2021. április 28., szerda

Amanda Lovelace: Amikor ​a hercegnő menti meg önmagát + Nyereményjáték



Sziasztok!

Rupi Kaur után már egy másik ismert amerikai költőnőtől, Amanda Lovelacetől is olvashatunk verseket a Könyvmolyképzőnél! A Kauréhoz hasonló stílusú kötettel, az Amikor a hercegnő menti meg önmagáttal Lovelace még a Goodreads Choice Award-ot is elnyerte 2016-ban. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy a véleményünkre, és részt vennél a turné végi nyereményjátékban!

történet
egy hercegnőről
aki királykisasszonnyá
aki királynővé változott.
A Goodreads Choice Award 2016-os győztese,
az amikor a hercegnő menti meg önmagát
verseskötet az alkalmazkodóképességről.
Arról, hogy mi írhatjuk a saját sorsunkat.
Amanda Lovelace kötete négy szakaszra oszlik:
a hercegnő, a királykisasszony, a királynő, illetve te.
Az első három szakaszból összeáll a szerző élete,
az utolsó pedig afféle feljegyzésként szolgál az olvasó számára.
Ez a megható könyv a szeretetet, a veszteséget, a gyászt,
a gyógyulást, a sorsunk irányítását
és az inspirációt dolgozza fel.


Erre a könyve már nagyon régen felfigyeltem az Instagramnak hála és nagyon megörültem, mikor láttam, hogy a Könyvmolyképző Kiadó elhozza a magyar olvasók számára is. Őszintén szólva Rupi Kaur nálam nem lett óriási kedvenc, ennek ellenére mindenképpen akartam Amanda Lovelace verses kötetének is adni egy esélyt, hiszen a címe azonnal megfogott. 

Az ilyen kötetek mindig nagyon megosztók az olvasóközönség számára. Sokan imádják, de legalább ennyien utálják az ilyen típusú könyveket. Vitatják, hogy költészetnek lehet-e nevezni, vannak akik úgy gondolják, hogy nincs ebben semmi extra, hiszen

nem is
              költészet
amikor valaki
                                       mindenen egyes gondolatot
                                             külön sorban helyez 
                              el. 
Erre nagyjából
bárki képes
aki
tud írni.

Komolyra fordítva a szót azonban, én abba a táborba tartozom, akiknek összességében tetszett a kötet. Rupi Kaur-nál nekem sokkal jobban bejött, az írások a szívem közepébe találtak és egyszerűen nem eresztettek el. Valahogy úgy nagyon elkaptam a fonalat és egy ültő helyemben elolvastam az egészet. Az írások nyomot hagytak bennem, napokig nem eresztett, sokat gondolkodtam rajta. 

Kicsit nehéz bármit is írnom a könyvről, hiszen a versek vitathatatlanul magukkal ragadtak, de valahogy nem találom a szavakat. Az pedig mégiscsak kevés lenne egy értékelésben, hogy szép volt, jó volt, köszönöm, de úgy nagyjából ennyi is lenne akkor a mondanivalóm. Természetesen ez így nem lenne korrekt írás. Mégis...ahányszor nekiveselkedtem az írásnak, valahogy elfogytak a szavak és egy idő után csak meredtem magam elé. Aztán rájöttem, hogy talán ezzel nincs is semmi baj. Nem mindent lehet elmondani, vannak dolgok, amiket egyszerűen érezni kell. Szerencsémre nem tudtam azonosulni Amanda Lovelace verseivel, valahogy mégis a vesémig hatolt az írása. 

A kötet több részből áll, és a mesei motívumok rendszeresen megjelennek benne. Külön tetszett, hogy a a versek nem E/1-ben íródtak. A hercegnős metafora végig kíséri az egész művet. Egy igazi fejlődéstörténet, ahol a hercegnő királykisasszonnyá majd királynővé válik. A versekben elsősorban a szerző saját fiatalkori és gyermekkori traumái jelennek meg: gyász, fájdalom, testképzavar, csalódás. A könyv végén azonban, az utolsó fejezetben egy kicsit más vizekre evez, önmegvalósításról és önmagunk elfogadásáról, önismeretről ír. 

Egy ilyen kötetnél elengedhetetlen a nagyszerű fordítás, hiszen csak így lehet az adott nyelvre átültetni megfelelő módon az írást. Ebben az esetben Kamper Gergely munkáját csak dicsérni tudom, nélküle biztos nem lenne ilyen kiemelkedő és nagyszerű a magyar változat. Sokszor érzi úgy az ember, hogy csak az eredeti nyelven jön át az üzenet, és a fordítással elveszik a mű esszenciája, de ebben az esetben ez nincs így. Tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a munkájáról. 

Összességében nagyon tetszett Amanda Lovelace műve, annak ellenére, hogy általában nem a kedvenceim az ilyen típusú könyvek. Lehet, hogy csak jó pillanatomban talált meg, de én teljesen az írások hatása alá kerültem. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz mindenkinél kedvenc, de akit elkap a gépszíj, az biztosan új kedvencet avat majd. Ha szeretitek Rupi Kaur könyveit, akkor mindenképpen adjatok ennek is egy esélyt, ha pedig még nem olvastál ilyesmit, akkor ez legyen az első ilyen könyv, amit a kezedbe veszel. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a kötetbe. 


Nyereményjáték

Ahhoz, hogy részt vehessetek a sorsolásban, nincs más dolgotok, mint rájönni, a versrészletek melyik magyar kortárs költőhöz tartoznak.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

VERSRÉSZLET

Aki kocsma helyett könyvtárba megy – az is egy olvasó.
Aki fejben hős oroszlánvadász – az is egy olvasó.
Aki itt ül, s közben páncélban csatáz – az is egy olvasó.
Aki egyszerre sámán, űrlény, eszkimó, arab – az is egy olvasó.
Akit bezárhatsz, akkor is szabad – az épp az olvasó.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.26. Readinspo
04.28. Csak olvass!
04.30. Olvasónapló
05.02. Readinspo extra
05.04. Hagyjatok! Olvasok!
05.06. Fanni’s Library
05.08. Ambivalentina

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése