2022. július 30., szombat

Gimesi Dóra: Emma ​csöndje + Nyereményjáték

Sziasztok!

Gimesi Dóra legújabb könyvével a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A történet főszereplője Emma, egy igazán csendes kislány, aki nehezen találja a hangot az emberekkel. Borzasztóan megviselik a különböző éles hangok és zajok, különösen az iskolába. Az egyetlen hely, ahol igazán jól érzi magát, az az akvárium, ahol tengerbiológus szülei dolgoznak. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Emma történetét és kedves kis tengeri barátait és ha nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. De az állatok között jól érzi magát. „A halakat értem. Meg a bálnákat, delfineket, lamantinokat, rozmárokat, narválokat, rákokat, szivacsokat, tengeri csillagokat.”

Egy nap legyengült kardszárnyú delfin érkezik az akvárium állatkórházában. Fülöp, a kis delfin nem találja a helyét a többi állat között, de nem maradhat a kórházban, hiszen láthatóan semmilyen betegsége nincsen. Egyedül Emma képes megérteni őt, csak ő tud segíteni rajta. De ehhez le kell győznie önmagát. Nem lehet többé kicsi, láthatatlan tengeri uborka az akvárium fenekén.


Nagyon szeretem az olyan mesekönyveket, amelyeknek nem csak a története, az illusztrációja, de a mondanivalója is elvarázsol. Az Emma csöndje pedig teljes mértékben megfelel ennek a három kívánalmamnak. Egy nagyon kedves és szerethető történet egy kislányról, aki végre megtalálja a saját hangját, kinyílik az új környezetben és elindul a barátszerzés rögös útján. A könyvben Emmának szembe kell néznie a külvilág kihívásaival, le kell győznie a félelmeit, hogy segíteni tudjon a barátain. 

Gimesi Dórát eddig csak névről ismertem, még nem olvastam semmit az ő tollából. Az Emma csöndje című mesekönyve ellenben azonnal levett a lábamról. Az utóbbi időben egyre fontosabb számomra, hogy olyan minőségi mesekönyveket ismerhessek meg, amelyek nem csak szórakoztatják a legkisebb korosztályt, de edukálja is őket.

Az, akinek fontos, hogy megóvja a környezetét biztosan nem újdonság, de vitathatatlan tény, hogy a földünk és tulajdonképpen a teljes élővilág óriási veszélyben van. Az emberek néha azt gondolják, hogy nem probléma, ha egy-egy műanyagzacskó a kuka mellett landol, vagy a partról a vízbe esik. Nem baj, ha nem használunk vászontáskát és az sem árt senkinek, ha néhanapján egy-egy cigi csikk a földre esik. Az ember egy igazán érdekes faj. Képes arra, hogy csodát alkosson, de a pusztítás és a rombolás sem áll tőle messze. Napjainkban rengeteg káros anyaggal szennyezzük környezetünket. A vizekbe beleengedik a tisztítatlan szennyvizet. A gyárak, a közlekedési járművek és minden ami szén-dioxidot bocsát ki szennyezi a levegőt. A talajt pedig a mezőgazdaság teszi tönkre, a rengeteg vegyszerrel és műtrágyával. A tengeri katasztrófák is súlyos pusztuláshoz vezethetnek, ugyanis a víz felszínén úszó olaj nem oldódik és elzárja az oxigént az élőlényektől, így azok elpusztulnak. Rengeteg állat sérül meg az emberi butaság, felelőtlenség, vagy nemtörődömség miatt. Azt hiszem, hogy ezt a felsorolást talán a végtelenségig tudnám folytatni. A változáshoz rengeteg egyszerű, átlagember, átlagos cselekedetére lenne szükség. Ha csak néhány ember hordana magánál rendszeresen vászontáskát a bevásárláshoz, vagy zsákokat a zöldség/gyümölcs leméréséhez, már több tonnányi szeméttől óvnánk meg a bolygónkat. Régi mondás, hogy a földet nem szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön. Kötelességünk megóvni, hogy a jövő generációja is élvezhesse a vízpartokat, a hűs erdei sétányokat, a tiszta levegőt és az iható csapvizet. 

A bolygó jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a legkisebbek is értékeljék a természetet és a tengeri élőlvilág sokszínűségét is. Az olyan apróságok, mint a kulacs használata palackos víz helyett, vagy a vászontáska nagyszerű nagyszerű példával szolgálhat a kisebbek számára, akiknek a későbbiekben teljesen természetessé válhat ezáltal a környezet védelme. A közös mesélés egy nagyszerű lehetőség arra, a gyermekek számára még közelebb hozhassuk a környezetvédelem, vagy a tengeri élővilág helyzetét. Az együtt töltött percek nem csak a közösen eltöltött minőségi idő, vagy a szorosabb szülő-gyermek kapcsolat miatt kiemelkedően fontos, hanem általa olyan tudást és fontos kompetenciákat sajátíthat el a gyermek, amely elősegíti, hogy tudatos és a környezetére aktívan odafigyelő állampolgárrá váljon. Az Emma csöndje című mesekönyv pedig nagyszerű választás minden olyan szülő számára, akinek fontos a  környezetvédelem kérdése. A mese után rengeteget lehet beszélgetni a tengeri, vagy vízi élővilágról és a különböző állatokról. (Csak aztán vigyázzatok majd, mert még a végén annyira jól sikerül a gyermek érdeklődésének a felkeltése, hogy aztán minden vasárnap a Tropicáriumba kell majd mennetek. :) )

A történet azonban nem csak azért fontos. Emma egy igazán csendes kislány, aki nehezen találja a hangot az emberekkel. Láthatóan nem találja a helyét, sokkal szívesebben tölti az ideit az akváriumban, ahol a barátai élnek. A lányt nagyon megviselik az éles hangok és csak nehezen tud koncentrálni az iskolában a sok furcsa zaj miatt. Sokszor érzi szinte láthatatlannak, vagy feleslegesnek magát. Csak a tengeri barátaival beszélget, úgy érzi, hogy csak ők értik meg igazán. A kislánynak azonban minden bátorságára szükség lesz, ha szeretné az új lakó, egy kedves kis delfin életét megmenteni. Ki kell lépnie a komfortzónájából és hallatni kell a hangját, hiszen csak ő segíthet. A kérdés pedig csupán annyi, vajon képes lesz arra, hogy kiálljon abban, amiben hisz? Vajon felül tud majd emelkedni a félelmein? 

A mese nyelvezete élvezetes, könnyen érhető és értelmezhető, ellenben egyáltalán nem butácska. Garantáltan nagyszerű élmény lesz az olvasása a gyerkőc és a szülők számára is. Külön tetszett, hogy a mesekönyv elején megismerhetjük az összes könyvben szereplő állatot, így azoknak a gyerekeknek sem lesz teljesen ismeretlen a mesében az adott állat, aki még soha nem hallott a narválokról, vagy éppen  lamantinokról. Az illusztrációk hihetetlenük aranyosak voltat, az pedig nagyon tetszett, hogy egy-egy mondat kiemelésre került. 

Az interneten barangolva azt láttam, hogy a mesekönyv alapjában készült egy bábszínházas darab is  Kolibri színház jóvoltából. Ha esetleg még jobban szeretnétek elmerülni Emma világában, akkor mindenképpben lessétek meg. Ugyan a műsor még nem érhető el, de bízom benne, hogy szeptembertől ismét megtekinthető lesz a darab. Addig is, nézzétek meg a videót, amit találtam róla:


Nálam óriási kedvenc lett Gimesi Dóra mesekönyve, biztosan ajánlani fogom majd minden ismerősöm számára. Nagyszerű, minőségi olvasmány, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Azt hiszem, hogy ilyen a tökéletes mesekönyv. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a mesekönyvbe. 



Nyereményjáték

Ebben a játékban a különböző tengeri állatokra fogunk koncentrálni. Minden állomáson elrejtettük, egy a könyvben is szereplő állat nevét. Nektek nincs más dolgotok, mint az adott bejegyzésben megkeresni az általunk kiemelt betűket és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik állat nevét tudjátok kirakni az adott betűkből. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomások

07.30.: Csak olvass!
08.02.: Könyv és más
08.05.: Spirit Bliss Sárga könyves út
08.08.: KönyvParfé

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése