2021. január 30., szombat

Katherine Applegate: Ivan, ​az egyetlen + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Bob, a legbátrabb, melyben az Ivan, az egyetlenből megismert kiskutya válik főszereplővé. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja bemutatja a sorozat mindkét kötetét, melyekben a szerző humort és megrendítő érzelmeket vegyítve varázsolja el az olvasó szívét.Tartsatok velünk, ismerjétek meg Ivan és Bob szívet melengető sztorijait, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménypéldányok egyikét. 

Napjainkban a különböző állatvédelmi mozgalmak egyre nagyobb szerepet kapnak a társadalomban. A hírekben gyakran látni bántalmazott, rossz körülmények között tartott állatokról készült képeket. Legyen szó elhanyagolt, bántalmazott háziállatról, vagy minősíthetetlen módon tartott és megkínzott vadállatokról, az emberek egyre érzékenyebben reagálnak ezekre a hírekre. Manapság már nem fér bele, hogy egy cirkuszi mutatvány sikerességében érdekében sebesre korbácsoljanak egy védtelen elefántot, vagy addig kínozzanak egy állatot, amíg sikeresen be nem tanulja a megfelelő koreográfiát. Szerencsére már senki nem fordítja el a fejét az igazságtalanságok láttán és méltó büntetést követelnek az állatkínzóknak. No de miért is írtam erről a bevezetőben? Lássuk miről is szól pontosan az Ivan, az egyetlen. 

Ivan egy nagyon jó természetű gorilla. A Nagy Csúcs Bevásárlóközpont és Játékterem 8-as kijáratánál él, és hozzászokott ahhoz, hogy emberek bámulják lakhelyének üvegfalain át. Ritkán hiányzik neki az az élet, amelyet egykor a dzsungelben élt, valójában alig-alig gondol rá. Ehelyett nemrég látott tévéműsorok jutnak az eszébe, és jó barátjával, Stellával, egy idős elefánttal, és Bobbal, egy kóbor kiskutyával tölti a napjait. De leginkább a művészetről gondolkodik, és arról, hogyan lehet színekkel és jól rajzolt vonalakkal megragadni egy mangó ízét vagy a falevelek susogását. Azután találkozik Rubyval, az elefántbébivel, akit elragadtak a családjától, és akinek a hatására már más szemmel látja az otthonukat és a művészetét. Amikor Ruby megérkezik, vele jön a változás is, és most már Ivantól függ, hogy vajon jobbra tudja-e fordítani az életüket. Katherine Applegate humort és megrendítő érzelmeket vegyítve hozza létre Ivan felejthetetlen, egyes szám első személyben elmesélt történetét, amely a barátságról, a művészetről és a reményről szól.

Őszinte leszek veletek, sokáig még csak nem is hallottam erről a könyvről, még a létezéséről sem tudtam. Tavaly év végén azonban megjelent a kötet folytatása a Bog, a legbátrabb, amire elkezdődött szerveződni a turné én pedig egyre kíváncsibb lettem Ivan történetére. A kiadó kedvességének hála az első résszel kiegészülve szervezhettük meg ezt a turnét, így semmi sem tarthatott vissza attól, hogy megismerkedhessek Katherine Applegate regényével. 

Az, hogy mennyire tetszett a könyv, szerintem egyszerűen nincsenek szavak. Ivan története a szívem közepéig hatolt, imádtan minden egyes oldalát. Igazán csodálatos és legnyűgöző történet a barátságról, a művészetről és arról, hogy mindig van remény. 

Ivan a Nagy Csúcs Bevásárlóközpont és Játékterem 8-as kijáratánál él, és hozzászokott ahhoz, hogy emberek bámulják lakhelyének üvegfalain át. A mindennapjai Bobbal, a kóbor kiskutyával, és Stellával az idős elefánttal tölti, aki rendszeresen cirkuszi mutatványokkal szórakoztatja a bevásárlóközpontba érkezőket. Ivan egy rendkívül különleges gorilla, aki nagyon szeret rajzolni, imádja a művészetet. Ha nem is elégedett az életével, de teljesen belenyugodott már a helyzetébe. Igyekszik nem gondolni családjára és arra, hogy milyen életet is élet a vadonban. Egy nap azonban, amikor Ruby, a kis elefánt megérkezik, minden megváltozik. Egy ígéret hatására Ivan elkezdi más szemmel nézni a bevásárlóközpontot és elhatározza, hogy nem hagyja, hogy a kis elefántnak baja essen. Mindent megtesz azért, hogy biztonságos helyre juttassa őt. De vajon sikerülhet neki? Mit tehet egy gorilla annak érdekében, hogy a világ felfigyeljen rá? Ha valakinek nincs hangja, hogy beszéljen, akkor a művészet elég lehet ahhoz, hogy megértesse magát az emberekkel? 

Ó istenem, ez a könyv tényleg egy kincs. Nem lehetek elég hálás azért, hogy elolvashattam. Katherine Applegate egy igazi csodát alkotott. A kötet stílusa lehengerlő, a rövid és tömör mondatok még ütősebbé teszik a történetet.  Katherine Applegate a humor és a megrendítő érzelmek tökéletes elegyét hozta létre regényében. Bár elvileg könnyen és gyorsan lehet haladni az olvasással, bevallom én egyszer-kétszer megálltam olvasás közben egy kicsit gondolkodni és pityeregni. Megdöbbentett Ivan, Stella, Ruby és Bob sorsa és rengeteg kérdés merült fel bennem. Kisgyerekként csillogó szemmel néztem a cirkuszi előadásokat, ahol fenséges elefántok masíroztak a porondon, felnőtt fejjel azonban teljesen máshogyan látom ezt a kérdést. A csillogás elveszett és a lelkesedést hihetetlen mértékű undor váltotta fel, egy állatot sem lenne szabad az emberek szórakoztatásának céljából mutatványokra kényszeríteni. Főleg nem akkor, ha annak az adott állatnak a természetes közege olyan messze van ettől a világtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ahogy egy elefánt és egy tigris nem való cirkuszba, úgy Ivan, Stella, Ruby sem való a bevásárlóközpontba. Azonban a kereslet mindig találkozik a kínálattal. Amíg van igény ilyen típusú szórakozásra, addig mindig lesznek hasonló műsorok. Persze nem vagyon én az állatok tanítása és idomítása ellen. Vinnie is szokott új trükköket tanulni, de az csak addig működik, amíg az állat élvezi és amíg van elég motivácója, hogy tanuljon. 

Ivan amúgy tökéletes főszereplő. Egyszerűen nem lehet őt nem imádni. A szívem egy darabját rabul ejtette és azóta sem engedte el. Stella és Ruby karaktere is igazán kedves a szívemnek. Az idős elefánt bölcsessége és Ruby szertelensége üde színfolt vol a kötetben. Bob pedig, nos Bobról rengeteget tudnék írni, de ez mind a következő részhez kapcsolódik, szóval róla majd inkább ott beszélek részletesen. 

A könyv célközönsége a fiatal, tizenéves korosztály, de úgy gondolom, hogy ezt a történetet felnőttként is élvezetes olvasni. A legjobb talán az, ha az ember közösen olvassa el gyermekével és utána kicsit beszélgetnek az állatvédelemről és az állatkínzás kérdéséről. 

Megdöbbentő és sokkoló, hogy a könyvet igaz történet ihlette. Ivan jelenleg egy atlantai állatkertben él, de közel 30 éven keresztül él egy ketrecben, egy cirkuszközpontű bevásárlóközpontban. Ezalatt az idő alatt teljesen egyedül volt, senki mással nem találkozott a fajátjából. Ahogy telt az idő, az emberek rájöttek, hogy ez így nem állapot és elkezdték követelni Ivan szabadságát, így végre egy számára megfelelő helyre kerülhetett. 

Az HBO kínálatában amúgy elérhető a regényből készült film is, valamelyik hétvégén meg is néztük Miklóssal, hiszen olyan lelkesedéssel beszéltem neki a könyvről, hogy kíváncsi lett a történetre. Számomra nem volt olyan átütő erejű az adaptáció, a regény sokkal közelebb áll a szívemhez, de Miklósnak tetszett. 

Az Ivan, az egyetlen egy igazán nagyszerű és szívmelengető történet a barátságról, a művészetről és arról, hogy mindig van remény. Katherine Applegate története egy igazi kincs, melyet mindenkinek teljes szívemből ajánlok. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Játékunk során a kutyusoké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy - ismert - mesebeli kutyát ábrázoló képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a képen látható kutyus nevét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

KÉP

a Rafflecopter giveaway

Állomások

01/30 Csak olvass! - Ivan, az egyetlen
01/31 Könyv és más - Ivan, az egyetlen
02/02 Csak olvass! - Bob, a legbátrabb
02/04 Kelly és Lupi olvas - Bob, a legbátrabb
02/06 Könyv és más - Bob, a legbátrabb
02/08 Dreamworld - Bob, a legbátrabb

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése