2021. szeptember 17., péntek

Beth O'Leary: Útitársak + Nyereményjáték

Sziasztok!

Beth O'Leary harmadik magyar nyelven megjelenő könyvét hozta el az olvasóknak a General Press Kiadó. Legyetek útitársaink blogturnénk során, s ha a szerencse is mellétek áll, tiétek lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Addie és a nővére épp Skóciába tartanak egy barátjuk esküvőjére, amikor egy autó beléjük hajt hátulról. A vétkes kocsi sofőrje nem más, mint Addie volt barátja, Dylan, akit a lány a két évvel korábbi, meglehetősen traumatikus szakításuk óta kerül.
Dylan és a legjobb barátja ugyanarra az esküvőre hivatalos, mint ők, és mivel az autójuk totálkáros lett a balesetben, Addie-nek nincs más választása, mint hogy felajánlja: menjenek velük. Az autó egyhamar megtelik csomagokkal és titkokkal, Addie és Dylan pedig nem tehet mást az előttük álló hosszú úton, mint hogy szembenéz a kapcsolatuk zűrzavaros történetével.
Vajon időben odaérnek az esküvőre? És ami még fontosabb… ez az utazás tényleg a közös útjuk végét jelenti?




Beth O'Leary neve mér nem ismeretlen számomra. Ez a harmadik regénye, ami megjelent magyarul, én pedig nagy lelkesedéssel várom, hiszen az első két írását is szerettem az írónőnek. Az Útitársak című regény alapkoncepciója már az első pillanattól kezdve levett a lábamról, kíváncsian vártam Addie és Dylan történetét. 

Azért szeretem az írónő könyveit, mert a romantikán túl komoly és fontos dolgokkal is foglalkozik az írásaiban. Ez az Útitársakban sem volt máshogy. A történet szerint Addie és Dylan a szakításuk óta nem beszéltek egymással, egy véletlen baleset következtében azonban teljesen összezavar mindent és fiatalok kénytelen sérelmeiket félre tenni és közös autóval elindulni az esküvő helyszínére, ahova hivatalosak mindketten. Az első pillanattól kezdve vágni lehet a feszültséget, ám csak fokozatosan derül ki, hogy mi vezetett a kapcsolat megromlásához. 

A könyv tulajdonképpen két részre a múlt és jelen idősávra, azon belül pedig váltott szemszögű elbeszélésre osztható. A múlt kirakósait egymáshoz illesztvén megértjük, hogy mi is vezetett a fiatalok szakításához. Megismerkedésük történetétől kezdve egészen odáig követhetjük végig az eseményeket, hogy elváltak útjaik egymástól. A jelenben pedig a kínos, néha kissé groteszk, de az olvasó számára rendkívül szórakoztató utazás körülményeit ismerhetjük meg. 

A múltból kiderült, hogy Addie egy fiatal és élettel teli lány, aki elhatározza, hogy kitör a láthatatlanság béklyójából és végre nem ő lesz az az ember, akinek mindenki elfelejti a nevét. Fontos számára a családja, mind a szüleivel, mind pedig a nővérével nagyszerű viszonyt ápol. Rendkívül felelősségteljes lány, aki egyensúlyra törekszik az élet minden területén. Dylan ezzel szemben az a típus, aki nem tudja, hogy mit kezdjen az életével. Sokszor érzi azt az olvasó, hogy csak úgy lóg a levegőben, céljai ködösek, nem képes arra, hogy egyértelműen elkötelezze magát Édesapjával rendkívül rossz a kapcsolata, képtelen elfogadni, hogy a fiú nem az általa kijelölt úton szeretne végigmenni. Nem egy erős személyiség, könnyen befolyásolható és teljesen éretlen. Legjobb barátja Marcus rendkívül káros hatással van rá, a fiú mindent megtesz annak érdekében, hogy megkeserítse Dylan és Addie kapcsolatát, igyekszik elidegeníteni a fiatalokat egymástól. Marcus és Dylan kapcsolata egyáltalán nem hétköznapi és sajnos egyáltalán nem is normális. Hihetetlenül káros hatással vannak egymásra, ahelyett, hogy támogatnák és felemelnék a másikat, inkább lehúzzák egymást a mocsárba. Marcus az első pillanattól kezdve ellenségesen viseledik Addie-vel és bár van némi sejtésünk, hogy mi lehet a fiú viselkedésének az oka, mégsem érezzük elég indoknak, hogy emiatt akarja szétválasztani a szerelmeseket. Marcus ragaszkodása egy idő után betegesség és mániákussá válik, bebeszél magának, hogy meg kell mentenie a barátját a lánytól és mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalok szakítsanak egymással. Mivel Dylan könnyen befolyásolható, ezért sokszor nincs is nehéz dolga a fiúnak. Játsszi könnyedséggel éri el, hogy őt válassza mindig, éket ver közéjük és megmérgezi a kapcsolatukat. Ahogy egyre inkább elhatalmasodik az őrület Marcuson, úgy válik egyre bizonytalanabbá a két fiatal kapcsolata. Addie képtelen elfogadni, hogy párja mindig a legjobb barátját választja, egyre többször érzi azt, hogy képtelen megbírkózni azzal a helyzettel, hogy Dylan mellé Marcus is a csomag része.

A jelen ezzel szemben teljesen más, a szakítás óta eltelt idő látható jó hatással volt mindkét fiúra. Kiegyensúlyozottabbnak és magabiztosabbnak tűnnek, mint azelőtt. Már csak pár kérdés marad számunkra. Vajon az ember képes megváltozni? Szakmai segítséggel át tudunk lépni saját korlátainkon és képes vagyunk a fejlődés útjára lépni? A seggfejek örökké seggfejek maradnak, vagy van remény a változásra?  És talán ami a legfontosabb...végül eljutnak az esküvőre és képesek lesznek maguk mögött hagyni a múlt árnyait?

A történet rendkívül érdekes és szerethető volt, egy másodpercig sem unatkoztam olvasás közben. Nagyon szeretem a "road trip" típusú történeteket, mindig érdekes és izgalmas történetet kerekednek ki az utazások apropóján. Ez ennél a kötetnél sem volt máshogy. A szereplők néha abszurd, olykor pedig nagyon nevetséges helyzetbe keveredtek az út során. Olvasás során sokszor eszembe jutott, hogy bárcsak lenne ebből a történetből film is, tökéletes barátnős mozizós élmény lehetne. 

A váltott szemszögű írásokat mindig is kedveltem, így pontosan beleláthattunk mindkét főszereplő fejébe. Érdekes volt látni, hogy Addie és Dylan mennyire máshogy látja a történeteket és a kapcsolatukat. Néha sajnáltam, hogy Marcus fejébe nem láthattunk bele. No nem azért, mert annyira szerethető, csupán érdekes lett volna látni, hogy mi játszódik le benne bizonyos események alatt. Talán jobban megérthettük volna az indokait és nem csak egy sekélyes és önző seggfejnek láttuk volna, hanem mellette megjelenhetett volna a védtelen és szeretetre éhes lelkületű fiatal férfi karaktere is. A borító nagyon hangulatos, tökéletes hozzá a "road trip" életérzést. 

Összességében bár tetszett az Útitársak című könyv, még sem ez lesz a kedvenc Beth O'Leary regényem. A kötet szórakoztató, mégis fontos mondanivalóval bír. Bár nem lett tökéletesen kibontva, mégis úgy gondolom, hogy rendkívül tanulságos történet a szeretetről és arról, hogy milyen mértékben meg tudja keseríteni az ember életét, ha  az embert a barátja csak saját magának szeretné kisajátítani. Megmutatja, hogy milyen az egészséges és egészségtelen baráti/rokoni kapcsolat és biztosít minket afelől, hogy mindig van esély és remény a változására. 


Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereméyjáték

Ha Útitársak, akkor utazzunk! Térben, időben képletesen.
Blogturnénk minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegéből találtok részletet, mely valamilyen formában az utazáshoz kapcsolódik. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


FÜLSZÖVEG RÉSZLET

Kétszáz évvel korábban történt szenvedélyes találkozásukkor a halálra szánt Jamie Fraser végül lovagiasan visszaküldte a gyermekével várandós Claire-t a saját idejébe, mert meggyőződése volt, hogy el fog esni az 1746-os véres cullodeni csatában.


a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.17 - Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése