2021. november 5., péntek

Esti ​mesék kedvességről és bátorságról + Nyereménykönyvek


Sziasztok!

A varázslattal és bűbájjal átszőtt mesékből a gyerekek sokat tanulhatnak a kedvesség és bátorság fontosságáról. Az izgalmas és kalandos történetek komoly tanulsággal szolgálnak a legfiatalabbak számára. Tarts bloggereinkkel, merüljetek el velünk a mesék birodalmában és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát. 

A varázslattal és bűbájjal átszőtt mesékből a gyerekek sokat tanulhatnak a kedvesség és bátorság fontosságáról. A főhősök között van például fogyatékossággal élő királyfi, aki a királyságért való küzdelem során belátja, mennyire fontos, hogy jól bánjon a népével. Hercegnő, aki végül összeszedi a bátorságát, és megmenti a barátját a koboldoktól. Egy hétköznapi lány pedig izgalmas kalandregénybe csöppen, és rájön, hogy minden helyzetben hűnek kell maradnia önmagához.
A kötetben található hét klasszikus mese most modern köntösben, csoda szép rajzokkal kerül a gyerekek kezébe.






Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb. A mesék szórakoztatnak, fejlesztik agyunkat és megmozgatják a képzelőerőnket is. Együtt kalandozhatunk az Óperenciás tengeren is túl kedves karaktereinkkel, legyőzhetjük a sárkányokat, elnyerhetjük a királylány szívét és miénk lehet az egész királyság. 

Az Esti mesék kedvességről és bátorságról című kötet már a címével levett a lábamról. Kíváncsian vártam, hogy milyen kalandokban lehet részem. Őszintén bíztam benne, hogy egy rendkívül szerethető és tanulságos mesekönyvet kapok majd és szerencsére egyáltalán nem kellett csalódnom. A kötetben szereplő hét mese bár több mint százéves, a bennük rejlő tanulságok a mai napig megállják helyüket. A történetek nagy része már a feledés homályába merültek a szerzőkkel együtt. Az eredeti meséket a szerző átdolgozta és befogadhatóvá tette  Mindegyik mesében kulcsfontosságú a bátorság és a kedvesség kérdése. Nagyon tetszett, hogy ezeket a tulajdonságokat ennyiféleképpen mutatták be az olvasóknak, hiszen bátrak sokféleképpen lehetünk. Bátorság, amikor valaki kilép a komfortzónájából, amikor önmagát legyőzvén megmenti barátait, vagy az, aki rájön arra, hogy elég, ha önmagát adja. Láthatjuk, hogy bárkiből lehet hős, nem csak a fiúk, hanem a lányok is képesek arra, hogy világot megváltó kalandokban vegyenek részt és győzedelmeskedjenek. A kötet illusztrációja nagyon különleges, hiszen különféle etnikumú karakterek elevenednek meg a lapokon. Ez nagyon fontos, hiszen a világunk rendkívül sokszínű és fontos, hogy ez a diverzitás a mesékben is helyet kapjon.

A mesegyűjtemények esetében mindig félő, hogy a történetek nem egyformán ragadják meg az olvasót. Ilyenkor egyes írásokat jobban, másokat kevésbé élvezünk, hiszen nem egyforma minőségűek. Nagyon ritka, hogy ezt mondom, de ez erre a könyvre egyáltalán nem jellemző. Az összes mese nagyon tetszett. És bár tudok kedvenceket választani, a többit sem nevezném rossznak, vagy éppenséggel gyengének. Mindegyik történet komoly és fontos tanulsággal bír. Rávilágít a kedvesség, az empátia és a törődés fontosságára, arra, hogy merjünk önmagunk lenni, és bebizonyítja, hogy  a bátorság sokféle lehet. A két személyes kedvencem A hercegnő és a koboldok, illetve a Vízimese voltak. A hercegnő és a koboldok nem volt ismeretlen számomra, hiszen az 1991-es rajzfilm óriási kedvenc volt számomra gyermekkoromban. Kicsit furcsa volt, hogy a kötetben teljesen más nevek szerepeltek, mint a rajzfilmben, ezért nem is tudtam így olvasni, végig a rajzfilmbéli karakterek neveivel olvastam  magamban a történetet. 

Van a rajzfilmben egy dal, amit imádok. Ha esetleg eddig nem ismertétek volna, akkor most meghallgathatjátok, hátha ezzel kedvet kaptok a meséhez. Ha pedig ismeritek, akkor nosztalgiázzatok együtt velem.


Másik kedvencem a Vízimese eddig ismeretlen volt számomra, de az olvasás után igazán kedves lett a szívemnek. A mese eredetileg 1863-ban jelent meg és azonnal óriási sikert aratott. A szerző így kívánta felhívni a figyelmet arra, hogy milyen nehéz azoknak a gyerekeknek az élete, akiket Angliában munkára kényszerítenek. 

Ahogy feljebb is írtam, az illusztrációk nagyon jól sikerültek. A meseszép képek még élvezetesebbé teszik az olvasást. Már az is egy élmény, hogy ha az csak lapozgatja és nézegeti a képeket. A mesekönyv tökéletes választás esti mesének vagy akár önálló olvasmánynak is. A szöveg könnyen érthető, így a legfiatalabb könyvmolyok számára is ideális választás lehet. 

Összességében nagyon szerettem ezt a mesekönyvet. A történetek érdekesek és izgalmasak, a szereplők pedig rendkívül kedvesek és szerethetők. Az utóbbi idők egyik legjobb mesekönyv élménye számomra, csak ajánlani tudom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a mesekönyvbe. 



Nyereményjáték

A mesék különleges helyet foglalnak el az emberek szívében. Mindannyian jó érzéssel gondolunk vissza azokra a pillanatokra, amikor csillogó szemmel, ámulattal hallgattuk még kisgyerekként a különböző történeteket királylányokról, hős lovagokról és sárkányokról. 
Ezen a turnén most a mesék birodalmába kalandozunk. Minden állomáson találtok egy személyes kérdést. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a válaszotok. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

Melyik az a mese, amit akárhányszor el tudnál olvasni, akkor sem unnál meg?


a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.05.: Csak olvass!
11.06.: Spirit Bliss Sárga könyves út
11..08.: Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése