2022. július 20., szerda

Stacey Halls: Mrs. ​England + Nyereményjáték

Sziasztok!

Stacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.
Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.

Stacey Halls neve nem volt számomra ismeretlen, az írónő már belopta magát a szívembe korábbi regényeivel. Mikor megláttam, hogy megjelenik magyarul is egy újabb, hihetetlenül lelkes lettem, és már alig vártam, hogy a kezembe foghassam ezt a csodát. 

A Mrs. England című könyv egy nagyszerű és magával ragadó regény, mely a korabeli Angliába kalauzolja az olvasóját. A kötet középpontjában Ruby, az okleveles végzettségű dadus és az általa szolgált England család áll. Külön érdekesség, hogy a fiatal lány alakját és élettörténetét egy valós személy ihlette. 

A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja az olvasóját és nem ereszti. Az írónő által teremtett atmoszféra rendkívül erős. Igazán érzékletesen ír. Azt hiszem, hogy én végérvényesen beleszerettem a stílusába. A harmadik regényét olvasván most már bizton állíthatom, hogy nagyon szeretem a munkásságát. A könyvben végig tapintható a feszültség. A furcsa és megmagyarázhatatlan jelek, a komor képek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a történet magához bilincselje az olvasóját. Ahogy Ruby, úgy mi is elbizonytalanodunk és szép fokozatosan megkérdőjelezzük azokat a dolgokat, amiket eddig biztosan tudni véltünk. Ahogy haladunk előre a történetben egyre több kérdés, konfliktus és bonyodalom kerül a középpontba, míg végül a kirakós darabkái a helyükre kerülnek és megérjük a karakterek viselkedésének mozgatórugóit. De vajon milyen titkok rejlenek a ház falai között? Meddig határozhatják meg egy ember életét a gyermekkori traumák? Mi miatt olyan furcsa Mrs. England viselkedése és talán a legfontosabb kérdés, vajon Mr. England tényleg olyan tökéletes, mint amilyennek elsőre gondolnánk? 

A könyv tulajdonképpen egy igazi fejlődéstörténet is, ahol a szereplők újra talpra állnak, maguk mögött hagyják a sötét és fájdalmas múltat és megpróbálnak együtt élni azzal, amit a sors rájuk mért. Érdekes és izgalmas, ahogy kibontakoznak előttünk a szálak, ahogy helyükre kerülnek a kirakós darabkái. Szép lassan és fokozatosan megismerjük Ruby múltját és Mrs. England karaktere is egyre közelebb és közelebb kerül hozzánk. Olykor semmi sem az, aminek látszik. Néha az embernek a dolgok mélyére kell látnia ahhoz, hogy megértse az adott dinamikát. A történet vége kifejezetten idilli, és én ezt nagyon imádtam. Jól esett a lelkemnek ez a kissé gyors, ám szívet melengető lezárás. 

Nagyszerű egybeesés, amikor a varázslatos külső csodálatos belsőt takar, ez pedig erre a műre hatványozottan is igaz. A karakterek érdekesek és izgalmasak, a történet pedig magával ragadja az olvasót és nem ereszti. A regény rendkívül olvasmányos, nagyszerű a nyelvezete. Azt hiszem teljesen beleszerettem az írónő stílusába. Őszintén remélem, hogy a közeljövőben olvashatunk még tőle. A borító maga a csoda, egészen lenyűgöző. Ennél szebb könyvet nem fogtam mostanában a kezemben. Egyszerűen imádom. A három megjelent mű csodaszépen mutat a polcon egymás mellett, szavakkal el sem tudom mondani, hogy mennyire imádom ezeket a kiadásokat. A könyvet nem feltétlenül a vadító izgalmak, vagy a pörgő események teszik igazán különlegesssé, sokkal inkább az emberek, az érzelmek dominálnak. A komor hangulat és a rejtélyes események pedig még érdekesebbé teszik a történetet. Bevallom nektek, nekem nem okozott akkora meglepetést Mrs. England története, valahogy sejtettem, hogy az élete nem egy habostorta. (Rengeteg dolgot tudnék írni erről, de ez óriási spoiler lenne, ezért visszafogom magam és egyáltalán nem beszélek róla.) Az viszont nagyon meglepett, hogy Ruby milyen titkot rejteget. Már előtte is szimpatizáltam vele, hiszen a lehető legjobb tudása szerint foglalkozott a gyerekekkel, de azt követően még inkább a szívembe zártam. Minden családban vannak titok, de néhány esetében ezek sötétebbek és fájdalmasabbak, mint amire az ember számítana. Egyik család sem tökéletes. Egy valamiben hasonlítanak, hogy mindegyik tökéletlen. 

A karakterek rendkívül érdekesek és izgalmasak. Ruby, Mrs. és Mr. England alakja is remekül lett felépítve. Olyanok ők tulajdonképpen, mint egy hagyma. Rengeteg réteg szükséges ahhoz, hogy teljesen megismerhessük őket. A rengeteg különös esemény arra kényszeríti az olvasót is, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. Végül eljutunk az igazsághoz és az események teljes megismeréséhez. 

Összességében nagyon szerettem Stacey Halls legújabb magyarul megjelent könyvét és, talán nem ez lett tőle a kedvencem, de ez mit sem vont le a kötet értékéből. Az általa megteremtett atmoszféra, az érdekes és izgalmas karakterek, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyvmoly szívem elégedetten csukja be a könyvet az utolsó oldal után. Ha szerettétek az írónő eddig könyveit, vagy csak rokonszenveztek a fülszöveggel, mindennképen adjatok egy esélyt a Mrs. England című regénynek. Olvassátok, szeressétek. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni és ugyanitt bele is tudsz olvasni a kötetbe. 


Nyereményjáték

Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladatotok, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd.
A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway


Állomáslista

07.20. Csak olvass!
07.22. Utószó
07.24. Olvasónapló
07.26. Szaffi polca
07.28. Könyv és más
07.30. Kelly és Lupi olvas
08.01. KönyvParfé
08.03. Zakkant olvas
08.05. Readinspo

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése