2021. május 7., péntek

Chris Carter: A ​nevem: Halál (Robert Hunter 7.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség különleges egységének vezetője újabb vérfagyasztó esetet igyekszik megoldani. Ha kíváncsiak vagytok Chris Carter legújabb magyarul megjelent könyvére, akkor tartsatok velünk, merüljetek el a thrillerek-krimik világában és ha nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 

Volt már példa arra, hogy egy-egy könyvet nem én, hanem Miklós értékel a blogon. Mivel ebben a háztartásban ő a thriller/krimi fan, így erről a kötetről is ő készítette az ajánlót. Fogadjátok sok szeretettel az írását. 


El sem hiszem, hogy ez már a hetedik Chris Carter regény, amit kiolvastam. Robert Hunter és Carlos Garcia nyomozók az évek alatt a kedvenc nyomozópárosommá váltak, köszönhetően hihetetlen dinamikájuknak és kitartásuknak. A különböző történetekben lévő brutalitás könyvről-könyvre változik, amikor az ember azt hinné, hogy na ezt már tényleg nem lehet tovább fokozni, az író még akkor is rá tud tenni egy lapáttal markológéppel. A nevem: Halál c. könyv elhozta szerintem a sorozat eddigi legbotránkoztatóbb gyilkosát és vele együtt az eddigi legkegyetlenebb gyilkosságot. Tényleg csak erős idegzetűeknek tudom ajánlani. Nézzük, hogy miről is szól a könyv!

Hét nappal az elrablása után egy huszonkét éves nő holttestét találják meg a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér melletti elhagyatott területen. Az áldozat a kinyújtott végtagjaival egy ötágú csillagot formáz. Vajon rituális gyilkosság történt? A boncolás során kiderül, hogy a nőt a halála előtt kegyetlenül megkínozták. Ezenkívül azonban a gyilkos egy meglepetést is szánt a rendőrség számára… Alighogy Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség különleges egységének a vezetője megkapja az esetet, egy újabb holttest kerül elő. Hunter tudja, hogy nincs sok ideje, mielőtt a szörny lecsap a következő áldozatára. Egy igazi ragadozót üldöz ugyanis, akinek a múltja sötét titkot rejt, és aki nem tudja leküzdeni a brutalitás és a gyilkolás iránti vágyát.



Alapvetően úgy gondolom, hogy a történet nagyon gyorsan beindul és egyszerűen nem ereszt, tényleg sokszor csak kapkodtam a fejem az újabb és újabb fordulatok láttán. Érdekesség, hogy az eddigi könyvektől eltérően itt két szálon fut a cselekmény, melyek csak a legvégén egy hihetetlen csavart követő katartikus pillanatban kapcsolódnak össze. Ez a kétszálú cselekmény szerintem nagyon jót tett regénynek, nekem kifejezetten tetszett, hogy az író a korábbiakkal ellentétben ehhez az „eszközhöz” nyúlt. A nyomozás ugyanolyan érdekfeszítő, mint korábban, tényleg élmény volt olvasni, hogy a különböző bizonyítékokon, fejtörőkön át hogyan jutnak el a végén a gyilkos leleplezéséig. 

(Zárójeles megjegyzés: Be kell vallanom nektek az összes könyvben az egyik kedvenc részem az, amikor a boncolóorvos elvégzi az autopsziát. Mindig nagyon részletesen és érthetően, az orvosi szakkifejezéseket nem túltolva van megfogalmazva, illetve mindig izgalmas és meghökkentő dolgok derülnek ki ezalatt az áldozatokról, talán ezért is várom izgatottan minden egyes könyvben.)

Egyértelműen látszik, hogy Chris Carternek voltak korábban kriminálpszichológiai tanulmányai, nála jobban szerintem kevesen tudják, hogy mi rejlik egy gyilkos agyában. Ezek a hátborzongató gondolatok és élmények adják az alapját az összes könyvnek és ezeken keresztül értjük meg a gyilkos motivációját is, ez erre a történetre kifejezetten igaz. A tények birtokában az ember mindig máshogy látja a helyzetet. Ez a könyvsorozat is bizonyítja, hogy alapvetően nem születik senki sem gonosznak. Erre van egy nagyon jó angol mondás: „Evil is not born, it’s made” („A gonosz nem születik, hanem megteremtik”). Pontosan ezért nehéz sokszor az ilyen jellegű történetekben morálisan elítélni a gyilkost, miközben oldalról oldalra megismered a motivációit, megtudod, hogy mennyi mindenen ment keresztül az életében, és mit miért tett. Ebben az igen nehéz helyzetben nem szeretnék igazságot tenni, mindenki döntse el maga, hogy hogyan viszonyul ehhez a témához, mindenesetre szerettem volna erre is felhívni a figyelmet, hiszen alapvetően semmi sem szimplán fekete vagy fehér. 

Ez tipikusan nem az a könyv, ahol nagy jellemfejlődések várhatók a főbb karaktereknél, de Hunter és Garcia nyomozók abszolút hozzák a tőlük elvárható szerepeket és egy brutális gyilkossal kiegészülve érdekfeszítő hármast alkotnak ebben a könyvben is. Amit észrevettem, hogy mintha Garcia valamivel kompetensebb karakterré vált volna ebben a részben, a remek meglátásaival egyértelműen kezd felnőni intellektusban Hunter nyomozóhoz, ez az irány kifejezetten tetszik az ő karakterével kapcsolatban.

A borítók terén minőségi előrelépés történt az elmúlt évek során. A régi borítók abszolút nem nyerték el a tetszésemet, viszont az újak valami zseniálisak, tényleg nagyon tetszenek. A nevem: Halál című köteté kimondottan ütősre sikeredett. 

Összességében a legújabb Chris Carter regény sem tudott csalódást okozni, a figyelmemet végig lekötötte, és a könyv végén lévő csavar után csak pislogtam, hogy na ez egy zseniális húzás volt az író részéről. A nevem: Halál elhozta szerintem a sorozat eddigi legbrutálisabb gyilkosát és vele együtt az eddigi legkegyetlenebb gyilkosságot. Alapvetően minden erős idegzettel rendelkező krimi-thriller rajongónak őszintén tudom ajánlani, az izgalom és kegyetlenség garantált.

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

A nevem: Halál című könyv már a hetedik része a Robert Hunter sorozatnak, így arra gondoltunk, hogy a mostani játékunkhoz az előző részeket hívjuk segítségül.  Mindegyik állomáson megtaláljátok egy korábbi kötet címét összekeverve. Nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes címet.  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A KÖTET CÍME

á s o b r z a á l h a l s z a


a Rafflecopter giveaway

Állomások

05.07.: Csak olvass!
05.09: Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése