2021. május 16., vasárnap

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó + Nyereményjáték


Sziasztok!

Az Agave könyvek jóvoltából idén nálunk is megjelent Alix E. Harrow világokon átívelő, mesés regénye. A 19-20. századba kalandozó portálfantasy nem csak a zsáner kedvelőit lesz majd képes elvarázsolni! Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a fantasztikus könyvet!

January ​Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.
Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.

Mikor megláttam ezt a könyvet, azonnal beleszerettem a mesés borítójába és izgalmas fülszövegébe. Nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, kicsit aggódtam a nagy hype miatt, de szerencsére minden félelmem alaptalannak bizonyult, a Tízezer ajtó elvarázsolt, magába szippantott és többé nem eresztett.

A könyv cselekménye rendkívül érdekes és izgalmas. Egy másodpercre sem lankadt a figyelmem, az írónő végig fenntartotta az érdeklődésemet, csak úgy faltam a lapokat. Alix E. Harrow tökéletesen szőtte a szálakat, imádtam, ahogy a két világ szépen fokozatosan egymásba fonódott és összeértek az első látásra teljesen külön szálak. Az első oldaltól az utolsóig megőrizte a regény a varázsát, az olvasás minden másodpercét imádtam. 


Az Ajtók ötlete teljesen lenyűgözött. Nagyon tetszett az a gondolat, hogy minden mese és történet igaz lehet a maga módján. A törésvonalak mentén létezhetnek olyan világok, amelyeket eddig csak a mesék, mítoszok és legendák alapjait képezték. Először azt gondoltam, hogy ezen ajtók felfedezése áll majd a könyv középpontjában, és January utazásai során betekintést nyerhetünk majd ezekbe az izgalmas világokba. Ez azonban teljesen máshogy történt (ami engem egyáltalán nem zavart, pontosan úgy volt jó ez a könyv, ahogy van. )

A kötet tulajdonképpen két részből áll. Az egyik részben January életét követhetjük nyomon, kiskorától kezdve egészen tizenhét éves koráig, amikor is kezdetét veszik az igazi kalandok. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként élte mindennapjait a különc üzeletember vermonti birtokán, miközben édesapja régészeti felfedezőként járta a világot és izgalmasabbnál izgalmasabb kincsekkel tért vissza, hogy Cornelius Locke gazdagíthassa gyűjteményét. Egy nap azonban a fiatal lány egy olyan könyvre bukkan, ami megváltoztatja az egész életét. A másik rész tulajdonképpen erről a könyvről szól. Mesék, ismeretlen és izgalmas világok jelennek meg benne, melyeket különböző Ajtókon keresztül közelíthetünk meg. Miután January olvasni kezdett, az ismeretlen történet az első pillanattól kezdve beférkőzött a bőre alá. Hogyan érezhette ismerősnek, amikor még soha nem hallott az Ajtók létezéséről? Mi az a különleges erő, amellyel a fiatal lány rendelkezik? Miért kerül veszélybe az élete?

Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története. Minden megtalálható benne, ami egy igazán jó regény ismérve, abszolút semmi hiányérzet nem maradt bennem az utolsó oldalak elolvasása után. Az írónő nagyszerűen egyensúlyozott, a varázslat, a romantika, a kalandok remek elegyet alkotva létrehozták az egyik legjobb történetet, amit az utóbbi időben olvastam. Nagyon szeretem a könyv a könyvben típusú történeteket, mindig lenyűgöznek az ilyen típusú történetek. 


A szereplők igazán érdekesek és izgalmasak voltak. January nagyon szimpatikus karakter volt számomra, tetszett, ahogy szépen fokozatosan levetkőzte az engedelmes kislány béklyóit, megtalálta önmagát, megismerte származását, de mindenekelőtt végre a saját sorsának a kovácsa lett. Nem egy tipikus hős, néha csak sodródik az árral, de talpraesettsége és bátorsága minden helyzetben kihúzza őt a bajból. Bár sötét árnyak, misztikus ellenségek nehezítik az útját, minden sarkon veszély leselkedik rá, hiszen akármerre is jár, a Társaság tagja minden megtalálják. Egy porszemnek tekintik őt a világ gépezetében, aki tönkreteszi az általuk megálmodott rendet. 
January mellett Jane, Samuel és Bád karakterét kedveltem meg igazán. Tökéletes társnak bizonyultak a legveszélyesebb kalandokban is. Jane olyan volt, mint egy igazi amazon, egy harcos, akinek nem volt más vágya, mint megtalálni a hazavezető utat. Samuel a fiatal fiú, aki January játszótársa volt, később pedig gyengéd érzelmeket kezdtek el táplálni egymás iránt. Ő ajándékozta a lánynak Bádot, a hűséges kutyát, aki soha nem hagyta cserben kisgazdáját, a saját testi épségét nem kímélve azonnal rárontott arra, akit ellenségnek érzett. 

A borító meseszép, szavak sincsenek arra, hogy mennyire imádom. Az egyik legszebb, amit mostanában a kezemben fogtam. 

Nagyon tetszett a kötet nyelvezete, igazán költői volt. Alix E. Harrow olyan játszi könnyedséggel fűzi a mondatokat egymás után, mintha csak gyöngyökből készítene nyakláncot. Itt meg is ragadnám az alkalmat és szeretném egy kicsit dicsérni a fordítót, mert egyszerűen lenyűgöző munkát végzett, hiszen ahhoz, hogy a magyar olvasók is szívükbe zárják a kötetet, magyar nyelven is élvezhetőnek kell lennie. Ballai Mária remekelt, csodásan ültette át az anyanyelvünkre a lírai mondatokat, így semmit sem veszített a regény a varázsából. 

Összességében engem teljesen lenyűgözött Alix E. Harrow debütáló regénye. A könyv cselekménye rendkívül érdekes és izgalmas. Egy másodpercre sem lankadt a figyelmem, az írónő végig fenntartotta az érdeklődésemet, csak úgy faltam a lapokat. Alix E. Harrow tökéletesen szőtte a szálakat, imádtam, ahogy a két világ szépen fokozatosan egymásba fonódott és összeértek az első látásra teljesen külön szálak. Az első oldaltól az utolsóig megőrizte a regény a varázsát, az olvasás minden másodpercét imádtam. Az írónő nagyszerűen egyensúlyozott, a varázslat, a romantika, a kalandok remek elegyet alkotva létrehozták az egyik legjobb történetet, amit az utóbbi időben olvastam.Az Ajtók ötlete teljesen lenyűgözött. Nagyon tetszett az a gondolat, hogy minden mese és történet igaz lehet a maga módján. Ha találtok egyet, mindenképpen szóljatok, bármikor átlépnék egy másik világba, hogy igazi kalandokban legyen részem. A szereplőket nagyon megkedveltem, mindenki rendkívül érdekes és izgalmas karakter. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Történetünkben főszerepet játszanak az ajtók, ezért ebben a játékunkban más történetek ajtaival találkozhattok. Minden állomáson találhattok egy képet egy ajtóról, nektek pedig az lesz a feladatotok, hogy megírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik történetben szerepel az adott bejárat. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05.16. - Csak olvass!
05.18. - Könyv és más
05.20. - Utószó
05.22. - Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése