2022. július 9., szombat

Utazás ​Álomországba - Ötperces esti mesék + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Móra Könyvkiadó új mesegyűjteményében népszerű és kevésbé ismert, csodaszép mesék ötperces változatait olvashatjuk. Az élményt Láng Anna gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, így varázsolva el kicsiket és nagyokat egyaránt. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

Mondasz egy mesét? – hangzik a kérés esténként a kiságyból. Amolyan kisebb szertartás ez, amely segít lezárni a napot, ellazulni, és felkészülni arra, hogy belépjünk az álmok világába. Ehhez a különleges utazáshoz pedig olyan mesékre van szükség, amelyek képesek elvarázsolni a gyerekeket, tele vannak felejthetetlen szereplőkkel, izgalmas és varázslatos kalandokkal, mégis szívmelengetők és megnyugtatók egyben. E könyv történeteiben nincsenek olyan jelenetek, amelyek rémületet kelthetnek bennük, vagy elszomoríthatják őket. Valamennyi történet közös tulajdonsága a rövidsége: mindegyik elolvasható öt perc alatt, így nem húzódik el sokáig az a pillanat, amikor a kicsik végre álomba szenderülnek. E mesék tökéletesen alkalmasak arra, hogy segítségükkel estéről estére édes álomba ringassuk gyerekeinket.


Még el sem olvastam a fülszöveget, bele sem lapoztam a könyvbe, de már előre tudtam, hogy szerelembe estem. Ahogy megláttam Láng Anna nevét a borítón egy másodpercig sem teketóriáztam és azonnal a csatlakozás mellett döntöttem. Az első oldal után éreztem, hogy egy igazán remek mesegyűjteményt tartok a kezeim között és az egyik legjobb döntést hoztam, hogy elolvastam. Ez a könyv szerintem egy csoda. Az egyik legszebb, amit mostanában olvastam. A mesék rövidek, és rendkívül tanulságosak. Ami nekem igazán tetszett, hogy a mesekönyv a kisfiúk és a kislányok számára is igazán élvezhető, teljesen univerzális, nagyszerű választás azon családok számára is, ahol a gyerekek különböző neműek. A kötet nyelvezete a kicsik számára is igazán érthető, tökéletes olvasmánynak tartom. Akár esti meseként, akár csak egy sima közös olvasásként kerül elő ez a kötet a polcról, garantáltan jó érzés lesz lapozgatni.

Az 5 perces történetek típusú könyvek amúgy már ismerősek lehetnek a gyakorlott olvasó szülőknek, hiszen a magyar kiadók gondozásában, már több ilyen jellegű kötet is megjelent. Ezen történetek nagy előnye, hogy rövidek, színesek és könnyen olvashatóak, így tökéletes esti olvasmányként szolgál a gyerkőcöknek. Az pedig tudvalevő, hogy esti mesék rendkívül fontosak, hiszen ezek számos pozitív hatással bírnak a gyermekekre. Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a gyerkőcök, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb. Mindezek tudatában tényleg nagyon fontos, hogy a gyerekeknek rendszeresen meséljenek a szüleik. Mivel mindegyik fejezet elolvasható 5 perc alatt, így még a legelfoglaltabb szülő is nyugodtan a kezébe veheti a könyvet, hiszen ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen a mesélésre. Egyes történetek olyan kis rövidek, hogy akár kettő is beleférhet az esti rutinba. 

A könyv 70 rövid mesét tartalmaz. A mesék egy részét már ismertem, más forrásból, vagy éppen hosszabb verzióban, de jó részük eddig ismeretlen volt számomra, így még izgalmasabb volt az olvasása. Nem minden mese tetszett egyformán, volt néhány, ami a rövidsége miatt számomra kissé összecsapottnak tűnt, de ez tényleg csak szőrszálhasogatás a részemről, hiszen a mese megértését és élvezetét az igazi célközönség számára ez abszolút nem fogja befolyásolni. A kedvenc meséim azok közül kerültek ki, amiket már ismertem. Ez talán nem fair, de sajnos nem tudok egyszerűen elvonatkoztatni. Az eddig ismeretlen történeteket is imádtam, de be kell vallanom, A rendíthetetlen ólomkatonát semmi sem tudja nálam letaszítani a trónról. Az egyik legkedvesebb mesém és azzal, hogy ebben a gyűjteményben is helyet kapott automatikusan a kedvencemmé vált. 

A kötetet rejtő mesék számos fontos tanulsággal szolgálnak a jövő generáció számára. A becsületesség fontos erény, de néha nem árt, ha az ember kellően ravasz is tud lenni. A család, a barátok nagyon fontosak, és ha valami jót cselekszünk, akkor bizony elnyerjük méltó jutalmunkat. A mesék segítségével számtalan kalandot élhetnek át a gyermekek és a meséknek köszönhetően talán elindulhatnak a könyvmolysághoz vezető csodálatos úton. A mesék szeretete, a történet élvezete hatására talán felnőttek is szívesen fordulnak majd a könyvekhez, ha egy kis kalandra, vagy kikapcsolódásra vágynak. A közösen eltöltött minőségi idő pedig garantáltan kedves emlék lesz majd számukra. 

A mesék esetében nem csak a történet, hanem a tökéletes illusztráció is fontos, hiszen a legkisebbek még nem ismerik a betűket csupán a szülők segítségével tudják átélni a történetek varázslatos világát. A rajzok viszont egyértelmű jelek számukra, segítségükkel ugyanúgy át tudják élni a meséket, mintha csak olvasnák a történetet. Egy kedves illusztráció, egy szép rajz nem csak remek kiegészítőül szolgál, hanem a kedvet is meghozza az adott kötethez. Láng Anna munkássága egy csoda, és garantáltan nem csalódik az ember az alkotásaiban. Mindig elvarázsol tehetségével és tudásával és már az is garantáltan óriási élmény kicsiknek-nagyoknak egyaránt, ha csak lapozgatják a könyvet. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a gyűjteményt, az egyik nagy kedvencemmé vált. Bátran és tiszta szívből ajánlom minden kisgyermekes szülőnek, aki éppen azon gondolkodik, hogy új könyvet vásároljon gyermekének (és persze azoknak is, akik eddig nem gondolkodtak rajta, remélem sikerül titeket is elcsábítani). 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban a kötetben szereplő mesék címeit keressük. Minden állomáson találtok összekevert betűket - anagrammák formájában-, ezeket kell a helyes sorrendbe tenni, és beírni a mesék címeit a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
ANAGRAMMA
arany épség összes zegét 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07.09. Csak olvass!
07.11. Dreamworld
07.13. Könyv és más
07.15. Veronika's Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése