2021. április 5., hétfő

Colleen Hoover: Without ​Merit – Merit nélkül + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ismét örülhetnek Colleen Hoover rajongói, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az írónő újabb regénye kerül a magyar olvasók kezébe. A Without Merit - Merit nélkül egy igazán különleges könyv egy furcsa családról, és egy még furcsább lányról, aki nem találja a helyét a világban, de még a saját családjában sem. Kövesd bloggereinket, és játssz velünk, hiszen lehet, hogy te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!

Nagyon kedvelem Colleen Hoover munkásságát, bár őszinte leszek, nem olvastam még az összes könyvét. Szép lassan haladok, az eddigi kedvenceim a Vallomás és az Egy nap talán. A Rubin Pöttyös kötetek általában nem a szívem csücskei, de az írónő regényei különleges helyet foglalnak el a szívemben. Ahogy megláttam a Merit nélkül című könyvet nagyon lelkes lettem és már alig vártam, hogy ismét belevethessem magamat CoHo legújabb magyarul megjelenő könyvébe. Mielőtt azonban leírnám a véleményemet, lássuk miről is szól a kötet pontosan. 

„Nem ​azért születünk a világra, hogy a szüleink pontos másává váljunk. Mindenki más formában tapasztalja meg a békét.”
A Voss család sok mindennek mondható, csak normálisnak nem.
Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét, a négyéves kisöcs semmit sem ehet, ami finom, és semmit sem tehet, amit élvez, a két idősebb testvér pedig dühítően tökéletes.
Aztán még ott van Merit. Merit trófeákat gyűjt, amiket nem ő nyert, és titkokat, melyek megőrzésére a családja kényszeríti. Miközben a város régiségboltjában kutat a következő trófeája után, rátalál Saganre. A fiú bölcsessége és javíthatatlan idealizmusa lenyűgözi és elvarázsolja, amíg rá nem döbben, hogy Sagan nem lehet az övé. Merit teljesen bezárkózik, családját csak a partvonalról szemléli, de a titkon, ami a tudomására jut, a világ egyetlen trófeája sem képes enyhíteni. Meritnek elege lesz a hazugságokból, és úgy dönt, szétzúzza a boldog családi illúziót, majd örökre maga mögött hagyja. Ám az igazság kimondása megdöbbentő következményekkel jár.
Szívbe markoló történet – a hazugságok mélyére ás, melyek összetartják a családot, és megmutatja a szeretet erejét. Szívet tépő történet a család lehúzó, de egyben felemelő erejéről és az összetartozásról.

Mindannyiunk számára fontos a családunk és az otthonunk. Szeretteink körében ki tudunk kapcsolódni és mindenben számíthatunk rájuk. Ha esetleg segítségre van szükségünk, ők lesznek az elsők, akik mellettünk teremnek és vigyáznak ránk. A kommunikáció az egyik legfontosabb eszköze a problémák megoldásában. Egy jól funkcionáló családban nincs olyan dolog, amit ne lehetne megbeszélni. 

A Voss családra sok mindent lehet mondani, de azt, hogy jól funkcionálnak és normálisak, azt nem. Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, és soha nem mozdul ki a házból a szociális fóbiája miatt, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét. A családhoz tartozik még Moby a kistesó, Utah, Honor és Merit és a törénet egy pontján beköltözik Sagan és Luck is. Mindezek alapján bizonyosan állíthatjuk, hogy nem mindennapi bagázsról van szó. 

A Merit nélkül egy igazán családi dráma, ami bebizonytja, hogy a titkok és a kommunikáció hiánya akár végzetes is lehet. Nemcsak a családi idillt teszi tönkre, hanem hosszú időre meg is tudja nyomorítani a tagokat. Ha az ember mindig magába fojtja az érzelmeit, abból soha nem származhat semmi jó. A sok felgyülemlett stressz és frusztráció egyszer csak robban és ki tudja, hogy annak milyen hatása lesz majd a többiekre. 

A Voss család tagjai teljesen elhidegültek egymástól. Képtelenek voltak huzamosabb időt együtt tölteni veszekedés nélkül, és nem tudták megbeszélni a problémáikat sem. Merit volt az, aki a legjobban megszenvedte ezt, szép lassan elvesztette régi önmagát és már csak a partvonalról szemlélte az eseményeket. A családi titkok  nála futottak össze, és egy idő után már képtelen volt ezzel megbírkózni. Meritnek elege lesz a sok hazugságból és úgy dönt, nem marad többé csendben. Szétzúzza a boldog családi illúziót, ennek pedig óriáis következményei lesznek. Az összes ki nem mondott dolog és titok felszínre kerül. A családtagok rákényszerülnek arra, hogy ne csak beszéljenek, hanem meg is hallják egymást. A csend már nem opció, mindenkinek hallatnia kell a hangját, hiszen csak így tudják feldolgozni a sok problémát és eltemetett titkot.  De vajon időben történik mindez, vagy már túl késő a Voss család számára és végérvényesen eltávolodtak egymástól?

A cselekmény első része rendkívül érdekes és izgalmas, CoHo a tőle megszokott pontossággal építi fel a történetet a tetőpont pedig igazán érzelmesre és erőteljesre sikeredik. Ezt követően azonban kicsit felgyorsulnak az események és véleményem szerint egy kicsit túl könnyen és idealisztikusan zárja le a történetet. Annyira elcseszett volt a család élete, hogy egyszerűen elképzelhetetlen számomra, hogy az események hatására ilyen egyszerűen megoldódjanak a dolgok. Félreértés ne essék, nem az idealizált zárással vannak problémáim, inkább csak úgy érzem, hogy hiányzik 100 oldal a történetből, ahol az írónő hosszabban kifejtheti a regény második felét. 

A karakterek érdekesek és izgalmasak, mindenkinek komoly és mély háttértörténete van. Az első pillanattól kezdve érződik a gondosság az írónő részéről, nagyszerű szereplőket sikerült alkotnia. 

Merit, a történet főszereplője egy igazán mély érzésű lány, aki egy évek óta őrzött titok miatt teljesen elvesztette önmagát. Honorról, ikertestvérével megromlott a viszonya, Utah a bátyja pedig képtelen egy légtérben megmaradni vele. Merit úgy érzi, hogy mindenből kimarad, hogy mindenki magára hagyta. Egy mélyebbre került, a depresszió tüneteit kezdte el mutatni, ezt azonban senki nem vette észre. Sagan, teljesen lenyűgözi őt, amikor azonban rájött, hogy nem lehet együtt a fiúval még jobban bezárkózott a saját világába. Sokáig csak árnyékként élte mindennapjait, amikor pedig már nem bírta tovább bombát robbantott és ezzel mindent megváltoztatott. 

Az olvasás után teljesen új dimenziók nyíltak meg előttem. Nem igazán figyeltem eddig, de a napokban jöttem rá, hogy rengeteg könyv ihlette lejátszási lista található a Spotify-on. Kíváncsiságból megnéztem, hogy a Merit nélkül című könyvhöz készített-e valaki ilyen listát és miután megtaláltam teljesen ráfüggtem. Az elmúlt időszakban szinte csak ezt hallgattam, óriási kedvenccé vált. 

Összességében bár tetszett Colleen Hoover legújabb magyarul megjelenő könyve, de kicsit felemás érzéseim vannak vele kapcsolatban. Imádtam az írónő témaválásztását, a regény második fele azonban egyáltalán nem nyűgözött le, kicsit elnagyoltnak éreztem. A regény olvasása során megtanulhatjuk mi is, hogy milyen elképesztően fontos a kommunikáció és mennyire tönkre tehet egy családot és egy egész életet az, ha eltemetjük magunkban a múltat. Bár a Merit nélkül nem a legkimelkedőbb olvasmányom az írónőtől, de mindenképpen érdemes elolvasni. 

Értékelések:5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni és ITT pedig bele is tudsz olvasni a kötetbe. 



Nyereményjáték

Colleen Hoovernek már rengeteg könyve megjelent magyarul, a mostani nyereményjátékunkban pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányat ismertek ezek közül. Minden állomáson két nevet fogtok találni, melyek CoHo valamelyik könyvéből lehetnek ismerősek. Na de melyikből? Éppen erre kell rájönnötök! Ha pedig megvan a megoldás, csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

NEVEK
Will Cooper & Layken Cohen

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

03. 30. Utószó
04. 03. Könyvvilág
04. 05. Csak olvass!
04. 06. Csak olvass! extra
04. 07. Pandalány olvas
04. 08. Readinspo

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése