2022. február 20., vasárnap

Már tudok olvasni - könyvek kezdő olvasóknak + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Móra Kiadónak köszönhetően ezúttal egy Klassz könyvek kezdő olvasóknak turnét tartunk. Ennek keretében a Már tudok olvasni, a Rém jó könyvek, valamint a Harisnyás Pippi-könyvek közül mutatunk be nektek néhányat. Ezek a kis mesék az olvasni tanuló gyerekeket segítik a betűk világának megismerésében, miközben szórakoztatják is őket. Öt bloggerünk mondja el ezúttal a véleményét ezekről a mesekönyvekről, és természetesen ti is nyerhettek a könyvek közül saját példányt.

A Már tudok olvasni egy 1974-ben indult sorozat, így biztosan sok szülő és nagyszülő mosolyodik el a név hallatán. Biztosan sok mindenkinek csücsült kisiskolás korában a polcán ilyen jellegű kötet, nekem is vannak emlékeim arról, hogy lelkesen bogarászom a betűket és próbálom összeolvasni a bonyolultnak tűnő szavakat kezdő olvasóként. Mivel azonban az elmúlt 50 évben sokat változtak az olvasási szokások, a vizuális élményekhez való viszonyunk és az olvasástanítás egyaránt, a sorozat teljes újragondolása mellett döntött a könyvkiadó. A kiadó kínálatában található megújított sorozat azoknak a gyerekeknek szól, akik most barátkoznak az önálló olvasással és az egyedül végigolvasott könyv élményére vágynak, vagy magabiztosabban fognak bele egy rövidebb könyvbe, ami több illusztrációt és viszonylag kevesebb szöveget tartalmaz. A kortárs magyar szerzők és illusztrátorok tréfás, könnyen érthető művei három olvasási szinten érhetőek el, és sok olyan szórakoztató, játékos részletet, feladatot, matricát tartalmaznak, melyek az olvasáshoz való viszonyt erősítik, a jártasság megszerzésének szórakoztató formáját biztosítják.

Forrás: https://mora.hu/hir/mto

Nincs könnyű dolga a szülőknek, hiszen a mai világban már rengeteg oldalról áramlik felénk az információ. A legkisebbek számára is teljesen természetessé vált az internet, a tévé és az okostelefon, egyre nehezebb lekötni a gyermekeket. Amikor az egész világ egy kattintásra van tőlünk és mindent azonnal megtekinthetünk, nehéz arra bíztatni a gyerekeket, hogy egy kicsit üljenek le, csendesedjenek el és olvassanak egy mesét. Nehezen veszi fel a versenyt egy kalandtörténet egy 21. századi animációs mesével, valljuk be, még minket is elvarázsolnak az újgenerációs hiperszuper grafikájú rajzfilmek. Izgalmasak, érdekesek és lenyűgöző látványt nyújtanak, ezzel az élménnyel pedig nehezen veszik fel a versenyt a mesekönyvek. Persze semmi sem lehetetlen, hiszen tudatos neveléssel, odafigyeléssel és a közös olvasás élményével igazi könyvmolyt nevelhetünk gyermekeinkből. A mesélés és az olvasás rendkívül fontos, hiszen fejleszti a fantáziát, a gyermek jellemét, szókincsét, kifejezésmódját, problémamegoldó képességét. Fontos azonban, hogy az olvasás mindig öröm és soha ne teher legyen. Nem szabad büntetésként használni (Eltörtél egy poharat, most azonnal menj be a szobába maradj csendben és inkább olvass!), és persze erőltetni sem lehet. Mindig figyelni kell arra, hogy a gyermek az olvasási szintjének megfelelő könyvet fogjon a kezébe, a nehézségek és a kudarcok nem építő jellegűek, sokkal inkább gátolják a kapcsolódási pont kialakulását. Fontos, hogy az olvasáshoz mindig pozitív élményeket társítsanak a gyermekek, hiszen csak így indulhatnak el a könyvmolyság útján. Ahogy olvashattátok a bejegyzés elején a Már tudok olvasni sorozatba tartozó kötetek három olvasási szinten érhetőek el, hogy a gyerekek tudásuknak megfelelően a legmotiválóbb tartalmat és terjedelmet kaphassák. Így nincsenek kudarcok és (siker)élménnyé válik az olvasás. 

A turné során én két könyvet olvastam el, a következőkben ezeket mutatom be nektek. 

1. Kertész Edina: A repülő teknős

A repülő teknős című kötet egy igazán kalandos és izgalmas történetet mesél el. A történet szerint Peti és családja egy új lakóparkba költözött. A kisfiú szeret nyomozósdit játszani, így a környék felfedezése során megpillantott rejtély óriási örömet okozott neki. Egy kislány, elveszítette a teknősét, Peti pedig minden tudását mozgósította, hogy megoldja az eltűnt teknős esetét. A nyomozás azonban sokkal többet adott a kisfiúnak, mint amire számított. Nemcsak az ügyet oldotta meg, hanem barátokat szerzett új otthona közelében. 





2. Nógrádi Gábor: Segítség, ​értem a kutyámat! 

A Segítség, ​értem a kutyámat! egy igazán érdekes történetet mesél el. Biztos sokan elgondolkodtatok már azon, hogy milyen lenne, ha értenénk, amit a kutyánk mond nekünk. Amióta Vinnie velünk él, nekem gyakran eszembe jut. Persze néha nem nehéz olvasni a gondolataiban, amikor a jutalomfalatos szekrény előtt áll és hevesen csóválja a farkát, biztos lehetek abban, hogy finomságra vágyik. A mesében szereplő kislánnyal azonban, megtörténik a lehetetlen. Egyik pillanatról a másikra érteni kezdi a kutyákat. A hangos csaholások és izgatott ugatások szavakká formálódnak a fejében. Persze először megijed, de amikor egy betörőpáros kiszemeli az otthonukat komoly döntésre szánja el magát a kislány. De vajon elég lesz ez ahhoz, hogy megállítsák a bűnözőket?

Ahogy a borítón láthatjátok, ezek a mesék 3-as szintnek felelnek meg, vagyis egy kicsivel hosszabb és bonyolultabb történetre számíthatnak a kezdő olvasópalanták. Ebben a könyvben már akár 15 sort is találhatunk oldalanként, így leginkább azoknak a gyerkőcöknek ajánlom, akik már kicsit magabiztosabban mozognak a betűk világában. A betűk mérete és a sortávolság megkönnyítik az olvasást, a sorok nem csúsznak össze, így könnyebbé válik a betűk követése (szemmel, vagy akár ujjal is). Vannak mesék, amelyeknek a olvasása fizikai fájdalmat okoz a szülőknek, annyira butácska a nyelvezete, na ezek a mesék egyáltalán nem ilyenek.  A könyv nyelvezete egyszerű, de rendkívül  választékos. Szeretem, amikor egy mesekönyv nincs lebutítva csak azért, mert a kisebbeknek szól. A kötetek végén szómagyarázatot találunk, így az ismeretlen szavakat a gyermek saját maga fedezheti fel olvasás során. 

Az illusztrációk igazán kedvesek, továbbá a képi világ hozzájárul a szöveg még jobb értelmezéséhez. Plusz azt se felejtsük el, hogy így talán kevésbé ijesztő gondolat a könyv elolvasása, hiszen a sok szöveges résztől a kicsik még megijednek, sokkal jobban preferálják azokat a történeteket, amelyekben még rajzokat is találnak. 

Nagyon tetszett, hogy a kötetek végén különböző szövegértési és egyéb izgalmas feladatok vannak, így egyszerre kalandozhat és tanulhat a gyermek. A szövegértési eredmények a különböző felmérések során rendkívül lesújtóak, pedig ez rendkívül fontos készség a későbbiek során is. Ezekkel és az internetről letölthető játékos feladatokkal egyszerre szórakoztatjuk és tanítjuk gyermekeinket. Az olvasás és a feladatok kitöltése után kinyomtathatjuk a saját személyre szabható oklevelünket, ez pedig még motiválóbbá teheti a tanulást. A könyv végén található matricákkal nem csak az oklevelet, hanem a gyermek saját rajzait is díszíthetjük. Mindegyik matrica az adott kötethez kapcsolódik, így még személyesebbé válik az élmény. 

A könyvekhez tartozó feladatlapot ITT találjátok, az útlevelet pedig INNEN tudjátok letölteni. 

Összességében nekem nagyon tetszik a sorozat koncepciója és maga a kivitelezés is. Könyves bloggerként kiemelten fontosnak tartom, hogy a legkisebb korosztály számára is élvezetes szabadidős tevékenységnek tűnjön az olvasás, izgalmas alternatívának tartsák, ne pedig szenvedésként éljék meg. A játékok és olvasmányok segítségével a legfiatalabb olvasó korosztály könnyen elmerülhet a betűk tengerében. Nagyszerű alternatíva 1-2. osztályos gyermekek számára, csak ajánlani tudom. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT és ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Első olvasós élményeitekről teszünk fel ezúttal kérdéseket nektek a turné állomásain. A feladatotok az, hogy beírjátok a választ a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Melyik mesehőssel kalandoznál, ha beszippanthatna egy könyv?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Blogturné
02. 20. Csak olvass!
02. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 22. Veronika’s Reader Feeder
02. 23. Nem félünk a könyvektől
02. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 25. Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése