2021. november 13., szombat

Nina Kenwood: Fejben jobban hangzott + Nyereményjáték

Sziasztok!

Újabb LOL-könyv jelent meg a Móra Kiadó gondozásában, ezúttal Nina Kenwood tollából Fejben ​jobban hangzott címmel. A történetben a középiskolás Natalie keresi a válaszokat a kamaszkor legnehezebb kérdéseire, miközben az első szerelem is bekopogtat az ajtaján. A könyvről a blogturné három tagja is elmondja a véleményét, tartsatok velünk ti is, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért. 

"Tényleg senkit nem érdeklek? Nem érek annyit, mint mások? Mindenki a pattanásaimat nézi? Csak én érzem furának a testem, vagy más is annak látja? A többiek vajon miről beszélgetnek? Hogy néz ki belülről egy kapcsolat? Lesz-e valaha, aki olyannak fogad el és szeret, amilyen vagyok?" - ilyen kérdések kavarognak a tizenöt éves Natalie fejében, aki tényleg úgy érzi, hogy az élete romokban hever. Ráadásul a "normális" kamaszokkal ellentétben nem szeret bulizni, inni, zavarban van ismeretlenek társaságában, és még soha senkivel nem csókolózott. Aztán felbukkan az egyik legjobb barátja bátyja, Alex, aki valamiért nem akar lekopni Natalie-ról. A köztük lévő kapcsolat azonban nem egy szokásos love story lesz, hanem sokkal több: Natalie végre megtanulja, hogy bátran önmaga lehet. A regény elnyerte a Text Prize-díjat, és jelölték az Australian Independent Booksellers Indie Book Awardra is.


Az elmúlt pár évben teljesen megváltozott az ízlésem, egyre több könyvet olvasok és egyre szélesebb az érdeklődési köröm. Sokáig nem olvastam egyáltalán LOL könyvet, hiszen úgy voltam vele, hogy már régen nem én vagyok a célközönség. Szép lassan azonban rájöttem, hogy ezek a regények a gyengéim, ezért kiemelt figyelemmel követem az új megjelenéseket. Mikor megláttam az új kötetet, melynek a címe Fejben jobban hangzott azonnal felkaptam a fejemet. Az utóbbi időben már megszokhattuk, hogy kicsit komolyabb írások is megjelennek a LOL könyvek sorozatban, és ez jelen esetben sincs máshogy. 

A tinédzserkor nehéz időszak az ember életében. A különböző testi és lelki változások megijeszthetik és összezavarhatják az embert, ha pedig valamilyen problémával (jelen esetben komoly bőrproblémával) szembesül az illető, akkor ez még jobban megkeserítheti az életét. Natalie, történetünk főhőse egy átlagos kamaszlász átlagon felüli bőrproblémával. A fiatal lánynak policisztás ovárium szindrómája van (röviden PCOS), ami az internet szerint minden 7. fertilis korú nőt érint. Nagyon meglepett engem ez az adat, mert bevallom én egészen addig semmit nem hallottam erről a betegségről, amíg bele nem kezdtünk Miklóssal a babaprojektbe. Ahhoz képest, hogy ennyire sok nőt érint, ijesztően keveset lehet hallani róla. De mit is jelent a PCOS? Alapvetően hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző lehet a férfi nemi hormonoknak a túlsúlya (hyperandrogenezmus). Az úgynevezett androgén hormonok normál esetben is jelen vannak a női szervezetben, de túlzott mennyiségük számos kellemetlen tünetet idézhet elő a PCOS nőkben. A jellemző panaszok egyike lehet a fokozott szőrnövekedés, mely nemcsak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is jelentkezik. De szintén a túl sok férfi nemi hormonnak köszönhetően gyakran erősen pattanásos bőr, hajhullás, továbbá túlsúly alakulhat ki az érintett nőknél.
Natalie esetében ez a betegség elsősorban a nagyon erősen pattanásos bőrben jelenik meg. A fiatal lánynak nagyon megkeserítette az életét a bőrproblémája, gúny és bántás céltáblájává vált. Ennek hatására bezárkózott, antiszociálissá vált, aki inkább fejben élte a saját életét, mint igazából. Az évek során a gyógyszereknek köszönhetően ugyan javult a bőrének az állapota és szerzett néhány barátot is, mégsem tudta levetkőzni a félszegségét és az önbizalomhiányát. Fiatal évei nagyon mély nyomot hagytak benne, elvesztette a hitét önmagában, egyszerűen képtelen elképzelni azt, hogy bárki ránézzen egy olyan lányra, mint amilyen ő. Ráadásul a "normális" kamaszokkal ellentétben nem szeret bulizni, inni, zavarban van ismeretlenek társaságában, és még soha senkivel nem csókolózott. Egy rendkívül introvertált lány, aki sokkal jobban élvezi a magányos estéket a szobájába kuporogva egy jó könyv társasáságban, mint partizni a haverokkal. A fejében mindent ezerszer elképzel, ami hol működik a való életben, hol pedig csak felesleges butaság, mert csak a saját helyzetét nehezíti ezzel. 

A cselekmény nincs túlbonyolítva, nem éreztem benne felesleges sallangokat. Nagyon tetszett, hogy a karakterek igazi hús-vér emberek. Nem idealizált romantikus hősök, akik egy varázsütésre rátalálnak a szerelemre és ezáltal boldogon élnek, míg meg nem halnak. Nem egy túlromantizált és idealizált tini románcát láthatunk, hanem egy olyan történetet ismerhetünk meg Nina Kenwood tolmácsolásban, ami rendkívül igazi és mai. Az első pillanattól kezdve drukkol az olvasó Natalie és Alex boldogságának, még akkor is, ha a környezetük nem feltétlen tartja olyan jó ötletnek a fiatalok kapcsolatát. 

Az első pillanattól kezdve tetszett a regény koncepciója, hiszen mindig is imádtam azokat a történeteket, amikor a főhős rátalál önmagára és óriási fejlődésen megy keresztül. 
Natalie egy nagyon szimpatikus és szerethető karakter, akivel rendkívül könnyű azonosulni. Sokan vagyunk úgy, hogy legszívesebben elfelejtenénk tini éveinket. Vannak, akik nagyon pattanásosak voltak, és biztos vannak olyanok is akiknek a fogszabályzója keserítette meg az életét (mondjuk ez manapság már sokkal menőbb, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt). Van, akit a túlsúlya miatt cikiztek, mások lassabban értették meg a tananyagot és ostobának érezték magukat a többiek előtt. És biztos vagyok benne, hogy akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak nem találták meg a hangot a saját kortársaikkal, akik felnőttesebben gondolkodtak és egyszerűen kilógtak a sorból. Natalie pontosan olyan kamasz, mint amilyenek mi is voltunk. Egy esetlen fiatal lány, akinek ahhoz, hogy végre jól érezze magát a saját bőrében ki kellett lépni a saját árnyékából és végre el kellett kezdeni élni. Persze a saját kis buborékunk sok csalódástól és fájdalomtól megvéd minket, de a fejünkben nem lehet élni. Egyszer ki kell lépni a fénybe és megmutatni, hogy kik is vagyunk mi valójában. Hiszen nem a problémáink határoznak meg minket. Ahogy Natalie is szép fokozatosan rájön arra, hogy sokkal több dolog rejlik benne, mint az, hogy ő a pattanásos lány. Persze ez egy olyan egészségügyi probléma, ami meghatározó az ő életében, de nem kell, hogy mindent ennek a betegségnek rendeljen alá. Persze a saját bőréből senki nem tud kilépni, ha valaki introvertált személyiség nem válik soha a buli leghangosabb emberévé, de talán szép fokozatosan képes lesz arra, hogy egy-egy ilyen eseményt is beiktasson az életébe. 

Összességében én nagyon bírtam Nina Kenwood írását. Egy igazi hiánypótló kötet a magyar ifjúsági irodalomban, hiszen egy olyan témát dolgoz fel, amiről rendkívül keveset lehet hallani. A kisebbségi komplexus, az önbizalomhiány rengeteg fiatal életét keseríti meg, így kulcsfontosságú, hogy hasonló problémákkal küzdő főszereplőket ismerhessenek meg. A Fejben jobban hangzott bebizonyítja, hogy lehet bármilyen problémánk, soha nem megoldás az, hogy csupán fejben éljük le az egész életünket. Ki kell lépni a saját árnyékunkból, hiszen a betegségeink bármennyire is meghatározóak az életünkben, egyszerűen nem határozhatnak meg minket. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani játékunkban LOL-könyvekből fogunk idézni minden állomáson. A feladat mindössze annyi lesz, hogy megfejtsétek melyik könyvről van szó, és beírjátok a könyv szerzőjét és címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

IDÉZET

“Kinyitottam a könyvet, az arcomhoz emeltem, beszippantottam az illatát, és az se érdekelt, ha emiatt a többiek bolondnak néznek. Mindig is imádtam a könyvek illatát.”


a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.13. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése