2021. május 14., péntek

Marianne Cronin: Lenni ​és Margot száz éve + Nyereményjáték


Sziasztok!

Lenni és Margot a nagy korkülönbség ellenére szoros barátságot kötött. Ketten együtt azt határozták el, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Munkájukkal pedig nem csak a kórház dolgozóinak, hanem bloggereink szívét is elrabolták. Ha kíváncsiak vagytok Marianne Cronin lenyűgöző történetére, akkor tartsatok velünk és ha nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 

„Gyönyörű ​regény: vicces, érzékeny… és tele van élni akarással” – Harper's Bazaar
Elbűvölő, szenvedélyesen életigenlő és lefegyverző humorral megírt regény a Csillagainkban a hiba és Jojo Moyes rajongóinak
Az élet rövid – senki sem tudja ezt jobban a tizenhét éves Lenninél, akinek egy gyógyíthatatlan betegséggel kell szembenéznie. Ő azonban úgy érzi, még rengeteg dolga van itt, a földön. Miután megismerkedik a nyolcvanhárom éves, lázadó szellemű Margot-val, aki életmentő szívműtétre vár, a nagy korkülönbség ellenére hamarosan szoros barátság szövődik köztük. Ketten együtt elhatározzák, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Ahogy haladnak a munkával, egy teljesen új világ nyílik meg előttük, ahol olyan kalandok várnak rájuk, amelyekről addig álmodni sem mertek.
Elragadóan szellemes, megható, de mindenekelőtt felemelő történetet tart kezében az olvasó – egy történetet, amely az élet egyedülálló ajándékát ünnepli, és hitet tesz a szeretet és a barátság végtelen ereje mellett, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja a szívünket és többé el sem ereszti. Számomra pontosan ilyen volt Lenni és Margot száz éve is, ami egy igazán szívfacsaró, hihetetlen mélységeket bejáró történet életről és halálról, barátságról és szeretetről. Nálam az első pillanattól kezdve óriási kedvenc lett, Lenni és Margot azonnal levett a lábamról, kettejük őszinte barátsága igazán szívet melengető, az egyik legszerethetőbb olvasmány, ami mostanában a kezembe került. Szavakkal el sem tudom mondani Nektek, hogy mennyire imádtam ezt a történetet annak minden örömével és fájdalmával. Olvasás közben sokszor mosolyogtam, néha csak meredtem magam elé, és hősiesen bevallom Nektek, jó pár könnycseppet is elmorzsoltam a szemem sarkában. Azt mondják, hogy amikor eltávozunk erről a világról, akkor az életünk lepereg előttünk. Lenni és Margot azonban nem bízta a véletlenre a dolgot és még életükben számba vették azokat a fontos életeseményeket, amelyek igazán meghatározók voltak számukra. 


A könyv cselekményének a nagyszerűsége annak egyszerűségében rejlik. Lenni egy fiatal tizenhét éves lány, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved. A kórházban bóklászva próbálta megfejteni az élet, a létezés és a miértek értelmét. Egy pályázat jóvoltából a beteg számára megnyílt egy kreatív alkotó helyiség, ahol megismerkedett és közelebbi kapcsolatba keveredett az idős, nyolcvanhárom éves hölggyel, Margot-val. Miután megállapították, hogy ketten együtt éppen 100 évesek, elkezdték megfesteni életük legfontosabb eseményeit. Ahogy az emlékeket felidézik, úgy pillanathatunk be a két főszereplő életébe, megismerjük a jelenjüket és a múltjukat. Ez a történet az élet egyedülálló ajándékát ünnepli, bebizonyítja, hogy a szeretet és a barátság ereje nem ismer határokat. Lenni és Margot története megfogott és egyszerűen nem eresztett. A szívem közepéig hatolt és napokkal később is csak erre a kedves párosra gondoltam. Egyszerűen imádtam. 


Lenni, egy rendkívül szimpatikus és szerethető karakter. Nagyon megkedveltem a személyiségét és az egész lényét. Ahogy Margot, úgy az olvasó számára is hihetetlennek tűnik, hogy ez az élettől kicsattanó fiatal lány, gyógyíthatatlan betegséggel küzd. Egy igazi küzdő szellem, aki az utolsó pillanatig bátran nézett szembe sorsával. Arthur atyával, a kórház idős lelkészével már az első oldalakon jó barátságba került, Istenről és vallásról szóló beszélgetéseik, okfejtéseik nagyon tetszettek. A plébános nagyon különleges karakter volt, az első pillanattól kezdve tudta hogyan kell a fiatal lányt "kezelnie". Lenni sokszor gyermekien őszintén szemlélte a világot, de ha úgy hozta a helyzet igazán éretten és felnőttesen nyilvánult meg, legyen szó a betegségéről, vagy éppen a szüleivel való kapcsolatáról. Hiba ismerjük a diagnózist, hiába tudjuk, hogy gyógyíthatatlan beteg, mégis rendíthetetlenül bízunk abban, hogy valahogy mégis jóra fordulhat a dolog. Nem halhat meg valaki ilyen fiatalon, egy ilyen eleven, pezsgő személyiséget nem sorvaszthat el semmilyen betegség. Képtelenség belenyugodni és elhinni, hogy Lenni napjai meg vannak számlálva. 

Margot egy lenyűgöző élettörténetet tudhat magáénak. Életének nyolcvanhárom éve alatt megjárta a legnagyobb mélységeket, és óriási magasságokba szárnyalt. Imádtam a visszaemlékezéseit és a történeteit. Kicsit olyan érzésem volt, mint amikor gyermekként leültem nagymamám szoknyája mellé és óriási lelkesedéssel hallgattam a történeteit. Az idős hölgy az első pillanattól kezdve egyenrangú partnerként kezelte Lennit. Az egyik legnagyobb ajándékot adta neki, amit egy beteg gyermek kívánhat, mellette normálisnak érezhette magát. Nem sajnálta, nem szánakozott rajta, egyszerűen csak mellette volt és támogatta. A közös projekt segítségével nagyon közel kerültek egymáshoz, igazi támasszá váltak egymás számára. Az idős hölgyre életmentő szívműtétre vár a kórházban, mely nem mentes a kockázatoktól, így nem lehet biztos abban, hogy a műtét után újra kinyithatja a szemét. 


Őszinte leszek veletek, valószínű erre a könyvre akkor is kíváncsi lettem volna, ha nem szeretek bele a fülszövegbe azonnal. Annyira meseszép, hogy képtelen voltam ellenállni neki. 

Összességében imádtam ezt a kötet és hihetetlenül hálás vagyok, hogy megismerhettem ezt a történetet.  A Lenni és Margot száz éve egy csodálatos olvasmány, melyet bár átjár a halál szelleme, mégis az életről és az életigenlésről szól.  Egy igazán szívfacsaró, hihetetlen mélységeket bejáró történet melynek a középpontjában a barátság és a szeretet áll. Megható, imádnivaló történet, melynek olvasása közben szem nem marad szárazon. Teljes szívemből ajánlom mindenkinek ezt a kötetet. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték
Lenni és Margot ketten együtt száz évesek. Egy nap úgy határoztak, hogy egy-egy festményben örökítik meg életük fontos és sorsfordító eseményeit. Ebben a játékban követjük a példájukat. Minden állomáson találtok egy-egy  személyes kérdést, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába írni a válaszotokat rá. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Mesélj el egy kedves gyermekkori emléket!


a Rafflecopter giveaway

Állomások

05.14.: Csak olvass!
05.15.: Könyv és más
05.18: Ambivalentina
05.21.: Fanni's Library
05.24.: Utószó







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése