2022. június 22., szerda

Marissa Meyer: Instant ​Karma + Nyereményjáték


Sziasztok!

Marissa Meyer neve leginkább a Holdbéli krónikák sorozat és a Heartless című könyv kapcsán juthat eszébe a magyar olvasóknak. Most azonban egy igazán szerethető, romantikus történettel ismerkedhetünk meg általa. Tartsatok bloggereinkkel, és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

Lecsap ​az igazság – történjen jó vagy rossz.

A betegesen maximalista Prudence Barnett hajlamos gyorsan ítélkezni tengerparti városkájának lusta, faragatlan és arrogáns lakói felett. A karmikus igazságszolgáltatással kapcsolatos álmai beteljesülnek, amikor a barátaival töltött este után másnap reggel képes azonnal igazságot osztani a környezetében.

Pru örömmel használja az erejét, a vandáloktól a gonosz pletykafészkekig mindenkit megbüntet. Csakhogy van valaki, akin hiába használja a képességét, mindig visszaütnek a próbálkozásai: Quint Erickson a semmirekellő párja a biológiaóráról. Quint bosszantóan jóképű és lenyűgözően nagylelkű, főleg, ha a helyi tengeri állatok megsegítésére alapított menhelyről van szó.

Pru a jobb jegy reményében önkéntesnek jelentkezik a menhelyen, és jó néhány nagy igazságra rádöbben a kisvidrákkal, a természet megbolygatásával és a félreérthető romantikus jelzésekkel kapcsolatban – persze nem feltétlenül ebben a sorrendben. Újdonsült karmikus képessége nyomán világossá válik számára, milyen vékony a határvonal az erény és a hivalkodás, a nagylelkűség és az önzés… a szerelem és a gyűlölet… meg a végzet között.

Marissa Meyer könyvei a Holdbéli krónikák sorozat óta az érdeklődésem középpontjában állnak, így ahogy megjelenik egy kötet, ami az ő nevéhez kötődik, biztosak lehettek benne, hogy én azonnal le fogok csapni a regényre. A többi magyarul megjelent könyvével ellentétben az írónő ebben a kötetben az a romantika műfajában csillogtatja meg a tudását. Véleményem szerint az Instant Karma nem feltétlenül a legkiemelkedőbb kötete az írónőnek, új kedvencet nem avattam, de összességében rendkívül szórakoztató, komfort olvasmánynak bizonyult. 

A romantikus regények közül inkább az ifjúsági köteteket preferálom. Valahogy jobban fekszik nekem ez a műfaj, mint a felnőtteknek szóló írások. 31 év ide, 31 év oda, valószínűleg soha nem unom meg ezeket a tipikus Vörös Pöttyös könyveket. Bár rendkívül távol vagyok már a gimnáziumi éveimtől, valahogy ezek a kiadások kapcsolnak ki a leginkább. Nem kell sokat gondolkodni rajtuk, de mégis komoly tanulsággal szolgálnak még nekem is, aki ebben a zord, felnőttes világban próbálok boldogulni. A mézesmázos tipikusan cuki regényektől ugyan a falra mászom, de egy mondanivalóvaló bíró, ifjúsági írással könnyen le lehet venni a lábamról. A sok szépirodalmi, vagy éppen történelmi regény között ezek a regények tökéletesen feltöltenek és ellazítanak. Lássuk be, mi könyvmolyok, és romantikarajongók egyszerűen oda vagyunk a haters to lovers típusú regényekért. Van valami végtelenül izgalmas abban, amikor két, egymással nem szimpatizáló ember végül egymásra talál. Általános igazság, hogy a szerelmet és a gyűlöletet csupán egy nagyon vékony határ választja el. A két érzelem ellentétes pólusú, de hasonló intenzitású érzelem nagyon jó mozgatórugója a cselekménynek. 

Az Instant Karma című regény egy igazán érdekes romantikus könyv, melynek a legnagyobb erénye, hogy azon túl, hogy szórakozt, edukál és felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, ezen belül is a vízben élő állatok védelmére. Az, akinek fontos, hogy megóvja a környezetét biztosan nem újdonság, de vitathatatlan tény, hogy a földünk és tulajdonképpen a teljes élővilág óriási veszélyben van. Az emberek néha azt gondolják, hogy nem probléma, ha egy-egy műanyagzacskó a kuka mellett landol, vagy a partról a vízbe esik. Nem baj, ha nem használunk vászontáskát és az sem árt senkinek, ha néhanapjan egy-egy cigi csikk a földre esik. Az ember egy igazán érdekes faj. Képes arra, hogy csodát alkosson, de a pusztítás és a rombolás sem áll tőle messze. Napjainkban rengeteg káros anyaggal szennyezzük környezetünket. A vizekbe beleengedik a tisztítatlan szennyvizet. A gyárak, a közlekedési járművek és minden ami szén-dioxidot bocsát ki szennyezi a levegőt. A talajt pedig a mezőgazdaság teszi tönkre, a rengeteg vegyszerrel és műtrágyával. A tengeri katasztrófák is súlyos pusztuláshoz vezethetnek. Ugyanis a víz felszínén úszó olaj nem oldódik és elzárja az oxigént az élőlényektől, így azok elpusztulnak. Azt hiszem, hogy ezt a felsorolást talán a végtelenségig tudnám folytatni. A változáshoz rengeteg egyszerű, átlagember, átlagos cselekedetére lenne szükség. Ha csak néhány ember hordana magánál rendszeresen vászontáskát a bevásárláshoz, vagy zsákokat a zöldség/gyümölcs leméréséhez, már több tonnányi szeméttől óvnánk meg a bolygónkat. Régi mondás, hogy a földet nem szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön. Kötelességünk megóvni, hogy a jövő generációja is élvezhesse a vízpartokat, a hűs erdei sétányokat, a tiszta levegőt és az iható csapvizet. 

A könyvben bepillantást nyerhetünk egy tengeri állatok megsegítésére alapított menhely mindennapjaiba. Bevallom, nekem ezek az oldalak voltak a kedvenceim. Imádtam a menhely munkásságát és azt, hogy mennyire komolyan veszik a vízi világ védelmét. Ez nem csak egy munka számukra, sokkal inkább hivatásnek, vagy küldetéstudatnak nevezném. Magukat nem kímélve, a szűkös erőforrások segítségével egy jobb hellyé varázsolják világunkat. Tetszett, hogy egy-egy állat megmentése után a fő céljuk az volt, hogy a lehető legrövidebb úton visszajuttassák őket a természetes élőhelyükre. Történetünk egyik főszereplője Quint ennek az intézménynek az önkéntese, az édesanyja vezeti a helyet. A sors úgy hozza, hogy biológia órán társak lesznek Pruval, a végtelenül maximalista és kissé sznob fiatal lánnyal, a közös munka pedig nevezzük nevén a dolgokat enyhe katasztrófába torkollik. A kérdés már csak az, hogy elég-e egy nyár ahhoz, hogy a két fiatal megtalálja a közös hangot, megértsék és elfogadják egymás viselkedését és személyiségét? És vajon sikerül-e végül megszerezni a jobb jegyet, vagy együtt talán rátalálnak valami másra? 

Forrás: Pinterest


A történet elején egy balesetnek köszönhetően Pru-t az univerzum felruházza egy izgalmas különleges képességgel. Képes lesz arra, hogy karmikus úton jutalmazzon/ megbüntessem embereket. A karma tulajdonképpen nem más, mint ok-okozat, pontosabban az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása. A karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár, illetve minden, ami történik a világban, az maga egy következmény, vagyis valamilyen oknak az okozata. Pru örömmel használja az erejét, a vandáloktól a gonosz pletykafészkekig mindenkit megbüntet. A világ azonban nem fekete, vagy fehér és a fiatal lány szép lassan rájön arra, hogy ami szerinte helytelen, az egy másik asptektus szerint egy rendkívül ésszerű és elfogadható viselkedés. Hosszú utat kell bejárnia, de végülis van rá több, mint  500 oldala, így az olvasó azért számíthat arra, hogy ezen idő alatt komoly jellemfejlődésen megy keresztül. Pru amúgy nem a világ legszerethetőbb karaktere. Egy sznob, sokszor arrogáns, idegesítően maximalista lány, aki képtelen arra, hogy kiengedje a kezéből az irányítást. Könnyen és gyorsan ítélkezik, csak egyfajta igazság létezik számára, ez pedig a saját igazsága. Nem tud és nem is akar csapatban dolgozni. Ahogy haladunk előre a történetben, egyre többször emelkedik meg a szemöldökünk olvasás közben. Szomorú látni, hogy kezdetben a fiatal lány mennyire örül más kínjának. Vitathatatlan, hogy vannak esetek, amikor az én fejemben is megfordul, hogy milyen jó lenne, ha az lépne bele a kutyapiszokba, aki otthagyta, de eszembe sem jutna keresni, ezeket a lehetőséget, hogy újdonsült erőmmel lecsapjak Demoklész kardjával. Pru ezzel szemben nagyon éli ezt az erőt és kezdetben úgy dobálózik a karmikus képességével, úgy osztja a büntetéseket, mint a veszprémi férfi kézilabda csapat egy jól sikerült meccsen a gólokat. Szerencsére azonban szép lassan felnyílik a szeme és fokozatosan felismeri gyengeségeit, Quint mellett komoly fejlődésen megy keresztül és megtanulja, hogy nem szabad ítélkeznie. 

Quint egy igazán szerethető karakter, aki minden erejével arra koncentrál, hogy segítsen édesanyjának és a menhely állatainak. Nagyszerű fiú, remek ötletei vannak és bármikor engedném, hogy körbe vezessen az intézményben. Szívesen neveznék el egy kisállatot és úúúgy végignézném, ahogy az önkéntesek és szakemberek visszaengednek egy meggyógyult állatot a vízbe. Imádnám az egészet úgy, ahogy van. 

A történet nem túl eseménydús, a hangsúly végig Pru-n van, az ő szemszögéből ismerhetjük meg a történetét. Kicsit nehézkesebb a kötődés, hiszen Pru nehezen kedvelhető személyiség, így azok, akik nem tudnak elvonatkozntatni az alakjától nem kizárt, hogy szenvedés lesz az olvasás. De nyugtasson mindenkit az a tudat, hogy a menhelyes részek bőven kárpótolnak minket. Én szerencsére könnyen túl tudtam lépni a viselkedésén. Nem kedveltem meg, de annyira nem is irritált, hogy emiatt félretegyem a könyvet. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy Marissa Meyer nagyon ért a meséléshez. Egy másodpercig sem unatkoztam olvasás közben, nagyon szeretem az ő írói stílusát. Kicsit sajnálom, hogy nem kaptam mindenre választ, rengeteg kérdésem lenne még az utolsó oldal elolvasása után, de talán nem is baj. Nem kell mindent tudni, néha jobb, ha az ember a saját fantáziájára hagyatkozik. Nem minden író megoldás nyerte el a tetszésemet, de azért összességében elégedett vagyok a cselekménnyel. 

A borító nekem nagyon tetszik, tökéletesen kifejezi a két fiatal ambivalens viszonyát. A színvilága is kellemes, egyszerűen jó ránézni. 

Összességében nem érzem azt, hogy életem legjobb könyvét olvastam, de igazából egyáltalán nem bánom, hogy adtam az Instant Karmának egy esélyt. Pru személye miatt kicsit nehezen kapja el az embert a flow olvasás közben, a sok szemöldökhúzogatás és szemforgatás azért erőteljesen le tudja szívni az embert, de a menhelyes pillanatok bőven kárpótoltak minden idegesítő pillanatért. Nekem eddig ez tetszett a legkevésbé az írónőtől (az én ízlésem szerint a Heartless is jobb ennél) de ízlések és pofonok. Az viszont vitathatatlan, hogy komoly jellemfejlődésen megy keresztül a főszereplő és nagyszerű, hogy a környezetvédelem ilyen hangsúlyosan jelen van a kötetben. Ha csak egy fiatal emiatt a regény miatt tudatosabban figyel a környezetére, már megérte megírnia. Ha szeretitek az ilyen típusú köteteket, mindenképpen adjatok neki egy esélyt. Arra viszont tényleg készüljetek fel, hogy a főszereplőt lehet, hogy egy péklapáttal akarjátok majd fejbecsapkodni, így nem ér majd meglepetés és tudtok foglalkozni az igazán fontos mondanivalójával. 

Források: 
https://kornyezetvedokklubja.webnode.hu/a-kornyezetvedelem-fontossaga/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karma

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.



Nyereményjáték

A könyvben kiemelt szerepet kap az állat- és környezetvédelem, ezért a játékunk is ehhez a témához kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

A globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így a ……………… elveszíthetik élőhelyüket. Melyik állat neve kerül a pontozott vonalra?  


a Rafflecopter giveaway

Állomások

06.22.: Csak olvass!
06.24.: Deszy könyvajánlója
06.26.: Hagyjatok! Olvasok! (értékelés)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése