2021. július 15., csütörtök

Holly Jackson: Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Kolibri Kiadó kínálatában végre magyarul is olvashatjuk Holly Jackson külföldön is méltán népszerű regényét, a Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz című kötetet. Tartsatok velünk egy izgalmas nyomozásra, merüljetek el velünk a regény világában és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a regény egy példányát. 

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot.
Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?
Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…
A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve.
2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

Nagyon lelkesen vártam már Holly Jackson regényét magyarul, rengeteg jót olvastam rajta a külföldi oldalakon, ezért nagy reményekkel álltam neki a kötetnek. Bíztam benne, hogy engem is teljesen levesz majd a lábamról Pippa iskolai projektje, akarom mondani vérbeli nyomozása. Már az első pár oldalnál tudtam, hogy megérte várni erre a regényre, azonnal beszippantott és le sem tudtam tenni addig, amíg az utolsó oldal után be nem csuktam a könyvet. Izgultam, drukkoltam, kiakadtam...az érzelmek teljes skáláját átéltem, és Pippával együtt reménykedtem Sal Singh ártatlanságában. 

A történet szerint öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. Mindenki tényként kezeli, hogy Sal Singh volt a gyilkos, nem csak a rendőrség, hanem a városka lakói is teljes bizonyossággal állítják ezt. Pippa a fiatal lány egy iskolai projekt keretében elhatározza, hogy kideríti mi történt Andie-vel és nyomozásba kezd, hogy bebizonyítsa Sal ártatlanságát. Ahogy haladunk előre a történetben, egyre több mindenre derül fény, szép lassan helyükre kerülnek a kirakós darabkái. Új bizonyítékok kerülnek terítékre, melyek fényében erőteljesen megkérdőjeleződik a korábbi nyomozás eredménye. Egy idő után mindenki gyanússá válik, és Pippával együtt egyre vadabb és vadabb elméleteket gyártunk Vajon Sal Singh a gyilkos? Kinek állhatott érdekében eltünteni Andie Bellt és miért nem találták meg soha a holttestét? 

A regény felépítése nagyon érdekes, egyáltalán nem szokványos. A folyószöveg mellett bepillantást nyerhetünk Pippa kutatási naplójába, de vannak benne telefonbeszélgetések, különböző nyomozati anyagok, határidőnapló jegyzetek, sms beszélgetések és még egy kézzel rajzolt térkép is. Ezek az anyok teszik még izgalmasabbá a nyomozást. Együtt élünk és lélegzünk Pippával, ugyanolyan elszántsággal hajszoljuk mi is az igazságot. 

Bár a cselekmény alapját a nyomozás és a krimi vonal adja, még sem merül ki ennyiben a regény. Rengeteg fontos társadalmi és morális kérdéssel foglalkozik, megjelenik benne a bullying és a családon belüli bántalmazás témaköre, de foglalkozik a szexuális visszaéléssel és a drogozással is. Nagyon tetszett, hogy nem minden fekete és fehér a könyvben. Holly Jackson nagyon jól bemutatja, hogy az elkövető és az áldozat szerep nem feltétlenül különíthető el egymástól. Olykor az áldozatokból lesznek az elkövetők. És az elkövetők is lehetnek áldozatok. Nyilván senkit sem menhetünk fel a bűne alól, vannak tettek, melyekre egyszerűen nincs bocsánat. Ugyanakkor fontos figyelembe venni azt is, hogy mi vezethetett az adott végzetes eseményekhez. Gondoljunk csak bele. Ha valaki megöli például az élettársát, akkor tudjuk, hogy komoly büntetésre számíthat. Semmi sem indokolhatja, hogy kioltsuk egy embertársunk életét. Ha azonban kiderül, hogy az élettárs éveken át bántalmazta az elkövetőt és elviselhetetlenné vált tőle az élete, akkor mindjárt más megvilágításba helyeződik a dolog. Persze a bűn attól még bűn és fennáll ugyanúgy a gyilkosság ténye, de onnantól kezdve képtelenek vagyunk hidegvérű gyilkosként tekinteni az illetőre. Sajnáljuk, szánjuk, talán még meg is értjük. Valahogy így vagyunk olvasók is, a könyvet olvasva. Egy idő után képtelenség elkülöníteni egymástól a dolgokat, ahogy említettem semmi sem fekete, vagy éppen fehér. Az események a szürke (50) összes árnyalatában foghatók meg inkább. Például mikor kiderül valakiről, hogy szörnyen bánik a társaival, megtudjuk róla, hogy diszfunkcionális családban nevelkedett. 

Bevallom, olvasás közben nekem sokszor eszembe jutott a PLL (Pretty Little Liars), de semmiképpen sem érzem koppintásnak a történetet. Inkább csak nyomokban emlékeztetett rá. Leginkább Allison és Andie között éreztem némi párhuzamot, a cselekmény azonban teljes más. 

Pippa nagyszerű főszereplő, én nagyon megkedveltem a karakterét. Néha úgy éreztem, hogy fejjel megy a falnak, olykor elhamarkodott döntéseket hozott, de a bátorsága és ereje igazán becsülendő. Ő és Ravi nagyszerű párost alkotott, imádtam az évődéseiket és közös jeleneteiket. 

Összességében én egyszerűen imádtam ezt a könyvet, nagyon régen kattantam rá ennyire egy ifjúsági regényre. A címke persze senkit se riasszon el, egy igazán érdekes és izgalmas könyvről van szó. A Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz az a típusú könyv, amelyet képtelenség letenni és bár 470 oldal, mégis együltő helyemben elolvastam. Ahogy haladunk előre a regényben egyre izgalmasabbá és feszültebbé válik a helyzet, egy idő után már nem lesz olyan karakter, aki ne lenne valami miatt gyanús. Együtt élünk és lélegzünk Pippával, ugyanolyan elszántsággal hajszoljuk mi is az igazságot. A regény felépítése nagyon érdekes, egyáltalán nem szokványos. A folyószöveg mellett bepillantást nyerhetünk Pippa kutatási naplójába, de vannak benne telefonbeszélgetések, különböző nyomozati anyagok, határidőnapló jegyzetek, sms beszélgetések és még egy kézzel rajzolt térkép is, így még közelebb érezzük magunkat a nyomozáshoz. Holly Jackson nagyon jól bemutatja, hogy az elkövető és az áldozat szerep nem feltétlenül különíthető el egymástól. Olykor az áldozatokból lesznek az elkövetők. És az elkövetők is lehetnek áldozatok. Semmi sem fekete, vagy fehér. Holly Jackson megvett engem kilóra, az az igazság, hogy én új kedvencet avattam, csak ajánlani tudom mindenkinek ezt  a könyvet, a folytatásokat pedig óriási lelkesedéssel várom. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.  


Nyereményjáték

Ahogy a fülszövegen is olvashatják Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi azt a gyilkossági  ügyet, mely 5 évvel ezelőtt rázta meg a kisváros lakóit és kideríti, mi történt valójában. A nyomozás során ügyesen kell egymás mellé illeszteni a kirakós darabjait, így ezen a turnén mi is megmozgatjuk az agytekervényeinket. Minden állomáson találtok egy rejtvényt. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a megfejtés. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY

Kovács urat délután megölte valaki. 
A nyomozónak a ház összes lakója elmondta mit csinált a gyilkosság idején. 
A felesége éppen zuhanyzott, 
a szakács reggelit készített, 
a kertész paradicsomot ültetett,
a fia a kertésznek segített, 
a szobalány éppen mosott. 

Ki a gyilkos?



a Rafflecopter giveaway

Állomások

07.15.: Csak olvass 
07.17.: Hagyjatok! Olvasok!
07.19.: Kelly és Lupi olvas 
07.21.: Sorok között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése