2021. július 3., szombat

Mörk Leonóra: Törött tulipánok + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Jaffa Kiadó kínálatában olvashatjuk Mörk Leonóra legújabb megjelent regényét, a Törött tulipánokat. Tartsatok velünk egy képzeletbeli utazásra Hollandiába, merüljetek el velünk a regény világában és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a regény egy példányát. 

1651, Hollandia. A köztársaság virágkorát éli, hajói bejárják az óceánokat, a világ négy sarkából szállítják haza távoli tájak kincseit. Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba, és mialatt megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával, magával ragadja a ház egyszerre vonzó és nyugtalanító légköre. Miről árulkodik a selyemruhás lány portréja? Mit üzen a kertben épülő labirintus? És mi köze Jan eltűnéséhez az erdélyi magyar diáknak, Gábornak? Miközben a fivére után nyomoz, Helenának arra a kérdésre is választ kell találnia, mit érez iránta egykori gyerekkori játszótársa, Christiaan. Még mindig csak barátságot, vagy viszonozza azt a szenvedélyes szerelmet, amivel ő szereti már régóta a fiút?
A könyv lapjain megelevenedik a Vermeer képeiről ismerős világ, ahol oromzatos téglaházak sorakoznak a csatornák partján, drága tulipánok nyílnak delfti fajanszvázákban, csipke főkötős lányok olvasnak levelet a nyitott ablakon beáradó fényben, de az idilli felszín mögött ijesztő árnyak leselkednek. Szerelem, halál, veszteség, fájdalom, hűtlenség: a Törött tulipánok egy változásokkal teli, izgalmas korszak, egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története.

Mörk Leonóra neve nem volt számomra ismeretlen, de még egyetlen regényét sem olvastam. Többször ránéztem már a kötetekre a könyesboltokban, de valahogy soha nem jutottam el a vásárlásig és olvasásig. A Törött tulipánok fülszövege azonban azonnal felkeltette az érdeklődésemet és a csodálatos borító is levett a lábamról. Imádom a tulipánokat, a kedvenc virágom, így nagyon kíváncsian vártam a történetet. 

Az Utószóból kiderült, hogy a regényt két élmény ihlette, tulajdonképpen ezek adják a kötet alapját. Az egyik a Hofwijck, a Huygems család vidéki udvarházán tett látogatása az írónőnek, a másik pedig Christiaan Huygens jegyzetfüzeteinek egy lapja, amelyen a különböző ábrák, feljegyzések és grafikonok között egy fiatal lány képe bújik meg. Így született meg a könyv főszereplője Leentje, aki teljes egészében fiktív karakter. A regényben felbukkannak még különböző történelmi alakok, mint például Agnes, a "holland Flóra", aki valóban elősként termesztett ananászt Hollandiában, vagy éppen Frederik Ruysch, a természettudós. 

A Törött tulipánok Hollandiában játszódik, a 17. században. A regényben kiemelt szerepet kap a festészet, a titkok fontossága és ára, továbbá az egyén szabadságának a kérdése, vagy legalábbis az a kérdés, hogy vajon ha valakinek a rabja vagyunk, akkor mennyire tudunk tisztán gondolkodni és vajon mennyire tudunk objektíven dönteni a saját életünkkel kapcsolatban. 

A könyv nyelvezete és stílusa nekem nagyon tetszett, imádtam, hogy minden egyes fejezet egy szín nevét viselte. Mikor megtaláltam az adott fejezetben a címben szereplő színt elmosolyodtam, nagyon tetszett ez a kis játék, amit felfedeztem. A felhasznált színnevek többsége amúgy Vermeer palettájáról származnak. Mindez tökéletesen illett a regény hangulatához és cselekményéhez, hiszen mindennek a középpontjában Jan áll, a fiatal festő, aki egyszercsak minden magyarázat nélkül eltűnik. Leentje a fiú húga egy megbízatás kapcsán pontosan abba az udvarházba kerül, ahonnan a testvére eltűnik. Minél több időt tölt a birtokon, annál több kérdés és titok foglalkoztatja. Vajon mi lehet Dorothea kisasszony titka? Hogyan kapcsolódik ez össze Jan eltűnésével? És talán ami a legfontosabb....vajon Christiaan, a gyermekkori barátja viszonozza az érzelmeit? És vajon mi lesz Johnnal a jóképű és rendkívül szimpatikus tájkertésszel?

A regény lapjain egyszerre jelenik meg a jelen és a múlt, melyeket különböző visszaemlékezések segítségével ismerhetünk meg. Ahogy haladunk előre, úgy kerülnek helyre a kirakós darabkái és úgy érti meg az olvasó is a különböző összefüggéseket a történetben. 

Jan furcsa és megmagyarázhatatlan eltűnésén túl, különböző mélyen eltemetett titkokra is fény derül a könyvben. Emellett egy fejlődéstörténetnek is felfoghatjuk, hiszen Leentje végül eljut arra a pontra, hogy saját sorsa kovácsa legyen. Nem vár tovább, úgy érzi, hogy visszakapta az irányítást a saját teste felett, végre elkezdhet élni, most már azt teszi, amit csak szeretne, szabaddá válik. 

A könyv lezárása nagyon érdekesre sikeredett. Őszintén szólva nem igazán tudom eldönteni, hogy mit gondolok róla. Egyik részem 100%-osan elfogadja azt, és beismeri, hogy a titokzatosság és a nyitva hagyott kérdések arra ösztönzik az olvasót, hogy napokkal az olvasás után is azon merengjen, hogy vajon hogyan alakul a regényben szereplő karakterek sorsa. A másik énem azonban teljesen padlóra került. Egyszerűen képtelen elfogadni, hogy ennyi megválaszolatlan kérdés maradt az olvasás után. Ez az énem még tovább olvasta volna a könyvet, és látni szerette volna, hogy hogyan alakul Jan és Dorothea kapcsolata, illetve mi történek Leentjével. Ez az énem nem szereti a kérdéseket, szeretné látni a válaszokat feketén-fehéren. Még előttem sem tisztázott, hogy végül melyik irányba dől majd a véleményem a lezárással kapcsolatban. Mindenesetre tényleg érdekes és elgondolkodtató a lezárás. 

A borító egyszerűen csodálatos, imádom, óriási kedvenc lett nálam. Nagyszerű választás és remek munka, csak dicsérni tudom. 

Összességében tetszett Mörk Leonóra legújabb regénye. Ez volt az első könyvem az írónőtől, most már tudom, hogy bátrabban nyúlhatok a regényeihez, mert tetszett a stílusa. A kötet alakja, a szereplők és az a rengeteg szín a regényben nagyon tetszett, örülök, hogy elolvashattam a történetet. A regény lapjain egyszerre jelenik meg a jelen és a múlt, melyeket különböző visszaemlékezések segítségével ismerhetünk meg. Jan eltűnésén túl, különböző mélyen eltemetett titkokra is fény derül a könyvben. Emellett egy fejlődéstörténetnek is felfoghatjuk, hiszen Leentje végül szabaddá válik, képes lesz átvenni az irányítást a saját teste felett, végre szabaddá válik, nem köti már semmi gúzsba a lelkét. A borító meseszép, kívánni sem lehetne jobbat. Ha egy ideje szemeztek a könyvvel, akkor csakis arra tudlak buzdítani benneteket, hogy adjatok neki egy esélyt. 


Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.  





Nyereményjáték

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Jant, a fiatal festőt, Rembrandt egyik tanítványát egy gazdag amszterdami kereskedő vidéki udvarházába szólítja a megbízatása. Nem sokkal később azonban váratlanul nyoma vész, és nem marad utána más, mint egy tulipános képekkel teli album, és egy ismeretlen, cinóberruhás fiatal nőt ábrázoló festmény. A hír hallatán a húga, Helena azonnal útra kel a kastélyba és megpróbálja kideríteni, mi történt a bátyjával. Ebben a játékban Helena segítségére sietünk, ugyanis segítségre van szüksége a testvére felkutatásában. Minden állomáson találtok egy elrejtett tulipán képet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt bukkantatok rá a képre. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomások

07.03.: Csak olvass 
07.05.: Flora the Sweaterist 
07.07.: Könyv és más 
07.09.: Kelly és Lupi olvas 
07.11.: A Szofisztikált Macska 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése