2021. november 12., péntek

Csukás István: Diótörőcske + Nyereményjáték

Sziasztok!

Csukás István legutolsó műve, a Diótörőcske, nem csak a színpadon hódít – ugyanis októberben a székesfehérvári Vörösmarty Színházban került sor az ősbemutatóra –, hanem ebben a mesejátékot bemutató könyvben is, mely a színpadi változatot tárja elénk. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ezt a vidám, karácsonyi hangulatot árasztó, vicces darabot és játsszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a Móra könyvkiadó jóvoltából felajánlott példányt!

A Diótörőcske Csukás Istvánnak, a magyar gyerekirodalom nagy klasszikusának legutolsó műve. A varázslatos hangulatú karácsonyi mesejáték hősei megelevenedett játékok - Diótörőcske, Marcsibaba, Bohóc, Ólomkatona és Kéményseprő -, akiknek meg kell védeniük magukat és a karácsonyfát a rájuk támadó Fekete Király seregétől. Miközben dúl a nem túl ijesztő, ám annál szórakoztatóbb háború - többek között elrabolnak egy szakácsnőt, és felrobban egy kondér tejbegríz -, a játékok egyre jobban megkedvelik egymást, és cselt cselre halmozva felülkerekednek a fekete seregen. A szeretet és összefogás erejéről szóló mesejáték tervezett ősbemutatója 2021.októberében lesz, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A kötet a színpadi változatot adja közre, a színes illusztrációkat Bölecz Lilla készítette.



Itt a november, én pedig menthetetlenül ráfüggtem a karácsonyi történetekre. Egy előző bejegyzésben már talán írtam is, de ha nem, akkor most mondom...egyszerűen nem tudok ellenállni az ilyen típusú írásoknak. Óriási karácsony mániás nőszemély vagyok, aki már hetekkel ezelőtt elkezdte hallgatni a Spotify-on a különböző dalokat. A Diótörőcske fülszövege azonnal levett a lábamról, nagyon kíváncsian vártam, hogy milyen mesejátékot alkotott utoljára mindannyiunk kedvenc meseírója, Csukás István. Utolsó színpadi művét a székesfehérvári Vörösmarty Színház számára írta.

A mesejátéknak csak kiindulópontja volt E.T.A Hoffmann Diótörő és Egérkirály című klasszikusa, Pista bácsi írása azonban teljesen más módon hozza el nekünk a karácsonyi csodát. A történet egy varázslatos utazás a gyermeki képzelet világába az év legkülönlegesebb éjszakáján, Szenteste napján. Szereplői gyermekek, életre kelt játékok és különböző képzeletbeli lények. A megelevenedett játékok feladata megvédeni a karácsonyfát a rájuk támadó Fekete Király seregétől.  

A történet szerint éjszaka folyamán egy testvérpár meglesi a karácsonyfát és ketten együtt megteremtik a csodát. A közös játék során szép fokozatosan kialakul a közös cél is, hiszen újdonsült barátaikkal közösen meg kell védeni a Fekete Királytól és seregétől a fát. Mindenkire nagyon nagy szükség van, a jók seregének mindent bele kell adni, hiszen a fa a karácsony az öröm, a boldogság szimbóluma, a fekete sereg pedig az ürességet, a sötétséget és a félelmet jeleníti meg. 

Nagyon nehéz írni a kötetről, mert tulajdonképpen a mesejáték szövege található meg benne, a teljes élmény érdekében a darabot is látni kellenne, hiszen a színpadi művek esetén a látvány, a díszlet és párbeszédek erősen összefüggnek egymással, ez teszi teljessé az egész élményt. A Diótörőcske olvasása után bevallom kissé furcsán éreztem magam, kerestem az okokat és az indokokat, hogy miért nem ragadott magával a kötet hangulata, vajon mi lehetett annak az oka, hogy annak ellenére, hogy nagyon szerettem volna imádni a mesekönyvet, mégis vannak fenntartásaim vele kapcsolatban. Aztán rájöttem, hogy talán az a legnagyobb bajom, hogy a látvány nélkül számomra nem működött a karácsonyi csoda (vagy egyszerűen túl öreg vagyok már hozzá)

Diótörőcske trailer

Hazudnék ha azt mondanám, hogy semmi nem tetszett, hiszen annak ellenére, hogy nálam nem aratott elsöprő sikert azért jócskán vannak pozitívumai is a kötetnek. Sokat mosolyogtam az olvasás közben, volt, hogy hangosan fel is nevettem. Biztos vagyok abban, hogy a gyerekek könnyen azonosulnak majd a kötet főszereplőivel és élvezni fogják a karácsonyi kalandot. A történet könnyen követhető, a szereplők viccesek, színpadon szinte 1000%, hogy jól működik ez a mesejáték, szinte látom lelki szemeimmel a színpadi képet és hallom a gyerkőcök kacagását és jókedvét, így elsősorban szerintem azok élvezik majd legjobban ennek a mesekönyvnek a felolvasását, akik már látták ezt a darabot, hiszen így mesélés közben a szülő és a gyermek együtt, közösen felidézheti a színházban töltött perceket. Persze az sem kizárt, hogy a darab megnézése nélkül is élvezi majd a gyerkőc a közös olvasást. Ebben az esetben azt javaslom, hogy a szülő a hangjával próbálja meg eljátszani valahogy az egész mesejátékot. Persze nem kell nagy dologra gondolni, elég például az, ha mindegyik szereplő más és más vicces hangon szólal meg. Ez garantálja a jókedvet, a közös időtöltés és játék pedig biztosan örök emlék lesz a gyerkőc számára. 

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy a vásárlás előtt mindenképpen lapozzon bele a könyvbe a boltban, vagy virtuálisan, így fel tudja mérni, hogy működőképes-e náluk ez a mesekönyv és látja, hogy a gyerkőc mennyire befogadó ezzel a formával kapcsolatban. 

Bölecz Lilla rajzai szép színesek, nekem mégsem lett akkora kedvenc a munkássága. Persze vitathatatlan, hogy nagyszerű munkát végzett és tényleg elismerem az ő tudását, de nekem ezek a rajzok nem tetszenek. Jobban szeretem a lágy és ívesebb rajzokat, ő pedig inkább erőteljes és karakteresebb vonalakkal dolgozik. (Azt hiszem, hogy erre mondják azt, hogy ízlések és pofonok. :D )

Összességében érdekes élmény volt olvasni a Diótörőcske című mesejátékot. A történet kedves, a karakterek viccesek és könnyen lehet velük azonosulni. A mesejáték a látvány és a színpadi körítés nélkül nálam nem érte el a kívánt hatást, de nem tartom kizártnak, hogy mások otthonában nagy kedvenc lesz. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnék megnézni a színházi darabot is, így ezzel a kötettel majd nagyszerűen fel tudják frissíteni az ott látottakat, vagy pedig azoknak, akik szeretnének egy igazi nagy karácsonyi közös mókázást a gyerkőccel a mese olvasása során. 

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a kötetbe. 




Nyereményjáték

Minden állomáson összekevertük egy-egy szereplő nevének betűit, a ti dolgotok az, hogy kibogozzátok, és megfelelő sorrendbe tegyétek. Ha megvan a megoldás, írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

AZ ÉN KARAKTEREM NEVE

IMBBACARAS

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.12. Csak olvass!
11.14. Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése