2021. augusztus 3., kedd

Serena Valentino: Herceg ​vagy Szörnyeteg? + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney - Villains sorozat második része, a Herceg vagy Szörnyeteg?. Ebben a kötetben nyomon követhetjük miként változik bestiává a Szépség és Szörnyeteg jóképű hercege, s miként ismeri fel és találja meg az igaz szerelmet, miközben meghökkentő fordulatok helyezik egészen új megvilágításba a már jól ismert klasszikus eseményeit. 
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és vigyétek haz a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Mindenki ismeri az ősi történetet, amelyben a kegyetlen Herceg Szörnyeteggé változik. Aztán megjelenik egy gyönyörű lány, együttérzésével megváltoztatja a rémséget, aki végül bele is szeret, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Ám a történeteket, legyenek bár olyan jól ismertek, mint a Szépség és a Szörnyeteg, sokféle módon mesélik. De bármelyik változatot is hallja az ember, egy kérdés mindig megválaszolatlan marad: mitől változott a büszke Herceg a világtól elvonult, morózus Szörnyeteggé?
Íme, egy lehetséges válasz a sok közül, melyeket világszerte mesélnek. Történetünk hiúságról, gőgről, gyűlöletről és kegyetlenségről szól... na és persze: az igaz szerelemről.
Ez a Szépség szerelmének a könyve.



Nagyon vártam már Serena Valentino legújabb magyarul megjelenő kötetét. A Szépség és a Szörnyeteg az egyik legkedvesebb Disney történetem, ezért óriási lelkesedéssel vártam a Herceg történetét. Mióta felnőtt lettem kicsit átértékelődött bennem a Disney rajongásom. Már nem csak a csillogó hercegnők, vagy pozitív karakterek érdekelnek, hanem kifejezettem megkedveltem a negatív szereplőkről szóló eredettörténeteket is. Bár nem tartom magam rajongónak és nagyon nehezen választok kedvencet közülük, azért Spotify-on rendszeresen berakom magamnak a Disney Villan listát, ha éppen olyan kedvem van. A Szörnyeteget soha nem tartottam klasszikus gonosznak, sokáig a szegény, megátkozott herceg volt a szememben még akkor is, ha a mese egyértelművé teszi, hogy saját önző viselkedése szabadította rá és a kastélyára az átkot. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a regény hatására megváltozik-e véleményem róla és Hófehérke mostohájához hasonlóan milyen mélységet kap a Szörnyeteg karaktere. 

A kötet nagyon olvasmányos, könnyen és gyorsan lehet vele haladni. Kicsit mesei és egyszerű a nyelvezete, de semmiképpen sem nevezhető gyermekkönyvnek. A meséből jól ismert szenvedő, ámde szerethető óriás teljesen más megvilágításba kerül. A Herceg egy rendkívül hiú és gőgös karakter, aki nem éppen a kedvesség mintaképe. Teljesen természetes számára, hogy mindenki kiszolgálja és szereti őt. Egy igazi elkényeztett kis majom, aki a legjobb barátja társaságában a kocsma törzsvendége. 

A történet tulajdonképpen két szálon fut, a múltbéli események során megismerjük az átok keletkezésének körülményeit, a jelenben pedig a jól ismert mesei képek jelennek meg lelki szemeink előtt egy kis csavarral. Nagyont tetszettek a különböző utalások a sorozat különböző köteteire, az pedig csak hab a tortán, hogy más Disney történetek is meg lettek említve benne. Bevallom az viszont teljesen kiakasztott, hogy a Herceg micsoda seggfej módjára viselkedett a múltban. Tulipánt hercegkisasszonnyal például elfogadhatatlan a viselkedése, akár még a bántalmazó bélyeget is rásüthetjük, hiszen a verbális erőszak is erőszak. A szavak pontosan ugyanolyan mély sebeket tudnak ejteni, csak ezek a sérülések láthatatlanok. Értem én, hogy frusztrált volt és rettegett az átoktól, de a mentális állapota egyszerűen nem lehet indok arra, hogy másokat terrorizáljon. Ahogy egyre rosszabbul érezte magát, úgy változott át azzá a Szörnyeteggé, aminek mások látják. Néha úgy éreztem, hogy ez egy igazi önbeteljesítő jóslat, hiszen összességében saját magának köszönhette az átváltozást. 

Kicsit sajnáltam, hogy ennyire kis rövid ez a könyv (igen, tudom, hogy a sorozatban mindegyik kötet nagyjából ilyen hosszúságú), de valahogy úgy éreztem, hogy kicsivel több mélységet még el tudott volna viselni ez a kötet. Érdekesebb és izgalmasabb lett volna egy kicsivel több lelki gyötrődést látni, megtudni, hogy mi járt a Herceg fejében, miután megátkozták. Óriási fejlődésen megy keresztül, ahogy a mesében is látjuk egy idő után képes lesz az őszinte érzelmekre és arra, hogy szeressen. 

A kattant nővérek már az előző részben is kiakasztottak, sajnálattal konstatáltam, hogy az összes részben benne lesznek. Annyira random, idegesítő a jelenlétük, hogy azt el sem tudom mondani. Lillával, vagyis Dreamworld blog bloggerinájával azt beszéltük, hogy olyanok, mint a kattant párkák. Emlékeztek a Herculesben, ahogy folyamatgosan vihognak, miközben elvágják az életfonalat? Na ezek a nővérek pontosak ilyenek, csak még ennél is idegesítőbbek. 

A borítót egyszerűen imádom, szerintem szavakkal le sem tudom írni, hogy mennyire jól el lett találva. Örülök, hogy a kiadó nem változtatott rajta. A fekete élfestés nagyon jól néz ki, tökéletesen illik a könyvhöz. 

Összességében azt kell mondanom, hogy kicsit felemás érzéseim vannak a kötettel kapcsolatban. Nem mondom, hogy nem tetszett, mert igazán érdekes volt olvasni a Herceg történetét, de valahogy mégsem vagyok maradéktalanul boldog, nem igazán avattam új kedvencet. A történet bár érdekes volt, de személy szerint én egyáltalán nem tudtam lelkesedni érte. A Herceg az egyik kedvenc karakterem volt, szóval kicsit furcsa volt az életéről olvasni. Serena Valentino elképzelése persze vélhetően nem állhat messze az igazságtól, de mégis nehéz volt olvasni a Herceg viselkedéséről, aki egy igazán gőgös és antipatikus karakter, aki Szörnyetegként tapasztalta csupán meg a tiszta szeretet erejét. A történet bebizonyítja, hogy néha el kell veszítenünk valamit ahhoz, hogy megtaláljuk önmagunkat. A lényeg csupán annyi, hogy soha nem késő megváltozni. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint magáé a Szörnyetegé? Minden állomáson láthattok egy képet, amin a Szörnyeteg valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni, hogyan nevezik a szörnyet az adott műben (a karakter nevére vagyunk kíváncsiak). Annyit segítünk, hogy könyvek, filmek és sorozatok között is érdemes böngésznetek.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások listája

08/03 Csak olvass!
08/05 Csak olvass - Recept
08/07 Utószó
08/08 Dreamworld
08/09 Fanni’s Library

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése