2021. április 17., szombat

Candace Bushnell, Katie Cotugno: Csajoknak ​kötelező + Nyereményjáték


Sziasztok!

Új sorozatot indít a Móra Kiadó a LOL+ könyvekkel, amelyek komolyabb témákkal foglalkoznak, mint a hagyományos LOL kötetek, miközben megmarad a könnyedebb, romantikus hangulat is. Az első könyv ebben a sorozatban a Csajoknak kötelező, ami a napokban jelenik meg a kiadónál. A főszereplő Marin élete fenekestül felfordul, amikor az egyik tanára kikezd vele, és miután senki nem hisz neki, úgy dönt, saját kezébe veszi a sorsát. Ha kíváncsiak vagytok Marin rémülettel, ugyanakkor új, boldogabb élményekkel teli utazására, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Carrie ​Bradshaw tizenéves hasonmása még nem tudja, milyen a jó szex. Azt azonban igen, hogyan küzdjön a szexizmus ellen. A Szex és New York írójának új nemzetközi sikerkönyve!
Mr. Beckett jóképű, fiatal és sokkal lazább, mint a gimnázium többi tanára. Nem csoda, hogy a gimnáziumban minden lány oda van érte – köztük a jótanuló Marin is, aki igyekszik minden elvárásnak megfelelni, hogy bekerüljön a kiválasztott egyetemre. Amikor azonban Mr. Beckett átlép egy határt és félreérthetetlenül rámozdul Marinra, a lány összezavarodik és megrémül. Úgy érzi, az a helyes, ha jelenti az esetet, de miután a saját barátai és az iskola vezetése sem hisznek neki, Marin úgy dönt, kockára tesz mindent és az iskolaújságon keresztül vág vissza. A Csajoknak kötelező című rovatban kíméletlenül számol be arról, melyik tanár és diák viselkedik megengedhetetlenül a lányokkal, emellett pedig elindít egy feminista könyvklubot is. Nagy meglepetésére olyan szövetségesekre talál végül, akikre nem számított: mellé áll például a suli legnagyobb „pasizógépe” és egy csendes sportoló srác, aki nem igazán tűnik lángésznek.
Candece Bushnell és a Pushcart-díjra jelölt Katie Cotugno közös regénye egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő – a #MeToo-mozgalom egyik fontos alapműve lehet.

A Csajoknak kötelező című könyv, két rendkívül fontos témát ötvöz, a #MeToo mozgalom és a feminizmus témáját érinti fiataloknak is könnyen befogadható formában. A téma meglehetősen hétköznapi, hiszen egyenlőtlenséggel mindenki találkozik már ilyen fiatal korban is és sajnos az is könnyen megtörténhet, hogy egy fiatal lányt zaklatni kezdenek.  A kettős mérce, a folyosói beszólogatások hatalmas problémát jelenthet a lányok életében. Szerencsére mára már egyre nagyobb visszhangot váltanak ki azok az ügyek a társadalomban, már nem csak legyintünk az ilyesmin, nem rendezzük el egy egyszerű vállrándítással. 

A feminizmus az egyik kedvenc témám, egyszerűen imádok róla beszélni és írni. Ha valaki megkérdezné, igazából büszkén állítanám magamról, hogy én bizony feminista vagyok. 

Azt azonban fontos kijelenteni, hogy nem vagyok egy habzó szájú aktivista és soha semmilyen módon nem áll szándékomban befolyásolni mások véleményét a témáról. Ha valaki kijelenti, hogy ő bizony feminista, biztos furcsán néznek rá az emberek és azonnal különböző szélsőséges gondolatokkal azonosítják az illetőt. A feminizmus sokszor olyan, mint egy szitokszó. Félelmet és zavarodottságot kelt másokban. Sokszor olvastam már olyasmit, hogy aki feminista, az igazából férfi akar lenni. Sőt...láttam már olyat is, hogy a feministák igénytelenek, nem nőiesek, sőt igazából az összes leszbikus. Lássuk be, ezek az általánosítások a legkisebb mértékben sem állják meg a helyüket. 

Forrás: Pinterest

Én egy olyan feminista vagyok, aki nem utálja a férfiakat, és eszem ágában sincs "férfivé" válni. Én nagyon jól érzem magam a bőrömben nőként. Idén lesz 8 éve, hogy együtt vagyunk Miklóssal, sőt 3 éve házasok is vagyunk. Az azonban nagyon fontos, hogy nem gondolom, hogy egy nőnek ott van a helye és őszintén hiszek abban is, hogy a házimunka sem csak a feleség/barátnő/anya/nagymama dolga. Hiszek a munkamegosztásban és a "közös teherviselésben". Azt gondolom, hogy egy nőnek joga van ahhoz, hogy tanuljon, dolgozzon és megkeresse azt, ami igazán örömet okoz neki. Ez lehet a munka, a család, a hobbi...akármi, minden nőnek joga van a boldog és teljes élethez. A boldog és teljes élet pedig attól függ, hogy az adott nő mit tart annak.  Bónuszként szeretném megjegyezni, hogy a rózsaszín a kedvenc színem, a púderes árnyalatainak nem tudok egyszerűen ellenállni

Mindig is fontos volt számomra az egyenjogúság kérdése. Soha nem szerettem az igazságtalanságokat, mindig bosszantott, ha valaki példának okáért a neme, vagy éppen a pozíciója miatt több dolgot engedhetett meg magának, mint bárki más. Nem járja, hogy egy nő ugyanazért a pozícióért kevesebb fizetést kapjon, mint egy férfi és az sem, hogy egy adott álláslehetőséget azért bukjon el valaki, mert 5 éven belül nőként családot tervez alapítani. A kettős mérce mindig is felbosszantott, nem járja, hogy a szabályok másként vonatkozzanak a lányokra és fiúkra. Ha van egy követendő szabály, akkor azt mindenkinek be kell tartani, a nemétől függetlenül. Ha egy iskolában dresszkód van, akkor ne csak a lányoknál figyeljék, hanem a fiúknál is. Nem szeretem a szexista vicceket és hülyét kapok attól, ha egy nő ideges, vagy zaklatott, akkor rendszeresen kapja meg azt a kérdést, hogy: "Mi van veled, menstruálsz?"

Jogosan merül fel mindenkiben az a kérdés, hogy akkor mi is az a feminizmus.

A feminizmus igazán sokrétű, és az élet szinte minden területén érezteti a hatását. A különböző irányzatokat a közös alapaxióma tartja össze, miszerint: „A nőket, mint társadalmi csoportot, számtalan hátrányos megkülönböztetés és erőszak éri pusztán azért, mert nők.” A feminizmus célja tehát az, hogy a nők számára is biztosítsa azokat az emberi jogokat, amelyek egy férfit megilletnek.  A feminizmusnak azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem csak középosztálybeli, fehér nők jogaiért kell harcolni. Etnikumtól, vallási hovatartozástól, bőrszíntől függetlenül minden nőt egyformán kell támogatnia. 

A kamaszkor alapjáraton egy feszült és sérülékeny időszak. A testi és lelki fejlődés hatására a fiatalok hirtelen más szemmel kezdik el látni a világot. Sokan nem tudnak még mit kezdeni ilyenkor a nőiességükkel, vagy éppen férfiasságukkal, kissé esetlenek és félszegek. Egy idősebb személy figyelme azonban mindent megváltoztat. Nincs is jobb érzés annál, mint amikor valaki azt érezteti velünk, hogy különlegesek vagyunk, a fiatalom tanár pedig pontosan ezt az érzést kelti fel diákjaiban. Mr. Beckett  szuperlaza viselkedése és hozzáállása minden kamasz számára rendkívül szimpatikus, hiszen borzasztóan távol áll a többi, vaskalapos pedagógustól. Könnyebben elfogadják, hiszen olyan, mintha közéjük tartozna. Karizmatikus és erős személyiség, akinek mindenki csügg a szaván. A lányok kivételesnek érzik magukat mellette, mindenki az ő közelségét keresi. Mr. Beckett viselkedése azonban elfogadhatatlan minden körülmény között. Egy tanár soha, semmilyen formában nem élhet vissza a hatalmával. Ezek a gyerekek rá vannak bízva, ő pedig gátlástalanul kihasználja őket a saját vágyai érdekében. 

Marin azonban teljesen máshogy reagál, mint ahogy azt a tanár várta, nem megy bele a kis játékba, megijed és bizonytalanná válik. Nagyon jól bemutatja a regény ezt a sérülékeny időszakot. Az áldozatok sokszor saját magukat okolják a történtekért, hiszen nem mondtak nemet már az első pillanatban. Marin is így van ezzel, folyamatosan viaskodik önmagával, hiszen ő ült be a tanár kocsijába, ő rebegtette a szempilláit. Kívánta a tanár figyelmét, sőt büszkeség töltötte el, amikor a férfi csak vele beszélgetett. Hogy mondhatja azt, hogy visszaélés áldozata lett, mikor talán az ő hibája, hogy idáig fajultak az események? El kell telnie egy kis időnek, míg rájön, hogy ez nem így működik, és a tanárnak semmi esetre sem szabadott volna szexuálisan közeledni hozzá. 


Mr. Beckett közeledése katalizátor, ez indítja be az a regény sodró lendületű cselekményét. Marin elindít egy feminista könyvklubbot, és az ügy hatására egyre jobban szemet szúrnak neki a különböző egyenlőtlenségek: a furcsa iskola öltözködési szabály, ami elvileg mindenkinek kötelező, mégiscsak a lányokat vizslatják árgus szemekkel, az iskolai lány sportcsapat támogatásának a hiánya. 

Mikor az iskola igazgatójának beszámol az őt ért sérelmekről és nem történik semmi, a lányban összetör valami. Hiába vannak támogató emberek mellette a felgyülemlett stressz és frusztráció a legrosszabbat hozza ki belőle. 

Ijesztő látni, hogy egy jó megjelenésű, fiatal férfi mennyire megítélés alá esik. Biztos vagyok benne, hogy ha egy kevésbé népszerű szereplőről lenne szó, könnyebben elhitték volna a vádakat róla. A regény megmutatja, hogy a "szörnyetegek" szabad szemmel nem ismerhetők fel. Sokszor a kedves mosoly, a népszerű imázs és karizmatikus személyiség álcája rejti őket. Ez a maszk pedig tökéletesen elrejti őket és csak azután vesznek tudomást a létezésükről, amikor már túl késő, amikor már lecsaptak áldozataikra. Mr. Beckett igazából nem más, mint egy elkényeztetett kis senkiházi, aki azt hiszi, hogy a szülei révén neki nincsen félni valója. Nem csak azért bír hatalommal, mert iskolai tanár, hanem a szülei kapcsolatai segítségével ott tud ártani az embernek, ahol igazán fáj. 

Marin első iskolai cikkét, amely a Csajoknak kötelező címet viseli, mindenkivel elolvastatnám, az írók tökéletesen rátapintottak a lényegre. A mai korban (sem) könnyű lánynak lenni. Legyünk lazák, de legyen méltóságunk. Ne viselkedjünk kihívón, de ne legyünk prűdek. Legyünk viccesek, de ne legyük túl sokak. Legyünk gondokoskodók, de isten mentsen attól, hogy anyáskodók legyünk. Ha szeretjük a rózsaszínt akkor túl lányosak, gyerekesek vagyunk, ha csak feketét hordunk, akkor az isten szerelmére, legyünk már egy kicsit nőiesebbek. Valahogy soha nem tudunk teljesen jót csinálni, valami fogást mindig találnak majd rajtunk. Ezt az érzés tökéletesen fogalmazzák meg ebben a cikkben. Rám óriási hatással volt ez az írás.

Marin elsőnek a barátnőjének mondja el a tanár közeledését, akkor teljesen máshogy reagál, mint ahogy azt elvárnánk tőle. Ahogy haladunk előre a cselekmény, Chloe úgy távolodik és egyre furcsábban viselkedik. Az első pillanattól kezdve sejthető szerintem a lány viselkedésének hátterében meghúzódó ok, azonban ez sokáig nem elég ahhoz, hogy kedveljük őt. Sőt talán sokan egyáltalán nem fogják szeretni a karaterét. A végén azonban tiszta vizet önt a pohárba és megtudjuk, hogy mi okozta nála ezt a furcsa és egyáltalán nem baráthoz méltó viselkedést. Nem mondom, hogy ennek hatására teljes mértékben elfelejthető minden, amit tett, de az biztos, hogy más perspektívába helyezi a dolgokat. 


Grey, a regény egyik főszereplője az egyik legszimpatikusabb karakter. Bár kezdetben csak a kreditek miatt kezd el járni a könyvklubba, később mégis fontossá válik számára is a téma és a környezet. Jó látni, mikor férfiak is az ilyen típusú ügyek mellé állnak, hiszen az egyenlőség kérdése, mindenkin egyformán múlik. Nem beszélhetünk változásról addig amíg minden ember számára egyformán fontosnak tűnik ez az eszme. 

Nagyon jó volt, hogy a könyvben rengeteg irodalmi utalást találtam, szinten felsikkantottam, amikor megláttam benne Roxan Gay könyvét, hiszen tavaly volt szerencsém olvasni és nagyon szerettem. Az egyik említett kötetet fel is raktam azonnal a kívánság listámra. 

Bár nagyon sokat olvasok ebben a témában, a regény ismét elgondolkodtatott. Ráébresztett, hogy sokkal fontosabb ez a téma, mint azt anno képzeltem. Külön piros pontot érdemel azért, mert a feminizmust egy rendkívül tág kontextusba helyezi és felvállalja azt a gondolatmenetet, hogy a feministák hajlamosak csak fehér szemmel szemlélni a dolgokat. Ez a téma az utóbbi időben nagyon foglalkoztat, nem is számítottam rá, hogy egy fiataloknak szóló regényben is olvashat róla. 

Szerettem, hogy ebben a regényben minden hiteles volt. A szereplők átlagos tinédzserek, átlagos szülőkkel egy átlagos iskolában. Pontosan ebben rejlik a regény ereje, hiszen mindenki mindenki bele tudja magát képzelni a helyzetbe. Nem érezzük szürreálisnak, vagy elrugaszkodottnak. Mindenki pontosan úgy reagál, ahogy azt valószínűleg sokan tennénk. Az áldozatok, az áldozathibáztatás, a kettős mérce, a hatalommal való visszaélés, mind-mind olyan téma, melyet pszicihológiai szemmel könnyen és jól magyarázhatunk. Még ha valakinek a viselkedése nem is tűnik logikusnak, vagy nem tudunk azonosulni vele, akkor is érthető. 


Candace Bushnell, Katie Cotugno kötete rengeteg érzelmet váltott ki belőlem. Sokszor dühös, frusztrált és végtelenül kiábrándult voltam. Együtt léteztem és lélegeztem a szereplőkkel. Legszívesebben agyonvertem volna egy péklapáttal Bex-et és nekimentem volna mindenkinek, aki lekezelően és bunkón viselkedett Marinnal csak azért, mert elmondta az igazat. A reakciókból látjuk, hogy messze van még az ideális állapot, nem véletlenül félnek sokan kiállni és beszámolni a velük történtekről. Ahogy írtam, a szörnyetegek nagyon jól álcázzák magukat, így sokszor emberfeletti küzdelemre számíthatnak azok, akik vállalják a szószóló szerepét. Támogató közeg nélkül ez szinte teljesen lehetetlen. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a regényt, azt gondolom, hogy minden fiatalnak el kellene olvasnia. Az új LOL+ sorozat kezdő kötete nagyon magasra tette a lécet, már nagyon várom a többi regényt. A Csajoknak kötelező című könyv egy igazán erős és nagyszerű kötet, komoly és fontos üzenettel. A téma rendkívül hétköznapi, és egy aktuális, könnyen befogadható formában hívja fel a figyelmet a minket körülvevő egyenlőtlenségekre. A hatására úgy érzi a ember, hogy még többet szeretne megtudni a témáról, így tágítja a világnézetet és formája a gondolkodásunkat is. Ha fiatal lányként csak egy könyvet szeretnél elolvasni a témában, akkor ezt válaszd! 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Marin egy igencsak erős női karakter, éppen ezért a játékunk során is hozzá hasonló különleges női főszereplőket keresünk. Az állomásokon található fülszövegek alapján ki kell találnotok, hogy melyik könyvre gondoltunk, a Rafflecopter doboz megfelelő sorába pedig a könyv női főszereplőjének nevét várjuk!  Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

FÜLSZÖVEG RÉSZLET

A két élete közti egyensúly akkor bomlik meg, amikor (...) szemtanújává válik, ahogy legjobb barátját, a fegyvertelen Khalilt lelövi egy rendőr. Minden, amit (...) ezek után mond, felhasználható ellene: tönkreteheti a helyet, ahol él, önmagára és szeretett családjára is veszélyt jelent.


a Rafflecopter giveaway

Állomások

04.14. Utószó
04.16. Csak olvass!
04.18. Fanni’s Library
04.20. Sorok Között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése