2021. március 21., vasárnap

Serena Valentino: Ki a legszebb? + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ki ne gondolkodott volna még el azon, hogy egy-egy gonosz karakter hogyan vált azzá, ami? És ki ne volna kíváncsi rá, hogy mitől váltak a Disney legsötétebb karakterei olyan szívtelenné? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Serena Valentino új sorozata, melynek minden kötetében egy-egy gonosz karakter kap főszerepet, és melynek első kötete, a Hófehérke mostohájával foglalkozó Ki a legszebb? a Manó Könyvek jóvoltából most már magyarul is elérhető. Neked is felkeltette az érdeklődésedet ez a különleges könyv? Akkor csatlakozz bloggereinkhez, kövesd nyomon az extráinkat, és nyerd meg a kötet egy példányát!

Amikor megláttam, hogy a Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelenik a Ki a legszebb című könyv, azonnal lelkes lettem. Nagyon tetszett a könyv koncepciója és már alig vártam, hogy megismerhessem Serena Valentino Gonosz Mostohájának a történetét. Mielőtt azonban elkezdeném a könyv értékelését, lássuk miről is szól a történet pontosan!


A ​fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt. Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.

Mióta felnőtt lettem kicsit átértékelődött bennem a Disney rajongásom. Már nem csak a csillogó hercegnők, vagy pozitív karakterek érdekelnek, hanem kifejezettem megkedveltem a negatív szereplőkről szóló eredettörténeteket is. Bár nem tartom magam rajongónak és nagyon nehezen választok kedvencet közülük, azért Spotify-on rendszeresen berakom magamnak a Disney Villan listát, ha éppen olyan kedvem van (sőt tulajdonképpen töredelmesen bevallom Nektek, hogy most az értékelés írása közben is ezt hallgatom). 

Hófehérke története soha nem volt a kedvencem, mindig is idegesített az ő karaktere. Jó persze, tudom én, hogy az ő története egészen 1937-ig nyúlik vissza, de valahogy soha nem lett a szívem csücske. (Apropó, tudtátok, hogy ez volt az első egész estés Disney-rajzfilm?). Anno egy darabig figyelemmel követtem a Once upon a time című sorozatot, ahol Regina (a sorozatban ő volt a Gonosz Mostoha) a nagy kedvenceim egyike volt, így nagyon kíváncsi voltam Serena Valentino változatára. 

A Gonosz Mostoha története egy igazán érdekes olvasmány, melynek hatására garantáltan mindenki más szemmel fog nézni az ő karakterére. Szeretem, amikor mélységet adnak egy karakternek, hiszem és vallom, hogy a gonosz nem születik, hanem úgy teremtik meg. Erről mindig a "tabula rasa" fogalma jut amúgy eszembe, ami John Locke nevéhez köthető. Ő tulajdonképpen egyike azon gondolkodóknak, akik a tapasztalatot teszik meg a filozófia alapelvévé: minden tudás a tapasztalattól függ és annak ellenőrzése alatt áll. Hozzá köthető a tabula rasa elmélete, ami a „tiszta lappal történő indulást” jelenti. A tabula rasa képviselői szerint a személyiség, a társadalmi, illetve érzelmi "viselkedés", és az intelligencia teljes mértékben a születés után alakul ki. Azt mondja, hogy minden ismeretünk a környezetünkből, nevelésből és tanulásból származik. Az egyén nem rendelkezik veleszületett szellemi tartalommal, minden tudást a tapasztalatok és az észlelés segítségével szerez meg. (Forrás: Wikipedia)


Ez az elmélet jelen esetben is megállja a helyét, hiszen Hófehérke mostohája sokáig egy tiszta szívű és vidám fiatal asszony volt, akinek csak egyetlen egy vágya volt, hogy szerethessen és szeretve legyen. Rendkívül nehéz sors jutott neki osztályrészül, édesanyját soha nem ismerhette, édesapja pedig nem tudta feldolgozni imádott felesége elvesztését. A szeretet, vagy szerelem iránti vágy mindenkiben él, mindenkinek szüksége van egy pozitív támogató közegre, ahol azt érzi, hogy biztonságban van és szeretik. A Királynőnek ez sokáig nem adatott meg. Édesapja fokozatosan mérgezte a lelkét, elhitette volna, hogy soha senki nem fogja őt szeretni és azt éreztette vele folyamatosan, hogy csúnya külseje miatt senkinek nem fog kelleni. Ha valaki sokat hallja, hogy értéktelen, akkor egy idő után elkezd hinni benne és képtelen másra koncentrálni. Amikor a Király beleszeret a fiatal lányba és feleségül veszi olyan számára ez az egész, mint egy megtestesült álom. Bár édesapja szavai sokszor a fülében csengenek, hogy igazából csak azért volt rá szükség a palotában, mert a kislánynak nevelőre volt szüksége, a családi idill és a szeretet mégis féken tudja tartani háborgó bensőjét. A Király halálával azonban minden megváltozik. A Királynő teljesen elveszíti régi önmagát, a gyász teljesen letaglózza. Életében először érezte azt, hogy valaki szereti, soha meg nem tapasztalt boldog perceket élt ált a palotában, ám a férje halálával minden elveszett, ez pedig a lelki összeomláshoz vezetett. Egyetlen öröme az ajándékul kapott tükör, mely azt állítja, hogy ő a legszebb a világon. Ez óriási elégtételt jelent számára, egy idő után már nem is tud anélkül létezni, hogy reggel ne nézne a tükörbe és ne tenné fel neki a kérdést. A szépség és a tökéletesség megszállottja lesz, azt pedig már jól tudjuk az eredeti meséből is, hogy mi történik azokkal, akik az útjába állnak. 

A mese olvasása közben amúgy eszembe jutott Orvos-Tóth Noémi, Örökölt sors című könyve is, mely többek között arról is szól, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Ebben az esetben nyilván a furcsa és ijesztő nővérek is erősen rájátszanak az örökölt sors kialakulásában mégsem tudtam szabadulni ettől a gondolattól. 

A regény nagyon olvasmányos, könnyen és gyorsan lehet vele haladni. Kicsit mesei és egyszerű a nyelvezete, de semmiképpen sem nevezhető gyermekkönyvnek. Olyan mélységek vannak benne, amelyeket a legkisebbek nem tudnának megfelelően értékelni. A mindenki által jól ismert Királynő karakterének az alakulása egy rendkívül szomorú és fájdalmas folyamat. Olvasás közben tehetetlen dühöt és sajnálatot éreztem, rossz volt látni, hogy a korábban bájos és mindenki által imádott fiatal lány milyen módon lépett az önpusztítás útjára és hogyan teljesítette be azt a jóslatot, miszerint ő csak egy boszorkány, semmi más. Valaki, akit senki sem szeret. 

Kicsit sajnáltam, hogy ennyire kis rövid ez a könyv (igen, tudom, hogy a sorozatban mindegyik kötet nagyjából ilyen hosszúságú), de valahogy úgy éreztem, hogy kicsivel több mélységet még el tudott volna viselni ez a kötet. Nem mondom azt, hogy Serena Valentino csak a felszínt kapirgálta, mert a mű rövidségének ellenére azért nagyszerű munkát végzett, de valahogy nekem valami hiányzott a regényből.  Talán a kötet második feléből hiányzott egy kicsi, még szívesen olvastam volna arról a visszafordíthatatlan folyamatról, amely a Királynő lelki torzulását okozta. 

A borítót egyszerűen imádom, szerintem szavakkal le sem tudom írni, hogy mennyire jól el lett találva. Örülök, hogy a kiadó nem változtatott rajta. A fekete élfestés nagyon jól néz ki, tökéletesen illik a könyvhöz. 

Összességében azt kell mondanom, hogy bár nagyon tetszett a Gonosz Mostoha története, még sem vagyok maradéktalanul boldog, nem igazán avattam új kedvencet. A történet nagyszerű, igazán izgalmas és érdekes mélységet adott Serena Valentina a Királynő karakterének. Talán emiatt is sajnálom annyira, hogy nem lett egy kicsit hosszabb a kötet, szívesen olvastam volna még arról a folyamatról, mely örökre megváltoztatta a korábban vidám és mosolygós fiatal nőt, aki a jót látta az emberekben és szeretettel halmozta el a körülötte élőket. Disney rajongóknak szerintem kötelező olvasmány, nagyon érdekes egy kicsit bekukkantani a felszín alá és megismerni az általunk ismert szereplők eredetének egy történetét. 


Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban - csak hogy a témánál maradjunk - gonosz mesehősöket gyűjtöttünk össze, akikkel valószínűleg mindenki találkozott már. De vajon emlékszel még, hogy melyik mesében keserítették meg ezek a szereplők a főhősök életét? Ahhoz, hogy nyerhess, nincs más dolgod, mint kitalálni, hogy melyik meséből származnak a blogokon lévő gonoszok, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások

03. 15. Utószó
03. 17. Dreamworld extra
03. 19. Fanni’s Library
03. 21. Csak olvass!
03. 23. Dreamworld
03. 25. Csak olvass! extra

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése