2021. október 18., hétfő

Mackenzi Lee: Loki - ​A csínytevő sorsa + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Mackenzi Lee Loki című regénye, mely a csínytevés istenének előtörténete. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Loki sorsdöntő kalandját, mely Asgardon átívelve, egészen a viktoriánius korabeli Londonig vezet. A cél nem más, mint kideríteni: ki is ő valójában.

A kérdés, mely évszázadok óta mérgez minket: vajon képesek vagyunk megváltoztatni a sorsunkat?
Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki eredendően gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. A varázslótanonccal hasonlítanak egymásra – Amora is a mágiát és a tudást becsüli, és a legjobbat látja a fiúban.
Ám amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik. Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba,
Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában.

Marvel rajongásom már nem újkeletű számotokra. Rendszeresen találkozhattok a blogon ilyen jellegű kötetekkel. Amióta érdeklődni kezdtem a Marvel univerzum iránt minden alkalmat megragadok arra, hogy szélesítsem a tudásom. Szinte az összes eddig megjelent filmet láttam már, átrágtam magam több képes kiadványon, szóval egyre nagyobb rajongónak érzem magam. Rengeteg kedves karaktert a szívembe zártam már és biztos vagyok benne, hogy a jövőben még több szereplőt kedvelek meg. Az idei évem legkedvesebb sorozatai és a Marvel univerzumhoz kötődnek, mindegyiket egytől egyig imádtam. Bevallom, Loki sokáig nem volt a szívem csücske. Nem utáltam, vagy ilyesmi...de egyszerűen nem tudtam mit kezdeni a környezetem rajongásával Tom Hiddleston és a karakter irányába. Nem utáltam, inkább semleges volt. A sorozat után azonban minden megváltozott. Persze nem lettem akkora rajongó, mint Evi (@myrelationshipwith néven találjátok Instagramon), vagy éppen Lilla (Dreamworld blog bloggerinája és a @dreamworld_blog Instagram oldal tartalomgyártója), de már semmiképpen sem tartom őt semleges karakternek. Sokkal árnyaltabb lett a személyisége, és elkezdtem valamilyen szinten kötődni hozzá. Mikor megláttam, hogy ez a kötet megjelenik magyarul is, hihetetlenül lelkes lettem, hiszen nagyon kíváncsi voltam arra, hogy a filmekből és most már a sorozatból ismert szereplő jellemének milyen új rétegeit fedi fel az írónő az olvasó számára. 

A Loki - A csínytevő sorsa egy igazán nagyszerű olvasmány bizonyítási vágyról, féltékenységről, álmokról, vágyakról, az eleve elrendeltetésről és arról az örök érvényű kérdésről, hogy képesek vagyunk-e változtatni a sorsunkon. Ha ezt a kötet a kezetekbe veszitek, nyilvánvalóan tudtok egysmást már a karakterről, így nem is untatnálak titeket Loki rövid jellemzésével. Annyit szeretnék csak kiemelni, hogy egy nagyon érdekes és izgalmas karakter. Az ő esetében semmi sem fekete, vagy éppen fehér, rendkívül árnyalt szereplő, nem lehet egyértelműen rásütni a lelketlen gonosz jelzőt, de mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy szuperhősnek sem lehet nevezni. Mackenzi Lee regénye tulajdonképpen egy izgalmas eredettörténet, a fiatal Loki életébe pillanthatunk be, ezáltal jobban megérthetjük későbbi vágyait, céljait és motivációit. 

Olvasás közben nagyon sok minden az eszembe jutott. Az első dolog a "tabula rasa" fogalma, ami John Locke nevéhez köthető. Ő tulajdonképpen egyike azon gondolkodóknak, akik a tapasztalatot teszik meg a filozófia alapelvévé: minden tudás a tapasztalattól függ és annak ellenőrzése alatt áll. Hozzá köthető a tabula rasa elmélete, ami a „tiszta lappal történő indulást” jelenti. A tabula rasa képviselői szerint a személyiség, a társadalmi, illetve érzelmi "viselkedés", és az intelligencia teljes mértékben a születés után alakul ki. Azt mondja, hogy minden ismeretünk a környezetünkből, nevelésből és tanulásból származik. Az egyén nem rendelkezik veleszületett szellemi tartalommal, minden tudást a tapasztalatok és az észlelés segítségével szerez meg. Vagyis a gonosz nem születik, hanem megteremtik. Loki nem egy velejéig romlott karakter, csupán egy fiatal fiú, aki szomjazza apja Odin és teljes Asgard elismerését. Mindennél jobban vágyik a figyelemre és arra, hogy végre rá is büszkék legyenek. 
 Egész korán felismeri, hogy nem olyan jó kardforgató, mint testvére Thor, ugyanakkor azt is látja, hogy okosabb és leleményesebb nála, ráadásul tetőtől-talpig átjárja a m De mi van akkor, ha az, ami őt különlegessé teszi, félelemmel tölti el az egész birodalmat? Hogyan lehetne jó király, mikor rettegnek a képességétől? 

A másik, ami eszembe jutott Robert K. Merton önbeteljesítő jóslat fogalma ami tulajdonképpen a Thomas-tételből ered, amely kimondja: "Ha az emberek egy szituációt valósként határoznak meg, akkor annak következményei valósak lesznek."  Merton egy lépéssel tovább vitte a fogalmat, és alkalmazta a legújabb társadalmi jelenségekre. Társadalomelmélet és társadalmi struktúra című könyvében kitalál egy fiktív bankot, amelyet Cartwright Millingville vezet. Ez egy tipikus bank, és Millingville becsületesen és nagyon jól vezeti. Ennek eredményeként, mint minden bank, hogy van némi készpénze, de a legtöbb értéke különböző vállalkozásokban van befektetve. Aztán egy nap hirtelen rengeteg ügyfél jön a bankba ismeretlen okból. Más ügyfelek is kezdenek aggódni a sok ügyfelet látva a bank körül. Hamis pletykák terjednek, hogy valami baj van a bankkal és az ügyfelek rohannak a bankba, hogy megpróbálják valamennyi pénzüket visszakapni, ameddig lehet. Az ügyfelek száma a bankban egyre nő, mint ahogy a bosszúság és idegesség is, ami segíti a hamis híreszteléseket a bank fizetésképtelenségéről és a küszöbön álló csődről, ami még több ügyfelet késztet arra, hogy jöjjön és próbálja visszakapni a pénzét. Aznap elején – ami az utolsó Millingville bankjának – a bank nem volt fizetésképtelen. De a fizetésképtelenség híre miatt hirtelen túl sok ügyfél viszi el a pénzét, amit nem lehet kielégíteni, így a bank fizetésképtelenné válik, és megállapítja a csődöt. És hogy ez milyen módon kapcsolódik Lokihoz? A fiatal fiú rengeteget hallotta, hogy veszélyes és megbízhatatlan. Mindenki gonosznak és eredendően rossznak gondolta. Hiába próbálta számtalanszor bizonyítani rátermettségét, valahogy mindig rosszul sültek el a próbálkozásai. Egy idő után azonban képtelen volt tovább harcolná és végül pontosan azzá vált, aminek mások is hitték őt...egy gátlástalan gonosztevőnek, aki nem törődik senkivel és semmivel és egyetlen célja elfoglalni a trónt és uralkodni. 

A könyv cselekménye érdekes és izgalmas, csak úgy faltam a lapokat. Loki személyisége és bizonyítási vágya rendkívül szerethetővé teszi a karaktert és innentől kezdve képtelen volt máshogy tekinteni rá, mint tragikus sorsú gonosztevőre, aki sokkal többre hivatott, mint amilyen szerepet felvállalt. A sztori rendkívül gördülékeny és szerethető, én mégsem estem szerelembe Mackenzi Lee írásával. Az alapötlet zseniális, a cselekmény izgalmas...a megvalósítás azonban nekem túlságosan lapos lett. Nem mondom, hogy rossz az írónő stílusa, vagy azt, hogy unalmas és gyenge, de miután becsuktam a kötet képtelen voltam kiverni a fejemből azt, hogy nekem valami hiányzik. Ennek vélhetően az az oka, hogy a regény YA besorolású és mindent meg is tett az írónő annak érdekében, hogy ennek eleget tegyen. Loki azonban nem egy YA karakter, így nekem nagyon hiányzott belőle a perzselő energia, az erő, a kosz...vagyis minden, ami igazán keménnyé és erőteljessé varázsolja a kötet hangulatát. Persze ez nem von le semmit a könyv értékéből, így is nagyon szerethető és nagyszerű könyv. 

Az írónő remekül eltalálta a fiatal Loki személyiségét. Egyáltalán nem éreztem karakteridegennek, mélyítette és tágította a karakterről alkotott felfogásomat. Óriási tisztelettel nyúlt a történethez, érezhető volt az első oldaltól kezdve, hogy Mackenzi Lee igyekezett olyat alkotni, ami megállja a helyét a Marvel univerzumában, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy maradéktalanul sikerült neki. 

Nagyon tetszett Loki földi munkája, a viktoriánus korszak eleve a szívem csücske, így külön élvezet volt azt látni, hogy fiatal hősünk ebbe az időszakba csöppen Midgardra, akarom mondani a Földre. Furcsa és megmagyarázhatatlan halálesetek történnek város szerte, egy különleges kis csapat pedig arra gyanakszik, hogy mágia lehet a dologban. Loki tulajdonképpen Odin büntetéseként kerül a nyomozócsapatba, az itt töltött idő azonban sokkal meghatározóbb lesz számára, mint ahogy bármelyikük is képzelte volna. A Földön Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában. Vajon képes átírni saját történetét, meg tudja változtatni saját sorsát? A csínytevő sorsa tényleg az, hogy tönkre tegye Asgardot és a világot, vagy valami mást rejteget neki a sors?

A borító összességében tetszik, nem a kedvencem, de szerintem nagyon illik Loki karakteréhez. 

Összességében nekem nagyon tetszett a regény, kedvencet még sem avattam. Ahogy írtam, nekem hiányzott belőle valami plusz, ami még erőteljesebbé varázsolta volt a kötetet. Mackenzi Lee vitathatatlan pontossággal és hitelességgel formálta meg Loki karakterét a könyvben, le a kalappal előtte. Egy teljesen új színt hozott a csínytevő személyiségébe, így még árnyaltabb és izgalmasabb lett a karaktere. Loki rajongóknak nagyszerű olvasmány, de annak is tartogat izgalmat a regény, aki hozzám hasonlóan nem elkötelezett híve a szereplőnek. Csak ajánlani tudom mindenkinek. 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96nbeteljes%C3%ADt%C5%91_j%C3%B3slat
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tabula_rasa

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Tom Hiddleston és Loki neve mára egybeforrt, ezért mostani játékunk főszereplője ki más is lehetne, mint Loki megtestesítője! Minden állomáson láthattok egy képet Tomról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik filmből származik, majd a film magyar (!)  címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Extra pontokért pedig megadhatjátok, ki az a két színésznő a képeken, akik Tomhoz hasonlóan a Marvel filmekben is szerepelnek. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások listája:

10/17 Csak olvass!
10/19 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/21 Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése