2021. április 26., hétfő

Louisa May Alcott: Fiatalurak + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Manó Könyvek Kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Louisa May Alcott klasszikusának folytatását a Fiatalurakat. Az előző rész azzal zárult, hogy Jo megörökölte a Plumfield birtokot a házsártos, de aranyszívű March nénitől, ahol most már férjével, Bhaer professzorral vállvetve, a maguk elvei szerint, és rengeteg szeretettel nevelgetik a gondjaikba vett rakoncátlan csemetéket. Ismerjük meg együtt a Plumfield kísérleti iskoláját és merüljünk el Louisa May Alcott világában.Tartsatok bloggereinkkel,és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

Romantikus rajongással vonzódom az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején íródott kedves főleg lányoknak szóló történetekhez. Teljesen mások, mint amikhez szokva vagyok. Nem fordulatosak, hiányzik belőlük a pergő izgalom, de olyan értékeket képviselnek, melyek ma is megállják a helyüket. Egy teljesen másik világba repítenek, amelyet a nagyvárosi énem tátott szájjal figyel. Azt hiszem emiatt is szeretem annyira a vintage dolgokat. Lucy Maud Montgomery Anne sorozata és Avonlea világa,  Frances Hodgson Burnett Titkos kertje, vagy A kis lordja, Laura Ingalls Wilder sorozata A farm ahol élünk  hatalmas kedvenceim. Egyszerűen imádom ezt a korszakot. A Kisasszonyokat és Jó feleségeket anno azonnal a szívembe zártam,  így nem is volt kérdés, hogy a folytatásra is kíváncsi vagyok. Jo karaktere óriási kedvenc volt nálam, szóval nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a Fiatalurak olvasásába. Mielőtt azonban rátérnék az értékelésre, lássuk miről is szól a kötet pontosan. 

A Plumfield kísérleti fiúiskolájában a kis nebulók lényegében azt csinálhatják, amihez kedvük van, akár a lépcsőkorláton is csúszkálhatnak. Jo Bhaer írónő, akit a Kisasszonyokban még Jo March-ként ismertünk, mindig is erről álmodott: egy olyan házról, amelyben "nyüzsögnek a fiúk...és pezseg az élet". A Kisasszonyok azzal zárult, hogy Jo megörökölte a Plumfield birtokot a házsártos, de aranyszívű March nénitől, ahol most már férjével, Bhaer professzorral vállvetve, a maguk elvei szerint, és rengeteg szeretettel nevelgetik a gondjaikba vett rakoncátlan csemetéket. Ahogy Jo maga mondja, "nem is tudom, mit szeretek jobban: az írást vagy a kölykeimet". Nat, a rongyos árva, az elkényeztetett Gömböc, a vadóc Dan és a Plumfield többi feledhetetlen lakója olvasók nemzedékeit bűvölte már el kalandjaival.



A sok izgalmas fantasy, vagy komoly és megrázó drámák mellett néha jól esik a kis lelkemnek egy-egy klasszikusnak számító gyermek, vagy éppen ifjúsági irodalmat a kezembe venni. A Fiatalurak is egy ilyen típusú könyv. A kötet egy rendkívül bűbájos történet, mai szemmel kicsit naivnak is nevezhető. Komoly életbölcsességeket fogalmaz meg az életről, a becsületesség és tanulás fontosságáról és arról, hogy mindenkivel tisztelettel kell bánni. Megtanulhatjuk, hogy a hit és a szeretet az egyik legjobb orvosság. Ahogy a bevezetőben is írtam már régóta vágyom ebbe a romlatlan és tiszta szívű világba, a könyv pedig abszolút hozza ezt. Igazán szívmelengető történet, abszolút képes visszaadni az emberi jóságba vetett hitünket. Nem pörgős, nem akciódús, nincsenek váratlan fordulatok, de tele van kedves, szeretetreméltó szereplővel és tiszta, gyermekien ártatlan világszemlélettel. 


A sorozat első két részében Louisa May Alcott teljes mértékben a March lányokra koncentrált, így főleg olyan életbölcsességéket ismerhettünk meg, melyek főleg a fiatal hölgyek fejlődését segítették. Ebben a részben azonban teljesen más vizekre evezünk és a fiatal urak erkölcsi nevelését célozza meg az írónő. Azoknak, akik eddig hiányolták ezt, vagy kevés volt számukra a fiús szál, biztosan elégedettek lesznek a történettel. A March lányok rajongói viszont talán kicsit hiányolni fogják kedvenceiket, ugyanis ebben a részben bár minden szeretett karakter megjelenik, de a hangsúly nem rajtuk, hanem gyermekeiken van. Az első részekben Mrs. March volt az erkölcsi iránytű, akik óriási szeretettel és komoly erkölcsi alapokkal nevelgette lányait, ebben a részben Jo és Bhaer professzor lesz az, aki megfelelő utat próbál mutatni a Plumfield iskola kis növendékeinek. Ők ketten vállvetve, a maguk elvei szerint, és rengeteg szeretettel nevelgetik a gondjaikba vett rakoncátlan csemetéket, biztos talajt adnak számukra, hogy a jövőben is megállják a helyüket. Igazi iránytűként segítik lelki fejlődésüket, de a tanulmányaikat sem engedik elhanyagolni. Az iskolában minden nap történik valami izgalmas, a gyerekek néha óriási kalamajkába keverednek, összevesznek és kibékülnek, de Bhaer mama és Bhaer papa egy igazi lámpás a szomorúság sötétjében, a Plumfiedban nevelődő gyermekek mindig és mindenben számíthatnak rájuk. Szigorú szeretettel egyengetik a lányok és fiúk útját, a büntetést mindig úgy alakítják, hogy ne megalázó, hanem sokkal inkább elgondolkodtató legyen számukra. 


Az tetszett igazán a könyvben, hogy rengeteg olyan problémát vet fel, melyek a mai modern korban sem ismeretlenek számunkra. A becsületesség olyan erény, amely minden korban az ember javára válik. Bár sokszor azt mondják, hogy a mai világban csak az jut előre, aki átgázol mindenkin, én azért hiszek még abban, hogy a jó elnyeri jutalmát és a becsület többet ér mindennél. A pénz fontos, hiszen a megélhetésünk egyik eszköze, de nem szabad, hogy uralja az életünket és néha igenis jobb adni, mint kapni. A lopni és hazudni bűn, az őszinteség pedig az egyik legnagyobb erény. Mindenki megérdemli, hogy családban nevelkedhessen, még akkor is, ha az illető néha úgy viselkedik, mint egy sündisznó. Olykor az embernek akkor van a legnagyobb szüksége a szeretetre, amikor azt a leghevesebben próbálja elutasítani. 

Jo hihetetlen változáson ment át a részek alatt. Szeleburdi személyisége lecsillapodott és igazi támasszá vált férje oldalán. Őszinte és odaadó szeretettel, igazi tyúkanyó módjára nevelgette kedves kis fiait az iskolában. Bhaer professzorral nagyszerű párost alkotnak, nélkülük el sem tudnám képzelni ezt az iskolát. 


A Plumfieldban élő gyermekek rendkívül sokszínűek. Itt nevelkednek Jo fiai, Meg ikrei...de mellettük rengeteg más fiú is az iskola lakója. A kedvenceim Dan, Nat, Demi, Daisy és Nan voltak, de Teddy babát és Bess királylányt is nagyon megkedveltem. 

Dan egy igazi nagyvagány fiú volt, aki rengeteget szenvedett már életében. Soha nem volt biztos pont az életében, így elkallódott és csak Jo és Bhaer professzer szeretete tudta a helyes útra téríteni. Egy igazi sündisznó volt a kezdetek kezdetén, de végül szépen beilleszkedett az iskolába. Nat szintén árva fiú, akit Laurie ajánlott be az iskolába. A kezdetben félszeg fiú azonban teljesen kinyílt és rengeteg barátra tett szert.  Demi és Daisy ikrek, ők Meg gyermekei. A kettejük közötti kapocs rendkívül erős, mindig és minden körülmény között számíthattak egymásra. Demi egy igazi kis tudós palánta, Daisy pedig egy igazi anyáskodó karakter, aki nemcsak a babáit szeretgette őszinte szeretettel, hanem a fiúkhoz is volt mindig egy-egy kedves szava. Nan egy igazi vadóc kislány, aki kísértetiesen emlékezteti az olvasót Jo March karakterére (talán ezért is került olyan közel a szívemhez). A fiúk igazi ellenfélre akadtak benne, nem létezett lehetetlen számára. 

Olvasás közben sokszor mosolyogtam, rengetegszer csóváltam a fejem, volt amikor meghatódtam és az is megesett, hogy elmorzsoltam pár könnycseppet. Hihetetlenül szerettem ezt a történetet, mindenkit egytől-egyig a szívembe zártam. 

A borító meseszép, nagyszerűen illik a többi kötethez. Alig várom már, hogy az utolsó részt is a kezembe foghassam és a 4 kötet egymás mellett díszeleghessen a polcomon. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a könyvet. A Fiatalurak egy rendkívül bájos és szívmelengető történet, méltó és nagyszerű folytatása az első két résznek. A szereplők igazán kedves karakterek, még ha hibáznak is, mosolygunk apró-cseprő botlásaikon. Végtelenül jók és törekednek arra, hogy igazán tisztaszívű és önzetlen felnőttekké váljanak. Jo és Bhaer professzor iskolája egy nagyszerű hely, ahova én is szívesen ellátogatnék. Ahogy megszokhattuk a könyv rengeteg erkölcsi tanítást fogalmaz meg, bár kissé régimódiak ezek az értékek, de úgy érzem, hogy ma sem szabad elfelejtenünk őket. Ha szeretitek a hasonlóan kedves, lassú történeteket mindenképpen olvassátok el. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Mivel a Fiatalurak a Kisasszonyok és a Jó feleségek folytatása, így ebben a játékban az előző kötetekre koncentrálunk. Mindegyik állomáson találtok egy idézetet, amelyik az első, vagy a második kötetben található. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy a Kisasszonyok, vagy pedig a Jó feleségek című könyvből származik az idézet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“Nem könnyű megbirkózni a hibáinkkal, én is tudom, de egy-egy kedves szó csodákat művel az emberrel.”


a Rafflecopter giveaway

Állomások

04.26.: Csak olvass!
04.28.: Könyv és más
04.30.: Flora the Sweaterist
05.02.: Readinspo

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése