2021. november 8., hétfő

J. K. Rowling: A ​karácsonyi malac + Nyereményjáték

Sziasztok!

J. K. Rowling legújabb könyve egy igazán szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. A karácsonyi malac elrabolta bloggereink szívét is, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindannyian szívünkbe zártuk Jack és a plülssmalacának a történetét. Tartsatok velünk, merüljetek el velünk a mesék birodalmában és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát. 

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!
Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Végre itt a november, ez pedig egyetlen egy dolgot jelenthet...bűntudat nélkül hallgathatom Spotify-on a karácsonyi dalokat. Tudjátok, vannak azok a típusú emberek, akik az utolsó napokban kezdik el kitalálni és megvásárolni a tökéletes, vagy legalábbis tökéletesnek gondolt karácsonyi ajándékot, és vannak azok a a típusú emberek (mint én), akik már nyáron elkezdik felkutatni a különböző meglepetéseket. Az emberek hajlamosak felvont szemöldökkel reagálni arra, hogy már október elején felcsendülnek nálam az első karácsonyi dallamok és vágyakozva tekintek a Netflix hamarosan érkező filmek menüpontjára, mert úgy várom a karácsonyi filmeket, mint mások a fizetésüket vagy a Messiást. No de végre véget ért a Spooky Season és most már rengeteg helyen ordít Mariah Carey a rádióból, szóval eljött végre az én időm. Az idei szezont J. K. Rowling kötetével nyitottam meg, és hogy milyen is volt A karácsonyi malac? Hát lássuk!

Ha egy ideje követitek a munkásságomat, akkor két nagyon fontos dolgot már tudtok rólam. Imádom a meséket és a J.K. Rowling által megteremtett varázsvilágot. A legkisebb mértékben sem szeretnék most belemenni az írónő által képviselt különböző ideológiák cizellálásába, vagy az általa erőteljesen hangoztatott gondolatok értékelésébe és értelmezésébe. Sokan, sokfélét gondolhatunk róla, egy valamiben azonban talán megegyezhetünk, Rowling kivételesen tehetséges abban, hogy lenyűgöző atmoszférát és világot alkosson. Egy olyan univerzumot, ahova kicsik és nagyok egyaránt el tudnak menekülni a mindennapok zord valóságából. A karácsonyi malac pontosan egy ilyen történet. Nem számít, hogy valaki 10, vagy 30 évesen olvassa, ugyanúgy rabul ejti a kötet bája és mondanivalója. Egy nagyszerű írás, mely minden olvasójára garantáltan hatással lesz. 

Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja a szívünket és többé el sem ereszti. Az ilyen könyveket örökké a kezünkben akarjuk tartani. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után. Számomra pontosan ilyen volt A karácsonyi malac is, ami egy igazán szívfacsaró, hihetetlen mélységeket bejáró történet a barátság és a szeretet erejéről, a veszteségről, változásról és annak feldolgozásáról. Nálam az első pillanattól kezdve óriási kedvenc lett, Jack és malacának őszinte barátsága igazán szívet melengető, az egyik legszerethetőbb olvasmány, ami mostanában a kezembe került. Szavakkal el sem tudom mondani Nektek, hogy mennyire imádtam ezt a történetet annak minden örömével és bánatával. Olvasás közben sokszor mosolyogtam, néha csak meredtem magam elé, és hősiesen bevallom Nektek, jó pár könnycseppet is elmorzsoltam a szemem sarkában. 

A történt rendkívül érdekes és izgalmas. Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk a könyv főszereplője Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Számtalan kalandot éltek már át együtt, Püsmac volt a fiú legjobb barátja. Minden örömét és bánatát vele osztotta meg. Ha szomorú volt vagy sírt, ő törölte le a könnyeit, ha pedig homokvárat kellett a strandon építeni, akkor is Püsmac volt a társa a játékban. Egy nap azonban minden megváltozott. A kisfiú szülei külön költöztek egymástól, ráadásul el is kellett költözniük a régi házukból. Ha pedig ez a nagy változás nem lenne elég egy ilyen kis embernek, Jack anyukája megismerkedett valakivel, akinek volt egy kamaszlánya, Holly. A két gyermek kapcsolata nem alakult zökkenőmentesen az ünnepek alatt, a lány egy veszekedés alkalmából kidobja Püsmacot az autóból. Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb és újabb plüssállatot képtelen belenyugodni barátja elvesztésébe, ezért Jack a rendkívül bosszantó új játéka, a karácsonyi malac társaságában kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék Püsmacot a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. Az Elveszettek Birodalma azonban rengeteg veszélyt rejt és a fiúnak minden erejére és bátorságára szükség lesz, hogy megtalálja legjobb barátját. Élő ember még soha nem tette be lábát a Veszejtő területére, így a gonosz mindenáron el akarja kapni a kisfiút, hogy ezzel bebizonyíthassa a nagyságát és az erejét. Ha pedig ez nem lenne elég még arra is figyelniük kell, hogy időben hazaérjenek, mert a csoda csak éjfélig tart. Ha addig nem jutnak haza, félő, hogy örökre az Elveszettek Birodalmában rekednek. 

A történet egy másodpercre sem ereszti olvasóját, végig izgalmas, egy másodpercre sem válik unalmassá, vagy éppen vontatottá. Rowling nagyszerűen építette fel az Elveszettek Birodalmát, minden részletre kitérően osztályozta az elveszett tárgyak és játékok világát. Betekintést nyerhetünk a Kallódóba, ahova azok a tárgyak kerülnek, akik elvesztek. Akit huzamosabb ideig nem találnak meg, azt továbbküldik a birodalom különböző pontjaira. Vannak, akik Pótolható városkájába jutnak, de létezik még Baj-Hogy-Nincs-Meg település és a Hiányoltak Hona is. Imádtam, hogy az írónő mindenre gondolt, még a Siratatlanok pusztáját is megalkotta, ahova azok a tárgyak kerülnek, akik vagy nem hiányoznak senkinek, vagy pedig örül a gazdájuk, hogy megszabadult tőlük (pl. rossz szokások). 
Egy másik könyv bevezetőjében olvastam egy nagyszerű gondolatot Kádár Annamáriától, ami tökéletesen illik ehhez a kötethez is. Azt írja, hogy a varázslatok színtere a gyermeki gondolkodás egyik sajátossága. Mivel még nem tudnak különbséget tenni a lehetetlen és lehetséges között, így azt gondolják, hogy bármi megtörténhet, csak kívánni kell. A gyermeki gondolkodásmód mágikus elemekre és hiedelmekre épül, amelyeknek pontosan ugyanaz a szerepe, mint a babonáknak: tudás nélkül is képesek magyarázatot nyújtani. A hiányzó űrt a képzeletük segítségével töltik ki, így képesek arra, hogy lehetetlenebbnél lehetetlenebb magyarázatokat találjanak ki olyan egyszerű kérdésekre, mint például arra, hogy mi történik a tárgyakkal, ha eltűnnek. Hova kerül a fél pár zokni a mosógépből, mi lesz az elvesztett bérlettel, kulcscsomóval, vagy legkedvesebb játékainkkal? Felnőttként persze tisztában vagyunk a zord valósággal, ám ha egy kicsit visszalépünk saját gyermekkorunkba és teret engedünk a bennünk lakozó gyermeknek, akkor mi is megőrizhetünk valamit a gondolataink mindenhatóságából. A csoda mindenkiben benne lakozik. 

A karakterek korántsem idealizált, romantikus hősök, nem mesebeli csodalények, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáznak. Gyermekként és talán felnőttként is könnyen lehet vele azonosulni. Egy rendkívül szerethető főhős, aki bármire képes azért, hogy megmentse legkedvesebb barátját. A kisfiú az Elveszettek Birodalmában azonban nem csak Püsmacot, hanem talán önmagát is kereste. Egy rendkívül nehéz időszak állt mögötte, a rengeteg változás miatt az volt az érzésem, hogy  egy kicsit ő is elveszetté vált. Nem találta a helyét az új otthonában, az új családja körében, így meg kellett találni az utat ahhoz is, hogy ismét egy gondtalan és vidám kisfiú legyen. Ezért azt gondolom, hogy azon kívül, hogy A karácsonyi malac egy rendkívül szerethető, szívet melengető tökéletes karácsonyi olvasmány, egy fejlődéstörténet is. Egy olyan kisfiú története, aki nem csak a Veszejtővel, hanem saját belső démonaival is megküzdött. Képessé vált elfogadni az életének a változásait, legyen szó a családjáról, vagy éppen Püsmacról. 

A meseregény hangulata és atmoszférája lenyűgöző, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Ahhoz, hogy ennyire élvezetes legyen a magyar kötet természetesen Tóth Tamás Boldizsár munkája is elengedhetetlen volt, aki  nagyszerűen ültette át az egyes kifejezéseket a nyelvünkre.  A rajzok nagyszerűen kiegészítették a történetet, Jim Field illusztrációi remekül sikerültek. 

Összességében én egyszerűen imádtam A karácsonyi malac című könyvet, az egyik legkedvesebb karácsonyi kötetemmé avanzsálódott. Egy igazán szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. Egy hihetetlen mélységeket bejáró történet a barátság és a szeretet erejéről, a veszteségről, változásról és annak feldolgozásáról. Jack és malacának őszinte barátsága igazán szívet melengető, az egyik legszerethetőbb olvasmány, ami mostanában a kezembe került. A regény atmoszférája és egyedi hangulata egy másodpercre sem ereszti az olvasót. A történet érdekes és izgalmas, a karakterek pedig nagyszerűek. Én teljes szívemből ajánlom mindenkinek, remélem a Ti szíveteket is elrabolja majd ez a nagyszerű olvasmány. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a mesekönyvbe. 




Nyereményjáték

Mindannyian vesztettük már el kedvenc játékainkat, vagy tárgyainkat, így teljes mértékben  tudunk Jackkel azonosulni. Ebben a játékban minden bejegyzésben találtok egy karácsonyi malacos képet elrejtve. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt találjátok meg a képet elrejtve. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.08.: Csak olvass!
11.10.: Nem félünk a könyvektől  
11.12.: Könyv és más (értékelés)
11.14.: Utószó
11.16.: Könyv és más (extra)
11.18.: Dreamworld
11.20.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése