2021. július 24., szombat

Jessica Townsend: Kámforkór - Morrigan Crow nagy dobása (Nevermoor 3.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Kolibri Kiadó jóvoltából nemrég megjelent a bloggereink által imádott Nevermoor harmadik része! Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjainak folytatásáról, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Lélegzetelállító és lebilincselő sorozat egy elátkozott lányról, Morrigan Crow-ról, aki a halál torkából megmenekülve egy varázslatos és szabad világban, Nevermoorban találja magát. Morrigan és barátai sikeresen túlélték az első tanévet (ami nem kis szó!), és immár büszke tagjai a Csudálatos Társaságnak. Bizonyították a 919-es egység iránti lojalitásukat és komoly részt vállaltak a Rémséges piac felszámolásában. Most Morriganre új kaland vár: igazi Csudamívessé kell válnia, méghozzá egy meglehetősen szokatlan tanulási módszerrel. Mindeközben egy furcsa és ijesztő betegség üti fel a fejét Nevermoorban. A békés csudállatok egyik pillanatról a másikra vérengző fenevadakká válnak. Ahogy nő az áldozatok száma, úgy nő az elégedetlenség és a pánik. Morrigan pedig azzal szembesül, hogy egyedül rajta áll, meg tudja-e fékezni a kámforkórt, akár annak árán is, hogy magát eddig sohasem látott veszélybe sodorja…

Most, hogy elolvastam a sorozat harmadik részét is, be kell vallanom valamit. Az az igazság, hogy mikor megjelent a Nevermoor sorozat első része nagyon tartottam a könyvtől. Azt olvastam mindenhol, hogy a Harry Potter rajongók imádni fogják, továbbá egyre többen írtak arról, hogy mennyire sok párhuzamot fedeztek fel a két világ között. Egyszerűen imádom J.K. Rowling varázsvilágát és hihetetlenül nagy hatással volt rám a sorozat, sokáig nem is olvastam más fantasy könyvet, mert attól tartottam, hogy soha semmi nem fog már ekkora hatással lenni rám. Az olyan könyvektől, amik pedig hasonlónak tűntek egyszerűen viszolyogtam. A sok pozitív visszajelzés és a csodálatosan csudálatosan hívogató borító azonban megtette a hatását és én is belevetettem magam Morrigan Crow történetének megismerésébe...és milyen jól tettem, hiszen óriási kedvencet avattam. Teljesen magába szippantott az első rész, aztán persze a második is, szóval szavakkal talán ki sem lehet fejezni, hogy mennyire vártam a harmadik kötet megjelenését. A Nevermoor jelenleg az egyik legkedvesebb fantasy sorozat a szívemnek, nagyon izgultam, hogy a Kámforkór című kötet milyen kalandokat rejt majd a számomra és a többi rajongó számára. 

Szerencsére ebben a kötetben sem kellett csalódnom, és talán még az első két résznél is jobban tetszett. A regény középpontjában a kámforkór áll, ami a csudállat populációt veszélyezteti. Nem tudom mennyire emlékeztek a csudállatokra, de a történet szerint ők olyan élőlények, akik egyszerre emberiek, ugyanakkor nagyon hasonlítanak az állatokra is. A kór hatására a békés csudállatok egyik pillanatról a másikra vérengző fenevadakká válnak és ezzel nem csak a mások, hanem saját testi épségüket is veszélyeztetik. Kezdetben ez a betegség nagyon hajazott számomra a Zootropolis című mesében látottakra, ahol a húsevő állatok vadultak meg egy titkos szer hatására, ahogy azonban haladtunk előre a történetben szép lassan rájöttem, hogy a két történet csak nyomokban hasonlít egymásra és Jessica Townsend regénye kreatív és egyedi módon dolgozta fel ezt a szálát a cselekménynek. 

Ahogy egyre több csudállat betegszik meg és veszti el igaz valóját, úgy kezd elszabadulni a pokol a városban. A félelem nagy úr, olykor még a legjózanabb gondolkodású ember is áldozatául eshet. Szomszédok kezdik el lesni egymást, régi barátok kezdenek el ellenségként tekinteni egymásra. Mindennapossá válnak a zavargások, egyre többen követelik, hogy a Társaság kiálljon és magyarázatot adjon az új jelenségre és tegyenek végre valamit annak érdekében, hogy újra biztonságossá váljon Nevermoor városa. Ezzel párhuzamosan Morriganra rendkívül izgalmas kaland vár. Végre teljesül a vágya és fokozatosan bepillantást nyerhet a csudamívesség fortélyaiba. A tanulási módszer, mellyel megismertetik kissé furcsa és szokatlan, de a segítségével Mog rengeteget fejlődik és elindul azon az úton, hogy a régiekhez hasonlóan ő is hatalmas Csudamívessé válhasson. Imádtam ezeket a fejezeteket, hiszen mióta kiderült Morrigan tehetsége, azóta izgatja az én fantáziámat is, hogy mire lehet képes. 

Morrigan karaktere egyre jobb és jobb lesz, szép lassan képes lesz levetkőzni régi életének fájdalmas láncait és szép lassan, de biztosan képes lesz arra, hogy élvezze az életét új otthonában. Olykor még rátör a fájdalom és a magány érzete, de azán megrázza magát  és megy tovább. Ilyenkor mindig emlékezteti magát, hogy boldog és a nincs nála szerencsésebb lány az egész világon, hiszen rengeteg olyan ember veszi körül őt, aki szereti és nem csak vérségi kapcsolat révén lehet valakinek igazi családja, a szeretet az, ami összeköti az embereket. Mog pártfogója Jupiter ebben a kötetben sem unatkozik, a kámforkór miatt rengeteget van úton, nem kíméli magát, fontos számára, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen embernek és csudállatnak egyaránt. Nagyon szeretem őt, határozottan ő az egyik kedvenc szereplőm, bármikor szívesen meglátogatnám őt a hotelban egy Frank által szervezett partin/gálán/vacsorán/akármin. Mindent megtesz annak érdekében, hogy Morrigan boldog legyen. Ahogy haladunk előre a sorozatban egyre jobban megismerjük 919. egység tagjait is. Bár egyértelműen Hawthorne és Candence karaktere helyeződik előtérbe, hiszen ők Mog legközelebbi barátai, ugyanakkor a a többiekről sem felejtkezett meg az írónő. Egyre többet és többet tudunk meg a diákokról, kíváncsi vagyok, hogy a többi kötetben hogyan alakul majd az ő történetük. 

A cselekmény rendkívül érdekes és izgalmas, csak úgy faltam a lapokat. A kámforkór terjedése, Morrigan tanulmányai, Ezra Squall jelenléte teszi letehetetlenné a regényt. A történet tele van egyedi ötletekkel és megoldásokkal, szerencsére bővelkedik kalandokban és meglepő fordulatokban is. El sem tudom képzelni, hogy mit rejtenek a folytatások, hiszen az írónő egyre magasabbra és magasabbra teszi a lécet. Nevermoor városa egyre izgalmasabbá és izgalmasabbá válik, szívesen eltöltenék pár napot a Deukalión Hotelben megszállva még úgy is, hogy esetleg veszély leselkedhet rám mindegyik sarkon. Nagyon szeretnék egy olyan szobát én is, ami mindig úgy alakul át, ahogy az nekem éppen jólesik, vagy egy olyan ágyat, ami akkor lesz a legpuhább, amikor éppen a legnagyobb szükségem van rá. Bár őszintén remélem, hogy ebben az esetben a hotel jó kedvében lenne, mert ebben a részben megismerhetjük a durcás oldalát is és az kevésbé hívogató a látogatók számára. :)

A borító csodálatos, egyszerűen imádom. Nagyon passzol az előző kötetekhez is, igazi ékkövei a polcomnak. A fordítás pedig még mindig zseniális, szavak sincsenek arra, hogy milyen jól sikerült megjeleníteni a könyv hangulatát és átültetni az egész történetet a mi nyelvünkre.

Egy valamire azonban szeretném felhívni a figyelmeteket. Nem tudom, hogy mennyire gyakori probléma, de mindenképpen nézzétek meg, hogy nem hibás-e a könyvetek, az enyémben hiányzott a 4-5. fejezet. Ha ilyet tapasztaltok mindenképpen jelezzétek a kiadónak, vagy annak a könyvesboltnak, ahol rábukkantatok a hibás példányra. Ne aggódjatok, természetesen majd orvosolják a problémát, de nem árt, ha nyitott szemmel jártok. 

Összességében én egyszerűen imádtam a sorozat harmadik kötetét. Nem kellett csalódnom, talán még az előző részeknél is jobban imádtam. A cselekmény rendkívül érdekes és izgalmas, csak úgy faltam a lapokat. A kámforkór terjedése, Morrigan tanulmányai, Ezra Squall jelenléte teszi letehetetlenné a regényt. A történet tele van egyedi ötletekkel és megoldásokkal, szerencsére bővelkedik kalandokban és meglepő fordulatokban is.  A kötet az első oldaltól kezdve magába szippantja az olvasóját és nem ereszti el addig, amíg az utolsó betűt el nem olvassa. Azt hiszem, hogy nem kell senkinek sem bizonygatnom már a sorozat zsenialitását, szóval csak annyit mondok, hogy minél előbb kerítsétek sorra a sorozat legújabb kötetét. Én pedig szerintem elkezdem vágni a centit, hiszen csak 2022 őszére várható a negyedik rész angol megjelenése. Remélem a kiadó szupergyors lesz majd és a magyar rajongóknak sem kell majd olyan sokat várni a folytatásra. Én már tűkön ülve várom.

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 




Nyereményjáték

A Nevermoor sorozatban sok szerethető és kevésbé szerethető, ám mindenképpen érdekes karakter található, akik bizony néha nagyon jókat mondanak! Mostani feladatunkban ki kell találnotok, hogy kinek a szövegét idéztük az egyes állomásokon! (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
”– Jó, jó – morogta (...). – De ha élve megesznek minket az óriáspatkányok, vagy darabokra tép a nevermoori pikkelyes csatornarém, anyukám nagyon mérges lesz rád."


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 

[BLOGTURNÉ KLUB]

07.21. Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

07.23. Csak olvass!

07.25. Flora the Sweaterist

07.27. Könyv és más

07.29. Hagyjatok! Olvasok! 

07.31. Spirit Bliss Sárga könyves út

08.02. Booktastic Boglinc


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése