2021. április 30., péntek

Rose Tremain: A kegyelem szigetei

Sziasztok!

Vannak olyan könyvek, amelyek ígéretes fülszövegükkel és csodálatos borítójukkal azonnal felhívják magukra a figyelmet. Rose Tremain már egy ideje a látószögembe került, a "A Gustav-szonáta" kicsivel több, mint 1 éve a polcomon lapul, de eddig sajnos még nem tudtam sort keríteni a kötet elolvasására. (Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy milyen állat lennék, erőteljesen vacillálnék a könyvmoly és a könyvhörcsög között. :D ) Valahogy mindig találtam valami indokot arra, hogy miért ne álljak neki. A 21. Század Kiadónak köszönhetően került a kezembe az írónő legújabb magyarul megjelenő könyve, és hihetetlenül hálás vagyok érte, hiszen a fülszöveg azonnal felkeltette az érdeklődésemet. 

Mielőtt azonban rátérnék az értékelésre, lássuk miről is szól pontosan a könyv!

„Elképesztően ​olvasmányos… az év leginkább magával ragadó könyve.” – Sunday Times
Bath, a fürdőváros angyala volt. Mindenki az ő keze alatt akart gyógyulásra lelni. De ő biztos volt benne, hogy többre hivatott.
1865-ben járunk, az angliai Bath városában. Egy rendkívüli fiatal nő, név szerint Jane, ápolónőként dolgozik, méghozzá kiválóan, de közben meggyőződése, hogy másra is hivatott, és egy nap eljön az ideje, hogy kibontakoztathassa képességeit. Dilemmában találja magát, vágyai egy addig elképzelhetetlen jövő felé vonzzák.
Eközben Borneó vad szigetén egy excentrikus brit „rádzsa”, Sir Ralph Savage filantrópként tevékenykedik, de belső konfliktusba kerül: jelleme törékeny, hajlik a kapzsiságra, ráadásul a bőrén érzi a hatalmas őserdő erőit, amelyek előbb-utóbb legyűrik.
Jane változtatni akar korábbi életén, és sorsa összekapcsolódik Sir Ralph vállalkozásával, miközben a történet az egész Földet bejárja, a szűkös angol teaszalonoktól a trópusokig, Dublin nyomortanyáitól a leginkább magamutogató párizsi divatbutikokig.
A kegyelem szigetei olyan regény, amely felgyújtja az érzékeket. Bátor szellemi útkeresés, mely megmutatja, hol lelhet oltalomra az ember a könyörtelen világban.

Mikor megláttam ezt a kötetet azonnal szerelembe estem, a lenyűgöző borító és az ígéretes fülszöveg azonnal levett a lábamról. Már az első mondatnál éreztem, hogy nagyszerű döntést hoztam, hiszen nagyon régóta vágytam már egy hasonlóan lírai, lenyűgöző nyelvezetű történetre. 

A kegyelem szigetei egy több szálon futó regény, ahol a szereplők sorsa menthetetlenül összekapcsolódik és együtt sodródnak az elkerülhetetlen végzet irányába. A kötet olvastatja magát, Rose Tremain a szavak mestere, olyan játszi könnyedséggel fűzi a mondatokat egymás után, mintha csak gyöngyökből készítene nyakláncot. Itt meg is ragadnám az alkalmat és szeretném egy kicsit dicsérni a fordítót, mert egyszerűen lenyűgöző munkát végzett, hiszen ahhoz, hogy a magyar olvasók is szívükbe zárják a kötetet, magyar nyelven is élvezhetőnek kell lennie. Pap Vera Ágnes remekelt, csodásan ültette át az anyanyelvünkre a lírai mondatokat, így semmit sem veszített a regény a varázsából. 

A cselekmény az 1800-as években, a viktoriánus korban játszódik. A korszakot definiálni igen nehéz, mivel elősorban nem formai jegyeket, hanem inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a hagyománytisztelet, a célszerűség szem előtt tartása. Egyértelműen egy olyan korszakról beszélünk, ahol a nők legfontosabb szerepe és feladata az volt, hogy feleségként és anyaként a férjük oldalán tündököljenek. A fontos döntésekbe nem vonják be őket, nem egyenlő partnerként tekintenek rájuk. 




Ezt a gondolkodásmódot némiképpen árnyalja Rose Tremain regénye, aki a társadalmi normákra fittyet hányva megcserélte a szerepeket, így nagyon erős és kompetens női karaktereket, és igen gyenge férfi szereplőket ismerhetünk meg regényében. Jelen esetben a hölgyek azok, akik tudatosan formálják sorsukat, és az urak azok, akik csak sodrónak az eseményekkel. Nem uralják a dolgokat, rendkívül bizonytalanok, érzelmeik, ösztöneik, vágyaik és szükségleteik irányítják őket. 

Ahány női szereplő, annyiféle sors jelenik meg lelki szemeink előtt. Egy olyan korban, ahol a nő helye a férfi mellett volt, rendkívül bátor dolog eltérni a társadalmi konvencióktól. Ma természetesen már senki nem lepődik meg rajta, ha egy nő saját vállalkozást vezet, vagy éppen bohém művészként él, esetleg a saját neme mellett találja meg a boldogságot. A 19. században azonban rendkívül bátornak és erősnek kellett lenni ahhoz, hogy valaki eltérjen a jól megszokott viselkedéstől. 

Ebben a regényben mégis csupa ilyen nőt ismerhetünk meg. A kötet főszereplője egyértelműen Jane a fiatal lány, akit Bath városában igazi angyalként emlegetnek, hiszen emberek tucatja gyógyult már meg gyengéd kezei által. Ő azonban a zsigereiben érezte, hogy többre hivatott. Amikor meglátogatta nagynénjét Emmeline-t, az egyedülálló festőnőt, aki szabadon, mégis talán kissé magányosan élte mindennapjait Londonban, egy merőben más világ nyílt meg előtte. Úgy érezte hogy képtelen lenne visszatérni régi életébe, ezért egyre távolabb és távolabb sodródott édesapja praxisától. A Julieattával történő találkozása teljesen a feje tetejére állította Jane világát. Megjelenik még a regényben Clorinda Moressey is, aki üzletasszonyként állja meg helyét Bath városában. Egy családi örökség segítségével megnyitotta teaházát a városban, így független életet élhet. Mikor azonban Jane édesapjával közelebbről is megismerik egymást, valami megváltozik és egyre jobban megkedvelik egymást. 

Mivel Jane édesapja nem az a típus, aki megmondja az ember lányának, hogy mikor és mit csináljon, így Clorindának nem kell egy másodpercig sem attól tartania, hogy újdonsült párja megtiltja neki, hogy továbbra is üzemeltesse a teaházát. Sőt...az orvosnak még talán imponál is a nő ereje és függetlensége. Egyedül képtelen arra, hogy ellássa saját háztartását, így egy olyan nőre van szüksége, aki gondoskodik róla. Szerencsére a két dolog tökéletesen megfér egymás mellett, így nagyszerű párost alkotnak. 


Julietta, Jane újdonsült nagyvárosi barátnője házas, férje pedig egy igazán megértő, megalkuvó személyiség. Igazán jól lelkű ember, de nem éppen a legerősebb egyéniség. Teljesen képben van felesége életstílusával, de egy másodpercig sem korlátozza őt, többet ér számára a biztonságos családi környezet, nem rúgja azt fel olyan apróságok milyen, mint például Julieatta titkos élete. 

Valentine Ross, Jane édesapjával dolgozik egy praxisban, a fiatal orvos fejét pedig teljesen elvarázsolta Bath angyala. Kettejük viszonya rendkívül ambivalens. Jane kezdetben jó ötletnek tartja, hogy elfogadja Valentine Ross közeledését, de ahogy egyre távolabb kerül Bath városából és a fürdőtől, úgy keríti hatalmába egy ismeretlen hatalom, mely egyre messzebb sodorja őket egymástól. A férfi ezt nem hajlandó elfogadni. A férfi kezdetben odaadóan, majd egyre erőszakosabban próbálkozik Jane kegyeit elnyerni. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy válik a kezdetben tiszta érzelem egy igazán mocskos és durva mániává, amikor már birtokolni és büntetni szeretné a lányt minden egyes cselekedetéért. Már nem az a célja, hogy boldoggá tegye, hanem uralja és betörje. A szemünk előtt válik igazi szörnyeteggé, majd megtört és elveszett emberré. 

Dr. Ross mindeközben folyamatosan aggódik testvéréért Edmundért, aki Borneó tájain kalandozik és igyekszik új tájakat, növényeket és állatokat felfedezni. Utazása során találkozik Sir Ralph Savage rádzsával, aki filantrópként tevékenykedik, de belső konfliktusba kerül: jelleme törékeny, hajlik a kapzsiságra, ráadásul a bőrén érzi a hatalmas őserdő erőit, amelyek előbb-utóbb legyűrik. Egyszerre szeretne maradandót alkotni, vágyik arra, hogy elismerjék, de közben szeretne valami jót is tenni. Szeretője (Leon) teljesen a markában tartja, rendkívül gyenge jellem, még a megaláztatásokat is elviseli, hogy ne hagyja el őt a fiatal férfi. Ha pedig úgy érzitek, hogy még nem soroltam fel elég szereplőt, akkor megemlítem Leónt is, aki a rádzsa szeretője. Szeretne kitörni és meggazdagodni. Állandóan fenyegetőzik, hogy elhagyja a rádzsát, de tulajdonképpen valamiért neki soha nem sikerül semmi. Hiába vannak nagy álmai, képtelen azokat valóra váltani. Minden egyes kudarc után kénytelen beletörődni helyzetébe. 

A könyv középpontjában egyértelműen az útkeresés áll. Minden szereplő legfontosabb célja, hogy megtalálja önmagát és a helyét a világban. Vannak, akiknek ez könnyebben sikerül, mások folyamatosan küszködnek és vannak olyanok is, akik soha nem érnek igazán révbe. Ahogy látjátok, a regényben tényleg több szálon futnak az események, és  a felsorolt szereplők kivétel nélkül hatással vannak egymás életére. Vannak akik szorosabban kapcsolódnak, mások csak elszenvedik a történések következményeit. 


A regény cselekménye rendkívül érdekes és izgalmas, egy másodpercig sem engedi az olvasó figyelmét. Az elején kicsit nehezen szoktam meg, hogy ennyi szálon fut a történet, de aztán szépen lassan belelendültem és kíváncsian vártam, hogyan alakul a szereplők sorsa. A könyv hangulata igazán egyedi, melyet a lírai hangvételnek is köszönhetünk. A Bath városától egészen Borneóig átívelő történet teljesen levett a lábamról és biztosan törekedni fogok arra a jövőben, hogy többet olvassak az írónőtől. Ez volt az első, de korántsem az utolsó regényem tőle. 

A könyv borítója szépséges, teljesen oda meg vissza vagyok érte, de ez nem lehet meglepetés számomra, hiszen a hazai könyves piacon a kiadó munkássága ezen a téren kiemelkedő. Mindig csodálatos munkát végeznek. 

Összességében engem teljesen magával ragadott A kegyelem szigetei című könyv, mely egy több szálon futó regény, ahol a szereplők sorsa menthetetlenül összekapcsolódik és együtt sodródnak az elkerülhetetlen végzet irányába. A kötet olvastatja magát, Rose Tremain a szavak mestere, olyan játszi könnyedséggel fűzi a mondatokat egymás után, mintha csak gyöngyökből készítene nyakláncot. A könyv középpontjában egyértelműen az útkeresés áll. Minden szereplő legfontosabb célja, hogy megtalálja önmagát és a helyét a világban. A regény cselekménye rendkívül érdekes és izgalmas, egy másodpercig sem engedi az olvasó figyelmét. Az elején kicsit nehezen szoktam meg, hogy ennyi szálon fut a történet, de aztán szépen lassan belelendültem és kíváncsian vártam, hogyan alakul a szereplők sorsa. Biztos, hogy nem ez volt az utolsó könyvem az írónőtől, bátran ajánlom mindenkinek!

Értékelés: 5/4,5

A recenziós példányt szeretném még egyszer megköszönni a 21. Század Kiadónak. Ha tetszett a könyv, akkor ITT tudjátok közvetlenül a kiadó oldaláról megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 















0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése