2021. január 31., vasárnap

Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Holdbéli krónikák sorozat harmadik része is, és ennek örömére bloggereink egy szuper hosszú turnéval készültek nektek, ahol mindhárom részt bemutatjuk! Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se. A blogturné végén kisorsolunk olvasóink között egy példányt a Scarlet és egy példányt a Cress című regényből!


Egy modern, erős Hamupipőkének is lehet szüksége támaszra!
Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…
Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgár. A múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy világokon átívelő, vad csatározás, intrikák kellős közepén találja magát. Ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében.
A kötelesség és a szabadság, a hűség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát. Olyan titkok közepette, melyekért mások ölni is tudnának.
A modern hamupipőke történet főhőse okos és leleményes, a tétek magasak. Vajon sikerül megőriznie a szívét?

Mindig is imádtam a meséket, a mai napig óriási lelkesedéssel nézek meg minden rajzfilmet, sőt az az igazság, hogy még 30 évesen is rajongok a hercegnőkért. Az utóbbi időben fedeztem fel magamnak a retelling típusú történeteket, melyek ismert mesékre támaszkodnak, de teljesen új köntésbe csomagolják a már jól ismert történeteket. Kiskoromban nagyon szerettem Hamupipőke történetét, de ahogy nőttem úgy került egyre távolabb tőlem az üvegcipellős lány története. Ahogy egyre nagyobb és nagyobb lettem úgy kezdtem el az erősebb és izgalmasabb női karaktereket megkedvelni. Kiskoromban elvarázsolt, hogy a herceg megmenti a királylányt, később azonban sokkal jobban tetszettek azok a mesék, ahol a főhősök nem csak sodródtak az árral, hanem kezükbe vették az irányítást.

Marissa Meyer neve nem volt ismeretlen számomra, ugyanis a Heartless című könyvét már olvastam és kifejezetten szerettem. A Holdbéli krónikákról rengeteget hallottam az ismerőseim konkrétan áradoztak róla, de sokáig meg sem fordult a fejemben, hogy esélyt adjak a történetnek. Folyamatosan halogattam a könyv elolvasását, egyszerűen nem akaródzott a kezembe venni.  Ugyan megvásároltam az első részt, de bevallom sokáig egyáltalán nem foglalkoztam vele, valahogy úgy éreztem, hogy ez a kiborg dolog sci-fi köntösben abszolút nem az én világom. Egy nap azonban a gyermeklelkű énem hihetetlenül kíváncsi lett, hogy Marissa Meyer milyen módon alakítja át a történetet, ezért végül beadtam a derekamet, győzött a kíváncsiság, leültem és nekiálltam az olvasásnak. És milyen jól tettem!

Az elején kicsit furcsa volt számomra a felépített világ, egyszerűen nem tudtam hova tenni a sci-fi dolgot. Soha nem rajongtam az ilyen típusú történetekért, úgyhogy kellett jó pár oldal, hogy magába szippantson a történet. Azt hittem, hogy a regény túlmutat majd a komfortzónámon és nehéz lesz megszeretnem a regényt ,de tévedtem. Az első pár oldal után teljesen magába szippantott a történet, csak úgy faltam a lapokat. Észre sem vettem és igazi Holdbéli krónikák rajongó lettem. 

A cselekmény érdekes és izgalmas, messzire túlmutat az alapjául szolgáló, mindenki által jól ismert Hamupipőke történeten és nem csak azért, mert egy ilyen időben játszódik, ahol a kiborgok jelenléte és a robotika legalább annyira megszokott részét képezi a világnak, mint most a Netflix, a Facebook, az Instagram, vagy éppen az internet. A világban komoly járvány tombol, emberek milliói halnak meg naponta egy veszélyes vírus miatt, emiatt komoly nyugtalanság és félelem uralkodik az egész világban. Ezt a helyzetet csak tetőzi, hogy Levana királynő és holdbéli társasága csak a megfelelő időpontot várja, hogy végre lecsaphasson a Földre és az uralma alá hajthassa. Az egész világ sorsa igazából egy hajszálon függ. 

A karaktereket nagyon szerettem, Cinder és Kai herceg óriási kedvenc lett számomra. 

Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgárnak számít a kiborgsága miatt. A múltjáról nem sokat tudunk, ám ahogy haladunk előre a történetben egyre több dolog derül fényre a lánnyal kapcsolatban. Mostohaanyjával, két mostohatestvérével, és egy Iko nevű robottal él meglehetősen szűkös körülmények között. Mostohaanyja soha nem tudta elfogadni őt, férje halála után pedig csak rosszabb lett a helyzet. Peony betegsége pedig csak olaj volt a tűzre, ezt követően mindent megtett annak érdekében, hogy Cindert eltávolítsa otthonról. 

Cinder élete azonban teljesen összefonódik a jóképű Kai hercegével. A herceg sokat hallott már arról a titokzatos szerelőről, aki bármit képes megjavítani, de álmában sem gondolta volna, hogy Cinder az, akit a városban a leghetetségesebb műszerésznak tartanak. Egy robot megjavításában kért segítséget a lánytól, ám arra egyikük sem számított, hogy ennyire közel kerülnek majd egymáshoz. Mikor azonban kiderült az igazság Cinderről minden megváltozik. A lánynak szembe kell néznie származásával, múltjával és azzal a ténnyel, hogy hirtelen Levana királynő célkeresztjébe került. De ki is ő valójában? És mivel vívta ki a holdbéli úrnő haragját?

A mellékszereplők közül Iko és Peony volt a két kedvencem, nagyon megszerettem mindkettejük karakterét. 

A könyv borítója már az első pillanatban szerelem volt első látásra, örülök, hogy ezt a változatot választotta a kiadó. 

Összességében nagyon megszerettem a Holdbéli krónikák első részét. Azt hittem, hogy a regény túlmutat majd a komfortzónámon és nehéz lesz megszeretnem a regényt, de tévedtem. Az első pár oldal után teljesen magába szippantott a történet, csak úgy faltam a lapokat. Észre sem vettem és igazi Holdbéli krónikák rajongó lettem. Cinder nagyszerű főszereplő, nagyon megkedveltem a karakterét. A cselekmény érdekes és izgalmas, messzire túlmutat az alapjául szolgáló, mindenki által jól ismert Hamupipőke történeten. Marisse Meyer nagyszerűen keverte a mesei alapokat a sci-fi, fantasy és cyberpunk elemekkel. Ha egy igazán izgalmas Hamupipőke feldolgozásra vágytok, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a történetnek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a a történetbe. 



Nyereményjáték

Kivételesen egy sorozat három részéről is olvashattok nálunk, ezért a játék is háromféle lesz! Azokon az állomásokon, ahol betűket rejtettünk el, magyarul is megjelent tündérmese-adaptációk címeit keressük. A fan artoknál azt keressük, hogy kit ábrázol az adott kép. Azon az állomáson, ahol idézetet találtok, rá kell jönnötök, hogy a három regényünk közül melyikből idéztünk! A megoldásokat (címeket, neveket) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő részébe..
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


01/31 - Csak olvass! (Cinder)
02/02 - Booktastic Boglinc (Cinder)
02/04 - Fanni's Library (Cinder+Scarlet)

02/06 - Hagyjatok! Olvasok! (Scarlet)
02/07 - Sorok között (Scarlet)
02/08 - Nem félünk a könyvektől (Scarlet)
02/10 - Booktastic Boglinc (Scarlet)
02/12 - Csak olvass! (Scarlet)
02/14 - Kelly és Lupi olvas (Scarlet)
02/16 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

02/18 - Fanni's Library (Cress)
02/20 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
02/22 - Booktastic Boglinc (Cress)
02/24 - Csak olvass! (Cress)
02/26 - Hagyjatok! Olvasok! (Cress)
02/28 - Sorok között (Cress)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése