2022. július 31., vasárnap

Maja Lunde: A ​Nap őrzője + Nyereményjáték

Sziasztok!

Maja Lunde gyönyörű, új kötetében egy olyan világba kalauzol bennünket, ahol az emberek örök félhomályban élnek, már régóta nélkülözniük kell a Nap ragyogó fényét. Főhősünk, a tizenéves Lilja fullasztónak érzi ezt a mozdulatlanságot, de minden megváltozik, amikor egy titos ösvényre bukkan. Tartsatok velünk A ​Nap őrzője blogturnéra, ismerjétek meg a Lisa Aisato által illusztrált, kívül-belül csodaszép kötetet, és nyerjétek meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt! 

Lilja a gyermekkor és a kamaszkor határán nagy változásokon megy keresztül, de körülötte a természet olyan eseménytelen, mint mindig. A lány csak halványan emlékszik a ragyogó Napra, az általa ismert világ esőtől nehéz és sötét. A vizes földben semmi sem nő, az örök félhomályban egyetlen növény sem érzi jól magát.
Lilja árva, a nagyapjával él, aki zöldségekkel látja el a falut. A nagypapa egy nap otthon felejti az uzsonnáját, és amikor Lilja utánaszalad az üvegházhoz, észrevesz valamit, ami mindent megváltoztat.
Titkos ösvényt pillant meg, amely az erdőbe vezet, ahová gyerekek nem mehetnek. A kíváncsi Lilja azonban a többi gyerekkel ellentétben elfojtja a félelmét, és egyedül elindul az ösvényen. Odabent, a sötét fatörzsek között egy másik, virágzó világot fedez fel, ahol hatalmas kaland vár rá. Szembe kell néznie legnagyobb félelmével, ugyanakkor szeretetet és boldogságot is talál ott – és nem utolsósorban a tavasz reményét.
A norvég Maja Lunde–Lisa Aisato szerzőpáros magyarul is nagy sikert aratott Hónővér c. könyve után az A Nap őrzője is csodálatos mese gyerekeknek és felnőtteknek.

Maja Lunde neve nem ismeretlen számára, de bevallom még nem igazán olvastam a műveit. A Hónővér című könyve ugyan a polcomon csücsül, de még nem volt időm elolvasni. Viszont rengeteg jót hallottam már a munkásságáról és feltett szándékom minden magyarul megjelent művét elolvasni.

A Nap őrzője egy lenyűgöző kötet kívül és belül is, a központi témája pedig a veszteségek, azok feldolgozása, az új élet reménye áll, az egészet pedig egy rendkívül különleges atmoszféra lengi át. Ha pedig ez nem lenne elég, a képzeletbeli "I"-re az teszi a pontot, hogy a szerzőpáros kiemelt figyelmet fordít a bolygónk megóvásának fontosságára is. 

Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja a szívünket és többé el sem ereszti. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után. Számomra pontosan ilyen volt A Nap őrzője is.  Már az első pillanattól kezdve nagy kedvenc lett Lilja története, ami határozottan az egyik legjobb és legértékesebb mese volt, amit az utóbbi időben olvastam. Nagyon szeretem a meséket, de néha elgondolkodom azo, hogy talán már túl idős vagyok az ilyesmihez, de aztán az élet elém sodor egy olyan csodát, mint amilyen Maja Lunde könyve és rájövök, hogy mindegy mennyi idős az ember, a mese ereje mindenkit elér. Legyen a kedves olvasó 10,30,60, vagy akár 80 éves, ez a könyv garantáltan belopja magát az ember szívébe. 

Ez a könyv egy igazi csoda, lenyűgöző kívül és belül. Szavak sincsenek rá, hogy mennyire értékes olvasmány, A Nap őrzője tényleg egy olyan kötet, mely nem hiányozhat senkinek sem a polcáról. Egyszerűen imádtam. 

A Napnak különleges szerepe van az életünkben. Szeretünk úgy gondolni rá, hogy a Nap kedves, mosolygós és barátságos arcát fordítja felénk és arra is emlékeztet minket, hogy fénye, melege és éltető, gyógyító ereje milyen sokat jelent számunkra. A Napnak azonban van egy szigorú arca is. A sugara olyan erővel süthet ránk, amelynek pusztító ereje megkérdőjelezhetetlen. Az élet kialakulásának és fennmaradásának a Földön egyik nélkülözhetetlen természeti feltétele az ózonréteg kialakulása volt, amely a Napból érkező, az életet veszélyeztető és pusztító ultraibolya (UV) sugarakkal szemben védelmet nyújtott a növényeknek, állatoknak és később az embereknek is. Az elmúlt évtizedekben azonban ez a védőréteg – egyértelműen az emberi tevékenység következtében – megsérült. Ennek következtében világszerte nő a daganatos megbetegedések és halálozások száma. A természetbe történt beavatkozásnak egyre több áldozata van, és a jövőben ennek a számnak további növekedésére számíthatunk. Emiatt kulcsontosságú, hogy óvjuk a bolygónkat, tulajdonképpen a saját életünk a tét. 

A történet során Lilja megismerkedik Fiúval és Kutyával, akik végig társai lesznek ezen a rendkívül izgalmas és olykor veszélyes úton. A Nap őrzője című mesében duplán is megtapasztalhatjuk, hogy mennyire is fontos a Nap az életünkben. Mind a hiánya, mind pedig a túlzott jelenléte veszélyt jelent számunkra. Lilja az egyetlen, aki segíthet megoldani a kialakult helyzetet. 

A fiatal lány rövidke élete alatt már nagy veszteségeket  szenvedett el. Mikor megpillantja a titkos ösvényt és felfedezi azt a világot, amikor mindig is álmodott nagy döntés elé állítja a sors. Amikor elhatározza, hogy kiszabadítja a Napot még nem sejti, hogy micsoda kalandokban lesz majd része és hogy van rosszabb annak hiányánál. 

A könyv tulajdonképpen egy igazi fejlődéstörténet is, ahol a szereplők újra talpra állnak, maguk mögött hagyják a sötét és fájdalmas múltat és megpróbálnak együtt élni azzal, amit a sors rájuk mért. Mindenkinek vannak sebei, az élet soha nem könnyű, egy valami azonban biztos, muszáj kihoznunk belőle a legtöbbet. Nem tarthatnak vissza minket a félelmeink és fájdalmunk, hiszen tartozunk önmagunknak azzal, hogy talpra állunk és megteszünk mindent annak érdekében, hogy éljünk. A tavasz az újrakezdés időszaka. 

A könyv nyelvezete rendkívül élvezetes, az olvasás minden egyes másodperce öröm volt. A meseregény atmoszférája igen erős, a szerzőpáros által megalkotott világ teljesen magával ragadott. A meseszép illusztrációknak köszönhetően teljesen elvesztem a lapok között és bizton állíthatom, hogy azóta sem találtam magára. Lisa Aisato munkásságára azt hiszem, hogy egyszerűen nincsenek szavak. Ilyen meseszép könyvet talán még soha nem fogtam a kezemben. A képek és az illusztrációk nagyon élethűek és kifejezők, nem is tudok mást mondani, csak hogy bravó. Nem minden nap lát napvilágot egy ilyen csoda. 

Egy történet akkor élvezhető igazán, ha a fordítás során sem veszít semmit a bájából. Patat Bence azt hiszem, hogy egy igazi profi, aki nélkül biztosan nem lenne ilyen minőségű ez a könyv. Nagyszerűen ültette át a történetet a mi nyelvünkre, köszönet neki ezúton is a remek munkájáért. 

A kötetet kicsit nagyobb gyermekeknek (és persze felnőtteknek) ajánlom, óvodás és kisiskolás korban nem vagyok biztos benne, hogy a mély és összetett mondanivalót megértik. A meseregény felnőttek számára is élvezhető én például óriási rajongó lettem és már most lelkesen várom a szerzőpáros többi művének megjelenését. Ez a könyv tényleg egy igazi csoda, olvassátok és szeressétek. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

A Cser Kiadó kínálatában izgalmas és érdekes regényekkel találkozhatunk, mostani nyereményjátékunk is ezekhez kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyvek címét, amiből származnak, a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“Visszahúzódtam a városok és csődületek zűrzavarából, s bölcs könyvek között töltöm életemet, amelyeken mint kiváló szellemek fényével megvilágított ablakokon át szemlélem a földi életet.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
07.31. Csak olvass!
08.03. KönyvParfé

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése