2022. július 18., hétfő

Rosie Andrews: A ​Leviatán + Nyereményjáték

Sziasztok!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mi a Blogturné Klubnál mindig lelkesen várjuk a 21. század kiadó KULT-könyveinek megjelenését. Ezúttal egy olyan, gyönyörűséges példányt volt szerencsénk elolvasni és értékelni, amit maga Stacey Halls ajánlott az olvasóknak. A téma boszorkányos, borzongatós, ami frissítően hat a meleg, nyári estéken. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk róla.

Ébren van…
Norfolk, 1643. Angliát polgárháború szabdalja, Thomas Treadwater, a katona kelletlenül veszi tudomásul, hogy a húga hazahívja, mert azzal vádolja az egyik szolgálójukat, hogy gondatlanul bántj özvegy édesapjukkal. Mire Thomas hazaér, az édesapjuk már magatehetetlen, szélütést kapott, és az új szolga börtönben van, boszorkánysággal vádolják.
Thomas szereti azt hinni magáról, hogy észelvű, modern ember, de a történteket kibogozva nem pusztán babonaságokba botlik, hanem valami ősi, sötét titokba, amely egy korábbi hajótöréssel függ össze.
Ami eddig szunnyadt, most már nem hajlandó tovább pihenni.




Három dologgal tudja egy könyv felkelteni az érdeklődésemet. Az első (tudom, gyarló ember vagyok) a csodaszép külső. Egy mesés borító azonnal elvonja minden másról a figyelmemet. A második az ígéretes fülszöveg, a harmadik pedig egy ajánló a könyvön egy nagy kedvencemtől. Stacey Halls neve számomra egyet jelent a minőséggel, az eddig magyarul megjelent könyveit imádtam, így ha ő azt mondja valammiről, hogy Igéző, akkor azt biza olvasnom kell. Mivel összeállt a mesterhármas, egy másodpercig sem tétováztam és belevetettem magam A Leviatán világába. 

Rosie Andrews regénye egy igazi gótikus, misztikus olvasmány, mely méltán kapott helyet a KULT könyvek sorozatban.  Nagyon szeretem a kiadó munkásságát és a sorozatot is, hiszen igazi gyöngyszemeket találhat az olvasó. Az igényes szépirodalmi művek a gyengéim, a kiadó pedig abszolút az élen jár ezen a téren. Mindig nagyszerű és csodálatos történetekkel rukkolnak elő, ezalól pedig ez a regény sem jelent kivételt. 

A Leviatán egy igazán különleges, sötét atmoszférájú történet. Ízig vérig áthatja a vallás, a hit és a gonosz nyomasztó jelenléte. Nem az ijesztgetés a célja, sokkal inkább az érzelmek és a hangulatok dominálnak. A könyvben végig tapintható a feszültség, egy másodpercig sem ereszti az olvasóját. A különböző baljós jelek, a komor képek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a történet magához bilincselje az olvasóját. Őszinte leszek veletek, nálam nem ért el akkora hatást az írónő, mint Stacey Halls, de azért így is nagyszerű olvasmányélménynek bizonyult a kötet. Nem lett kedvenc, de különleges élmény volt és határozottan bánnám, ha nem adtam volna esélyt neki.

Kicsit megvezetett az írónő, a fülszöveg alapján teljesen másra számítottam, de nagyszerűen emelte be a misztikus/horror szálat és ezzel teljesen megvett magának. A Leviatán nem egy sablonos történet, abszolút nem kiszámítható a cselekménye. Amikor azt ember azt hiszi, hogy mindent ért, rájön, hogy ahogy Thomas, úgy az olvasó is nagyon csúnyán meg lett tévesztve, az igazság pedig még borzalmasabb, mint amit kezdetben hittünk. Ahogy haladunk előre a történetben egyre több kérdés, konfliktus és bonyodalom kerül a középpontba. Szép lassan kibontakozik előttünk Thomas múltja, jelene és jövője. 

A történet tulajdonképpen két idősíkon keresztül játszódik. Az egyikben, ahogy a fülszöveg is jelzi, az 1643-ban játszódó eseményeket ismerhetjük meg. Minden akkor kezdődött, amikor a házba megérkezik Chrissa, az új szolgáló. Ez a momentum indukálja az eseményeket, melyeknek hatása még 1703-ra (vagyis a könyvben jelzett másik idősíkra) sem múlik el. Mindkét idősík főszereplője és egyben a történet elbeszélője Thomas, aki a frontról visszatérve a dolgok sűrűjében találja magát azonnal és még 60 évvel később sem tud szabadulni az árnyéktól, ami őt körülveszi. 

Thomas egy igazi modern, felvilágosult ember, aki nem hisz a boszorkányok létezésében és a babonákban, de szép lassan meg kell tanulnia, hogy a sötétség bármilyen alakot ölthet. A történetet kibogozván nem csak egy régi, családi titokra derül fény, hanem egy sokkal ősibb és mérgezőbb erő is felüti a fejét. Vajon hogyan függ ez az egész össze Thomas családjával? És van lehetősége a megoldásra? 

A regény nyelvezete hihetetlenül élvezetes, a hangulata pedig lenyűgöző. Rosie Andrews mesterien bánik a szavakkal, a kanapéhoz szögezi az olvasóját, aki egyszerűen képtelen elszakadni a könyvtől. Engem is teljesen magába szippantott a kötet és egy másodpercre sem lankadt a figyelmem. Ehhez természetesen hozzájárul a fordító munka is, Borbély Judit Bernadett nagyszerű munkát végzett, remekül ültette át nyelvünkre a történetet. 

Nagyszerű egybeesés, amikor a varázslatos külső csodálatos belsőt takar, ez pedig erre a műre hatványozottan is igaz. A Leviatánnak pedig egyik téren sem kell szégyenkeznie. A karakterek érdekesek és izgalmasak, a történet pedig magával ragadja az olvasót és nem ereszti. A külső csodaszép, az egyik legszebb kötet a polcomon. Az egyetlen bajom csak annyi, hogy az aranyozás a cím körül valami miatt elkezdett lekopni. 

Összességében nagyon kedveltem Rosie Andrews regényét, az első oldaltól kezdve egészen az utolsóig óriási lelkesedéssel faltam a lapokat. A sajátos hangulat és stílus, a nyelvezet teljesen beszippantott. A regény kicsit meglepő fordulatot vett, én totálisan meglepődtem, hiszen teljesen mást kaptam, mint amire számítottam, de ez egyáltalán nem zavart. Talán így még jobban is tetszett a történet. Ha szeretitek a sötétebb, misztikus hangulatú, gótikus regényeket, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt A Leviatánnak. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Nyereményjáték

Mivel a turnés könyvünk is a kiadó KULT könyvek sorozatának tagja, az állomásokon idézeteket találtok ezekből az olvasmányokból. A feladatotok, hogy kiderítsétek, melyikből származnak.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
IDÉZET
"– Egy leánygyermek élete ugyanaz, mint egy feleségé – épp csak egy másik férfi mondja meg, mit csinálj."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07.18. Csak olvass!
07.21. Readinspo
07.23. Könyv és más
07.25. KönyvParfé

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése