2021. október 30., szombat

V. E. Schwab: Addie ​LaRue láthatatlan élete + Nyereményjáték


Sziasztok!

V. E. Schwab munkásságának egyik legjelentősebb műve, az Addie LaRue láthatatlan élete már számtalan országban bestseller lett, és végre a magyar olvasók is kezükben foghatják a könyvet az Agave Kiadónak hála. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen megnyerhettek egy, a kiadó által felajánlott példányt!

Egy élet, amire senki nem fog emlékezni. Egy történet, amit soha nem felejtünk el.
Franciaország, 1714: egy fiatal nő végső elkeseredettségben fausti alkut köt az ördöggel, hogy örökké éljen, ám ezért cserébe súlyos árat fizet. Az ördög megfosztja a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik.
Így kezdődik Addie LaRue évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen története. Művészek múzsájaként vonul végig a történelmen, melynek során egyetlen társa az ördög, aki minden évben felkeresi az egyezségük évfordulóján.
Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. És ekkor rájön, hogy nem menekülhet örökké a végzete elől.
Az Addie LaRue láthatatlan élete egyrészt a szerelem és az élet utáni végtelen vágyódás gyönyörű története, másrészt a művészetek és a tudás ünnepélyes himnusza. V. E. Schwab regénye a megjelenését követően számos országban bestsellerré vált, az olvasók és a kritikusok egyaránt ezt tartják írói pályája eddigi legfontosabb és legjobb művének.

Mióta anno Instagramon megláttam a könyvet azóta vágytam arra, hogy végre én is a kezembe foghassam Addie LaRue történetét. Az egyik legkedvesebb bookstagram és blogger barinőm Fanni (igen igen, jól gondoljátok, Fanni's Library -ről van szó) hozta meg leginkább a kedvemet hozzá, de mivel én nem vagyok annyira menő, mint ő, így megvártam a regény magyar megjelenését. Szuperlatívuszokban mesélt a kötetről, és mivel sokszor egyezik a véleményünk nagyon fellelkesültem én is. Bevallom, kicsit aggódtam a nagy hype miatt, de szerencsére minden félelmem alaptalannak bizonyult, az Addie LaRue láthatatlan élete elvarázsolt, magába szippantott és többé nem eresztett. 

Vannak történetek, melyek bemásznak bőrünk alá és egyszerűen nem engednek el, megragadják a szívünket, lelkünket és többé el nem ereszti. Az ilyen könyveket örökké a kezünkben akarjuk tartani. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelen vagyunk kiverni őket a fejemből az utolsó oldal elolvasása után is. Nem tennénk mást, csak ölelnénk és magunkhoz szorítanánk és talán soha nem engednénk el. Számomra pontosan ilyen volt az ez a kötet is. Az Addie LaRue láthatatlan élete egyrészt a szerelem és az élet utáni végtelen vágyódás gyönyörű története, másrészt a művészetek és a tudás ünnepélyes himnusza. 

V. E. Schwab neve nem volt már ismeretlen számomra, a Verity szörnyei duológiájának első részét nagyjából 2 éve olvastam el, folytatni azonban sajnos még nem volt időm. Óriási elvárásokkal álltam neki Addie LaRue történetének, és még így is bátran kijelenthetem, hogy túlszárnyalta minden elképzelésemet. A cselekmény lebilincselő és izgalmakkal teli, a szereplők szerethetők, a nyelvezet pedig rendkívül élvezetes. Az egyik legkülönlegesebb történet, amit valaha olvastam. Konkrétan kényszeríteni kellett magam, hogy ne egy nap alatt daráljam le. Próbáltam szép lassan adagolni, hogy minél tovább tarthasson ez az érzés és minél több időt tölhessék Addie-vel. 

A történet két idősíkon játszódik, a múltban és a könyvbéli jelenben. A lány életének több, mint 300 évet ismerhetjük meg gyermekkorától, egészen napjainkig. Mindennek az alapját az az alku képezi, amit a fiatal lány a sötétséggel köt annak érdekében, hogy megmeneküljön attól az élettől, melyet családja és az aktuális társadalmi normák rá akarnak kényszeríteni. Addie azonban másra vágyik, szeretne szabadon, kötöttség nélkül élni. Az alkunak azonban súlyos következményei lesznek, a sötétség (Luc) megfosztja őt a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik. De milyen is úgy élni, hogy valaki közben képtelen gyökeret ereszteni? Hogyan segíthet a művészet abban, hogy az, akinek az élete láthatatlanságra lett kárhoztatva mégis nyomot hagyjon valamilyen formában?

A cselekményt nem a vadító izgalmak, a történelmi események hitelessége, vagy a mindent elsöprő energia tesz felejthetetlenné, sokkal inkább az érzelmek és az érzések azok, amelyek megragadják és nem eresztik az olvasót. Addie korszakokon és országokon átívelő története egy igazán felejthetetlen és nagyszerű olvasmány, amely még sokáig velem marad. Bevallom hősiesen egy kicsit pityeregtem a végén, nagy hatással volt rám. 

Addie az egyik legerősebb karakter, akivel eddig az olvasmányaim során találkoztam. Hihetetlen erős túlélési ösztönnel rendelkezik, még a legsötétebb időkben is képes arra, hogy továbbmenjen. Rengeteg fájdalmat kellett elviselnie az élete során, de soha nem adta fel. Dacos szívvel minden egyes alkalommal belenéz a sötétség szemébe és nem engedi elveszejteni lelkét. Az évek során mélyen gyökerező gyűlölettel és vágyakozással teli kapcsolat lett az övék. Sokáig Luc volt az egyetlen, aki képes volt kimondani a lány nevét és nem felejtette el őt. Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. Ez pedig mindent megváltoztat. A lány eddigi élete fenekestül felfordul és valami teljesen új dolog veszi kezdetét. De vajon meddig tarthat ez az álom és vajon a sötétség meddig engedi, hogy az egyetlen méltó "ellenfele" békére leljen?

V. E. Schwab mindent megtett annak érdekében, hogy a lap minden egyes oldalát átitassa a művészetek iránt érzett szeretet és tisztelet. Érdekes elképzelés volt részéről, hogy ismert alkotókat és művészeket is beemelt a történetbe. Ezek az emberek kivétel nélkül mindannyian alkut kötöttek a siker érdekében a sötétséggel, de nevezhetjük őt akar ördögnek is. Azt szokták mondani, hogy mindenkinek vannak démonai. A művészekre ez talán még hatványozottabban igaz. Sokszor érezzük egy-egy lírai alkotás, vagy műtárgy esetében, hogy az alkotója lelke sötétséggel, fájdalommal van tele. Luc az én szememben pontosan ezt testesítette meg bennük. 

Mindannyian éreztük már azt, hogy a fele királyságunkat, a fél vesénket, vagy éppen a lelkünket odaadnák azért a valamiért, amire a legjobban vágyunk. Lehet ez szakmai siker, vagy éppen magánéleti siker, egy egyszerű, vagy éppen egy rendkívül vad és mindent felülmúló kérés. De vajon meddig mennénk el azért, hogy ezek valóra váljanak? Mennyire lehet elkeseredve az az ember, aki egy boldog évért képes mindent feláldozni? Ti képesek lennétek rá? Van olyan dolog az életetekben, amiért bármire képesek lennétek?

A kötet olvastatja magát, V. E. Schwab,  a szavak mestere, olyan játszi könnyedséggel fűzi a mondatokat egymás után, mintha csak gyöngyökből készítene nyakláncot. Itt meg is ragadnám az alkalmat és szeretném egy kicsit dicsérni a fordítót, mert egyszerűen lenyűgöző munkát végzett, hiszen ahhoz, hogy a magyar olvasók is szívükbe zárják a kötetet, magyar nyelven is élvezhetőnek kell lennie. Ballai Mária remekelt, csodásan ültette át az anyanyelvünkre a lírai mondatokat, így semmit sem veszített a regény a varázsából. 

A magyar borító nagyon egyedi. Bevallom, először kicsit furcsa volt számomra, hiszen nagyon más kiadásban vártam, de végül nem csak megbarátkoztam vele, hanem bele is szerettem. (A külföldi kiadásról sem mondtam le, beszereztem az illusztrált évfordulós kiadást, amiért teljes mértékben odavagyok.) 

Összességében nagyon megszerettem Addie LaRue történetét. Vannak történetek, melyek bemásznak bőrünk alá és egyszerűen nem engednek el, megragadják a szívünket, lelkünket és többé el nem eresztik. Az ilyen könyveket örökké a kezünkben akarjuk tartani. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után is. Számomra ez pontosan ilyen könyv volt. A cselekmény nem a pörgő izgalmaival vagy a történelmi tényekkel operál, sokkal inkább Addie érzéseire fókuszál. Nem az a lényeg, hogy mi történt a nagyvilágban az elmúlt 300 év során, hanem az, hogy ezeket az eseményeket a lány hogyan élte meg. Én ezt a könyvet az első mondattól az utolsóig imádtam, igazi rajongó lettem. Remélem mások is hasonlóan jó érzéssel csukják majd be a könyvet. Én csak ajánlani tudom mindenkinek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. (Az első kiadás nagyon gyorsan elfogyott az óriási érdeklődésnek köszönhetően, de mindenképpen érdemes előrendelnetek a kiadó oldalán, hiszen hamarosan érkezik az új kiadás. )




Nyereményjáték

Nyereményjátékunk során sorra vesszük az Addie történetében fontos szerepet játszó motívumokat. Minden állomáson elrejtőzött egy-egy szó, a ti dolgotok, hogy a kiemelt betűkből kitaláljátok, hogy mire is gondoltunk, a megoldást pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10. 30. - Csak olvass!
11. 01. - Utószó
11. 03. - Könyv és más
11. 05. - Sorok Között Könyves Blog

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése