki szeptemberben kezdte az 5. osztályt. 

Összességében nagyon megszerettem ezt a regényt, az egyik legérdekesebb és legfordulatosabb middle-grade korosztálynak szóló történet, amit mostanában olvastam.  A cselekmény rendkívül  izgalmas a szereplők pedig igazán szerethetők. Jamie Littler hófödte jeges világa teljesen levett a lábamról, a Zúzmaraszív egy igazán nagyszerű fantasy könyv, amelynek még én is tűkön ülve várom a folytatását. Mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. Nyereményjáték

Mostani játékunk során olyan animációs filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek a Zúzmaraszívhez hasonlóan számos kalandot, izgalmat és varázslatot tartalmaznak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található mese címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
KÉPa Rafflecopter giveaway

Állomások

02/01 - Utószó
02/03 - Csak olvass!
02/05 - Spirit Bliss Sárga könyves út
02/07 - Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
02/09 - Hagyjatok! Olvasok!
02/11 - Veronika’s Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése