2022. július 5., kedd

Matt Haig: Az ​egér, akit Mikának hívnak + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az egér, akit Mikának hívnak c. regénye, mely A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból ismert kisegér történetét meséli el. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Mika kalandokkal és új barátokkal teli életét, melyben a kis hősnek el kell gondolkodnia azon, vajon mit képes feláldozni a mennyei sajtért. 

A fiú, akit Karácsonynak hívnak szerzőjétől

Emlékszel Mikára, a kisegérre, aki Nikolasszal együtt indult útnak a Messzi Északra? Ha nem, sebaj, mert ez a könyv itt az ő nagy történetét meséli el. Csupa fontos dologról szól: a barátságról, a bátorságról, a különbözőség fontosságáról, önmagunk felvállalásáról.

Mika élete Koboldfalván tele van sajttal és finom illatokkal, de ami a legjobb, végre egérbarátra talált. Bátor Brittával nem mindenben értenek egyet, de mégiscsak hasonszőrű teremtmények. Amikor az egérlány belerángatja élete legőrültebb kalandjába, Mikának el kell gondolkodnia azon, hogy mit képes feláldozni a mennyei Urga-burga sajtért…

A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.

Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja a szívünket és többé el sem ereszti. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után. Számomra pontosan ilyen volt Mika története is. Már A fiú, akit Karácsonynak hívnak óta nagy kedvencem volt a kisegér, így óriási lelkesedéssel vártam Matt Haig ezen írását is. Már az első pillanattól kezdve nagy kedvenc lett Mika könyve, ami határozottan az egyik legszerethetőbb olvasmány, ami mostanában a kezembe került. Néha elgondolkodom azon, hogy talán már túl idős vagyok az ilyesmihez, de aztán mindig rájövök, hogy mindegy mennyi idős az ember, a mese ereje mindenkit elér. Legyen a kedves olvasó 10,30,60, vagy akár 80 éves, ez a könyv garantáltan belopja magát az ember szívébe. 

Matt Haig neve már jó ideje nem ismeretlen számomra, az elmúlt évek során az egyik legkedvesebb írómmá nőtte ki magát. Több regényét is olvastam már és egyszerűen odavagyok az írói stílusáért. Először a Miért érdemes életben maradni című könyve talált rám, azóta pedig falom a történeteit, nem számít, hogy gyermekeknek, vagy éppen felnőtteknek szóló írása kerül a kezembe, minden egyes alkalommal elveszek a lapok között. Alapjáraton hajlamos vagyok arra, hogy olykor kissé depresszíven és borongósan álljak hozzá a dolgokhoz és azt érzem, hogy Matt Haig is így van ezzel. Engem teljesen megvett magának, így mindig óriási lelkesedéssel várom az írásait. 

Az egér, akit Mikának hívnak egy rendkívül kedves és szerethető történet az őszinteségről és arról, hogy mindig adjuk saját magunkat. Egy remek mese arról, hogy mi vagyunk önmagunk legjobb változata, nincs értelme annak, hogy hazudjunk igaz valónkról. Az, aki csak azért szeret minket, mert úgy viselkedünk, ahogy neki tetszik, az nem is igaz, őszinte barát. Meg kell találnunk azokat, akik szívből ragaszkodnak hozzánk és nem csak azért vannak velünk, mert úgy érzik előnyt kovácsolhatnak a kapcsolatunkból. 

Az ember társas lény, fontos számára, hogy legyenek körülötte. Ez persze nem jelenti azt, hogy olykor ne esne jól a magány, de alapjáraton azért lássuk be, szeretjük, ha van kihez szólni, ha van kivel közösen programot szervezni, játszani, filmet nézni, vagy csak úgy egyszerűen együtt lenni. Amikor van valaki mellettünk, legyen az a családunk, vagy a barátaink, akkor úgy érezzük, hogy semmi sem állíthat meg minket. Ám amikor az ember egyedül van és nincs senki, aki törődne vele, akkor egy jó szóért akár a lelkét is eladná. A magány olykor a legmélyebb gödörbe taszít minket és csak nagyon nehezen tudunk onnan kievickélni. Hajlamosak vagyunk arra, hogy ha valaki kedves velünk, akkor mindent is megteszünk neki csak azért, hogy nehogy újra egyedül maradjunk. Még akkor is, ha valahol mélyen legbelül tudjuk, hogy kihasznál minket, de addig sem vagyunk teljesen magányosak. Így van ezzel Mika is. Bár szerető emberek veszik körül, mégis magányosnak érzi magát. Nikolas nagyon elfoglalt a tanáccsal és egyszerűen nincs olyan sok ideje a kisegérre, mint régen. Így hát nagyon megörül, mikor találkozik Bátor Brittával, aki a barátjává fogadja. Ez a kapcsolat azonban korántsem nevezhető ideálisnak és Mikának szép fokozatosan rá kell jönnie, hogy mi is a fontos az életében. 

Őszinte leszek veletek, én szavakkal el sem tudom mondani Nektek, hogy mennyire imádtam ezt a történetet. Olvasás közben sokszor mosolyogtam, olykor csóváltam a fejem, máskor pedig kissé szomorúan néztem magam elé és azon gondolkodtam, hogy milyen szívesen adnék a kedvenc sajtomból Mikának és úgy megölelgetném, amennyire csak egy kis egeret meg lehet ölelgetni. Hihetetlenül bájos és tanulságos volt az egész, Matt Haig egyszerűen nem tud az én szememben hibázni. 

A történet egy másodpercre sem ereszti olvasóját, végig izgalmas, egy másodpercre sem válik unalmassá, vagy éppen vontatottá. Az író nagyszerűen építette fel a regény cselekményét, szépen fokozatosan építkezett. A meseregény hangulata és atmoszférája lenyűgöző, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Matt Haig a sorozatával egy olyan világot alkotott, ahova kicsik és nagyok egyaránt el tudnak menekülni a mindennapok zord valóságából. Mika története egy nagyszerű írás, mely minden olvasójára garantáltan hatással lesz. 

Ahogy haladunk előre a történetben, úgy válik egyre magabiztosabbá Mika és szép lassan rájön arra, hogy ki is ő valójában. Egy nagyon bátor és kedves kisegér, aki bármit megtenne a barátaiért. Nem kell szégyenkeznie, vagy másnak megfelelnie, ő pontosan úgy jó, ahogy van. 

Külön simogatta a lelkemet, hogy Igazmondó Glimpi is feltűnt a történetben, bevallom, nekem ő az egyik legnagyobb kedvencem. Nincs szegénynek könnyű dolga, hiszen az igazság sokszor nem népszerű. Én alapjáraton nem szeretem azt, ha valaki nem őszinte, kevés dolgot tolerálok ennél rossszabbul, talán ezért is áll ő ilyen közel a szívemhez. 

Ahhoz, hogy ennyire élvezetes legyen a magyar kötet természetesen Rádai Andrea munkája is elengedhetetlen volt, aki  nagyszerűen ültette át az egyes kifejezéseket a nyelvünkre.  A rajzok nagyszerűen kiegészítették a történetet, Chris Mould illusztrációi remekül sikerültek. 

Összegzésképpen csak annyit írhatok, hogy olvassátok és szeressétek Mika történetét. Azok, akik imádták Matt Haig sorozatát, és az Igazmondó Glimpi könyvét, ebben a regényben sem fognak csalódni. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Mostani játékunk során a Mikához hasonló kisegereké a főszerep. Minden állomáson elcsíphettek egy híres mesefilmes egeret, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevét, majd beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

KÉP


a Rafflecopter giveaway

Állomások

07/05 Csak olvass!
07/06 Könyv és más
07/07 Olvasónapló
07/08 Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése