2021. december 12., vasárnap

Adventi blogturné - Karácsonyi remény (saját írás) + Nyereményjáték

 Sziasztok!

„Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.”

Mi, a Blogturné Klub tagjai hiszünk ebben a csodában, és abban is, ha felidézzük a régmúlt idők karácsonyait, rájövünk, hogy a kis apróságok adják a legbensőségesebb boldogságot. Hisz nem az ajándék mérete a fontos, hanem az, akitől kapjuk. A karácsony a szeretet ünnepe. A legtisztább emberi érzelemé. Nem kell hozzá pénz, elég egy érintés, hang, mosoly, vagy néhány egyszerű, kedves szó. A szavaknak pedig ereje van! Ezért most egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk Benneteket!

Korábbi turnéink során megtapasztalhattátok: a csoda bizony létezik. Életre keltek a könyvek, megelevenedtek szereplőik, hangot kaptak szerzőik, az elképzelhetetlennek vélt találkozások és kívánságok pedig beteljesedtek! Láthattátok, kedvenceitek miként várják és töltik az ünnepeket, s milyen üzeneteket küldenek egymásnak. Idén viszont úgy gondoltuk, hogy egy best of válogatással lepünk meg benneteket: visszahozzuk a számotokra legkedvesebb tartalmakat. 

December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk benneteket. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk az őket életre keltő szerzők kedves üzeneteiig, amik érkezhetnek írott- vagy akár képi formában is. S ha mindez nem lenne még elegendő, akkor megsúgjuk: egy igazán exkluzív meglepetés is lapul a puttonyunkban. Ráadásul instagram oldalunkra is érdemes lesz felnézni. 

Apropó puttony! Ha egy kicsit közelebb merészkedtek, és vettek bele egy gyors pillantást, láthatjátok, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye a karácsonyotokat.
Karácsonyi remény

A műhold tizenhat óránként írt le egy teljes kört  a Föld körül. A kilátás lélegzetelállító volt, az óriási kék tengerek, kavargó felhők és a naplementék mindig elvarázsoltak, még a legrosszabb napjaimon is csak elég kitekinteni a távoli horizontra és egy kicsit megnyugszik a lelkem. Minden egyes nap úgy fekszem, hogy talán másnap véget ér a száműzetésem. Talán végre elmehetek és úgy élhetek, mint bármelyik másik átlagos lány a Földön, vagy éppen Lunán. Azonban minden reggel fejbe kólint a felismerés, hogy nem mehetek sehova. Hova is mehetne egy hozzám hasonló kagyló? Az egyetlen dolog, amit tehetek a királynőmért az, hogy az informatikai rendszerem segítségével megfigyelem a Földet és hasznos információkkal szolgálok. 

- Nincsenek csodák - sóhajtok és kikelek az ágyból. - Egy újabb lenyűgöző nap, ezen a csodálatos helyen - mormogom egy kicsit barátságtalanabbul a kelleténél. Tudom, igazán hozzászokhattam volna már az egyedülléthez és a magányhoz, de az évvéghez közeledve mindig zsémbesebb leszek a kelleténél. Ilyenkor még a kedvenc játékom sem segít, amit a saját tízéves kori képemre formált informatikai rendszerrel játszom. 
- Mi a baj nővérkém? - kérdezte tőlem a jól megszokott kedves hang. 
- Nincsen semmi baj - válaszoltam. Csak egy kicsit elfáradtam - mondtam erőltetett mosollyal az arcomon. 
- Szeretnéd egy kicsit nézni a hírfolyamot? - kérdezte. És már be is kapcsolta a monitorokat.
Sóhajtottam és megadtam magam a mindennapi rutin monoton hangulatának. Már éppen felkészültem arra, hogy a szokásos műsort hallom. Ahogy a monitorra emeltem a tekintetem, valami egészen furcsa dolgot láttam. A jól megszokott hírek és műsor helyett a császárt pillantottam meg. Az egész palota ünnepi díszbe öltözött. Egy fiatal fiú állt mellette és boldogon mosolygott a kamerába. 
- Boldog karácsonyt mindenkinek! - kiáltották egyszerre. 
Karácsony? De mi az a karácsony? Azt hittem, hogy már mindent tudok a Földről és a szokásaikról, de tévedtem. Odagurulok a legközelebbi számítógéphez és már pötyögöm is be a keresőbe. Miután lenyomom az entert, hirtelen egy Wikipedia cikk jelenik meg előttem:

"A karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékeznek. Minden évben december 25-én tartják világszerte, Az Újszövetség leírása szerint Jézus istállóban született, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, aki férjével népszámlálásra Betlehembe érkezett a szülés estéjén. A történet szerint napkeleti bölcsek (később a magyar népnyelvben „háromkirályok”) indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy csillag vezette el őket Jézushoz. A modern és népszerű ünneppel az adott helyi kultúrától függően együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, írott üdvözletek küldése, templomi ünneplések, a szentestei vacsora és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa-állítás, karácsonyi gyertyák (helyett újabban égők), színes üveggömbök, girlandok, magyaroknál szaloncukor, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése."

- Fagyöngyök, girlandok, karácsonyfa és ajándékok - húzom fel a szemem. Ez a legfurcsább dolog, amit eddig hallottam. Vajon mit találok még, ha folytatom a keresést? Nincs karácsony Kevin nélkül. Villan fel a következő mondat előttem. De mi az a Kevin? - kiáltok fel kicsit élesebben, mint ahogyan azt eredetileg is terveztem volna. 

-Nővérkém - szólal meg a bájos kislány hang. - Én tudom. - válaszolta kedvesen. Az imént lefuttattam egy bonyolult keresést, ami egy eddig teljesen ismeretlen adatbázisra mutatott. Nem lehetett megnyitni a fájlokat, ezért feltörtem a rendszert és kiderült, hogy ez a mondat egy furcsa történetre utal, aminek a címe Reszkessetek, betörők!
- Reszkessetek, betőrök!? - kérdezem. Mik azok a betörők? És miért kell reszketniük? - nézek egyre jobban összezavarodva. De mire kimondanám a többi kérdésemet, a kiskori énem már el is indította a vetítést. 

A közös mozizás után teljesen meghatottam álltam az űrsikló közepén. A karácsony az eddigi legszebb és legjobb dolog, amit eddig láttam. - Bárcsak valahogy én is a részesévé válhatnék. - gondoltam, miközben próbáltam legyűrni a gombócot, amit a torkomban éreztem. Ha valaki, akkor én pontosan megértem, hogy mit érzett Kevin. Egyedül lenni félelmetes és fájdalmas. Én azonban semmilyen csodában nem reménykedhetek. Lehet, hogy a Jézuska, vagy a Mikulás a világ összes gyermekét és családját meglátogatja, de a műholdra biztosan nem jut el. Vettem egy mély levegőt és megpróbáltam feldolgozni a látottakat. Még csak délután van, így rengeteg időm maradt a lefekvésig. Gondoltam egy merészet és sütni kezdtem. Ide - oda rohangáltam a konyhámban és megsütöttem a tökéletes mézeskalácsot. Igaz, hogy közben minden csupa tészta lett és egy örökkévalóságig eltart majd, hogy kitakarítsak, de miután beleharaptam rájöttem, hogy mindent megért. Az egyik legfinomabb dolog, amit valaha ettem. Ezt követően felbátorodtam és elkezdtem különböző DIY videókat nézni a kézzel készített díszekről és a hagyományostól eltérő karácsonyfától. Ahogy egyre ünnepibb díszbe költözött a műhold úgy lett egyre nagyobb béke az én szívemben is. Egyre jobban átéreztem a karácsony és az ünnep szellemét. Kicsit fáradtan, de annál boldogabban hajtottam álomra a fejemet.  Már majdnem elaludtam, mikor furcsa hangokra lettem figyelmes. Kipattantam az ágyból és egy furcsa csomagra lettem figyelmes. Kibontottam és egy különleges chip volt benne. A mellékelt üzeneten csak ennyi állt: "Használd okosan!" Ekkor elmosolyodtam és egy kockázatos és merész terv kezdett el kibontakozni a fejemben. A chip segítségével felveszem a Földdel a kapcsolatot és segítek az embereknek. Hiszen egy olyan világnak, ahol létezik a karácsony és Kevin, nem szabad elpusztulni. Én mindent megteszek. Ha a Jézuska, vagy a Mikulás képes volt arra, hogy ajándékot hozzon nekem az űrbe, akkor én sem lehetek rest.  Bár egyedül voltam, végre nem éreztem kilátástalannak a helyzetemet. Béke és remény költözött a szívembe. 

VÉGE



Nyereményjáték

Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami az adott poszthoz kapcsolódóan irányulhat az adott könyvre, szerzőre, szereplőre, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak. 
A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásából hét ajándékcsomag kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomást teljesítenek (vagy legalább megpróbálják). A csomagok tartalma minden esetben meglepetés lesz, de a könnyebb választás miatt mindegyiket ellátjuk egy fantázianévvel. 
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. )

KÉRDÉS

Melyik ismert könyves szereplő fejébe bújtam bele? Kitaláljátok kiről van szó?


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12/01 Könyvvilág
12/02 Utószó
12/03 Dreamworld
12/04 Readinspo
12/05 Könyvvilág
12/06 Olvasónapló
12/07 Readinspo
12/08 Booktastic Boglinc
12/09 Veronika's Reader Feeder
12/10 Csak olvass!
12/11 Fanni’s Library
12/12 Csak olvass!
12/13 Betonka szerint a világ...
12/14 Könyv és más
12/15 Veronika's Reader Feeder
12/16 Booktastic Boglinc
12/17 Hagyjatok! Olvasok!
12/18 Kelly & Lupi olvas
12/19 Utószó
12/20 Szaffi polca
12/21 FüggőVég
12/22 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/23 Dreamworld
12/24 Közös

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése