2021. február 4., csütörtök

Anna Woltz: Alaska - Nem vagy egyedül + Nyereményjáték


Sziasztok!

Újabb könyv jelent meg tavaly év végén Anna Woltz tollából a Tilos az Á Könyvek Kiadó gondozásában. Az Alaska egy magával ragadó történet elfogadásról, bátorságról és egy különleges barátság kialakulásáról, mindez egy segítő kutya, Alaska közreműködésével. Ha kíváncsiak vagytok a könyvre, tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Hetedik. Az első év a gimnáziumban. Új emberek, új osztály, tiszta lappal lehet indulni. Két ember mégsem várja az első napot: Sven és Parker. Mindketten szoronganak, és nem véletlenül…
Sven tudja, hogy az epilepsziája miatt ő lesz a furcsa gyerek, ezért rögtön támad és gúnyolódik.

Parker világba vetett bizalma egy betöréses rablás után romokban hever. Ráadásul az öccsei allergiája miatt meg kellett válnia Alaskától, mindennél jobban szeretett hófehér kutyájától, aki vigaszt és biztonságot jelentett a bajban. Azonban egy nap felfedezi őt az iskola előtt. Követni kezdi, és hamarosan az éjszakáit Alaskával tölti. Míg a kutyát simogatja, titkokat hallgat a kutya új gazdájától. Lassan eljut oda, hogy segítsen és segítséget tudjon kérni.

Egyszerre fordulatos és érzelmes regény Anna Woltztól a tőle megszokott magával ragadó stílusban.



Még tavaly figyeltem fel a Pagony Kiadó könyvére. A kötet fülszövege azonnal megfogott, mindig is csodáltam a segítő kutyák munkáját, óriási érdeklődéssel vetettem bele magam az olvasásba. Kíváncsi voltam rá, hogy hogyan fonódik össze két fiatal sorsa, akik látszólag semmiben sem hasonlítanak egymásra, csupán Alaska köti össze őket. 


A regény rendkívül rövid, de annál tartalmasabb mondanivalóval bír. Sven és Parker története nagyon szerethető, sokáig az olvasójával marad. Az új iskola mindig új nehézségeket és izgalmakat jelent. Mindkét főszereplő szerette volna maga mögött hagyni az elmúlt év nehézségeit, az új közegben tiszta lappal szerettek volna indulni. 


A könyvben váltott fejezetek segítségével ismerhetjük meg a főszereplők gondolatait. Szeretem, amikor ilyen egy könyv felépítése, hiszen ezáltal jobban beleláthatunk a szereplők fejébe. 


Mindkét főszereplő igazán érdekes és izgalmas, nagyon megkedveltem mindkettejüket. 


Sven-nél az elmúlt évben epilepsziát diagnosztizáltak, mely gyökeresen megváltoztatta a fiú életét. Az egykor tevékeny és sportos fiú már csak árnyéka önmagának, ezt pedig nagyon nehezen dolgozza fel. Tele van haraggal, gyűlöli a betegségét, képtelen elfogadni, hogy megváltozott az élete és folyamatos segítségre van szüksége, így Alaskát a segítő kutyát is nehezen fogadja el, hiszen minden egyes nap, minden egyes percében arra emlékezteti, hogy beteg. A fiú elhatározta, hogy már az első nap felhívja magára a figyelmet az iskolában, hogy ne csak a furcsa, epilepsziás fiút lássák benne. Valószínű, ennek köszönhető, hogy Parkért csúfolni kezdte, hiszen addig amíg a lányon nevetnek a többiek, senki nem foglalkozik az ő betegségével. 


Parker élete is sokat változott az elmúlt év során, hiszen a világba vetett hite teljesen összetört, mikor egy betöréses rablást követtek el a szülei boltjában. A lány szemtanúja volt az eseményeknek, melyet hatalmas traumaként élt meg. Mivel az elkövetőket nem kapták el, így azóta is fél, hogy a betörők visszatérnek befejezni, amit elkezdtek. Bizalmatlan és fél az emberektől, ugyanis a rossz emberek bárhol ott lehetnek, nincs rajtuk különös ismertetőjegy, bárhol és bármikor újra összefuthatnak. A családi is megsínylette, a szülei és testvérei is érzékenyen reagáltak a betörésre. Édesapja csupán árnyéka önmagának, testvérei játékában pedig folyamatosan felbukkan a késes és a pisztolyos támadó. Nagyon hiányzik neki Alaska, így amikor meglátja, hogy az osztály számára legutálatosabb személyéhez kerül, mint segítő kutya, elhatározza, hogy visszaszerzi szeretett kedvencét, hiszen Sven meg sem érdemli őt. A lány elindult az éjszakába, hogy újra találkozzon szeretett kiskutyájával, az arcát pedig maszkkal takarta el. Mikor besurrant az idegen házba meglepetésére nem a nappaliban, hanem a fiú szobájában kötött ki. Beszélgetni kezdtek, a két fiatal között pedig hamarosan egy láthatatlan kapocs kezdett el kialakulni. Megnyíltak egymás előtt és olyan dolgokról kezdtek el beszélni, melyet talán hangosan még sosem mondtak ki. Megosztották egymással titkaikat és félelmeiket is. Nap nap után egyre közelebb és közelebb kerültek egymáshoz, de aztán minden megváltozott. Mikor Sven rájött az éjszakai látogató kilétére megalázva érezte magát, ráadásul az iskolai problémák is súlyos nyomot hagytak a lelkén. Haraggal váltak el egymástól, és ismét falat húztak maguk körül. 


Az igazi barátok azonban a bajban ismerszenek meg. Amikor Parkernek igazán szüksége volt rá, Sven saját testi épségével nem törődve a lány segítségére siet, hiszen az éjszakai beszélgetések bár megszűntek, de nem múlhattak el nyomtalanul. Ráadásul a lány segítségével Sven olyan felfedezést tesz, ami gyökeresen megváltoztatta az életét. 


A könyv rendkívül érzelmes és fordulatos, igazán komoly és mély tanulságokat vonhatunk le belőle. A betegséggel való együttélés, a traumák feldolgozása kapja a legnagyobb hangsúlyt, de azt is láthatjuk, hogy milyen óriási ereje van a barátságnak és a szeretetnek. Ráadásul egy kicsit bepillantást nyerhetünk a segítőkutyák világába is. No de kik is ők valójában? segítőkutya azon kiképzett kutyák gyűjtőneve, amelyek az embert valamely tevékenységében segítik. Ilyenek különösen a vakvezető kutyák, a rohamjelző kutyák, a mozgássérült-segítő kutyák, személyi segítő kutyák és a terápiás kutyák. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ezeket az ebeket nem szabad zavarni munka közben. Ha a hám rajtuk van, akkor semmivel sem szabad elvonni a figyelmüket. Nagyon jó volt erről is olvasni egy kicsit, hiszen sokan nem is láttak még ilyen kutyát. A könyv elolvasása után azonban már nem fog senki meglepődni, ha az utcán szembe jön vele egy segítőkutya és tudni fogja, hogy milyen munkát végez és, hogy nem szabad megsimogatni őt munka közben. 


A könyv borítója nagyon kis aranyos, én egyszerűen imádom, tökéletesen visszaadja a kötet hangulatát. 


Összességében nagyon szerettem az Alaska című regényt és gondolkodás nélkül kezébe adnám minden 10-14 éves fiatalnak. Amilyen rövidke a regény, olyan fontos és komoly mondanivalóval bír. Könnyen és gyorsan lehet vele haladni, én csak úgy faltam a lapokat. Tökéletes érzékenyítő és szívmelengető olvasmány, mely garantáltan hatással lesz az olvasóra. Csak ajánlani tudom mindenkinek. 



Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték


A segítő kutyák rengetegféleképpen segíthetnek gazdáiknak, olyan betegségek, problémák esetén is, amikre nem is gondolnánk. Mostani játékunk ehhez fog kapcsolódni, minden állomáson különböző segítő kutya típusok betűit kevertük össze, a feladatotok, hogy megfejtsétek, melyik típus található az adott állomáson, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

FELADAT
lyémeszi gestőí


a Rafflecopter giveaway

Állomások


01.27. Könyvvilág

01.29. Utószó

01.31. Kelly és Lupi olvas

02.02. Könyv és más

02.04. Csak olvass!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése