2021. november 16., kedd

Haszán Míra: Spicc/pipa + Nyereményjáték

Sziasztok!

Haszán Míra regénye egy olyan fiatal lány történetét mutatja be, akinek minden vágya, hogy eltáncolhassa Mária hercegnő szerepét a Diótörőben. A balett világa azonban sokszor kíméletlen, így komoly utat kell bejárnia ahhoz, hogy megtalálja önmagát és végre boldoggá váljon. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Réti Iza történetét és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát. 

A 17 éves Réti Iza a balett megszállottja, hetedik éve a budapesti Balettintézet növendéke. Nagyanyja, a Kossuth-díjas prímabalerina a maga erőszakos módján űzi-hajtja unokáját, hogy sikeres táncossá váljon. Az álmodozó, maximalista Iza nagy vágya, hogy az új tanévben ő táncolhassa el Mária hercegnő szerepét A diótörőben a leghelyesebb fiúnövendék, Tomi partnereként. A lánynak azonban komoly kihívója akad új, szigorú, orosz mesternőjük lánya személyében. A mániákus bizonyításvágy lassan megroppantja Izát, és az önmagáról alkotott kép egyre jobban összekuszálódik benne…




Mikor megláttam először Haszán Míra könyvének a fülszövegét azonnal felkeltette az érdeklődésemet, hiszen óriási balettrajongó vagyok. Mindig lenyűgözött a balerinák kecsessége, olyan játszi könnyedséggel és légiességel mozognak a színpadon, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Nem tudom, hogy meséltem-e már nektek, de képzeljétek, Miklósnak és nekem éveken át bérletünk volt az Operaházba a balettelőadásokra. Idén történt először, hogy nem újítottuk meg, valahogy nem volt olyan darab a kínálatban, ami felkeltette volna az érdeklődésünket. Mindenesetre jövőre remélem visszatérünk, mert egyszerűen imádom ezeket a darabokat. 

Történetünk főszereplője Réti Iza a balett megszállotja. Nagymamája Kossuth-díjas művész, aki aktív éveiben ismert balettművész volt. A fiatal lány megszállottan szeretne megfelelni neki és a magas elvárásainak még az egészségkárosító eszközöktől sem riad vissza. Kiskora óta az az álma, hogy Mária hercegnő szerepét eltáncolja a Diótörőben. 

A Spicc/pipa című könyv egy rendkívül olvasmányos kötet mely a rövidsége ellenére fontos témákat boncolgat. Ugyan a hosszúsága miatt nem tud elmélyedni az egyes témakörökben és a karakterábrázolás is kissé felületes, de még így is kerek egészt alkot a regény. Komoly kérdéseket feszeget Míra a könyvében. Mire képes az ember azért, hogy elérje az álmait? Meddig érdemes "erőltetni" a dolgokat, mi az a szint, ahol már az ember egészsége és az élete többet ér, mint egy jól eltáncolt darab? 

A cselekmény izgalmas, szerintem hiteles képet fest Haszán Míra a balett világáról. Látszik az a komoly kutatómunka, amit a regény megírása előtt végzett. Abszolút el tudom képzelni, hogy a fiatal lányok és fiúk extrém módon figyelnek a súlyukra, hogy könnyen és légiesen teljesítsék a különböző lépéseket és azt is, hogy a rivalizálás a mindennapok része. Kicsit sajnáltam, hogy nem hosszabb a kötet, hiszen akkor még jobban elmélyedhettünk volna a balett világában. 

A regényben Iza óriási karakterfejlődésen megy keresztül. Nagymamája miatt komoly teljesítménykényszerrel küzd, olyan teher van a vállán, mely alatt minden hasonló korú fiatal lány összeroppanna. Régen rossz, ha valaki a szeretet különböző feltételekhez köti, Iza pedig pontosan ezzel az érzéssel szembesül nap mint nap. Úgy érzi, hogy nagymamája számára csak azért fontos, mert balettozik és egyedül a tánc az, ami összeköti őket. Irina egy igazi gátlástalan nőszemély, aki a siker érdekében mindent bevet. Azt hangoztatja, hogy a főszerep az egyetlen elfogadható dolog egy balerina életében, csak ezért érdemes élni. A tánckarban bárki táncolhat, de igazi prímabalerináva csak a különleges és tehetséges emberek válhatnak. Napról napra egyre nagyobb súlyokat pakol unokája vállára, aki a teljesítménykényszer alatt egyszercsak megroppan. Nem foglalkozik Iza egészségével, de még a kis lelkével sem. Ha úgy hozza a sors,  fogyasztó tablettát csúsztat a kezébe, vagy kétes eredetű gyógyszert ad a fájdalmaira. A regény végére azonban a fiatal lány végre megtalálja önmagát, kezébe veszi a sorsának alakulását és legyőzi a saját belső démonait. 

A műben az egyik kedvenc szálam az volt, mikor betekintést kaphattunk Iza táncpartnerének, Tominak az életébe. A fiatal fiút már kiskorában elvarázsolta a balett világa, édesapja azonban egyáltalán nem örült annak, hogy a fia táncolni szeretne. Azt szerette volna, ha a fiából inkább élsportoló, pontosabban focista válik. Minden egyes alkalommal megragadja az alkalmat. hogy kifejezze véleményt a balettozó férfiakról, és jelzi, hogy ez bizony rendkívül "buzis". Nagyszerűnek tartom, hogy ez a gondolkodásmód is megjelent a kötetben, hiszen ezzel az előítélettel rendszeresen találkoznak a férfi táncosok. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy az az ember, aki ilyet mond biztosan nem látta még a Spartacus darabot, kevés ennél férfiasabb dolgot láttam eddig az életem során. Na meg aztán meg kell említeni a szívem egyik csücskét, az egyik legjobb férfi balettáncost, Leblanc Gergelyt. Sok mindent mondanék erre a srácra félmeztelenül, de a "buzis" az nem lenne benne. 

A borító nekem nagyon bejön, rendkívül jól mutat rajta a balerína alakja. Hihetetlenül ötletes, hogy az egyes fejezetek különböző balettos kifejezések alapján kapták a nevüket, az pedig már csak hab a tortán, hogy a regény végén található egy lista a szakkifejezések kiejtéséről és jelentésükről. 

Csak dicsérni tudom Haszán Mírát, hiszen nagyszerű teljesítmény tőle, hogy ilyen fiatalon is képes volt egy ennyire remek kis könyvet írni. A történetnek és a karakterek mélységének jót tett volna, ha mondjuk kétszer, vagy háromszor ilyen hosszú ez az írás, de így sem kell a fiatal lánynak szégyenkeznie. Az általa megteremtett atmoszféra jó volt, a könyv pedig kifejezetten olvasmányosra sikeredett. Ha a jövőben ír még Míra könyvet, akkor azt is szívesen elolvasom. :)

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mivel a könyv főszereplője Réti Iza, a balett megszállottja, így ebben a játékban is az ilyen típusú daraboké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy kérdést mely a balett világához kötődik. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

Mikor volt a Csipkerózsika c. balett ősbemutatója?


a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.13.: Utószó
11.16.: Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése