2021. szeptember 28., kedd

Stacey Halls: A ​lelenc + Nyereményjáték


Sziasztok!

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A nagysikerű Familiárisok után itt a második regénye, A lelenc ami szokás szerint gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.
London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát - és miért.
Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja - aki a lelencházban dolgozik - rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.


Stacey Halls neve nem volt számomra ismeretlen, az írónő már belopta magát a szívembe egy korábbi regényével, a Familiárisokkal. Mikor megláttam, hogy megjelenik magyarul is egy másik műve, hihetetlenül lelkes lettem, és már alig vártam, hogy a kezembe foghassam ezt a csodát. 

A Stacey Halls által teremtett atmoszféra rendkívül erős. Igazán érzékletesen ír a városról, a piacról, szinte mi is érezzük sós tengeri levegő illatát. Látjuk London két arcát, az úrias és jólélő közeget és a nélkülöző tömeget. A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja az olvasóját és nem ereszti. A lelenc című könyv egy nagyszerű és magával ragadó regény az anyaságról, a kötődésről, fájdalomról, a szétesésről és a felemelkedésről. A mű egy fiktív történet, melynek alapját egy valóban létező intézmény, a Foundling Hospitals adja. A lelencházat 1739-ben alapították olyan csecsemők számára, akikről a szülők nem tudtak gondoskodni. Ennek az intézménynek kéri a segítségét Bess a regény elején. Otthagyja a házban az alig egynapos gyermekét Clarát és azzal a biztos tudattal lép ki a kapun, hogy egyszer visszatér kislányáért. Ám, amikor 6 évvel később ismét belép a lelencházba és Clarát keresi, szembesül a keserű igazsággal, a gyermeke nincs az intézményben. Teljesen összeomlik és képtelen belenyugodni abba, hogy elveszett a gyermeke. Egy nap azonban pesztrának áll egy 6 éves kislány mellé, akit édesanyja egyedül nevel. Alexandra szinte soha nem hagyja el a házának biztonságát, csupán templomba merészkedik el kislányával. Mikor azonban felfogadja maga mellé Elizát, a furcsa fiatal lányt az életük végérvényesen összefonódik. Vajon milyen titkok rejlenek a komor ház falai között? Meddig határozhatják meg egy ember életét a gyermekkori traumák? És talán a legfontosabb kérdés, megtalálja Bess a kislányát? 

Nagyszerű egybeesés, amikor a varázslatos külső csodálatos belsőt takar, ez pedig erre a műre hatványozottan is igaz. A karakterek érdekesek és izgalmasak, a történet pedig magával ragadja az olvasót és nem ereszti. Bebarangolhatjuk a 18. századbeli londoni utcákat, együt lélegezhetünk a karakterekkel. Érezzük fájdalmukat, megértjük és elfogadjuk motivációikat, hiszen mindentől függetlenül tudjuk és érezzük, hogy mindkettejüknek szüksége van  a gyermekük szeretetére. 

Az, hogy mit jelent az anyaság és milyen érzés anyának lenni talán nem is igazán lehet szavakba önteni. Ezt az ember csak akkor fogja fel igazán, ha életet ad egy aprócska lénynek. Mindenkinek vannak elvárásai és különböző gondolatai, hogy milyen is lesz majd a szülői lét, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy ezek az elképzelések ténylegesen megvalósulnak. Van amikor az anyaság egy csoda, de akár azt is érezheti az ember, hogy egy borzasztó rémálomba került. A szülői lét egy folyamatos tanulás, egy állandó készenléti állapot. Mindegy, hogy a gyerkőc 3 hónapos, 3, vagy esetleg 30 éves. Amint az a baba beteszi a lábát a családba, örökre a szüleinek a szeme fénye lesz. A lelenc című könyvben két teljesen eltérő anya képet láthatunk. Alexandra hűvösen viszonyul gyermekéhez, láthatóen nem tud mit kezdeni a kislánnyal. Ragaszkodik hozzá, fontos számára de képtelen kimutatni a szeretetet, amit érez iránta. Bonyult érzések kavarognak benne és képtelen azokat feloldani magában. Egy gyermekkori trauma miatt állandó félelemben éli a mindennapjait, retteg a különvilágtól. Gyermekét is elzárva tartja, óvja még a széltől is. Charlotte nem szenved fizikailag semmiben hiányt. Mindene megvan, amire csak egy ilyen korú gyermek vágyhat, ugyanakkor szomjazza a szabadságot. Alexandra merevnek és kimértnek tűnik mindenki szemében, még kislánya sem tud közel férkőzni hozzá. Elzárkózik minden érzelemnyilvánítástól és képtelen arra, hogy megbízzon másokban.  Az általa felépített óraműpontosságú világ akkor dől össze, amikor beengedi az életébe Elizát. Ezzel szemben Bess életében nincs más, mint a gyermeke iránt érzett mély szeretet. Nincsen vagyona, sem szép háza, de minden vágya, hogy újra a karjában tarthassa gyermekét. 

A mű legfontosabb és egyben központi témája, hogy ki a gyermek igazi anyja, aki örökbe fogadja, vagy az, aki megszülte? Milyen jogai vannak egy édesanyának, ha lemond a gyermekéről, de vissza szeretné kapni? Mindenki megérdemli a második esélyét? Milyen az ideális anya-gyermek kapcsolat? Mire van szüksége a gyermeknek, a fizikai jóllétre, vagy elég számára csupán a mindent felülmúló anyai szeretet? 

A könyv emellett egy igazi fejlődéstörténet is, ahol a szereplők újra talpra állnak, maguk mögött hagyják a sötét és fájdalmas múltat és megpróbálnak együtt élni azzal, amit a sors rájuk mért. Mindenkinek vannak sebei és hegei, csak vannak, akik azt jobban rejtegetik. Az élet soha nem könnyű, egy valami azonban biztos, muszáj kihoznunk belőle a legtöbbet. Nem tarthatnak vissza minket a félelmeink és fájdalmunk, hiszen tartozunk önmagunknak azzal, hogy talpra állunk és megteszünk mindent annak érdekében, hogy éljünk. Érdekes és izgalmas, ahogy kibontakoznak előttünk a szálak, ahogy helyükre kerülnek a kirakós darabkái. Szép lassan és fokozatosan megértjük mind Bess, mind pedig Alexandra motivációját, ugyanakkor nem tudunk szabadulni attól a kérdéstől, hogy talán egyiknek sincs igaza teljesen. A karakterek rengeteget hibáznak, sokszor önző módon csak saját magukra gondolnak és egy másodpercre sem gondolnak bele a gyermek helyzetébe. A történet vége már már idilli, de én nagyon imádtam. Jól esett a lelkemnek ez a kissé gyors, ám szívet melengető lezárás. 

A regény rendkívül olvasmányos, nagyszerű a nyelvezete. Azt hiszem teljesen beleszerettem az írónő stílusába. Őszintén remélem, hogy a közeljövőben olvashatunk még az írónőtől a kiadó jóvoltából. A borító maga a csoda, egészen lenyűgöző. Ennél szebb könyvet nem fogtam mostanában a kezemben. Egyszerűen imádom. Külön pirospont számomra a térkép a kötet elején, imádom, amikor ilyen módon kézzelfoghatóvá válik számomra a történet. Így még jobban bele tudok helyezkedni a regény cselekményébe, valahogy jobban összeolvadok a szereplőkkel, ha pontosan látom magam előtt az általuk megtett utat és el tudom térben is helyezni magát a helyszínt. 

Összességében én nagyon szerettem Stacey Halls regényét, a történet témája, a szereplők és a regény stílusa levett azonnal a lábamról. Nagyszerű egybeesés, amikor a varázslatos külső csodálatos belsőt takar, ez pedig erre a műre hatványozottan is igaz. A karakterek érdekesek és izgalmasak, a történet pedig magával ragadja az olvasót és nem ereszti. A lelenc egy nagyszerű regény az anyaságról, a kötődésről, fájdalomról, a szétesésről és a felemelkedésről. Én nagyon szerettem, csak ajánlani tudom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni és ugyanitt bele is tudsz olvasni a kötetbe. 



Nyereményjáték

A regény egyik központi témája az anyaság, úgyhogy játékunkban minden állomáson egy-egy fülszöveg részletet találtok könyvekből, ahol szintén fontos szerepet kap milyen anyának lenni. Megfejtésül a fülszövegekhez tartozó könyvek szerzőjét és címét írjátok be a Rafflecopter  megfelelő sorába. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FÜLSZÖVEG RÉSZLET

“A kisfiú testi-lelki sérült, agresszív kitöréseit, gyilkos hajlamát szinte lehetetlen kordában tartani. A házasság kihűlőben, a rokonok is elmaradnak, az orvosok látszólag tehetetlenek. Az anya mégsem tud belenyugodni, hogy a gyermeket intézetbe adja, még akkor sem, ha ez a család teljes felbomlásához vezet is…”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.24.: Readinspo
09.26.: Utószó
09.28.: Csak olvass!
09.30.: Kelly és Lupy olvas
10.02.: Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése