2021. február 1., hétfő

Juno Dawson: Kifutó ​modell + Nyereményjáték

Sziasztok!

A LOL-könyvek sorozat legújabb kötetében a modellek életébe kaphatunk betekintést, ami korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Tartsatok velünk, hiszen tiétek lehet négy, a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyike!

Jana egy átlagos lány a dél-londoni lakótelepről, aki néhány hónap alatt elképesztő magasra jut. De minél magasabbra kerül az ember, annál rémisztőbb a zuhanás lehetősége…
Jana Novak története úgy kezdődik, mint egy közhelyes modellmese: a magas, vékony lány nincs kibékülve a fiús vonásaival, egészen addig, míg váratlanul fel nem fedezi egy ügynökség munkatársa, és sztárt nem csinálnak belőle…
A divat világa azonban legalább olyan sötét, mint amilyen ragyogó. És minden sarok mögött ragadozók leselkednek.
Juno Dawson őszinte és nyers regénye a divatipar árnyoldalát mutatja be, és a #TimesUp meg a MeToo korszakában időszerűbb, mint valaha. A brit szerző eddigi legfontosabb könyve, melyből hamarosan filmet forgatnak.

Az elmúlt egy évben teljesen megváltozott az ízlésem, egyre több könyvet olvasok és egyre szélesebb az érdeklődési köröm. Sokáig nem olvastam egyáltalán LOL könyvet sem, hiszen úgy voltam vele, hogy már régen nem én vagyok a célközönség. Szép lassan azonban rájöttem, hogy ezeket a kedves és szerethető történeteket egyáltalán nem lehet megunni, ezért kiemelt figyelemmel követem az új megjelenéseket. Mikor megláttam az új kötetet, ami a Kifutó modell címet viseli teljesen ledöbbentem, hiszen ez a történet a fülszöveg alapján olyan messze van a sorozat többi kötetének stílusától, mint Makó Jeruzsálemtől, és én azonnal tudtam, hogy ezt nekem el kell olvasni. Imádom az ilyen típusú könyveket, ráadásul a MeToo kérdése különösen a szívem ügye, ezért óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. 

A történet igazán érdekes és izgalmas, kicsit dokumentumfilmszerű a felépítése. Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha Jana leülne egy kamera elé és elmesélné az egész történetet, a film pedig tanulságul szolgálna minden fiatal számára, aki a rivaldafénybe vágyna, hiszen a mesebeli Hamupipőke történet könnyen Piroska és farkassá változhat. 

A könyv komoly és fontos sztorit mesél el. A modellek sötét világát ismerhetjük meg, továbbá komoly és fontos tanulsággal szolgál a MeToo kapcsán is. 

Jana története is úgy indul, mint egy igazi mese, egy nap felfedezi őt egy ügynökség, és azonnal óriási jövőt jósolnak neki. Egyik pillanatban még iskolába jár a barátaival, a másik pillanatban pedig a legmenőbb tervezők és márkák szeretnék leszerződtetni őt. Bár a családjával nem a létminimum alatt élnek és mindig megvolt a napi betevőjük, drágább dolgokra azonban már nem futotta nekik, nyaralni is csak ritkán jutottak el. A modellkedéssel azonban teljesen új dimenziók nyíltak meg a lány előtt. 
A kezdeti lelkesedés és öröm, az első gigamega fizetés után azonban Jana rájön, hogy a modellek élet nem csak játék és mese. A csillogás mögött nincs más, csak sötétség. Rengeteg megaláztatással, fájdalommal és magánnyal jár ez a munka. A tökéletesség hajszolása, a sok álmatlan éjszaka, az állandó készenlét teljesen ki tudja készíteni az embert, a test mellett a lélek és teljesen meggyötörtté válik. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy süllyed Jana is egyre mélyebbre, egyre jobban eltávolodik régi önmagától, míg végül már nyoma sincs annak a vidám és egészséges lánynak, aki valaha volt. Mikor egy fotózásan zaklatás áldozatává válik végleg kicsúszik a lába alól a talaj, ráadásul úgy tűnik, hogy a barátait is elveszíti a viselkedése miatt. Szerencsére azonban a lány rátalál a hangjára és más hasonlóan bátor modellekkel igazságszolgáltatást követel, hogy senki másnak ne kelljen elszenvedni azt a megaláztatást, amiben részük volt. 

A lányoknak persze nincs könnyű dolguk, hiszen egy millió dolláros világban nem kifizetődő, ha valaki beszél. Sokszor az emberek inkább behunyják a szemüket és félrenéznek. Így van ebben a könyvben is, bár Jana jelzi az ügynökség vezetőjének, hogy valami nem stimmel a fotóssal, ő mégis bagatellizálja a dolgot, ezzel óriási gátat és bűntudatot ébreszt a lányban. Bár érzi, hogy rossz dolog történt vele, először mégis önmagában keresi a hibát. Minek ment fel a szobába? Mért nem olvasott be azonnal a gazembernek? Mi van, ha igazából csak túlreagálja a dolgot? Mi van akkor, ha szól, de soha többet nem akar majd vele senki dolgozni? Folyamatosan kétségetek gyötrik, míg végül teljesen szétesik. 

A bagatellizáláson túl a másik két gyakori reakció a hasonló ügyek kapcsán az áldozathibáztatás és az illető szavának kétségbe vonása. Ezek is megjelennek a könyvben. Mindig van egy nagyokos, aki egy ilyen ügyre csak annyit tud reagálni, hogy aki így viselkedik, az ne csodálkozzon, ha ilyen és ehhez hasonló dolgok történnek vele. Ez pedig annyira felbosszant engem, hogy arra nincsenek szavak. Soha, senkinek nincs joga ahhoz, hogy megalázza, zaklassa a másikat, esetleg erőszakoskodjon vele. Nincsenek mentő körülmények, nincsenek kifogások, nincs olyan, hogy az áldozat a hibás. 
A könyvben felmerül egy fontos kérdés, hogy a modellek beleegyeztek-e abba, hogy a fotós úgy viselkedjen velük ahogy. Az egyik modell igennel válaszol, majd így folytatja:  "Bár hadd tegyem fel a kérdést: ha egy férfi kezében van minden hatalom, a tiédben pedig semmi, akkor ez mennyire számít beleegyezésnek?" Ez egy nagyon fontos mondat a könyvben. Mi számít beleegyezésnek? Mi van akkor, ha valaki a helyzetéből fakadóan nem tud, vagy nem mer nemet mondani. A könyvben mindegyik lány rendkívül fiatal és naiv volt. Fel sem fogták, hogy mi történik velük pontosan, a fotós pedig tudta, hogy mit kell mondani annak érdekében, hogy a lányok ott maradjanak és végezzék a dolgukat. 

A történet szerencsére pozitív végkimenetelű, minden pontosan úgy történik benne, ahogy a való életben is lennie kellene. Az áldozatokat meghallgatják és a bűnőst felelősségre vonják. A könyvből is kiderül, hogy a család és a barátok milyen fontosak egy ilyen mérgező és toxikus környezetben. Az igazi bajok akkor kezdődtek, mikor Jana eltávolodott tőlük, hiszen így az utolsó pozitív kis dolgot is elvesztette az életéből, nem maradt más számára csak a bűntudat és a mókuskerék. Amikor azonban felismerte a hibáit és összeszedte magát, minden jóra fordult. A támogatásuk és szeretetük nélkül talán végig sem tudta volna csinálni az egész rendőrségi ügyet. Hiába állt ki mellette egyre több és több lány, szüksége volt a családja és barátai támogató jelenlétére. Így van ez a valóságban is, hiszen egy ilyen traumát, nagyon nehéz egyedül feldolgozni. Amikor az ember egyedül áll a világban, magányosan, szégyenkezve mások megbélyegzése által, akkor akár egy támogató személy is csodát művelhet. 

Ezt a könyvet minden fiatalnak a kezébe adnám, hiszen rengeteg komoly tanulsággal szolgál az olvasó számára. A testtudatosság,  #anemaznem, a MeToo mind-mind olyan téma, ami kiemelten fontos egy fiatal lány számára. A modellek csillogó élete, az utazgatások, a rengeteg pénz mindenkinek imponáló lehet, de ahogy meglátjuk a sötét valóságot, mert nem tűnik olyan mesésnek ez a világ. Bár Jana története csupán fikció, azonban könnyen el tudom képzelni, hogy fiatalok lányok tömkelege küzd hasonló problémával. Legyen szó kezdő színészekről, táncosokról, a séma pontosan ugyanaz lehet. Pontosan emiatt olyan ijesztő és félelmetes ez a történet, hiszen tényleg bárkivel megtörténhet és csak az áldozaton múlik hogyan és milyen módon tud kilábalni ebből az ördögi helyzetből. 

A fülszövegen olvasható, hogy a könyvből hamarosan film várható, amit nagyon várok, nagyon kíváncsi vagyok az adaptációra, én biztosan meg fogom nézni. 

Összességében nekem nagyon tetszett a könyv, bátran állíthatom, hogy a kedvenc LOL-könyvem lett. Őszintén örülök, hogy egy ilyen komoly hangvételű kötet is helyet kapott a sorozatban.  Jana egy igazán erős karakter, aki végül győztesen került ki a harcból, de sajnos nem mindenki olyan szerencsés. A történet nagyon mai és időszerű, minden fiatalnak el kellene olvasnia. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Ezen turnénk során betekinthettek a modellek életébe, ami sokszor nem csak csupa móka és kacagás. Minden bloggerünknél találhattok egy híres modellt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy ki látható a képen.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

01. 26. – Fanni’s Library
02. 01. – Csak olvass!
02. 04. – Kelly és Lupi olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése