2021. november 10., szerda

Egressy Zoltán: Piszke ​papa meséi + Nyereményjáték

Sziasztok!

Egressy Zoltán bájos gyermekkönyvében, a Piszke Papa meséiben összesen tíz történetet találunk, melyek középpontjában kedves és mókás állatok és az ő kalandjaik állnak. A meséket Láng Anna csodaszép illusztrációi teszik teljessé. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!

Egressy Zoltán gyerekkönyve az állatmesék hagyományait – Ezópust, La Fontaine-t – követi bölcsen. Tíz állat, tíz kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és megannyi meséléssel töltött közös perc.













Mikor megláttam ezt a szupercuki mesekönyvet a Könyvhéten tudtam, hogy mindenképpen szeretném majd beszerezni. Az utóbbi időben nagyon sok mesét olvasok, egyszerűen jólesnek a lelkemnek ezek a kedves kis történetek. Ráadásul Miklós és én nagyon szeretnénk már, hogy bővüljön a kis családunk, így a leendő bébigyónak is elkezdtem gyarapítani a könyvtárát. Részletkérdés, hogy mire megszületik több könyve lesz, mint ruhája...de ilyen apróságokra nem adunk. Az olvasóvánevelést nem lehet elég korán elkezdeni, azt hiszem mi teljesen kimaxoltuk ezt, már a fogantatás előtt elkezdtük a munkát. 

Egressy Zoltán mesekönyve az állatmesék hagyományát követi. De tulajdonképpen mik is tartoznak ebben a műfaji csoportba? Az állatmese egy olyan csoportja a meséknek, melyben az állatok az emberekhez hasonló módon gondolkodnak, beszélnek és cselekszenek anélkül, hogy ezzel az emberszereplőkben, az elmondóban vagy a hallgatókban azt az érzetet keltenék, hogy ők most természetfeletti jelenség tanúi. 

A mese tagolása nagyon jó, tökéletes esti mesének, vagy éppen közös olvasásnak a gyerkőccel. A szöveg könnyen és jól érhető. A nyelvezet kicsit egyszerű, de mivel a legkisebbek korosztályát célozta meg a szerző, így ez egyáltalán nem zavaró, számukra valószínűleg rendkívül élvezetesek lesznek a történetek. A könyvön az szerepel, hogy a meséket 4+ korosztálynak ajánlják, de a nyelvezet és a történetek alapján én inkább a 3-6 éves korosztályt mondanám a célcsoportnak. 

Mindegyik mese más és más karaktert helyez a középpontba, így az egyes részek folyamán megismerhetjük mind a 10 kedves kis állatot is és betekintést nyerhetünk az életükbe. A mesék szerintem nem egyforma minőségűek, van amelyik elrabolta a kis szívemet (Zoli az önzetlen pók), de akadt azért olyan írás is, ami egy kicsit gyengébb volt számomra. Mindegyik történet tanulságos és elgondolkodtató mondanivalóval bír. Megtanulhatjuk belőle, hogy barátokkal minden könnyebb, hogy a makacsság nem jó tanácsadó és azt is, hogy sokkal jobb adni, mint kapni. A kötet közepén található egy rövid összefoglaló, ahol megismerhetjük mindegyik karaktert és következtethetünk a mesék cselekményére. 

A kedvenc szereplőm Biti a lajhár volt, aki hatalmas forma, egyszerűen imádtam az oktondiságát. Nagyon tetszett, hogy bizonyos szavakat szó szerint értelmezett, hiszen ezek kifejezetten vicces szituációkat teremtett. Kisgyerekként nehezebb ezeket a kifejezéseket értelmezni, hiszen ők még nem rendelkeznek akkora szókinccsel és tudással. A mese és Biti karaktere segíthet abban, hogy a jövőben egyszerűbben tudják a kicsit értelmezni az ilyen típusú szavakat. 

A mesekönyv legnagyobb erőssége a hihetetlenül bájos és kedves illusztráció. Láng Anna rajzai imádnivalók, teljesen oda meg vissza vagyok értük, már az is hatalmas élmény az embernek, ha csak végiglapozza a könyvet.  A képek szupercukik, színesek, egyszerűen nagyszerű munka. Ez már a sokadik mesekönyv, amely Anna munkái közül a polcomra kerül, de még mindig újra meglep a végtelen profizmusával és kreativitásával. Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy ő az egyik legnagyobb kedvencem az illusztrátorok körében. A lapok minőségiek, kellően vastagok, szerencsére nem a nagyon könnyen tépődős fajta, így egy túl lelkes gyerkőc sem tudja könnyen elszakítani azokat. 

Összességében igazán megkedveltem Egressy Zoltán mesekönyvét és bár új kedvencet nem avattam, de még így is ajánlom a legkisebbeknek. A kedves és tanulságos történetek, a hihetetlenül cuki rajzok biztosan sok gyerkőc szívébe belopják magukat. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban olyan mesekönyveket keresünk, melyeket szintén Láng Anna illusztrált. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway


Állomáslista

11.10. Csak olvass!
11.12. Veronika’s Reader Feeder
11.14. Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése