2022. július 1., péntek

Liz Braswell: Hol ​volt, hol nem + Nyereményjáték

Sziasztok!

Mi lett volna, ha…? Sokszor felmerül bennünk ez a mondat, de ha a saját sorsunk alakulásáról van szó, az ezen való agyalás nem vezet sok jóra. Ellenben közkedvelt, kitalált karakterek sorsával játszani sokkal szórakoztatóbb. A Sorsfordító történetek sorozatban a klasszikus Disney-hercegnők történetében változtatnak meg a szerzők egy-egy központi mozzanatot, és annak mentén gondolják újra a kalandjaikat. A sorozat legújabb tagja pedig Csipkerózsikáról szól, melynek magyar verzióját a Manó Könyveknek köszönhetjük.

Mi lett volna, ha Csipkerózsika mégsem ébred fel?
Olyan egyszerű volna – egy legyőzött sárkány, egy álomba merült hercegnő a kastélyban, és a herceg, aki megmenti… Ám amikor a herceg megcsókolja a lányt, őt is elnyomja az álom, így a mesének korántsincs vége. Hajnal hercegnő igyekszik elmenekülni a kastélyból, amelyet Demóna tart hatalmában, és kilépjen a veszélyes és lenyűgöző külvilágba. Egy elbűvölő herceg és régi barátok szegődnek társául. Ám Demóna minden mozdulatát követi, és Hajnal hercegnőnek minden erejét össze kell szednie, hogy megtudja, kik a barátai, és kicsoda ő valójában. Az idő pedig szalad. Felébred-e az alvó hercegnő a szörnyű álomból?





A Csipkerózsika egy mindenki által ismert tündérmese. A mese két legismertebb változata közül az elsőt Charles Perrault adta ki a Lúdanyó meséi című mesegyűjteményében 1697-ben, a másikat a Grimm fivérek jelentették meg 1812-ben a Gyermek- és családi mesék című gyűjteményükben. Az Aarne-Thompson - féle folklórbesorolásban 410 Csipkerózsika-típusú mesét találunk. Több rajzfilmfeldolgozása is született, köztük 1959-ben a Walt Disney-féle, melyben a szereplők nevet kapnak (a hercegnő Auróra, a gonosz tündér Demona (angolul Maleficent), a három tündér Flóra, Fauna és Fiona (angolul Merryweather). Az átok beteljesülését úgy akadályozzák meg, hogy a három tündér neveli fel Csipkerózsikát. A történetet 1952-ben kezdték készíteni, s 1959-ben mutatták be. 

Liz Braswell regénye, a Hol volt, hol nem még 2016-ban jelent meg, és ha nem tévedek ez volt az egyik első (talán az Aladdin feldolgozás előzte csak meg) ilyen típusú regény, így az írónőnek nem volt könnyű dolga, hiszen egy teljesen új műfaj, vagyis a Disney sorsfordító történetek egyik első fecskéje volt. Azt hiszem, hogy ez meg is látszik a regényen és a külföldi értékelések esetében is ez kapta az egyik legalacsonyabb értékelést. Ezzel azonban nincs is olyan nagy baj, hiszen innen szép fejlődni és ahogy a többi, később megjelent műveken is látjuk, az írók tanultak egymás hibáiból és egyre jobb és jobb regények születnek a sorozatban. A három írónő közül, akiktől eddig olvashattunk a Sorsfordító történetek világában elmondható, hogy talán nem Liz Braswell a legjobb író, de ahogy láttam a többi írása tényleg jobb értékeléssel fut, így bizakodóan állok a jövő előtt és várom a többi kötetet is. 

Liz Braswell regényében arra kaphatunk választ, hogy mi lett volna, ha Demónának lett volt egy B terve és Csipkerózsika mégsem ébredne fel a herceg csókjára. Sőt, helyette a herceg is mély álomba merül. A történet így tejesen új fordulatot vesz és számtalan izgalom vár még főhőseinkre, hogy végül megmentsék a királyságot és a benne élőket. 

A történet alapja nekem nagyon tetszett. Rendkívül érdekes gondolat, hogy Demóna az álomvilágban próbálja meg azt, amivel a való életeben kudarcot vallott. Az álmok birodalma teljesen máshogy működik mint a való világ, nagyon ötletes gondolat volt a rémálmokat is beemelni a regénybe. Nagyon tetszettek azok a problémák, amikkel a hercegnőnek meg kellett küzdenie. Az, hogy a szüleitől távol nevelkedett 16 éven keresztül óriási trauma a fiatal lány számára és örömmel konstatáltam, hogy ezt az írónő is feldolgozandó problémaként jeleníti meg. Érdekes látni azt is, hogy Auróra hogyan lép ki önmaga árnyékából és hogyan fejlődik oldalról oldalra. Eddig két regény alapján elmondhatjuk, hogy Liz Braswell nem a legjobb író, legalábbis az első regényei a sorozatban nem lettek túlságosan acélosak. Az azonban vitathatatlan, hogy remek ötletei vannak, csupán a megvalósítással áll hadilábon. Az írásmódon azonban lehet javítani, szóval őszinten bízom abban, hogy a többi írása jobban elrabolja majd a szívemet. Kicsit mérges is vagyok rá, hiszen az alapgondolatok alapján ez egy brutál erős retelling történet is lehetett volna. Az erő azonban szép fokozatosan fogyott, a cselekmény egyre kuszább és logikátlanabb a lett, a szereplők pedig egyre egyszerűbb és butácskább párbeszédekbe bonyolódtak. 

A cselekmény és a szereplők viselkedése olykor logikátlanok voltak, bizonyos jelenetek rendkívül karakteridegenek voltak számomra, egyszerűen nem tudtam mit kezdeni a hirtelen változással. Az viszont kifejezetten tetszett, hogy az írónő nem félt bemocskolni a kezét és igyekezett egy sötétebb atmoszférát megteremteni. Az biztos, hogy ez nem egy gyermekbarát könyv. Eddig is mondtam, hogy a Sorsfordító történeteknek bár mesei az alapja, de egyáltalán nem kicsik kezébe való. Ennél a regénynél ez még inkább igaz, mint a többieknél. Bizonyos karaktereket elveszítünk, lesznek, akiket megkínoznak és természetesen a démonok és egyéb szörnyek sem túl gyermekbarát lények. Nem mondom, hogy az írónő tökéleteset alkotott, rengeteg hibája van a történetnek, de abszolút dicséretes a törekvése. 

A karakterek bár érdekesek voltak, de sajnos egyiket sem ismerhettük meg mélyebben. Néha úgy éreztem, hogy Csipkerózsika és Fülöp herceg karaktere is kissé egybitesre sikerült. Valahogy nem tudott az írónő erős karaktereket alkotni, és Auróra az én szememben egyszerűen nem tudott feljebb lépni az 1959-es Disney változat szintjénél. Bár rengeteg veszélyhelyzetben kellett helyt állnia, valahogy az ember mégsem egy igazán badass, harcos hercegnőt látott maga előtt. Mintha az írónő valahogy képtelen lett volna olyan szinten elmélyíteni az ő karakterét, hogy méltóképpen illeszkedhessen a szereplő a koncepciójához. Az ötlet nagyszerű volt, de valahogy hiányzott belőle az erő, az átgondoltság és a mélység. 

Nagyon kíváncsi lettem volna arra, hogy az írónő mivel magyarázza Demóna viselkedését. Többször is említésre kerül, hogy a probléma forrása, hogy nem hívták meg anno a keresztelőre. De vajon miért érezte annyira óriási problémának ezt? Sokat gondolkodtam azon, hogy vélhetően valamiféle kisebbségi komplexus szüli ezeket az érzelmeket és viselkedési formákat nála, de nagyon érdekelt volna, hogy ebben a teljesen újragondolt történetben hogyan mélyítik el az ő karakterét. Sokkal közelebb érezhette volna magához az olvasó, ha a hibái és problémái feltárásra kerültek volna, túlléphetett volna a csúnya főgonosz klisén és elgondolkodtathatott volna mindenkit, hiszen a gonosz nem születik, hanem úgy teremtik meg.

A könyvben többször is utalt az írónő az eredeti mesére, nagyon tetszett, mikor Fülöp herceg elmesélte a történetet úgy, ahogy szerinte történnie kellett volna, ez pedig megegyezett az eredeti mesével. Ahogy Csipkerózsika felidézte emlékeit az erdőben töltött évekről, vagy a találkozásokról szintén a Disney mesét juttatják az ember eszébe. 

A borító nagyon tetszik, az élfestést egyszerűen imádom, hihetetlenül jól mutatnak egymás mellett a színes könyvek. 

Összességében igazán érdekes élmény volt számomra a Hol volt, hol nem című könyv olvasása. Őszinte leszek veletek, nem ez lett a kedvenc Sorsfordító történetem.  A karakterek és a cselekmény kidolgozottsága hagyott bennem némi hiányérzetet, a különböző izgalmas események és ötletek pedig csak részben tudták feledtetni az előzők miatt érzett csalódásomat. Az viszont kifejezetten tetszett, hogy az írónő nem félt bemocskolni a kezét és igyekezett egy sötétebb atmoszférát megteremteni a regényében. A regény abszolút olvastatja magát, ha valaki nekikezd, akkor könnyen és gyorsan tud haladni az olvasással. Ha szerettétek Csipkerózsikát, vagy kíváncsiak vagytok erre a történetre, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a kötetnek. Ha nem úgy álltok neki, hogy ez lesz életetek legjobb könyve, akkor csalódni sem fogtok. 

Értékelés: 5/3,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Nyereményjáték

Könyvünk a Sorsfordító történetek sorozat 6. tagja. Minden állomáson találtok egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy kitaláljátok, a sorozat melyik tagjából származik a kiragadott részlet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
"– Szóval… Az ősi varázslat szerint ő az egyetlen, aki élve kerülhet ki a barlangból. Igazi csiszolatlan gyémánt!"

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06.26. Utószó
06.29. Csak olvass!
07.02. Dreamworld
07.05. Readinspo

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése